Batman films: deze 5 klassiekers moet je echt gezien hebben

Door

Harry Wibier

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

The batman films klassiekers

Zo langzamerhand bestaan er zoveel Batman films dat je het overzicht kan verliezen. Keuzestress loert om de hoek: Waar begint het verhaal? En welke film is de beste? Daarom schieten we je als een ware superheld te hulp. In dit artikel kun je lezen welke Batman films er zijn, welke je echt gezien moet hebben en welke je ook kan overslaan. 

Batman voor dummies

Voor het geval je nog nooit een film van Batman hebt gezien: De hoofdpersoon is de rijke miljonair Bruce Wayne. Hij woont in Gotham City. Misdaad tiert er welig.

Ooit verloor Wayne zijn ouders bij een beroving. Daarom heeft hij een vleermuispak en tal van technische snufjes aangeschaft. Die helpen hem met de identiteit van Batman anderen voor het kwaad te behoeden dat hem vroeger heeft getraumatiseerd. 

Waar komt Batman vandaan?

Batman is een stripfiguur. Hij verschijnt voor het eerst in het 27e nummer van Detective Comics. Het is dan 1939. Vanaf 1940 heeft hij zijn eigen stripserie. Sinds die tijd kent hij populaire en minder populaire periodes. Ook beleeft hij enkele transformaties.

Ooit was hij een braaf hulpje van de politie. Tegenwoordig is hij meer een duister type met een neiging tot excessief geweld.

Batman films: deze 5 klassiekers moet je echt gezien hebben
Via: pxfuel.com, CC

Vrienden van Batman

Batman staat niet alleen in zijn strijd tegen de misdaad. Hij heeft vrienden bij de politie. Zijn belangrijkste steun en toeverlaat is de butler Alfred. Die kent zijn ware identiteit. Ook heeft hij een flink aantal gemaskerde vrienden. Superman bijvoorbeeld. Soms heeft hij een hulpje dat Robin heet.

Batman films: deze 5 klassiekers moet je echt gezien hebben
Via: pxfuel.com, CC

En vijanden

Veel leuker dan de vrienden zijn de vijanden. Denk aan gestoorde types als The Joker, Catwoman, Mr. Freeze en The Penguin. Deze schurken vinden altijd weer een nieuwe manier om dood en verderf in Gotham City te zaaien.

Batman collectables

Als je van Batman houdt bestaan er duizend manieren om je geld eraan uit te geven. Dat hoeft niet perse in de stripwinkel of de bioscoop. Zo is er onder andere verschrikkelijk veel speelgoed rond het thema Batman. Daaronder bevindt zich een flinke hoeveelheid dozen lego, auto’s, games en poppetjes. En dan hebben we het nog niet eens over kleding, kunst of behang …

Batman films: deze 5 klassiekers moet je echt gezien hebben
Via: pxfuel.com, CC

De Batman films volgorde

Even los van alle al dan niet geanimeerde televisieseries en lego stop motion filmpjes bestaan er 17 lange bioscoopfilms rondom Batman. Hieronder kun je lezen welke dat zijn. Daarna verklappen we pas wat de vijf films zijn die je echt moet gaan kijken.

1. Batman (1943)

Deze oorlogsproductie verschijnt in vijftien wekelijkse afleveringen in de bioscoop. Samen duren ze vier uur en twintig minuten. Het beperkte budget wreekt zich, alsmede de vijandige houding ten opzichte van de naties die op dat moment in oorlog zijn met de Verenigde Staten. Deze film is alleen leuk voor echte fans om kennis van te nemen.

2. Batman and Robin (1949)

Opnieuw een bioscooprelease van vijftien afleveringen. Totaal duurt dit vervolg bijna een half uur langer dan zijn voorganger. Ondanks het einde van de Tweede Wereldoorlog is het wederom een low budget film van schrijnende kwaliteit. Zelfs het verhaal rammelt aan alle kanten.

3. Batman (1966)

Deze film is afgeleid van de populaire televisieserie uit die dagen. The Joker, Catwoman, The Penguin en The Riddler werken erin samen om Batman en Robin ten gronde te richten. Als er een klap valt zien we een heuse onomatopee (BANG! THWACK! BIF!), net als in de stripverhalen. De theatrale dialogen en knullige trucages laten het geheel op een parodie lijken, maar dan wel een hele onderhoudende met vaart en humor.

4. Batman (1989)

Alle criminelen van Gotham City zijn als de dood voor de bekende misdaadbestrijder. Zij krijgen hoop onder aanvuring van The Joker, terwijl Batman zelf iets te diep in de ogen van reporter Vicki Vale kijkt. Als dat maar goed afloopt.

5. Batman Returns (1992)

Zelden overtreft een sequel het origineel. Met bij deze film lijkt dat toch echt het geval. The Penguin kruipt uit de riolen van Gotham City omhoog om Batman het leven zuur te maken. Hij krijgt hulp van de vreemde Catwoman. Of is zij een beetje verliefd op de verkeerde man?

Dit is de tweede en laatste film van regisseur Tim Burton met Michael Keaton als Batman. 

6. Batman Forever (1995)

Deze keer zijn Two-Face en The Riddler de vijanden van Batman. De sfeer is minder grimmig dan in de vorige twee films. Dit dankzij de invloed van regisseur Joel Schumacher, die Batman geschikt wil maken voor de hele familie.

Commercieel pakt dat goed uit. Batman fans verlaten echter teleurgesteld de bioscoop. 

Méér Batman films…

Weet jij nog in welke film George Clooney Batman speelt of wat onze top-5 van beste Batman Films is?

Je kan het lezen op de volgende pagina.

Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...