6 herinneringen als kind aan de kerstmarkt in de jaren 90

Door

Zuleikha Meijen

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Kerstmarkt als kind jaren 90

Moest jij vroeger ook noodgedwongen een jaarlijks bezoek brengen aan de kerstmarkt? Was het dan bij jou (als kind) ook zo saai? Ik vond er vroeger niets aan en dat bleek al onderweg ernaartoe.

Hoewel volwassenen er met volle teugen van genoten, geef ik de kerstmarkt anno 1990 een 6-. Net aan te doen, zo 1 dag in het jaar.

Ieder jaar hetzelfde met die kerstmarkt

Het was 1991, barre kou, veel ijs, sneeuw en mijn eerste bezoek aan de kerstmarkt in Duitsland. Dat zou het Walhalla zijn. Sprookjesachtige taferelen, kleine pittoreske huisjes, lekker eten en drinken, schaatsen, lekker winkelen, leuke stad.

Kortom, gezellig. En daar houden wij van. Het leek wel alsof we naar de Efteling gingen! Tot we arriveerden. Wat een desillusie was dat zeg! Zo gezellig vond ik het allemaal niet.

Mijn ouders wel, wij liepen er als makke schapen achteraan.

6 herinneringen als kind aan de kerstmarkt in de jaren 90
Via: pixabay.com

Na een rit van 1001 vragen, are we there yet?!, was dit het. En toen mij gevraagd werd wat ik ervan vond, durfde ik niets te zeggen. Mijn ouders hadden zo genoten! Dus ik zei: was zoooooo gezellig. En toen zat ik er de eerstkomende 10 jaar aan vast.

Dat is mijn herinnering, mijn jeugdsentiment wat betreft de oergezellige kerstmarkt. Niets aan! Ieder jaar hetzelfde riedeltje. Lange rit, saaie dag, blije ouders, chagrijnige kids. Ik had liever thuis gebleven om te kijken naar mijn favoriete kerstfilms.

Wat viel er te beleven op de kerstmarkt anno 1991?

Op de kerstmarkt viel er bar weinig te beleven. Het enige wat ik mij kan herinneren is dat het een lange, heel lange, super lange saaie dag was die ongeveer zo verliep:

1. Slenteren van kraam naar kraam

Als makke schapen liep je achter je ouders aan met je verstand op 0. Iedere kraam vonden ze Wunderbar! Maar ze leken allemaal hetzelfde!

Kerstmarkt
Via: flickr.com | Saskia van Trierum (embed)

2. Vieze worsten op een te klein broodje

Eten is lekker en leuk, maar zo een lange currywurst op een veels te klein broodje, geeft mij de kriebels. En die Sauerkraut ongein mochten ze houden!

En ik lustte bloedworst! Dat zegt wel iets over wat ik van die currywurst vond!

6 herinneringen als kind aan de kerstmarkt in de jaren 90
Via: flickr.com, Jeremy Keith, CC

3. Aangeschoten ouders

Ik weet het niet zeker, maar volgens mij mag je met drank op niet rijden. Nou, mijn vader had er maling aan, want die klokte wel een paar mokken warme Glühwein achterover als wij slenterden over de kerstmarkt.

En dan kwamen de grappen van het niveau “Wat is geel en staat op één pootje?”.

6 herinneringen als kind aan de kerstmarkt in de jaren 90
Via: Tag Aktuell (capture) | TV Westsachsen

4. Zoveel meuk…

Een miljoen verschillende soorten kerstballen, pieken, verlichting en andere meuk. Maar mensen hoeveel kerstballen en pieken heb je nodig dan?! Ieder jaar weer kochten mijn ouders nieuwe meuk. De zolder stond er vol mee en ieder jaar kwam er mee bij.

Wij hadden eigenlijk geen kerstmarkt nodig, de zolder was in principe voldoende om 20 huizen te kunnen versieren.

2007 dec Kerstkraampje Oberhausen
Via: flickr.com | Hannie de Heer (embed)

5. Schaatsen als sardientjes in blik

In de jaren ’90 had je nog een echte wintertijd met ijs , natuurijs. Daarmee werd ik de eerste keer gelokt naar de kerstmarkt, er zou ijs zijn. Als ik had geweten wat voor soort ijs, dan had ik gedaan alsof ik ziek was.

Op zo een 4 bij 4 stukje schaatsen leek eerder als een ritje in de botsauto’s. En al die andere kiddo’s met hun krukjes en stoeltjes. Leer thuis schaatsen op het laminaat en doe die stoel weg joh!

“Dan val je toch een keer. Word je hard van!”

6. Kristal: de ergste vorm van blingbling

Het ergste element van de kerstmarkt was de blingbling, het kristal. Oeh en aah, Wunderbar! Nou, het glimt, so what?

Dat boeit een kind niet zo hoor, waar het vandaan komt, of het handgemaakt is, welk beroemd stel het thuis op de salontafel heeft staan. Who cares?! Was ik maar Home Alone!

6 herinneringen als kind aan de kerstmarkt in de jaren 90
Via: youtube.com (capture) | Life Essenceful

7. Neppe tandpasta glimlach

Ik had het er wel voor over hoor. Mijn ouders waren zo in hun nopjes na een bezoekje aan de kerstmarkt. Dat gunde ik ze 1 dag in het jaar wel. Ze namen ons immers ook mee naar de Efteling. Dat moet voor hen ook geen pretje zijn geweest.

Ach ja, een neppe tandpasta glimlach één dag opzetten, lukte me wel.

Kerstmarkt jongen winter
Via: depositphotos.com

Jouw kind-herinneringen aan de Kerstmarkt?

Heb jij ook zulke nare herinneringen aan de kerstmarkt? Wat is voor jou de leukste of juist de ergste? En als ik je nu mee vraag, ga je mee of lach je mij keihard uit? 😉 Deel het in de reacties hieronder.

Wie gun jij trouwens een dagje kerstmarkt? Tag je beste vrienden!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Tegenwoordig leven wij online en ondanks dat ik me daar erg in thuis voel met mijn online marketing bureau zulutions, verlang ik soms heerlijk terug naar de jaren '90. Mijmer jij met me mee?

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...