George Harrison: zijn 10 beste songs van The Beatles

Door

Harry Wibier

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Beatles George Harrison muziek songs

Bij The Beatles denk je niet als eerste aan George Harrison. Toch komt een aantal prachtige songs van de fab four uit zijn koker. Bovendien draagt veel muziek van de band een duidelijk herkenbaar Harrison-accent. Wij zetten de 10 mooiste nummers voor je op een rijtje. 

Harrison in The Beatles

Harrison heeft geluk en Harrison heeft pech. Geluk omdat hij deel uitmaakte van de meest legendarische band aller tijden. En pech vanwege precies dezelfde reden. Want hoe frustrerend is het om over te lopen van talent en dan met Paul McCartney en John Lennon in één band te spelen?

I’d rather be a musician than a rock star.

George Harrison

Dat is als schilderen met Picasso of racen in één team met Max Verstappen. Hoe goed je ook bent, er staat (of loopt) altijd iemand voor je.

George Harrison: zijn 10 beste songs van The Beatles
Via: The Beatles / Abbey Road (cover)

George Harrison na The Beatles

Het grote publiek ontdekt de individuele kwaliteiten van George Harrison met de verschijning van zijn derde soloplaat All Things Must Pass uit 1970. The Beatles zijn dan net uit elkaar. Gevolg is een enorme hoeveelheid Harrison-songs.

En mooi dat ze zijn! Het is een explosie van creativiteit die eerder binnen The Beatles duidelijk onvoldoende ruimte kreeg. Daaronder de gigantische hit My Sweet Lord. Het is een echte meezinger.

George Harrison My Sweet Lord
Via: George Harrison / My Sweet Lord (cover)

Nieuwe hits

In 1987 haalt Harrison opnieuw de top van de hitlijsten met Got My MInd Set on You. Producent van het succesvolle bijbehorende album is Jeff Lynne, bekend van The Electric Light Orchestra.

Harrison en Lynne vormen aansluitend met Bob Dylan, Tom Petty en Roy Orbison de supergroep The Traveling Wilburys. Ook dat levert weer bijzonder populaire muziek op, die erg lekker in het gehoor ligt.

De herinnering aan George Harrison

Harrison overlijdt op 29 november 2001. Hij is dan 58 jaar. Zijn laatste woorden zijn: “Love one another.” Deze uitspraak is kenmerkend voor de spiritueel ingestelde gitarist en zanger. Zolang de muziek van The Beatles wordt gedraaid, zo lang zal ook de muziek van Harrison deel uitmaken van het collectief geheugen.    

George Harrison
Via: George Harrison / George Harrison (cover)

De 10 beste songs voor The Beatles

Ken je de albums van The Beatles? Dan weet je vast ook dat er hier en daar hele exotische klanken doorklinken. Ze doen denken aan India. George Harrison is daar een belangrijke drijvende kracht achter. Een paar van die nummers vind je hieronder terug. Maar er is ook aandacht voor zijn rocksongs. Geniet ervan!  

Basically, I feel fortunate to have realized what the goal is in life. There’s no point in dying having gone through your life without knowing who you are, what you are, or what the purpose of life is. And that’s all it is.

George Harrison

1. Don’t Bother Me (1963)

Dit is de eerste compositie van Harrison die op een plaat terecht komt. Het nummer klinkt lekker en het heeft een karakteristiek Beatlegeluid. De song past heel goed tussen de andere songs van With the Beatles. Als je niet beter weet, denk je dat het een liedje van Lennon & McCartney is.

I’m really quite simple. I plant flowers and watch them grow… I stay at home and watch the river flow.

George Harrison
George Harrison: zijn 10 beste songs van The Beatles
Via: The Beatles / With The Beatles (cover)

2. Taxman (1966)

Een mijlpaal in de carrière van Harrison; voor het eerst pakt hij heel duidelijk zijn rol als songwriter binnen The Beatles. Aanleiding voor het schrijven van dit liedje is de hoge belasting die het viertal moet betalen. Het is het openingsnummer van de puike elpee Revolver. Het nummer doet het jaren later nog goed tijdens optredens van Harrison. Vooral als Eric Clapton meespeelt: 

3. Love You To (1966)

Voor het eerst blijkt de interesse van John, Paul, George & Ringo voor Indiase muziek. De sitar klinkt nadrukkelijk op de voorgrond. Dat is geen toeval, want Harrison componeert dit nummer op dat instrument. 

Love You To is één van de andere twee nummers die Harrison schreef voor Revolver.

George Harrison: zijn 10 beste songs van The Beatles
Via: The Beatles / Revolver (cover)

4. Blue Jay Way (1967)

Dit nummer zet nadrukkelijk een karakteristiek meditatief sfeertje tussen de melodieuze songs van Lennon & McCartney. Harrison zingt het zelf in op de elpee The Magical Mystery Tour. Ook is hij prominent aanwezig in de bijbehorende filmopname die het esoterische karakter van het lied versterkt. Wat vind jij van het oranje pak dat hij daarin draagt?  

We zijn nog niet klaar. Op de volgende pagina ontdek je nog meer prachtige songs van George Harrison. Here Comes The Sun (nr. 7) kan niet ontbreken!

Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...