14 herinneringen aan de wintersport in de jaren 80

Door

Arie Vogelaar

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Ski jaren 80 wintersportvakantie 80's

De jaren 80 zijn terug van weggeweest. De opkomst van pastelkleuren, Stranger Things en synthwave-muziek zijn een bewijs van de 80’s-revival die op dit moment gaande is. Veel van die 80’s-nostalgie kun je nabootsen, maar niet alles. De kneuterigheid van wintersportvakanties uit de jaren 80 komt bijvoorbeeld nooit meer terug.

Ging jij met je familie op wintersport in de 80’s? Dan nemen we je graag mee op een nostalgische trip naar het Oostenrijk en Zwitserland uit je jeugd.

Skilift jaren 80 wintersport Oostenrijk
Via: youtube.com (capture) | Edi Kaufmann

Wintersport in de jaren 80 was magisch

Wat wintersport betreft, is er de afgelopen decennia heel wat veranderd. De veiligheidsmaatregelen zijn een stuk strenger, de ski’s zijn van veel betere kwaliteit en je hoeft niet langer van die afschuwelijke achterinstap-skischoenen en skibroeken met bretels te dragen.

Toch was wintersport in de jaren 80 magisch. Het was kneuterig, gezellig en allemaal nog lekker simpel. Je keek er het hele jaar naar uit en ondanks die ellenlange autorit door Europa, vloog de vakantie voorbij.

Kalser Skigebiet
Via: flickr.com | finrud170340 (embed)

80’s wintersport herinneringen

Je zoefde zonder helm de piste af, zweette peentjes in een gammele skilift en droeg felgekleurde outfits die nog net geen licht gaven wanneer het donker werd.

’s Avonds at je marshmallows rondom het vuur en sliep je samen met je broertjes en zusjes in een houten skiresort met uitzicht op de besneeuwde bergen.

We hebben nog 14 hilarische herinneringen aan het de wintersportvakantie van de jaren 80 op een rijtje gezet!

Jouw wintersport van toen? Natuurlijk zijn we ook benieuwd naar jouw leuke (of minder leuke) herinneringen aan de skivakanties van vroeger. Laat het weten in een reactie onderin!

1. Je keek er weken vooraf al naar uit

Terwijl de meeste klasgenootjes naar een saaie camping in Zeeland of een huisje op de Veluwe gingen, wachtte jou een glorieus avontuur: je ging op wintersport!

Weken vooraf lag je al wakker van enthousiasme. Lekker de bergen in met je ouders. De koude winteratmosfeer opsnuiven. Vrijheid. Avontuur. En vooral heel veel sneeuwpret.

2. De autorit leek weken te duren

Voor dertig euro naar Oostenrijk; vliegen was er niet bij in die tijd. Je ging gewoon met de auto. In de oude Volvo van je vader doorkruisten jullie België en Duitsland om na een lange, zware rit in Oostenrijk te arriveren.

Volvo 144 skivakantie
Via: Noesveritat (CC)

De autorit duurde al gauw zo’n vijftien uur. De eerste uren waren nog wel leuk, maar omdat de auto’s in die tijd niet het comfort hadden dat we nu gewend zijn, werd het er niet beter op naarmate de reis vorderde.

Terwijl je moeder het gekibbel tussen jou en je broertjes of zusjes suste met snoepgoed, zeurde je elk half uur dat je moest plassen. En hoe nodiger je moest, hoe verder het rijden leek naar het eerstvolgende tankstation.

Gelukkig kreeg je daar een lekker ijsje van je ouders en kon je even de benen strekken. En als je Oostenrijk eenmaal binnenreed, was je verkocht door het prachtige landschap en de besneeuwde bergen.

family ski portrait
Via: flickr.com | splityarn (embed)

3. Hippe fluorescerende outfits

Wanneer je met je ski’s de piste af snelde, was je niet te missen. En dat had alles te maken met de hippe, fluorescerende outfits die je droeg. Of je nu knalgeel of felroze droeg: je ouders konden je onmogelijk kwijtraken, want je was op een kilometer afstand zichtbaar.

Anno vandaag is de 80’s fashionstijl weer terug van weggeweest. Maar of je nu nog zo’n jaren 80 skipak zou durven aantrekken? Wij in elk geval niet…

Skiën in de jaren 80 fluorescerende pakjes
Via: Glamour (capture)

4. Ski’s en skistokken van hout

Ski’s waren in de jaren 80 niet heel veel meer dan houten stokken. Ze misten flexibiliteit en aerodynamica en ze boden nauwelijks comfort.

Om de kwaliteit van je ski’s maakte je je vroeger echter geen zorgen. Het ging niet om snelheid, maar om sneeuwpret. En dat je aan het einde van de dag zere voeten had, was een prijs die je daar graag voor betaalde.

houten skistokken jaren 80
Via: Digital Museum (CC)

5. Extreem gammele stoeltjesliften

Vandaag de dag zit je lekker overdekt in een skilift met verwarmde stoelen en geniet je van het uitzicht van besneeuwde landschap om je heen.

Dat was in de jaren 80 wel anders. Je zweette peentjes in een gammele stoeltjeslift en je voeten bungelden in het luchtledige. Dat je daarna de piste af mocht, was het gelukkig meer dan waard.

Skilift jaren 80 wintersport 80s skivakantie
Via: BBC | On The Piste (capture)

6. Liften waren nog moeilijk…

Naast de oude liftjes speelde natuurlijk ook mee, dat we over het algemeen minder goed konden skiën. Voor veel landen begon de wintersportvakantie immers pas op gang te komen voor het grote publiek.

Ook dat leverde bij de liften vaak hilarische momenten op…

7. XXL skibrillen

De uit de kluiten gewassen skibrillen uit de jaren 80 waren voorzien van leren lappen aan de zijkant. Als kind waren ze zo groot dat je hele gezicht erin wegviel, maar ze hielpen prima tegen de wind.

Ook de felle zon op de sneeuw was voor deze XXL-skibrillen geen partij. En jij? Jij was er rotsvast van overtuigd dat je de blits maakte met zo’n grote skibril op je neus.

Dat je daarna nog wekenlang met de omtrek van je skibril in je gebruinde gezicht rondliep, vond je super cool. Dit was het ultieme bewijs dat jij de vetste vakantie van de klas had beleefd.

14 herinneringen aan de wintersport in de jaren 80
Via: flickr.com | Patrick Breen, CC

We hebben nog meer typerende zaken van je 80’s skivakantie. Wat dacht je van die ongelooflijk lompe schoenen (zie 9.) of de ellende met je skipas (zie 13.)…

Lees dus snel verder op de volgende pagina!

Topics:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...