Deze 12 geweldige feitjes kende je nog niet van Roseanne

Door

Raymond Zachariasse

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Laten we eerst met goed nieuws beginnen: Roseanne krijgt een nieuw seizoen! De hitserie uit de jaren 80 en 90 gaat een tiende seizoen in, mits er een geschikte televisiezender gevonden wordt. Wij gokken op Netflix. In ieder geval hebben alle castleden er weer flink zin in om de familie Conner te spelen.

Roseanne 20 jaar later…

Terugblik naar Roseanne

Voor iedereen die vergeten is waar de serie over ging, even een terugblik. Roseanne Barr speelde de luidruchtige titelrol in een serie over een doorsnee familie uit Amerika.

De serie ging over een gezin dat te maken kreeg met opgroeiende tieners, geldproblemen, werkloosheid, huwelijksproblemen en homoseksualiteit. Kortom, het ging over een doorsnee Amerikaans gezin, en dat was toendertijd erg bijzonder.

De Cosby show (van dezelfde bedenkers) verscheen eerder op tv en bleek mateloos populair, maar dat ging vooral over de (wat) rijkere en welgestelde Amerikanen. De producenten wilde voor de nieuwe show toch wat anders uitproberen. Er was immers nog geen comedyserie over een gemiddeld gezin, met in de hoofdrol een wat dikkere vrouw (wat flink werd uitgebuit in de serie) die overal gevat commentaar op had.

Bijna meteen werd de serie een gigantisch succes in Amerika en later ook daarbuiten, maar wist je ook de volgendefeiten?

1. George Clooney speelde de baas van Roseanne

Echt waar, superster George speelde in Roseanne het karakter van Booker Brooks, de manager bij de plastc fabriek waar Roseanne werkte.

2. Big Bang

Nu we het toch over bekende acteurs hebben, Johnny Galecki speelde het vriendje van Roseanne’s dochter Darlene. Nu is hij vooral bekend door zijn eigen hitserie The Big Bang Theory.

3. Een geluk bij een ongeluk

Macaulay Culkin deed auditie voor de rol van D.J. Gelukkig werd hij niet gekozen, want anders hadden we hem twee jaar later misschien niet gezien in de hit Home Alone.

4. Bekende schrijvers

Niet alleen sommige van de acteurs werden later wereldberoemd, ook de carriere’s van een aantal van de schrijvers schoten na de serie omhoog. Wat te denken van The Avengers regisseur Joss Whedon? Maar ook Amy Sherman-Palladino (bedenker van Gilmore Girls) en Chuck Lorre (van The Big Bang Theory) schreven mee aan de serie.

5. Posters

Joss Whedon, een groot fan van comics (later zou hij The Avengers maken) vond het ook leuk om posters van verschillende comic books waar hij van hield op te hangen in de slaapkamer van Darlene. Als je goed kijkt, zie je ze hangen.

6. Foutje, bedankt

Roseanne Barr werd door haar serie steeds bekender en daarmee ook rijker. Dit gaf haar genoeg reden om ook het een en ander aan haar gezicht te laten verbouwen. Echter, tijdens een van die operaties lette een chirurg niet goed op en verloor een scalpel. Daarna naaide hij haar gezicht weer dicht. Au.

Natuurlijk moest dit er later weer uitgehaald worden, waardoor het gezicht van Roseanne een paar ongewilde littekens kreeg. Om dit te verbergen, had ze in de show veel make-up op, alleen werd haar gezicht daardoor te oranje. Laten we hier maar geen foto van tonen. Dus op naar nummer 6.

7. Wie houdt er niet van mais?

Waarom weten we niet, maar in elke aflevering wordt er wel gepraat over mais of is het ergens te zien.

Deze 12 geweldige feitjes kende je nog niet van Roseanne

8. Ken ik haar niet ergens van?

Laurie Metcalf, de zus van Roseanne doet ook de stem van de moeder van Andy in Toy Story.

9. I kissed a girl and I liked it

Nu kijken we er waarschijnlijk niet meer van op, maar in de jaren 90 was er nog nooit een vrouw geweest die openlijk op televisie een andere vrouw kuste. De studio was er in eerste instantie op tegen, maar Roseanne maakte al snel duidelijk dat er niets mis was met een kus. 30 Miljoen mensen keken mee.

10. Rolmodel

Roseanne was een van de eerste series waarin karakters uit de kast kwamen. Roseanne wilde perse homosexuele karakters in haar serie omdat haar echte broer en zus homosexueel zijn. Daarmee wilde ze aantonen dat er totaal niets mis is met homosexualiteit. Kuddos Roseanne!

11. De zaak van de twee Becky’s

De kinderen die aan de serie meededen moesten natuurlijk ook naar school, maar hoe werd dat opgelost? Simpel, dochter Becky (Lecy Goranson) werd ingeruild voor een nieuwe Becky (Sarah Chalke). Logisch toch? Maar later werd het toch wat onduidelijker omdat de orginele Becky soms weer in de serie terugkwam. Tijdens de laatste paar seizoenen van Roseanne wisselden de twee actrices elkaar soms voor de grap af.

12. Never change a winning team

De serie Roseanne werd een groot succes omdat iedereen in de serie arm was. Alle grappen draaiden om die situatie. Maar in seizoen 9 veranderde dat. De familie won toen veel geld in de loterij, waardoor alles in de serie veranderde. Roseanne kwam zelf met die aanpassing omdat ze de amerikaanse rechten van de engelse televisiehit Absolutely Fabulous had gekocht, maar niemand wilde er een serie van maken. Daarom veranderde Roseanne haar show in haar eigen eigen Absolutely Fabulous.

Omdat Roseanne niet zeker wist of iedereen de ‘grap’ zou begrijpen, kregen de origenele sterren van Absolutely Fabulous een rol in een aflevering:

Helaas doken de kijkcijfers omlaag, dus zaten de schrijvers met hun handen in het haar. Uiteindelijk hebben ze gekozen voor de het-is-allemaal-een-droom oplossing. Erg afgezaagd, maar het werkte. En zo werd de serie Roseanne op een waardige manier afgesloten

Toen en nu

Laten we afsluiten met een leuk filmpje waarin te zien is hoe iedereen er tegenwoordig uitziet.

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Raymond Zachariasse is een Nederlandse schrijver van vooral jeugd- en prentenboeken. Geboren en getogen in Woerden sinds 9 September 1969. Veel van zijn verhalen zijn gebaseerd op zijn jeugd en spelen zich af in Woerden en omstreken. Sinds zijn jeugd heeft hij een grote interesse in het fantastische en mystery en daardoor is het geen geheim dat veel van zijn verhalen ook afspelen in verre oorden.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form
Share to...