Aan het werk: 12 bijbaantjes die jij vroeger ook had

Door

Willem Hamilton

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

3

Laatste update:

3

bijbaantje jeugd vroeger

Als kind zal je vroeger vast dol zijn geweest op geld. Je deed er waarschijnlijk alles aan om geld te verdienen. Maar om het geld te verdienen moest er natuurlijk wel gewerkt worden. Je zult vast ook veel bijbaantjes hebben gehad vroeger.

Die gekke bijbaantjes van vroeger

Werken voor je geld is iets wat je waarschijnlijk al van jongs af aan meegekregen hebt. Dat moest je natuurlijk ook gaan doen voor al die coole uitgaven, waaronder Discman of al dat snoep van vroeger.

Wij hebben een overzicht gemaakt van bijbaantjes die je vast vroeger ook gedaan heb in je jeugd. Nummer 10 zal jij vast ook geprobeerd hebben als bijbaantje.

Promotiemedewerker bijbaantjes van vroeger
Via: flickr.com | Hans Dinkelberg, CC

1. Krantenlopen in je krantenwijk

Het lopen van kranten is misschien er een van de meest populairste bijbaantje vroeger. Toch was krantenlopen niet altijd even leuk. Want niet alle honden waren even aardig tegen krantenlopers. Misschien was jij vroeger ook wel eens bang dat een hond ging bijten.

2. Vakkenvuller

Ook het vullen van vakken in de supermarkt is een populair bijbaantje die veel kinderen deden. Vooral spiegelen was een klus die niet altijd leuk was om te doen. Maar gelukkig waren er meestal wel gezellige collega’s.

3. De glazenhaler

Je kon (als jongen) een carrière in een café wel vergeten als je niet eerst een tijdje glazen ging halen. Bij drukke kroegen was dit een zeer intensieve bezigheid! Had je het beter getroffen, kon je gewoon zelf met vrienden een drankje drinken.

Helaas hoorde de verstopte pisbak ook bij jouw taken…

Now that's what I call glass collecting
Via: flickr.com | paultweedy, CC

4. De oppas!

Met het oppassen op kinderen kon vaak snel geld verdient worden. Vaak was het nog gezellig ook. Maar een vieze luiers vervangen  was altijd een nadeel aan dit bijbaantje.

Oppassen vroeger bijbaantje
Via: flickr.com | Tom Caswell, CC

5. Auto’s wassen

Dit zal jij vroeger vast ook wel eens gedaan hebben als je geld nodig had. Het schoonmaken van auto’s. Er was altijd wel een familielid of iemand in de buurt waar je de auto kon schoonmaken voor geld.

Auto wassen vroeger bijbaantje
Via: flickr.com | woodleywonderworks, CC

6. Hond uitlaten

Het uitlaten van de hond was ook een bijbaantje wat veel gedaan werd. Veel mensen vinden de hond uitlaten niet leuk. Vooral als het regent is dit niet leuk om te doen.

Tegenwoordig zijn er ook makkelijke manieren om de hond uit te laten, namelijk met een drone.

7. Schoonmaker

Dit was nooit een van de leukste bijbaantjes. Vooral het schoonmaken van de WC was altijd een klus waar je geen zin in had. Misschien heb je zelf nu nog steeds wel een hekel aan schoonmaken.

8. Afwas

Het doen van de afwas was vaak een van de eerste baantjes die je mocht doen als je wilde werken in de horeca. Je hoopte altijd dat je snel door kon groeien naar de keuken. Maar ook in de keuken gingen er vaak dingen fout….

Afwassen restaurant bijbaantje vroeger
Via: Wikimedia Commons | Artaxerxes, CC

9. Aan de kassa

“Wil je er misschien 5 cent bij?” Misschien werd jij vroeger ook helemaal gek van deze vraag, toen jij achter de kassa zat. Mensen wilde soms extra wisselgeld geven terwijl dat niet eens nodig was. Of wat dacht je van de vervelende zegeltjes?!

10. Ober / bediener

Het eten is koud, het is te zout…. Deze opmerkingen zal je vast wel eens gehoord hebben als je gewerkt heb in de bediening. Sommige klanten waren nooit tevreden met het eten.

11. Promotiemedewerker

Dit was natuurlijk een breed begrip en wellicht heb je zelf ook meer promotiebaantjes gehad.

Hier kwam het kort op neer: je moest zoveel mogelijk mensen aanspreken (al dan niet met gratis lok-sample) om dingen te verkopen! “Hallo meneer, krantje van vandaag?”

krantje kopen op straat
Via: youtube.com (capture) | ZEKER WEL

12. Vlogger

Ok, dit is misschien na onze tijd, maar tegenwoordig is dit waarschijnlijk het bijbaantje waar iedereen van droomt. Iedereen wil wel een vlogger zijn.

Maar helaas zijn er maar weinig die er veel geld mee verdienen. Niet iedereen heeft zoveel ‘vaardigheden’ als Enzo Knol… (LOL)

Jouw bijbaantje vroeger?

Had jij een krantenwijk of ging je vakkenvullen? Laat ons weten, wat vroeger jouw bijbaan was in een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Geboren begin jaren 80 en opgegroeid in de iconische jaren 90. Jeugdsentiment en nostalgie in de vorm van oude series, computerspelletjes, muziek (en nog veel meer) hebben me altijd al gefascineerd en opgevrolijkt. Precies dat mooie gevoel wilde ik nog beter toegankelijk maken voor iedereen en heb daarom Vroegert opgericht en voer hier vanaf het begin de hoofdredactie!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

3 gedachten over “Aan het werk: 12 bijbaantjes die jij vroeger ook had”

  1. Mijn bijbaantje was ook in een werken in een kapsalon. (leerzaam voor mijn studie). ? En samen met mijn zus babysitten.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...