Elly en Rikkert: 8 herinneringen aan dit zangkoppel

Door

Steffi Wylein

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

elly en rikkert christelijke kinderliedjes

Het moet rond 1982 geweest zijn, ik was tien, toen ik de elpee ‘Adem’ Van Elly Nieman en Rikkert Zuiderveld leerde kennen. Het was de leeftijd waarop ik stilaan de platendraaier van mijn ouders mocht aanraken en hun elpees beluisteren. En daar zat ie tussen, het werd mijn lievelingsvinyl. Ik heb hem nog steeds en koester hem als herinnering aan een mooie en onbezorgde jeugd. 

Elly en Rikkert werden mijn favorieten

Alhoewel ik zelf geen platendraaier heb, zal ik nooit afstand doen van deze elpee. Hij is gewoon een deel van mijn jeugd. Een beetje zoals een fotoboek vol oude plaatjes. Ik kende alle liedjes uit het hoofd en kan ze nog steeds meezingen. Mijn broer, die liever naar TC Matic, U2 en Eurythmics luisterde werd er horendol van. 

Afscheidsconcert Elly & Rikkert
Via: youtube.com (capture) | Elly en Rikkert
Elly & Rikkert CD’s
Herbeleef de Elly en Rikkert liedjes met de CD’s van toen

Christelijke kinderliedjes

Maar toch, de vooral christelijke kinderliedjes van Elly en Rikkert moet je op z’n minst eenmaal beluisterd hebben. Luister ernaar, en lees de teksten even na. Je leest zeker en vast ook herkenbare boodschappen tussen de regels die jou persoonlijk raken. Mijn favoriete song is zonder enige twijfel ‘Adem’, echt eentje om helemaal van tot rust te komen!

Deze Elly & Rikkert songs ken je beslist ook

Naast mijn favoriete song ‘Adem’ van Elly & Rikkert heb ik nog voorkeuren zoals ‘De stem van stilte’, ‘De Zwerver’ en ’Stromen’. Maar wellicht kennen de meeste 45-plussers Elly en Rikkert vooral van ‘De Harlekijn’, ‘De Muziek Gaat Voorbij’ en natuurlijk ‘De Kauwgomballen boom’.

8 leukste herinneringen aan Elly en Rikkert

Over Elly Nieman en Rikkert Zuiderveld die in 1968 in het huwelijksbootje stapten valt veel te vertellen, ze hebben dan ook een groot oeuvre bijeen gezongen. Naast de liedjes voor volwassenen zongen ze tientallen leuke kindersongs. Op het internet vind je ook tientallen uitgebreide artikels over het muzikale Nederlandse duo. Ik probeer hier voor jou een beknopt overzicht te maken met de belangrijkste weetjes.

1. Wie is Elly Nieman?

Elly Nieman werd geboren In Hilversum in 1946, als oudste van 5 kinderen. Ze was een  jong zangtalentje en won op 18-jarige leeftijd het Cabaret der Onbekenden, waardoor ze al meteen een elpee mocht maken, deze werd heel toepasselijk “Elly Nieman” gedoopt. In 1967 zong Elly met Boudewijn de Groot het alom gekende lied Prikkebeen. In 2009 maakte Elly een tweede solo-album: “Circusprinses”.

foto Elly Nieman
Via: Wikimedia Commons | Heederikphotography, CC

2. Over Rikkert Zuiderveld

Rikkert Zuiderveld werd in 1947 geboren in Hilversum. Hij groeide op in een onderwijzersgezin waar hij al vroeg de liefde voor muziek en taal mee kreeg. Als tiener begin hij al met schrijven van gedichten en liedjes.

Rikkert-Zuiderveld_1967
Via: Nationaal Archief | Merk, Ben / Anefo, CC

3. Hoe Elly & Rikkert een zingend duo werden

Elly en Rikkert kwamen via hun gezamenlijke vriend Jop Pannekoek met elkaar in contact in Amsterdam en trouwden in 1968. Ze werden een zangduo en kregen drie kinderen en een pleegdochter. Net als Elly had Rikkert dan ook al een eerste solo elpee “Achter Glas” . Zijn tweede solo elpee “Solo” kwam er in 2007, na 40 jaar duowerk!

