Tegenwoordig zit de halve wereld met quinoa of lijnzaad in het hoofd. Vegetarische diëten zijn populairder dan ooit en er wordt veel nagedacht over hoe gezond een gerecht nu wel of niet is. Superfood of koolhydraatarm is belangrijker dan ooit en iedereen mag het weten.
Vroeger was dit geheel anders. En daar heb jij ongetwijfeld het nodige van meegekregen…
12 x oma’s recepten van vroeger
Weet je nog dat je gezellig bij oma op bezoek ging en dat zij altijd weer met een bepaald recept op de proppen kwam? Wat te denken van een advocaatje of de stoofperen die elk jaar weer terugkomen met kerst? Of die o, zo lekkere knakworstjes in bladerdeeg?
Allerlei lekkere hapjes die je direct aan oma doen denken.
In dit artikel vertellen wij over 12 van de heerlijkste oma’s recepten van vroeger. Wedden dat jij direct de keuken in rent. Of pak je snel de scooter en tuf je in een rotgang naar oma?
1. Oma’s gehaktballen
Misschien wel een van de meest bekende en geliefde oma recepten, de gehaktbal. Niemand maakt ze zo lekker als oma dat deed. Met een kommetje jus doop je hem lekker onder en genoot je van een mals balletje.
Een gerecht waar je echt nooit genoeg van krijgt. En misschien is dat wel de reden dat de gehaktbal misschien wel wekelijks op het menu stond.
Je kon ze overal mee eten: aardappelen (of frietjes) en groente of brood… en tja, waarom ook niet samen:
2. Hete bliksem
De hete bliksem, welke oma heeft het nooit gemaakt? Hete bliksem is de stamppot met aardappelen en gewone appelen of peren. Zo heet als een gemiddeld nachtje in de Etna en afgetoefd met een vette bloedworst.
Wist je dat hete bliksem in Gelderland traditioneel gegeten wordt met klapstuk?
3. Een advocaatje
Dat oma’s niet vies waren van een natje en een droogje is geen geheim. Nu moet gezegd worden dat we allemaal wel eens de behoefte hebben om op zondagmiddag een borreltje te nemen.
Bij oma was dit vaak een advocaatje. Het gele vla-achtige drankje is dik van stuk en voornamelijk gemaakt van ei en bevat 14% alcohol.
Natuurlijk mocht het topje slagroom niet missen. Heb jij je ooit afgevraagd waarom oma zo krom loopt? Hier heb je het antwoord…
4. De stoofperen van oma
De gemiddelde Nederlander of Vlaming eet zijn/haar banaantje, appeltje of peertje koud. Zoals het hoort. Oma’s dachten anders, zoals bekend. Oma’s zijn ooit op het idee gekomen de peren te verwarmen en om te toveren tot stoofperen.
Toegegeven, ze zijn verrukkelijk. Een zompige peer die je met je gehemelte al plat kunt drukken. Heeft er iemand een peertje? Nu alsjeblieft!
Hier nog een video hoe ze werden klaargemaakt:
5. Het gevulde eitje
Geen oma gaat eraan voorbij, een gevuld eitje. Gevuld met vis, augurk en versierd met bieslook en peterselie. De gemiddelde oma maakt er een feest van en versiert er lekker op los. Voor oma’s is het vullen van een eitje als een dag op de crea-middag.
6. Rijstepap
Pap met rijst; ook wel rijstpudding. Toegegeven, erg lekker klinkt het niet. Zeg dat maar niet tegen oma. Oma’s waren er gek op en vooral ook het maken. Met een beetje rijst van Lassie, een berg melk, een vanillestok en wat suiker voor de smaak heb jij een lekker papje.
Een oma zou een oma niet zijn als er wat krenten werden toegevoegd…
En de rijstepap was natuurlijk helemaal af in een kristallen schaaltje…
7. Balkenbrij
Balkenbrij is zo’n gerecht dat voornamelijk in de winter gegeten werd. Gemaakt van bouillon en slachtafval van het varken, boekweitmeel en wat geheime kruiden. Lekker he!? Wist je dat die gerecht zelfs tot in Amerika is gekomen?
Niet dat het een verrassing is qua vlees hoor…
8. Drie in de pan
Een oer-Hollands recept als tussendoortje of gewoon als warm gerecht. Het zijn een soort kleine, dikke pannenkoeken. Maar waarom heet het eigenlijk drie in de pan? Simpelweg omdat er 3 kleine pannenkoekjes in een pan passen.
Heel vindingrijk waren ze niet he vroeger? 😉
9. Oeroud: oma’s hutspot
Hutspot van peen & ui. Geef het beesie een naam. Voeg een berg aardappelen, penen en uien bij elkaar en je hebt de klassieke hutstpot. Vul het aan met wat spekjes en je hebt een gerecht, dat je de hele week wilt eten. Een klassieker op het menu bij oma.
Dit was natuurlijk de tegenhanger van die ‘andere’ stamppot, maar dan met boerenkool en niet te vergeten: de rookworst!
10. Hangop
Hangop is een heerlijk fris en ouderwets toetje. Maar waarom heet dit in vredesnaam hangop. Nou, dat heeft iets met het recept te maken. Je gooit namelijk een berg karnemelk in een theedoek die je vervolgens ongeveer 12 uur lang letterlijk ophangt. Als dit klaar is, vul je het aan met wat besjes.
11. Oma’s draadjesvlees
Vlees zo zacht dat het langzaam uit elkaar valt. De heerlijke jus die in het vlees zit en je smaakpapillen bijna een ******* bezorgen. Niemand kon dit beter maken dan oma. Je bent wel een uurtje bezig de draadjes uit je tanden te trekken, maar dan heb je ook wat.
12. Wybertjes
Niet echt een recept of gerecht maar zeker niet minder herkenbaar. De Wybertjes van oma. Je hoopt als kind op een lekkere snoephamburger of een suikerbanaantje. Bij oma was het echter een erg zout, ruitvorming dropachtig snoepje uit het blauw-witte doosje.
De geur alleen al doet je aan oma denken. Misschien is dit niet de leukste herinnering.
Jouw oma’s recepten van vroeger?
Mis jij een gerecht dit in dit artikel absoluut niet mag ontbreken? Laat het ons weten in een reactie onderin! Wil jij dit graag delen met je neven en nichten? Leuk joh… niks mooiers dan lekkere en hapbare nostalgie. Tot de volgende keer!
Lees ook:
- 12 stuks oud-Hollands snoepgoed dat je bij oma en opa kreeg
- Bij opa en oma op bezoek: 15 dingen die je vroeger deed
- 10 redenen waarom groente en fruit vroeger beter waren
01
Uncle Joey uit Full House: zo gaat het Dave Coulier nu