Samsam de serie: dit waren de 10 leukste momenten

Door

Yuki Roelofs

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

3

Laatste update:

3

Wellicht ken je de verhalen van Chris, Jo en Jimmy met hun buren Nol en Riet nog wel. Een heerlijke Nederlandse klassieker. We zochten 10 leuke momenten van de serie Samsam voor je op!

Welke fragmenten kende jij nog?

Samsam: de serie

Samsam is een Nederlandse komedieserie die van 1994 tot 2003 werd uitgezonden. Het gaat over vier jongeren die een bovenverdieping huren bij een ouder echtpaar. Ze wonen in Haarlem aan de Leliestraat 6.

Samsam serie vroeger
Via: Samsam (capture)

Chris, Jo en Jimmy wonen op de eerste verdieping en Lex later in de serie op het zolderkamertje. Nol en Riet zijn de onderburen, die zich als verhuurders, gewild en ongewild met de jongeren boven zich bezig houden.

De intro… maak me gek!

Hier nog even de typerende intro en let vooral op de laatste herkenbare kreet:

De geweldige komedieserie Samsam werd geïnspireerd op de Britse comedy Man About The House, uit je jaren 70. De eerste 39 afleveringen om precies te zijn, uiteraard in een eigentijds Haarlems jasje gegoten.

Samsam de serie: dit waren de 10 leukste momenten
Via: Samsam (cover)

Samsam ging gelukkig langer door. Chris kwam terug na een mislukt huwelijk. Lex en Jimmy namen café de Boulevard over en Jo en Lex kregen een stiekeme relatie.

In totaal waren 130 afleveringen, verdeeld over 10 seizoenen!

Nol en Riet…

Tussen Nol en Riet veranderde nooit veel. Ze communiceerden de hele serie lang door ruzies en gemopper op elkaar.

Riet noemde altijd jaartallen op, uit de jaren 70, als voorbeelden wanneer zij voor het laatst geluk kende, de liefde zouden hebben bedreven, op vakantie waren of überhaupt iets leuks hadden gedaan samen.

Samsam serie cast Nol en Rietje
Via: Samsam (capture)

1. Wat doe je met me

Er kwamen veel bekende uitspraken voorbij. Die herhaaldelijk te horen waren. Zo zei Riet altijd: ‘Heb ik dat’. Nol’s vaste uitspraak was: ‘Gloeiende gloeiende. Bij Jo was het vaak iets in de trend van: ‘Ohjee’. Aangezien er bij Jo nogal veel mis ging. Jimmy en Lex zeiden altijd: ‘Wat doe je met me’.

Samsam de serie: dit waren de 10 leukste momenten
Via: Samsam (capture)

Die uitspraak was verwant aan vrouwen die voor de nodige opwinding zorgde. Zo was er ook een spanning tussen Jimmy en Chris de gehele serie. Dat kun je in het fragment hieronder terugzien.

In onderstaande aflevering mocht Jimmy bij Jo en Chris op de kamer slapen. De moeder van Chris kwam onverwachts een weekendje logeren en Chris had nog niet verteld, dat er een jongen bij hen was komen wonen. Jimmy mocht natuurlijk niet kijken als de dames zich gingen omkleden.

Hij werd geblinddoekt. Nu gaf hij wel aan dat hij bij een van de dames een moedervlekje op een speciale plek zag zitten, dus misschien was het een grap, of hij kon er onderdoor kijken.

2. Het zangtalent van Nol Brouwer

Nol en Riet zie je heel af en toe de keeltjes schrapen. In de aflevering: Morgen ben ik de lul, gaat Nol meedoen met een karaokewedstrijd in de Boulevard. Hij kan er 250 gulden mee winnen en er viel iemand uit, dus mocht Nol meedoen.

Hij moest dan wel 20 kaartjes kopen. Er wordt flink geoefend in huize Brouwer. Uiteindelijk staat iedereen verbaasd te kijken hoe Nol schaamteloos staat op te treden. Het valt nog best mee toch?

3. Nol Brouwer

Het meest komische figuur uit de serie is toch wel Nol Brouwer. Met zijn stiekeme zolderkamertje, waar hij zijn vieze blaadjes verstopt. Zijn vreemde verzameling wc-potjes. Zijn extreem sterke band met Viola, de goudvis, waar hij zelfs mee naar de kroeg ging na een ruzie met Rietje.

Hij en Viola bleven toen een nachtje op de grond slapen in de Boulevard. Overal ziet hij wel geld in, maar Rietje mag het nooit weten. Nu is Riet slim genoeg en komt altijd overal achter vroeg of laat.

Toch blijft Nol volhouden dat Rietje hem echt kan vertrouwen. Alleen bij het zweren op de bijbel, bleek het een heel ander boek te zijn. Riet weet elke keer wel heel sterk op Nol te reageren. Ze heeft altijd het laatste woord.

