Er zijn genoeg baanbrekende innovaties geweest, die we nu niet of nauwelijks meer zien. Sommige maken misschien weer een opmars, maar het overgrote deel zit al in het collectieve geheugen. We staan even stil bij 19 verdwenen producten of innovaties…
Verdwenen producten en apparaten
Je moest en zou ze hebben. En aangezien kinderen heel hard zijn voor elkaar, hoorde je er ook gewoon niet bij als je ouders of jij deze innovatieve snufjes niet had. Een hoop van deze uitvindingen werden een normaal beeld in ieder huishouden.
Wat vooral opvalt is dat een hoop van deze innovaties vervangen zijn slimmere, handigere, compactere en vernuftigere opties.
Zo heeft de smartphone een groot deel overgenomen, maar ook het streamen heeft een groot aandeel in het verdwijnen van sommige baanbrekende, wereld veranderende gadgets. De vorige lijst was dan ook alleen gefocust op muziek en telefonie.
Nu duiken we in het nostalgische geheugen van de baanbrekende innovatieve gadgets in alle andere segmenten.
1. De PDA
Misschien heb je er wel een gehad: een PDA. Je gebruikt ze eigenlijk voor alles wat we nu via onze smartphones doen. Ze werden dan ook zakcomputers genoemd.
Niet heel vreemd, want je had niet alleen je agenda bij de hand. Een kladblok, takenlijst, rekenmachine, bestandsbeheer, en nog veel meer. Wat is dan eigenlijk het verschil? Het uitgangspunt.
De PDA is een zakcomputer waarmee je kan bellen door de antenne, een smartphone is een telefoon met zakcomputer functies. De populairste was toch wel de Apple Newton PDA.
2. Draagbare DVD-speler
De DVD speler wordt zeker nog gebruikt. Al is die in de meeste huizen waarschijnlijk vervangen voor een BluRay, Apple TV, Chromecast of een smart tv.
Ook ik heb een hele rits met DVD’s staan die ik nog koester. Maar als ik op vakantie ga of een weekendje weg, kijk ik mijn films toch echt via Netflix of een andere streamingdienst op de laptop of iPad. Heel vroeger kan ik mij nog wel herinneren dat ik met een vriendinnetje mee ging op vakantie en wij achter in de auto zaten met een draagbare DVD-speler.
Je had zelfs van die fancy auto’s waar de DVD speler in de auto zat en je een film keek op het achterhoofd van de volwassenen voorin.
3. Het navigatie-apparaat
Als je tegenwoordig van A naar B moet, gaat Google Maps of iPhone Kaarten waarschijnlijk aan en rijden maar. In de nieuwste auto’s zit zelfs standaard een ingebouwde navigatie. Ik kom nog uit de tijd dan mijn moeder met een gigantische kaart naast mijn vader zat.
Hoe gelukkig die waren toen het aparte navigatie-apparaat werd uitgevonden, kan ik me nog goed herinneren.
Nadeel was wel dat een hoop wegomleidingen nog niet in de TomTom stonden en als je hem niet vaak genoeg een update gaf, kwam je ook niet waar je zijn moest. En nog steeds zie je van de vieze kwijl rondjes op ramen van auto’s.
Vaak zit er een smartphone in de houder, maar een enkele keer is het nog steeds ouderwets navigatie-apparaat!
4. De Joystick
Uren kon ik achter mijn computer met mijn Joystick raceauto’s besturen. Ik had een hele mooie paarse. Het is niet alsof de Joystick niet meer bestaat, want piloten gebruiken ze nog steeds. Om te gamen, zie je het alleen echt niet veel meer.
Gelukkig hebben we tegenwoordig heel goede controllers om onze raceauto’s mee over de baan te laten sjezen. Welke van de Joysticks in deze test had jij?
5. De Tamagotchi
Zoals hij vroeger was, wordt hij nooit meer. Nog steeds zijn er producenten die de Tamagotchi maken, maar er is er geen een die kan tippen aan de originele. De juf werd er helemaal gek van. Om de haverklap lag er weer een Tamagotchi te schreeuwen in een van de bureaulaatjes.
Misschien vraag je je af waarom dit een innovatie is. Omdat heel veel ouders blij waren dat hun kind even niet meer zeurde om een echt huisdier en ze geen hamsterkooien hoefden te verschonen.
6. De Hitclips
Het duurde niet lang, maar je had wel een minuut van je favoriete popsongs altijd bij de hand. Het paste bovendien perfect in het ‘spaar ze allemaal’ thema van de jaren 90. Een typisch voorbeeld van: deed je niet mee aan de rage dan hoorde je er niet bij.
7. De wekkerradio
De meeste mensen zetten tegenwoordig hun wekker op hun telefoon. Een lekker rustig deuntje naar keuze om mee wakker te worden. Toch kan ik me nog goed herinneren dat ik door de schreeuwende stem van Giel Beelen wakker werd gemaakt als ik naar school ging.
Dat was in ieder geval al een stuk cooler dan het oldschool alarm van mijn vader. Een alarm waar iedereen chagrijnig van opstond. Toen ik de snooze button had ontdekt, kwam ik regelmatig te laat en daarom kreeg ik die ontzettend irritante radio op wielen die wegreed: clocky.