4. De levensvisie van Elly & Rikkert

Elly was rooms-katholiek opgevoed, Rikkert kwam uit het humanistisch-socialistisch milieu, maar rond 1967 bekeerden Elly en Rikkert zich tot het Christendom. Na hun huwelijk traden Elly en Rikkert al snel op als duo.

Huwelijk Elly & Rikkert
Via: Nationaal Archief | Kroon, Ron / Anefo, CC

Elly en Rikkert werden bekend in de hippiewereld en waren steeds op zoek naar ‘de zin van het leven’. In 1975 vertrokken ze met en Mercedes-busje richting India, op zoek naar de waarheid of een goeroe, maar na enkele maanden kwamen ze van een kale reis terug.

Elly Nieman_1967
Via: Nationaal Archief | Nijs, Jac. de / Anefo, CC

In die beginjaren geïnspireerd door de woorden van Jezus Christus en kort erna onder invloed van de Evangelische Omroep schreef en zong het duo tal van kinderliedjes en muziek voor volwassenen. Rond de jaren ’80 volgden dan de meer maatschappelijk gerichte teksten en liedjes, zoals in het album “Maskers af”.

5. Liedjes voor kinderen en volwassenen

Het eerste duet van Elly en Rikkert heette Vreemde Vogels. Een van hun bekendste nummers ‘De Kauwgomballenboom’ dateert uit 1971. 

Gedurende een 40 jaar lange duet carrière brachten Elly en Rikkert Zuiderveld tientallen cassettes (en late DVD’s) uit met kinderliedjes en muziek voor volwassenen.

6. Elly en Rikkert in de jaren 2000

Zoals hierboven reeds vermeld brachten Elly Zuiderveld en Rikkert Zuiderveld na 40 jaar duowerk elk nog een solo-elpee uit. Ze verdiepten zich ook in het schrijven van boeken en Rikkert schreef ook weer meer gedichten.

Naast hun vele kinderconcerten speelt het duo ook kleinkunst in Nederland en België.

7. Elly en Rikkert vieren hun jubileum

Op 31 maart 2013 vierden Elly en Rikkert hun 45-jarig jubileum als duo met een concert samen met het Metropole Orkest. In juni 2015 kwam hun 50ste cd uit, In het voorbijgaan.

8. Elly en Rikkert nemen afscheid

Met hun show “50 jaar mooi geweest” toerden ze in 2019 en tot begin 2020 voor het laatst langs meer dan twintig theaters in Nederland en drie in België. Met de Corona pandemie kwam ook een einde aan hun optredens en werd hun afscheidstour vervroegd beëindigd.

Op 15 mei 2020 gaven Elly en Rikkert Zuiderveld hun laatste concert via een livestream. Wellicht hadden ze hun afscheidstour iets anders voorgesteld. Rikkert zou ook al een tijdje ziek zijn waardoor hun afscheidstour niet meer hervat wordt. Maar hoe het ook zij, Elly Nieman en Rikkert Zuiderveld hebben samen een mooi verhaal geschreven!

Jouw herinnering aan Elly en Rikkert

Luisterde jij vroeger ook naar de liedjes van Elly en Rikkert? Of misschien nu nog steeds. Laat ons in een reactie weten wat jouw favoriete nummer of herinnering is aan het zangduo!

Elly & Rikkert CD’s
Herbeleef de Elly en Rikkert liedjes met de CD’s van toen

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Met Kolibrie vertaal ik 26 jaar ervaring in retail marketing, branding en grafisch ontwerp tot een zelfstandig verhaal. Ik richt me tot kleine en middelgrote ondernemingen met een specifiek marketing, grafisch of content probleem. Hou je van een snelle, persoonlijke en budgetvriendelijke aanpak of heb je even hulp nodig om daarna weer zelf verder te kunnen? Ik help je op weg naar de oplossing op een no-nonsense manier.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...