Even tussen ons; een kast vol banden is veel vetter dan scrollen op Netflix. Van die dingen waar alleen kijkers van videobanden over kunnen meepraten!

We zullen heus niet beweren dat de beeldkwaliteit vroeger beter was, en vooruit, alles is nu met één druk op de knop voor jou beschikbaar… Toch zijn er talloze kleine dingetjes die, met het verdwijnen van de VHS, enkel voort zullen leven in de herinnering van de vroegere gebruikers. Hier zijn er 10 voor je.

1. De Video Veilig-intro

Dit kennen we allemaal nog wel, dat deuntje van de NVPI. Toen Brein nog niet zo ontzettend irritant was. En hee, als je een keertje meteen naar de film wilde, kon je het altijd nog zonder gedoe doorspoelen! 😀

2. Zes streepjes op de band

Tegenwoordig druk je op ‘eigenschappen’ op je pc, en meteen zie je hoeveel ruimte je nog overhebt. Met een videoband ging dat stukken lastiger (duh). Elke band had glaasjes waar je de tape achter zag zitten, en daarin stonden zes streepjes gekrast. In één oogopslag kon je zo precies zien, of je meer of minder dan de helft van je band overhad aan ruimte, en met een beetje schatten kwam je al een heel eind! Handig!

Een doodgewone band
Hmm, dus als ik op 4 van de 6 streepjes zit met een band van 180 minuten, dan kan ik nog 60 minuten opnemen… Toch? #slimbedacht

3. Kopiëren, kopiëren, kopiëren!

Een videofilm kostte in de jaren ’80/’90 al gauw 30 tot 50 gulden. Dus wat deden de meesten? Die kopieerden, met twee recorders, naar hartenlust de banden van de videotheek! Een hoop misgelopen inkomsten en vele collecties vol gekopieerde videofilms was het gevolg. Zelfs Disney had moeite om de piraterij op zo’n grote schaal tegen te gaan!

4. De hoezen waren zwaar (en) awesome

De videohoes was in de jaren ’80 en ’90 een beetje de Nokia 2200 onder de videobanden; pretty much onverwoestbaar. Je liet ‘m vallen, je hoorde een doffe klap, en je pakte ‘m gewoon weer op. En dan die prachtige, kleurrijke covers! Meer dan genoeg ruimte voor die mooie filmposter. Ook kon je je irritante, kleine broertje een aardige mep verkopen met die grote hoezen. Dat was althans een prima reactie, als hij weer verantwoordelijk was voor het volgende puntje.

Een hoop banden
Niets gaver dan een hele kast kunnen showen met een heleboel, euh, zelfde edities van, euh, Bassie en Adriaan-tapes… Okee, next. (Via: Retroforum)

5. Banden konden worden opgevreten door je recorder

Lomp handelen, een gevalletje ‘verkeerde band op het verkeerde moment’, je kleine broertje: het kon altijd gebeuren dat alles in één klap in de soep draaide. En vanaf dat moment keek je, zeker als kind, ietwat wantrouwend naar de grote boze recorder, de machine die jouw videocollectie kapot maakte.

We zijn er nog niet! Kijk verder op pagina 2 voor de meest hilarisch nostalgische zaken voor kijkers van videobanden!

Foto van auteur
Als hoofdredactie van Vroegert heeft jeugdsentiment en nostalgie altijd hoog in het vaandel gestaan. Hoe geweldig is het om al die leuke dingen van vroeger terug te zien? Precies dat gevoel wilde we delen met iedereen!

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer