Boodschappen doen is van alle tijden. Toch is de manier waarop we dagelijkse voedsel en andere producten in huis halen, onderhevig aan verandering.
We blikken terug naar manier van boodschappen doen in het verleden en nu.
Dagelijkse boodschappen
Het is de normaalste zaak in een huishouden: boodschappen doen. Alle zaken die we gebruiken, of het nu levensmiddelen of andere producten zijn, moeten toch eens in huis komen.
Niet alleen de producten die we eten of gebruiken, zoals snoep of hele maaltijden, veranderen gedurende tijd. Ook de manier waarop we onze dagelijkse boodschappen doen…
Deze veranderingen zijn enerzijds gedreven door technologische vooruitgang, anderzijds ook door andere wensen binnen de samenleving.
Zo werden groente, brood en vlees bijvoorbeeld lange tijd (wettelijk) gescheiden verkocht en willen we nu steeds vaker tijd sparen…
Boodschapppen doen: 9 manieren
Hier blikken we terug naar de verschillende manieren van boodschappen doen: van toen tot nu… en als je denkt dat thuisbezorgd iets is van de laatste jaren, heb je het goed mis!
1. De kruidenier op de hoek
Waar de zogenaamde ‘zelfbedieningszaken’ zoals wij ze nu vooral kennen (bv. een supermarkt) pas na de Tweede Wereldoorlog in Nederland en België verschenen, verzorgden kleine kruideniers de boodschappen bij de mensen thuis.
Geen centraal gelegen ‘super’ winkel, maar kleine kruideniers op nagenoeg iedere hoek. Je hoefde vroeger niet ver te lopen om er eentje te vinden, of je nu in de stad of in een dorp woonde.
2. Het winkelboekje…
Je schreef je boodschappen op in een winkelboekje en dit werd netjes opgehaald of je kon het inleveren bij de kruidenier. Indien op voorraad, kreeg je dan boodschappen meteen mee of ze werden netjes thuisbezorgd. Ja toen al…
Waren je boodschappen niet op voorraad, werden deze besteld door de kruidenier.
3. De melkboer
Wellicht kent de oudere generatie de grappende uitspraak “hij is er eentje van de melkboer” nog. De melkboer kwam nl. wekelijks en soms ook dagelijks langs met verse melk. Aangezien de man des huizes overdag vaak weg werken was, lag de grap van ‘kind van de melkboer’ wel voor de hand…
In enkele gevallen zette hij de melk ook echt binnen in een pan, melkflessen van glas of ouderwetse metalen melkbussen. Inwoners van dorpen konden hun flessen of melkbussen natuurlijk ook rechtstreeks bij de boer vullen.
4. Bakker en groenteboer
Op dezelfde wijze als de melkboer, kwamen ook de bakker en groenteboer langs in de straten om hun waar direct aan de huisdeur te verkopen.
Het bezorgen gebeurde op bakfietsen of verschillende soorten wagens: van paardenwagen tot elektrisch voortuig (ja toen al…)
5. De (week)markt
Van oudsher kon je natuurlijk ook naar de markt in ieder dorp of elke stad gaan. Deze was meestal wekelijks en in de verschillende kramen of verkoopwagens, die verzameld waren op een plein, kon je je inkopen doen.
Nog steeds zie je wekelijks markten in dorpen en steden, al is met de komst van de supermarkten overal, hun rol wat minder. Vaak zijn het nu gespecialiseerde marktwinkels.
6. Zelfbenieningszaken met kassa
Pas in 1946 startte de eerste zelfbedieningszaak in Nederland. Het concept was overgewaaid uit de Verenigde Staten en betekende dat mensen hun winkelwagentje (of mandje) zelf konden vullen en afrekenen bij de kassa.
7. De supermarkt
Ook overgewaaid uit Amerika, was daar ook opeens de supermarkt. Door het afschaffen van de eisen om groente, vlees en brood afzonderlijk te verkopen, konden zelfbedieningszaken hun aanbod van producten sterk vergroten.
Eerst voegden nog enkele specialistische verkopers zich samen bij kruideniers, maar al snel kwamen ook de landelijke ketens, zoals we die nog steeds kennen.
8. De SRV-wagen: de rijdende supermarkt
In de jaren 60 en 70 waren het hoogtijdagen voor de rijdende supermarkt. Rijdende winkels waren er dus voor deze tijd al wel, maar pas nu was dit ook in de vorm van de SRV-wagen.
SRV stond voor Samen Rationeel Verkopen en de wagens waren een soort van bussen, maar dan vol met schappen en producten.
9. Nieuwere manieren en concepten…
Ontwikkelingen rond boodschappen zijn nog steeds in volle gang. Denk hierbij alleen al het online bestellen bij supermarkten en al dan niet thuis laten bezorgen of het ophalen bij speciale ophaalpunten. Alles om onze kostbare tijd te sparen.
Maar er zijn ook compleet nieuwe concepten ontstaan. Zo levert een bedrijf als HelloFresh haar klanten boodschappen thuis in de vorm van recept boxen. Je krijgt dan alle verse ingrediënten voor het aantal gewenste maaltijden thuisbezorgd en kunt gemakkelijk en gevarieerd koken (en gezond eten)…
Nieuwe ontwikkelingen zullen zeker niet uitblijven, want onze eerste levensbehoeften, waar onze dagelijkse boodschappen onderdeel van zijn, zullen altijd actueel blijven. Het is dus wachten op weer nieuwe creatieve manieren van inkopen…
Jouw boodschap-herinneringen?
Natuurlijk zijn we ook benieuwd naar jouw ervaringen rondom het doen van boodschappen. Hebben we nog een manier over het hoofd gezien?
Laat het weten in reactie onderin!
Lees ook:
- Deze 33 winkels zijn uit ons straatbeeld verdwenen
- Deze 16 nostalgische merken zijn verdwenen, maar nog niet vergeten
- 10 redenen waarom onze groente en fruit beter waren
- 12 stuks oud-Hollands snoepgoed dat je bij oma en opa kreeg
01
Uncle Joey uit Full House: zo gaat het Dave Coulier nu