8. Aibo
Een hond die niet uitgelaten hoeft te worden en ook niet overal poept en plast. De Sony Aibo was een absolute innovatie voor iedereen die een hond wilde, maar alleen de lusten en niet de lasten. Dat hij niet heel knuffelbaar was, vergeten we even voor het gemak.
9. De Penniemaat
Deze uitvinding heeft er absoluut voor gezorgd dat ik mijn Gameboy Color kon kopen: de Penniemaat. Inmiddels is hij vervangen voor een Pinniemaat, nog één van die leuke banken gadgets van vroeger.
Warme herinneringen koester ik aan deze spaarpot met ingebouwde rekenmachine. En ik kreeg mijn allereerste bankpas!
10. De Fax
Toen ik zei dat dit ding uitgestorven was, werd ik overspoeld met kritiek. Blijkbaar wordt het in sommige branches nog veel gebruikt, maar als ik op een businesscard een faxnummer zie staan, val ik stijl achterover.
Naar mijn mening is dit absoluut een innovatie die eruit is geconcurreerd door de moderne tijd.
Waarom een document naar iemand faxen? Je kan het toch makkelijk appen of mailen. Waarom wordt hij nog gebruikt? Omdat een fax een legale status heeft en een email blijkbaar niet.
11. Het digitale fotolijstje
Thuis hadden we hem niet, want mijn ouders waren van de oldschool plakboeken. Toch zag je in een hoop huishouden het digital fotolijstje op de kast staan. Wat nou selectie maken van de vakantiefoto’s? Gewoon allemaal in het lijstje voorbij laten komen!
12. Een floppy
Nu gebruik je al bijna geen USB sticks meer, omdat je alles in een gedeelde map zet op je Chromebook, mailt vanaf je smartphone of airdropt naar een andere iPhone of Mac.
Ik kan me nog heel goed herinneren dat mijn boekverslagen en werkstukken op een Floppy gingen. Die leverde ik dan weer in bij de juf inclusief het prachtige WordArt dat ik had gebruikt. Erg lang mocht je werkstuk niet zijn, want voor je het wist zat je Floppy vol.
13. De pager
Piep, piep. Het teken dat ik naar binnen moest komen om te eten. Waar mijn moeder vroeger altijd een typerend fluitje voor gebruikte, werd op een gegeven moment de pager gebruikt. Absoluut handig om snel een signaal te sturen.
14. Digitale videocamera, maar dan beweegelijk
Tegenwoordig zit digitaal foto’s maken allemaal in één. Dat was vroeger wel anders. Zelf heb ik nog video’s die gemaakt zijn met een camera waar je een bandje in deed.
Baanbrekend was het zeker toen je direct je video kon terugkijken en je jezelf niet meer in allerlei bochten hoefde te wringen, omdat de camera heel bewegelijk was.
15. View-Master
Zeven plaatjes per schijfje. Meer was het niet, maar wat was ik trots dat ik een View-Master had. De enorme hendel trok je naar beneden en met veel lawaai ging je door naar de volgende foto. Ik vond het fantastisch!
16. Talkboy
Iedereen die Home Alone keek wilde hem hebben: de Talkboy. Oorspronkelijk was hij ook alleen bedacht voor de film, maar uiteindelijk werd er een speciale versie gemaakt die te koop was voor iedereen.
17. De wegwerpcamera
Als we op vakantie gingen, kreeg ik een eigen cameraatje mee. Ik klikte erop los om er vervolgens als we terugkwamen achter te komen dat er heel weinig foto’s waren gelukt. De luxe van direct zeker weten dat je herinneringen goed zijn vastgelegd is toch wel heel geruststellend.
Aan de andere kant had het zo zijn charmes en daarom dat ze een kleine comeback hebben gemaakt. Want als je een analoge foto laat afdrukken, heeft de foto absoluut meer sfeer.
18. De auto audiocassette
Ze bestaan nog steeds, maar nodig hebben we ze niet meer. Tenzij je in een hele oude auto rijd. Als je geen AUX in de auto had, kon je deze cassette gebruiken om alsnog je eigen MP3 muziek af te spelen in de auto. Via de Jack plug hing je je iPod of smartphone eraan en afspelen maar. Geniaal toch!
19. Het antwoordapparaat…
“Hallo met […], we zijn er even niet, maar spreek je bericht in de na de piep”. Natuurlijk kennen we het allemaal nog steeds van onze mobiele telefoons, maar vroeger had je daar in huis een apart apparaat voor (met bandje). Bijzonder toch?
Memories…
Dat was de lijst alweer. Heb jij leuke herinneringen aan een van deze baanbrekende innovaties uit het collectieve geheugen? Welke apparaten had je vroeger zelf huis of zijn we hier vergeten? We lezen ze graag!
Laat jouw herinnering achter in de comments onderin.
Lees ook:
- 12 baanbrekende innovaties die je niet meer ziet: muziek & telefonie
- Discman: 6 herinneringen aan je oude draagbare cd-speler
- 15 redenen waarom de Nokia 3310 de beste telefoon ooit is
01
Uncle Joey uit Full House: zo gaat het Dave Coulier nu