Straattaal van vroeger: 6 sick leuke weetjes

Door

Zuleikha Meijen

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Straattaal

Straattaal is niet meer weg te denken, maar wij mogen niet vergeten dat al die stoere praat van nu eigenlijk te herleiden is naar onze eigen jeugd. Daarom vertellen wij je graag wat meer over de straattaal van toen.

Misschien ook leuk als jouw kinderen deze blog ook even lezen? Dan weten zij meteen wie de noob en wie de pro op het gebied van straattaal is… Een blog bomvol straattaal dus lees snel verder.

Straattaal: geen nieuw fenomeen

De taal van de straat. Iets wat niet alleen nu cool is, maar eigenlijk al heel lang een rol speelt in ons leven. Wij spreken thuis nog steeds anders dan buiten. Dat was vroeger ook het geval.

Wilde jij dat jouw ouders het hoorden of was het niet zo beschaafd als thuis en in de klas? Eigenlijk was het faya als je ouders jou en je vrienden hoorden praten. Maar oma’s mochten wel meedoen…

1. Zonder jongeren geen straattaal

Het is echt voor en door jongeren. Als kind is het heel tof (heb je al zo een woord wat vroeger veel gebruikt werd) wanneer jij de taal beheerst en mag bepalen.

Geen grammaticaregels die niemand begrijpt, het bekt lekker en het is vooral kort maar krachtig want wij jongeren vonden te veel praten overbodig. En wij mochten het als enige bedenken en gebruiken. Het was ons ding.

Heel vroeger werkte je meteen na school en hangen op straat en buiten spelen, no way. Ga maar werken voor de kost. Toen was er dus géén straattaal waar jongeren een rol bij speelden.

In onze jeugd was buiten spelen keigaaf en zo ontwikkelde onze eigen taal zich verder, door de jaren heen. Maar wij namen wel woorden over van aparte mensen… Hahahaha, ik voel me keigoed bijvoorbeeld.

2. René Appel is eigenlijk de grote held in dit verhaal

Hoewel wij de inhoud van straattaal bepaalden, was het schrijver René Appel die als eerst in de jaren 90 het woord als verzamelnaam voor ons bijeengeraapte zooitje woorden gebruikte.

Hiervoor werd de term “smurfentaal” gebruikt maar dat vonden wij wel erg nep en oldskool.

Via: giphy.com

3. In iedere stad een andere straattaal

Dankzij internet, met name social media zoals JoepToep, verspreid een taal zich snel. Woorden worden rap overgenomen en iedereen spreekt dezelfde straattaal.

Vroeger hadden wij deze middelen niet en verspreidde het zich via de straat. Het duurde langer voor een woord in andere steden werd overgenomen.

Wij keken allen naar de grote Randstad als voorbeeld, maar bedachten ondertussen woorden die bij onze omgeving paste. Zo ken ik het woord kuuks en vorenwind (wind mee, op de fiets) omdat ik in Westfriesland ben opgegroeid.

Welke lokale woorden uit jouw straattaal ken jij nog?

4. Rapmuziek is de bomb!

Als je ging logeren bij een neefje of nichtje uit een andere stad, ontstond er vaak spraakverwarring. Gelukkig was er rapmuziek wat ons allen verbond, gruwelijk gewoon. Met een beetje spraakwater verstonden wij elkaar ineens. Jongeren sloten zo ouderen uit en vormden één grote groep.

Wij bundelden onze krachten en vonden in de rap een manier om eenheid te creëren. Straattaal was een feit! En het was van de jeugd, weet je

5. Jongeren waren masterlijk in straattaal

Tegenwoordig moet jij er niet raar van opkijken als de premier straattaal gebruikt in interviews. Wat een blamage! Misschien doet zelfs onze goede Koning zijn patas aan voor hij naar buiten gaat. En zegt de Koningin hem zijn patas bij binnenkomst bij de deur uit te doen als het buiten regent.

Vroeger was dat wel anders. Ouderen hielden zich erbuiten en wilden eigenlijk niet dat wij straattaal spraken. Het zou onze woordenschat en talenkennis in de weg zitten. Whatever! Wij zijn best goed terecht gekomen, da’s ongelooflijk Haribo!

Via: giphy.com

6. Straattaal: voorbeeld van onze multiculturele samenleving

Ons kleine kikkerlandje is wat wij noemen een melting pot van allerlei verschillende mensen. Het is een mooi landje geworden. En wij hebben een taal die ons land vertenwoordigd. Straattaal door jongeren uit allerlei uithoeken van de wereld in combinatie met wat hier al werd gebruikt.

Gooi dat op één hoop en je hebt een taal waar je boejaka tegen zegt. Echt kicken man! En dan krijg je deze vette shizzle.

Omdat wij niet alle straattaal kennen, zie punt 3/4, kan het zijn dat wij een aantal niet hebben genoemd. Weet jij er nog een paar? Deel ze dan met ons in een reactie. Dat zou dope zijn, OMG!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Tegenwoordig leven wij online en ondanks dat ik me daar erg in thuis voel met mijn online marketing bureau zulutions, verlang ik soms heerlijk terug naar de jaren '90. Mijmer jij met me mee?

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...