4. Riet Brouwer probeert te bellen in het Engels

Riet gaat met Jannie bellen over Tess haar nichtje. Riet denkt dat haar nichtje stiekem getrouwd is en dat haar tante niet op de hoogte is. Ze wil een breuk in de familie voorkomen, dus belt ze naar Amerika.

Ze krijgt iemand aan de lijn die Engels praat. Nol beweert een talenknobbel te hebben, maar wel alleen voor het Nederlands.

Ze worden al steeds beter in hun Engels. Nol gooit alleen wel de hoorn erop, zodra hij zijn ingestudeerde zegje gedaan heeft.

5. Het begin van Samsam

Boven Nol en Riet hadden de bewoners een afscheidsfeest. Chris en Jo, die net afscheid genomen hadden van hun derde huisgenote Elsje, vonden in de ochtend een vreemde jongen in bad, Jimmy. Ze deden hem een hemdje aan van Elsje, een lange roze.

In deze aflevering komen ze erachter dat Jimmy nog een kamer zoekt. Hij is pas net in Haarlem. Er kwam een ander meisje kijken, die zoveel praatte dat Chris en Jo besluiten, om de kamer aan Jimmy aan te bieden. Rietje treft Jimmy als eerst en brengt het nieuws aan Nol, van de jongen in het roze jurkje.

Nol snelt naar boven en treft daar het meisje aan dat ook voor de kamer kwam. Hij spreekt haar ongelovig toe, over haar borsten. Volgens Nol hoef je niet te denken dat hij daar intrapt. Per ongeluk betast hij niet Jimmy, maar de dame die alleen maar voor de kamer kwam.

6. Nol en Riet met de baby

Het is niet de enige keer dat Nol en Riet denken blij te zijn met de komst van een baby. In het filmpje hieronder zie je hoe Riet gaat oppassen op de baby van een vriendin van Jimmy.

Al eerder schreven ze zich in als gastouders, om toch nog voor opa en oma te spelen. Ze hebben het altijd wel erg gevonden dat ze geen kinderen konden krijgen.

Riet blijkt keer op keer geen beste indruk te maken op kleine kinderen en baby’s, maar Nol daarin tegen. Nol krijgt de baby direct stil.

7. Bavarois in je gezicht…

Chris dat met een nieuwe vriend; een heuse arts, maar wel iets ouder dan haar. Jimmy heeft toevallig ook iemand ontmoet, die wat verdacht reageert op de nieuwe vlam van Chris.

Als je Jimmy een masterclass koken organiseert voor de nieuwe vriend van Chris en zijn collega’s komt Jimmy’s scharrel binnen…

Voor je het weet is iedereen aan de bavarois…

8. De liefdesbrieven van Nol en Rietje

Lex zocht woonruimte en toen bedacht Rietje dat de zolder, waar Nol al zijn geheime spulletjes bewaarde, de perfecte plek was voor een extra kamer. Nol was uiteindelijk overtuigd toen hij doorkreeg, extra huur te kunnen ontvangen. De zolder moest alleen nodig worden opgeruimd.

De jongeren vonden bij het opruimen allemaal vreemde artikelen, maar ook iets heel bijzonders. Ze vonden liefdesbrieven, van Nol, geschreven aan Rietekke.

Wat ze niet verwacht hadden, was dat er op de bruiloft van Nol en Riet een getuige was, genaamd Rita. De brieven waren aan haar geschreven en wat bleek nou? Het was nog maar net uit tussen die twee, toen Nol het ja woord gaf aan Riet.

https://www.youtube.com/watch?v=LkxhR1AjtdM

9. Chris neemt afscheid

Misschien niet het leukste moment, maar wel een mooie. Jimmy en Chris hebben elkaar dan eindelijk gevonden, alleen geloofde Jimmy niet dat ze echt zou gaan. Eigenlijk geloofde helemaal niemand dat ze ging. Het leek alsof ze wachten tot Jimmy haar zou tegenhouden. Ze ging alleen echt.

10. Chris over Samsam

In deze video zie je Anne-Mieke Ruyten terugblikken over haar tijd bij Samsam. Ze wordt nog steeds het meest herkend op straat als Chris van Samsam. In 2015 leek het er even op, dat er een nieuwe Samsam serie zou komen. Helaas is dat tot nu toe niks meer over bekend gemaakt.

Ook in een recent interview (of eerder reunie) op RTL blikken onze vrienden terug, maar ook vooruit:

Jouw leukste herinnering aan Samsam

Wat was jouw favoriete Samsam moment? Welk van de personages maakte jou het meeste aan het lachen? Laat het ons weten via een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

3 gedachten over “Samsam de serie: dit waren de 10 leukste momenten”

Plaats een reactie

Share to...