Kennen jullie de PEZ-snoepjes nog? Deze fruitige snoepjes in de meest grappige verpakkingen waren in de jaren 90 razend populair. De PEZ snoepjes stammen echter uit de jaren 50 en de waarheid achter deze – vooral bij kinderen populaire snoepjes – is nogal schokkend!

PEZ in de jaren 90

Kinderen houden nu eenmaal verschrikkelijk erg van snoepen. De meeste kinderen die opgroeiden in de jaren 90 waren verknocht een de populaire PEZ-snoepjes. Deze kleine rechthoekige pepermuntjes waren razend populair en werden tevens verkocht in andere (fruitige) smaken zoals aardbei en sinaasappel.

Pez snoep vroeger
Via: flickr.com | Doug Kerr, CC (geknipt)

De geniale verpakking

De smaak van deze snoepjes was nog niet eens zo speciaal, het was vooral de verpakking die deze snoepjes zo populair maakte. De PEZ-snoepjes kon je in een soort van ‘uitdeler’ stoppen, waarmee je een voor een een snoepje kon uitdelen (of natuurlijk zelf opeten). In totaal zijn er honderden, zo niet duizenden verschillende PEZ-dispensers uitgebracht. De een nog leuker dan de ander. Welke had jij vroeger?

Zo had je de Teenage Mutant Ninja Turtles…

Maar ook Donald Duck of zelf de figuren van Star Wars kwamen voorbij!

PEZ snoep houders vroeger ninja turtles donald duck
Via: flickr.com | Ruth Hartnup, CC

De Snoopy-varianten…

.

Maar ook de Looney-Tunes…

Het bijzondere begin van PEZ

Het begon echter allemaal anders en ook hoe de uitdeler tot stand is gekomen, zou je misschien niet snel geloven. Toen PEZ in de jaren 50 opgericht werd, waren de fruitsmaakjes nog niet te koop. De enige smaak was pepermunt. Hier komt tevens de naam vandaan. Het is een afkorting van het Duitse woord ‘PfeffErminZ’.

Via: PEZ (poster)

De aanleiding: ‘Stoppen met roken’

Ook waren de snoepjes in eerste instantie niet bedoeld voor kinderen… De Duitser, die de PEZ snoepjes bedacht, rookte als een ketter en wilde hier graag mee stoppen. De pepermuntjes waren voor hem de ideale vervanger voor een sigaretje en werden onder de volgende slogan verkocht:

Smoking prohibited, PEZing allowed!

Oftewel: ‘Verboden te roken, PEZ toegestaan’.

Het ontstaan van de uitdeler

Maar waar komt dan dat leuke idee van de vrolijke PEZ-uitdeler vandaan? In eerste instantie was deze ‘dispenser’ niet zo vrolijk als de variant die wij kennen… Inspiratie voor het design van deze uitdeler kwam van – hoe kan het ook anders – de aansteker.

.

Maar in plaats van het opsteken van een sigaretje, nam je dus een PEZ…

Op bovenstaande poster lijkt het net alsof de man een vuurtje aanbiedt aan de vrouw.

Sta jij ook even te klapperen?!

Via: giphy.com

Wist jij al dat de PEZ-snoepjes van oorsprong anti-rook pepermuntjes waren? En dat het vrolijke kinder-imago pas later kwam? Of missen we juist iets? Laat het ons weten in de comments en DEEL dit met je vrienden!


Word nog vrolijker van nostalgie!

Ontvang meer positieve leuke en exclusieve herinneringen aan vroeger! Laat je emailadres achter en we sturen ze direct (gratis) naar je inbox!

Volg ons op Facebook

We hebben verschillende pagina’s, met een eigen focus! Vergeet dus vooral niet onze pagina’s te liken…

Foto van auteur
Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van Tipify

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer