kerstboom vroeger nostalgie

Via: flickr.com | amazing_podgirl, CC

Het is weer de tijd van het jaar dat een kerstboom in huis wordt gehaald. Het brengt gezelligheid in huis, pakjes verschijnen rond Kerstmis onder de boom en er is extra sfeerverlichting in deze koude maanden.

Tijd om wat herinneringen op te halen van de nostalgische kerstboom!

Kerstboom: hét middelpunt in december

Uiteraard zijn er ook altijd huishoudens waar de sfeervolle boom niet vroeg genoeg kan staan. En dan het liefst ook nog een grote kerstboom! In november verschijnen dan ook de eerste bomen en de laatste gaan pas weg in januari. Maar wat zijn nu de officiële datums?

kerstboom woonkamer huis
Via: flickr.com | Jurriaan Persyn, CC

Wanneer kerstboom opzetten en weg?

Heb je een discussie met jouw familieleden, vrienden of collega’s wat de officiële datum is voor het opzetten van de kerstboom? Dan gaan we hét antwoord voor eens en altijd vaststellen.

Natuurlijk hoef jij je niets van die datums aan te trekken. Want heel eerlijk: hoe vroeger de boom in huis staat, hoe sneller de gezelligheid in huis wordt gehaald.

Toch benieuwd naar de datum? Het is een ongeschreven regel dat de kerstboom ná het sinterklaasfeest (5 – 6 december) wordt opgezet. Je hebt dan uiterlijk tot Driekoningen (6 januari) om de boom weg te halen. ‘Officieel’ kan je er dus een maand van genieten.

echte kerstboom
Via: flickr.com | Corrina, CC

Waarom hebben we eigenlijk een kerstboom?

Misschien heb je er nooit zo bewust over nagedacht, maar het principe van een boom naar binnen halen is best vreemd. Normaal gesproken ga je juist naar buiten om dat soort bomen te bekijken.

Waarom hebben we dan eigenlijk een kerstboom in huis met Kerstmis? Verhalen over de oorsprong verschillen, maar wij zochten het voor je uit!

waarom een kerstboom
Via: flickr.com | Leslie, CC

Het ontstaan van de kerstboom

Een van die verhalen is dat de oorsprong ligt bij de Germanen. Zij vierden het midwinterfeest op de kortste dag van het jaar. Er werd afscheid genomen van de donkere dagen en het nieuwe leven werd gevierd. Bomen die het hele jaar groen blijven, namen een speciale plek in bij deze viering. Bijvoorbeeld de spar!

De geboorte van Jezus werd gekoppeld aan het midwinterfeest. Beide tradities vieren namelijk een nieuw begin. En de kerstboom… die is nooit meer weggegaan!

kerstboom sfeervol
Via: flickr.com | Hans Splinter, CC

Kerstversieringen in de boom

Dan is er nog altijd één vraag onbeantwoord: wanneer zijn we begonnen met kerstversieringen in de boom? Ook dat heeft waarschijnlijk te maken met de viering van het midwinterfeest door de Germanen.

Tijdens dat feest hingen zij groene bomen en takken in huis om zo de boomgeesten tevreden te houden. Inclusief offers, die nu veel verband houden met de cadeautjes onder de boom.

kerstboom cadeautjes
Via: flickr.com | Mike_fleming, CC

Leukste kerstversieringen van vroeger

Door de jaren heen is de kerstversiering erg veranderd. Denk aan snoepjes, gekleurde slingers en kerstballen. Waarschijnlijk ziet jouw kerstboom er tegenwoordig ook anders uit dan vroeger. Herken jij deze 10 leuke kerstversieringen van vroeger nog?

1. Lametta (ijspegels)

En dat moesten dan de ijspegels voorstellen in een kerstboom…

slingers kerstboom
Via: flickr.com | jvdgoot, CC

2. Kerstverlichting met kaarsjes

Vroeger kon je nog vaak echte kaarsjes vinden in de Kerstboom, van klein tot groot. Alhoewel ze er nog zijn, zie je ze toch minder vaak voorkomen. Het blijft natuurlijk een beetje gevaarlijk en zeg nou zelf: er is toch niets gemakkelijker dan even die schakelaar omzetten?

Kerstboom versieringen vroeger kaarsen kaarsje
Via: Nationaal Archief | Poll, Willem van de, CC

Daarom werden de echte kaarsen vaak ingeruild voor grote lichtgevende elektrische kaarsen, tegenwoordig zijn het vooral kleinere lampjes…

verlichting kerstboom
Via: flickr.com | Timo Newton-Syms, CC

3. De piek of ster als laatste…

Een piek hoorde er natuurlijk bij en voorzichtig dat je daarmee moest zijn! Deze kwam als laatste, dus het hele proces van opbouwen kon nog gewoon mislukken als de piek zou vallen. Hoewel de piek er altijd bij hoorde, zag je vroeger ook vaak een engel of ster bovenop de Kerstboom…

piek kerstboom ster
Via: flickr.com | Kara, CC

4. Engelen en andere figuurtjes

De kerstboom hing vol met figuurtjes zoals engelen en de kerstman!

kerstengel boom
Via: flickr.com | Toon Van de Putte, CC

5. Strikjes

Iedereen had wel een strikje in zijn kerstboom hangen…

strikjes kerstboom
Via: flickr.com | Toon Van de Putte, CC

6. Glimmende slingers

Heel de kerstboom vol met van die glimmende slingers in allerlei kleuren!

slingers kerstboom versiering
Via: flickr.com | Laura LaRose, CC

7. Soms ging er ook wel een kerstbal stuk

Natuurlijk konden kerstballen niet ontbreken. Al was een kapot gevallen kerstbal een terugkerend beeld en hadden we vroeger helaas nog geen onbreekbare kerstballen… Het bleef altijd een verrassing in hoeveel stukjes zo’n kleine kerstbal kapot kon vallen!

kerstbal kapot kerstboom
Via: flickr.com | Meindert van D, CC

8. Of het was je kat…

Als je een kat had, was dit ook af en toe de piek…

kat kerstboom
Via: flickr.com | Kasey Eriksen, CC

9. Engelenhaar

Nog meer nostalgisch dan engelenhaar kan haast niet!

engelenhaar kerstboom versiering
Via: marktplaats.nl

10. Snoep

En natuurlijk dé favoriet van ieder kind: SNOEP!

snoepjes kerstboom
Via: flickr.com | Spring Cruz, CC

Jouw favoriete nostalgische kerstversiering

Wij zijn benieuwd wat jouw favoriete nostalgische kerstversiering is. Laat het ons hieronder weten in een reactie!

Lees ook:


Word nog vrolijker van nostalgie!

Ontvang meer positieve, leuke en exclusieve herinneringen aan vroeger! Laat je e-mailadres achter en we sturen ze direct (gratis) naar je inbox!

Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

1 gedachte over “Nostalgische kerstboom: de leukste 10 kerstversieringen van vroeger”

  1. De kerst-schuimkransjes… en dan ’s morgens eentje stiekem opeten, na eerst uitgebreid de minst opvallende te zoeken zodat het niet zo zou vallen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer