Oma's recepten van vroeger koken keuken

Via: depositphotos.com | halfpoint

Tegenwoordig zit de halve wereld met quinoa of lijnzaad in het hoofd. Vegetarische diëten zijn populairder dan ooit en er wordt veel nagedacht over hoe gezond een gerecht nu wel of niet is. Superfood of koolhydraatarm is belangrijker dan ooit en iedereen mag het weten. Vroeger was dit geheel anders. En daar heb jij ongetwijfeld het nodige van meegekregen… 

12 x oma’s recepten van vroeger

Weet je nog dat je gezellig bij oma op bezoek ging en dat zij altijd weer met een bepaald recept op de proppen kwam? Wat te denken van een advocaatje of de stoofperen die elk jaar weer terugkomen met kerst? Of die o, zo lekkere knakworstjes in bladerdeeg? Allerlei lekkere hapjes die je direct aan oma doen denken.

Via: tumblr.com

In dit artikel vertellen wij over 12 van de heerlijkste oma’s recepten van vroeger. Wedden dat jij direct de keuken in rent. Of pak je snel de scooter en tuf je in een rotgang naar oma?

1. Oma’s gehaktballen

Misschien wel een van de meest bekende en geliefde oma recepten, de gehaktbal. Niemand maakt ze zo lekker als oma dat deed. Met een kommetje jus doop je hem lekker onder en genoot je van een mals balletje. Een gerecht waar je echt nooit genoeg van krijgt. En misschien is dat wel de reden dat de gehaktbal misschien wel wekelijks op het menu stond.

Oma's recepten van vroeger gehaktballen
Via: Wikimedia Commons | Takeaway, CC

Je kon ze overal mee eten: aardappelen (of frietjes) en groente of brood… en tja, waarom ook niet samen:

Oma's recepten van vroeger gehaktballen brood
Via: Wikimedia Commons | Miansari66, CC

2. Hete bliksem

De hete bliksem, welke oma heeft het nooit gemaakt? Hete bliksem is de stamppot met aardappelen en gewone appelen of peren. Zo heet als een gemiddeld nachtje in de Etna en afgetoefd met een vette bloedworst. Wist je dat hete bliksem in Gelderland traditioneel gegeten wordt met klapstuk?

3. Een advocaatje

Dat oma’s niet vies waren van een natje en een droogje is geen geheim. Nu moet gezegd worden dat we allemaal wel eens de behoefte hebben om op zondagmiddag een borreltje te nemen. Bij oma was dit vaak een advocaatje. Het gele vla-achtige drankje is dik van stuk en voornamelijk gemaakt van ei en bevat 14% alcohol.

Natuurlijk mocht het topje slagroom niet missen. Heb jij je ooit afgevraagd waarom oma zo krom loopt? Hier heb je het antwoord…

Advocaat drankje vroeger
Via: Wikimedia Commons | M0tty, CC

4. De stoofperen van oma

De gemiddelde Nederlander of Vlaming eet zijn/haar banaantje, appeltje of peertje koud. Zoals het hoort. Oma’s dachten anders, zoals bekend. Oma’s zijn ooit op het idee gekomen de peren te verwarmen en om te toveren tot stoofperen. Toegegeven, ze zijn verrukkelijk. Een zompige peer die je met je gehemelte al plat kunt drukken. Heeft er iemand een peertje? Nu alsjeblieft!

Stoofperen oma recepten
Via: pixabay.com | Wensbos, CC

Hier nog een video hoe ze werden klaargemaakt:

5. Het gevulde eitje

Geen oma gaat eraan voorbij, een gevuld eitje. Gevuld met vis, augurk en versierd met bieslook en peterselie. De gemiddelde oma maakt er een feest van en versiert er lekker op los. Voor oma’s is het vullen van een eitje als een dag op de crea-middag. 

Gevulde eitjes oma recepten van vroeger
Via: depositphotos.com | bhofack2

6. Rijstepap

Pap met rijst; ook wel rijstpudding. Toegegeven, erg lekker klinkt het niet. Zeg dat maar niet tegen oma. Oma’s waren er gek op en vooral ook het maken. Met een beetje rijst van Lassie, een berg melk, een vanillestok en wat suiker voor de smaak heb jij een lekker papje. Een oma zou een oma niet zijn als er wat krenten werden toegevoegd…

En de rijstepap was natuurlijk helemaal af in een kristallen schaaltje…

Kristallen bordje schaaltje
Via: marktplaats.nl

We hebben nog meer oma recepten van vroeger voor je op de volgende pagina. Wat dacht je van die platte stukken vlees, die oma altijd HEERLIJK vond? (zie 7.)

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer