Eetpapier: 8 leuke weetjes die jij nog niet wist

Hoe veel en hoe vaak je het ook at, eetpapier ging nooit vervelen. Het was goedkoop, lekker en makkelijk te verdelen als je met een groepje buiten speelde. Lekker laten smelten op je tong, beetje plakkerig laten worden en smullen maar. Het leek niet bijzonder maar eigenlijk was het dat wel.

Wij weten nog hoe lekker een plakje papier kan zijn

Het klinkt zo gek, dat wij papier aten. Natuurlijk geen echt papier, maar daar leek het wel op. Je komt het nog steeds tegen maar wij weten als geen ander hoe bijzonder nostalgisch die plakjes in alle kleuren waren. Deze meiden zijn echter geen fans…

Deze inhoud wordt niet getoond. Klik hier om al onze content te tonen door onze cookies te accepteren

Leuke weetjes over eetpapier!

Je hebt als kind misschien wel honderd A4-tjes gegeten, maar wist je deze fun facts over eetpapier al?

eetpapier-challenge-blog-vroegert
Via: youtube.com (capture) | _rugbymann3k3 05_

1. Historische waarde

Wist je dat eetpapier al flink wat jaartjes bestaat? Wij zagen het als een snack maar het heeft ook een stukje historische waarde. Vroeger werd eetpapier gemaakt van zuiver tarwemeel. Hier werd dan de hostie van gemaakt. De variant die wij aten was wel anders en bevatte meer ingrediënten. Het had toen ook een andere naam, ouwel, en als dit gezegend was werd dit een hostie genoemd. Eetpapier heeft dus een Christelijke oorsprong.

ouwel-blog-eetpapier-vroegert
Via: Wikimedia Commons | Uli Wielgosz, CC

2. Traktatie in de oorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er bar weinig voedsel. Wat verkrijgbaar was, kostte heel veel en was dus voor velen onbetaalbaar. Aan het ouderwetse ouwel werden andere ingrediënten toegevoegd om het meer voedingswaarde te geven. Het smaakte beter dan de tulpenbollen dus het was voor velen een echte traktatie. Helaas was de houdbaarheid ervan tijdens de winter van korte duur dus ook aan eetpapier kon men toen helaas niet komen. Gek, dat wat wij voor lief namen, tijdens de oorlog zo veel betekende voor mensen.

Deze inhoud wordt niet getoond. Klik hier om al onze content te tonen door onze cookies te accepteren

3. Het hele alfabet in je pap

Je moet er een beetje mee variëren, wil je eetpapier spannend houden. Dus maakten ze er een heel alfabet van en dat deed je dan in de pap. At jij dit vroeger ook? En hoe smaakte dat in de pap?

4. Simpele ingrediënten

Eetpapier wordt gemaakt van aardappel- of rijstzetmeel maar de toegevoegde suiker gaf het die zoete smaak. Simpel eigenlijk wat erin ging. Geen kleurstoffen en E-nummers. Best een gezonde snack eigenlijk!

eetpapier-nostalgisch-snoepgoed-blog-vroegert
Via: Wikimedia Commons | Kungfuman, CC

5. Er was zoveel mogelijk met eetpapier

Als je nu een snoepje eet, is dat wel andere koek. Er zit van alles in wat niet goed voor je is. Maar, een pak eetpapier opentrekken bij lekkere trek doen de meesten van ons niet meer. Je ziet het vooral op gebak en onder echte kokosmakronen. Je hebt nu ook zure varianten ervan. Die zijn ook wel yummie en heb je vroeger wellicht ook gesnoept!

Via: Wikimedia Commons | Lokal_Profil, CC
Deze inhoud wordt niet getoond. Klik hier om al onze content te tonen door onze cookies te accepteren

En ken je de beer nog van Look o Look. Die ons zover kreeg het eetpapier te kopen?

6. Hoe noem jij eetpapier?

Bijzondere aan dit snoepgoed is, dat niet iedereen dezelfde naam eraan gaf. Zo had je kinderen die het snoeppapier noemden, maar de meeste van ons kennen het als eetpapier. Hoe noemde jij het? In Frankrijk heette het trouwens Papier à manger, in Duitsland Esspapier. Ook daar was het niet aan te slepen. Misschien ken je deze zure versie trouwens als een ufo?

ufo-vroegert-eetpapier-blog
Via: pixabay.com | silviarita, CC

7. Patent, de strijd om ouwel

Dat gekke slappe, zoete oh zo lekkere eetpapier wat smelt op je tong, daar is nog best om wat om te doen. Ouwel, de oude versie, daar zit gewoon patent op. Dat mag je dus niet zomaar onder die naam verkopen. Doe maar niet dus.

Via giphy.com

8. Moeilijk na te maken

Heb jij trouwens wel eens zelf eetpapier geprobeerd te maken? En lukte het? Het is best lastig denken wij van de redactie. Een klein foutje en de boel smelt of scheurt. Daar moet je wel wat bakkunsten voor hebben, toch? Gelukkig dat wij banketbakkers hebben. Dan kunnen wij er toch nog van genieten en mijmeren over die goede ouwe tijd dat dit een normaal snoepje was en wij erom stonden te springen in de snoepwinkel.

Via: flickr.com | rumpleteaser, CC
Deze inhoud wordt niet getoond. Klik hier om al onze content te tonen door onze cookies te accepteren

Jouw favoriete snoepgoed?

Waar kon jij als kind echt niet afblijven (en vandaag misschien nog steeds niet)? Staat eetpapier hoog op dat lijstje? We zijn benieuwd! Breng ons op de hoogte van jouw favoriete snoepgoed via een reactie onderin.

Lees ook:


Méér herkenbare nostalgie?

Ontvang meer leuke en exclusieve herinneringen aan vroeger! Schrijf je gratis in en ontvang ze wekelijks in je inbox! (al ruim 10.000 nostalgie-liefhebbers gingen je voor)

Geen zorgen, we spammen niet! Lees onze privacyverklaring.

Zuleikha Meijen

Tegenwoordig leven wij online en ondanks dat ik me daar erg in thuis voel met mijn online marketing bureau zulutions, verlang ik soms heerlijk terug naar de jaren '90. Mijmer jij met me mee?

1 Reactie
  1. ik zag het altijd hangen in een pak van 100 velletjes ofzo. Vond het altijd machtig interessant, maar mocht het nooit hebben. Eerste keer dat ik het at vond ik het super matig. Niet echt lekker en veel saaier dan de naam suggereerde

    Laat een reactie achter

     

    Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

     

    Vroegert
    Logo