Verdwenen producten innovaties vroeger

Via: Wikimedia Commons | Brusselsshrek / Museo8bits (L) / Rama (R), CC

Er zijn genoeg baanbrekende innovaties geweest, die we nu niet of nauwelijks meer zien. Sommige maken misschien weer een opmars, maar het overgrote deel zit al in het collectieve geheugen. We staan even stil bij 19 verdwenen producten of innovaties…

Verdwenen producten en apparaten

Je moest en zou ze hebben. En aangezien kinderen heel hard zijn voor elkaar, hoorde je er ook gewoon niet bij als je ouders of jij deze innovatieve snufjes niet had. Een hoop van deze uitvindingen werden een normaal beeld in ieder huishouden.

Wat vooral opvalt is dat een hoop van deze innovaties vervangen zijn slimmere, handigere, compactere en vernuftigere opties.

Typmachine producten vroeger
Via: pixnio.com | onbekend, CC

Zo heeft de smartphone een groot deel overgenomen, maar ook het streamen heeft een groot aandeel in het verdwijnen van sommige baanbrekende, wereld veranderende gadgets. De vorige lijst was dan ook alleen gefocust op muziek en telefonie.

Nu duiken we in het nostalgische geheugen van de baanbrekende innovatieve gadgets in alle andere segmenten.

1. De PDA

Misschien heb je er wel een gehad: een PDA. Je gebruikt ze eigenlijk voor alles wat we nu via onze smartphones doen. Ze werden dan ook zakcomputers genoemd.

Niet heel vreemd, want je had niet alleen je agenda bij de hand. Een kladblok, takenlijst, rekenmachine, bestandsbeheer, en nog veel meer. Wat is dan eigenlijk het verschil? Het uitgangspunt.

PDA verdwenen producten vroeger
Via: Wikimedia Commons | Brusselsshrek / Museo8bits, CC

De PDA is een zakcomputer waarmee je kan bellen door de antenne, een smartphone is een telefoon met zakcomputer functies. De populairste was toch wel de Apple Newton PDA.

2. Draagbare DVD-speler

De DVD speler wordt zeker nog gebruikt. Al is die in de meeste huizen waarschijnlijk vervangen voor een BluRay, Apple TV, Chromecast of een smart tv.

Ook ik heb een hele rits met DVD’s staan die ik nog koester. Maar als ik op vakantie ga of een weekendje weg, kijk ik mijn films toch echt via Netflix of een andere streamingdienst op de laptop of iPad. Heel vroeger kan ik mij nog wel herinneren dat ik met een vriendinnetje mee ging op vakantie en wij achter in de auto zaten met een draagbare DVD-speler.

Draagbare DVD speler verdwenen producten vroeger
Via: Wikimedia Commons | anteri Viinamäki, CC

Je had zelfs van die fancy auto’s waar de DVD speler in de auto zat en je een film keek op het achterhoofd van de volwassenen voorin.

3. Het navigatie-apparaat

Als je tegenwoordig van A naar B moet, gaat Google Maps of iPhone Kaarten waarschijnlijk aan en rijden maar. In de nieuwste auto’s zit zelfs standaard een ingebouwde navigatie. Ik kom nog uit de tijd dan mijn moeder met een gigantische kaart naast mijn vader zat.

Hoe gelukkig die waren toen het aparte navigatie-apparaat werd uitgevonden, kan ik me nog goed herinneren.

navigatie auto vroeger verdwenen producten
Via: flickr.com | Marcin Wichary, CC

Nadeel was wel dat een hoop wegomleidingen nog niet in de TomTom stonden en als je hem niet vaak genoeg een update gaf, kwam je ook niet waar je zijn moest. En nog steeds zie je van de vieze kwijl rondjes op ramen van auto’s.

Vaak zit er een smartphone in de houder, maar een enkele keer is het nog steeds ouderwets navigatie-apparaat!

4. De Joystick

Uren kon ik achter mijn computer met mijn Joystick raceauto’s besturen. Ik had een hele mooie paarse. Het is niet alsof de Joystick niet meer bestaat, want piloten gebruiken ze nog steeds. Om te gamen, zie je het alleen echt niet veel meer.

Gelukkig hebben we tegenwoordig heel goede controllers om onze raceauto’s mee over de baan te laten sjezen. Welke van de Joysticks in deze test had jij?

Joystick spelcomputer vroeger
Via: Wikimedia Commons | Rama, CC

5. De Tamagotchi

Zoals hij vroeger was, wordt hij nooit meer. Nog steeds zijn er producenten die de Tamagotchi maken, maar er is er geen een die kan tippen aan de originele. De juf werd er helemaal gek van. Om de haverklap lag er weer een Tamagotchi te schreeuwen in een van de bureaulaatjes.

Misschien vraag je je af waarom dit een innovatie is. Omdat heel veel ouders blij waren dat hun kind even niet meer zeurde om een echt huisdier en ze geen hamsterkooien hoefden te verschonen.

Via: Wikimedia Commons | Tomasz Sienicki, CC

6. De Hitclips

Het duurde niet lang, maar je had wel een minuut van je favoriete popsongs altijd bij de hand. Het paste bovendien perfect in het ‘spaar ze allemaal’ thema van de jaren 90. Een typisch voorbeeld van: deed je niet mee aan de rage dan hoorde je er niet bij.

We gaan nog even door met verdwenen producten op de volgende pagina. Wat dacht je van dat irritant grote apparaat op je nachtkastje? (zie 7.)

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer