12 herinneringen aan de strenge winters in de jaren 90

Door

Zuleikha Meijen

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

1

Laatste update:

1

In de jaren 90 hadden we in Nederland nog echte winters, strenge winters zoals men dat zegt. Het was letterlijk ijskoud, iedereen liep buiten rond als een Michelin-mannetje en wij liepen, zoals men van ons gewend is, lekker te mekkeren over het weer.

Maar wat viel er nou te zeiken? De winters van de jaren 90 waren superleuk!

Strenge winters zijn leuk!

Ik kwam eind 1989 in de herfst aan op Schiphol vanuit Paramaribo. Vanuit de gloeiende hitte, waar je op straat kijkt en een walm ziet hangen boven het asfalt, naar wolkjes blazen in Amsterdam-Zuidoost bij mijn tante op het balkon op 10-hoog in een heuse flat.

Zo begon de winter voor mij.

sneeuwballen gevecht strenge winters
Via: flickr.com | roanokecollege, CC

Herinneringen aan strenge winters

Wat koud, maar wat geweldig! En het werd alleen maar leuker. Herinner jij je onderstaande winterse taferelen van de jaren 90 ook zo goed?

Jouw winter herinneringen als kind? Hopelijk herken je veel zaken uit onderstaande lijst. Natuurlijk zijn we ook benieuwd naar jouw input. Aan welke zaken uit die winters van vroeger moet jij meteen denken?

Deel je herinneringen aan de winter van toen in een reactie onderin!

1. Zweten in warme kleding

Wat mij het meest bijstaat van de strenge winters van de jaren 90 was de kledij. Ik had op de koudste dagen 5 maillots aan en dat kriebelde enorm. Als jij mij buiten zag lopen, leek ik vast op een kleine Michelin.

Er werd meer geschuifeld en gewaggeld dan dat ik liep. Vanwege al die lagen kleding zweette ik alsnog.

90s Windbreaker
Via: flickr.com | Caitlin Obando, CC

2. Leren schaatsen

In 1991 leerde ik schaatsen met een stoel. Het ultieme streven was schaatsen op Noren want die waren de bomb! Dat vonden de andere kinderen. Ik begreep toen nog niets van dat schaatsen dus geloofde ik ze op hun mooie blauwe ogen.

Uiteindelijk werden het trouwens witte kunstschaatsen en Bauers waren voor de jongens.

12 herinneringen aan de strenge winters in de jaren 90
Via: Nationaal Archief | Croes, Rob C. / Anefo, PD

3. Sneeuwpiesen

Ik heb altijd 1 dag een jongen willen zijn zodat ik kan sneeuwpiesen. Mijn herinneringen aan pogingen met vriendinnen om onze naam te “schrijven” zal ik maar niet delen…

plassen in sneeuw
Via: flickr.com | Thirteen Of Clubs, CC

4. Sneeuwengels maken

Als er vers sneeuw lag, kon je veilig sneeuwengels maken. Dat deed je niet meer als er overal geel sneeuw was, als je begrijpt wat ik bedoel. Mijn ouders waren altijd erg blij met dit onschuldige kinderspel. Vooral als er onder die verse laag sneeuw wat anders verstopt lag.

12 herinneringen aan de strenge winters in de jaren 90
Via: Wikimedia Commons | Loadmaster (David R. Tribble), CC

5. Melk is goed voor elk

Toen ik net in Nederland woonde, kregen wij op school melk. Die mocht je op de kachel leggen en dan werd het lauw. Blijkbaar vonden wij dat toen lekker want bijna iedereen uit de klas deed dit. De hele verwarming lag vol. Nu moet ik er niet aan denken.

12 herinneringen aan de strenge winters in de jaren 90
Via: Nederlands Zuivelbureau

6. Sleeën van de “hoge” berg

In Nederland heb je geen hoog gebergte maar zodra er sneeuw lag, trok ik de slee uit de schuur en sleepte ik mezelf naar de verzamelplek in het dorp. Daar zaten alle kindjes op een slee en zoef daar gingen ze. Op je buik op de slee vond ik het leukst.

12 herinneringen aan de strenge winters in de jaren 90
Via: pixabay.com | RazendeBol, CC

We hebben nog 6 geweldige herinneringen aan de winters van de jaren 90 hieronder. Wat dacht je van de verloren want?!

7. Een eenzame want

Aan het begin van de winter kreeg ik altijd nieuwe wanten. Binnen 1 week was ik er eentje kwijt. Ik wist dat ik een preek zou krijgen over letten op je spullen, hoe kun je dat nou niet merken, waar zag je jouw want voor het laatst…

Ja, weet ik veel zei ik niet maar meestal kreeg ik nieuwe en vond ik mijn verdwaalde want de volgende terug in de bosjes bij het speeltuintje om de hoek waar ik echt goed gezocht. NOT!

handschoen want
Via: flickr.com | Teemu Ylikoski, CC

8. Sleutel om je nek

In de winter raakte ik standaard mijn huissleutel kwijt. Ik vond die net als mijn want wel terug, maar de sleutel was vast gevroren in de sloot waar ik nog niet op mocht omdat het ijs te dun was. Daar lag die sleutel dan te glimmen in het zonlicht, zo dichbij en toch zo onbereikbaar.

Moest ik dan toch papa vertellen hoe het zat. Was hij altijd super blij mee dat hij weer voor zoiets de kou in moest, haha. Zijn oplossing was, een sleutel aan een sullig touwtje om mijn nek.

12 herinneringen aan de strenge winters in de jaren 90
Via: Wikimedia Commons | Bastian Friedrich, PD

9. Sloffen mee naar school

Voeten vegen deden wij niet dus werd op onze basisschool besloten dat de kinderen op school mochten lopen met sloffen. Wij deden netjes onze schoenen uit en legden die bij de kachel, net als de melk.

Niet zo fris nu ik erover nadenk. Ik deed mijn pakje ook wel eens in mijn sneeuwlaars. Wat was ik een maf kind ;-)!

pantoffels sloffen
Via: flickr.com | Larry Koester, CC

10. Snert

Ik geef toe, snert ziet eruit zoals de naam. Maar het smaakt zo lekker op een barre wintersdag. Je bent meteen warm en met de energie die je ervan kreeg, kon je weer uren verder schaatsen tot de lantaarns aangingen en je naar huis moest. Ik krijg meteen trek.

11. Koek en zopie

Als het grote meer bevroor, was er ook een koek en zopie kraam. Heerlijk na de snert. Ik snapte alleen niet waarom sommige volwassenen zo lang bij deze kraam bleven staan en steeds harder gingen praten en lachen. Nu weet ik wat glühwein met je doet ;).

snert
Via: flickr.com | Henk-Jan van der Klis, CC

12. De Winter Efteling

De allerleukste herinneringen heb ik aan de Winter Efteling. In het begin vond ik die kou maar niets. De Efteling heeft dit voorgoed veranderd.

12 herinneringen aan de strenge winters in de jaren 90
Via: flickr.com | Marco Derksen, CC

Jouw herinnering aan strenge winters

Herken je bovenstaande zaken uit onze lijst? Heb jij nog andere winterse herinneringen aan de jaren negentig?

Deel die dan met ons in een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Topics:

Tegenwoordig leven wij online en ondanks dat ik me daar erg in thuis voel met mijn online marketing bureau zulutions, verlang ik soms heerlijk terug naar de jaren '90. Mijmer jij met me mee?

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

1 gedachte over “12 herinneringen aan de strenge winters in de jaren 90”

  1. Het waren geweldige jaren.

    Schaatsen op het Reitdiep bij Zoutkamp of in Earnewoude.

    Spelen in de sneeuw bij opa en oma in het Noorderplantsoen en met de slee van de heuvel af bij de muziekkoepel.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...