Popeye the sailor man: 16 dingen die je nog niet wist

Door

Harry Wibier

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Popeye the sailor man

Popeye: Spinazie dat lust ie, Olijfje die kust ie. Tenminste, als de lompe Brutus hem niet voor is. Talloze tekenfilms en stripverhalen draaien om de potige zeeman.

Hoeveel je er ook van hebt gezien of gelezen, deze 16 feitjes ken je vast nog niet.

Popeye the sailor man: 16 dingen die je nog niet wist
Via: Popeye (cover)

Wie is Popeye?

Popeye is een strip- en tekenfilmfiguurtje dat ongekende populariteit geniet vanaf de jaren dertig van de twintigste eeuw. De verhaaltjes van de tekenfilms draaien meestal om de strijd die de zeeman moet voeren met Brutus of Bluto, zijn brute tegenstrever als het gaat om de gunsten van olijfje.

Meestal dreigt Popeye het onderspit te delven tot het moment dat hij de hand weet te leggen op een blik spinazie. De groente geeft hem superkrachten die hem helpen de vloer aan te vegen met Brutus.

Popeye the sailor man: 16 dingen die je nog niet wist
Via: Popeye The Sailorman (cover)

De strips van Popeye

De strips van Popeye zijn veelzijdiger dan de tekenfilms. Er bestaan hele lange afleveringen waarin de zeeman samen met zijn vrienden verre reizen onderneemt en in vreemde situaties verzeild raakt en allerlei mensen te hulp schiet.

Of waarin onverwachte gebeurtenissen zijn aangename leven met Olijfje ondersteboven dreigen te gooien. Zo kan ze zomaar rijk worden.

Popeye the sailor man: 16 dingen die je nog niet wist
Via: Popeye (cover)

Kortere strips zijn er ook. De verhalen daarvan zijn meestal veel overzichtelijker. Die kunnen bijvoorbeeld gaan over zoiets simpels als de productie van Spinaziezeep.

Popeye the sailor man: 16 dingen die je nog niet wist
Via: Popeye (cover)

Het liedje van Popeye

Heel bekend is het liedje dat Popeye dikwijls zingt in de tekenfilms. Ken jij de melodie nog?

I’m Popeye the Sailor Man,
I’m Popeye the Sailor Man.
I’m strong to the finich
Cause I eats me spinach.
I’m Popeye the Sailor Man.

Popeye

Hier kun je het hem nog eens horen zingen:

Daarnaast kun je tal van artikelen kopen met de afbeelding van de zeeheld erop. Van kleding tot knuffels en van spelletjes tot posters. In de geboorteplaats van Popeye – Chester Illinois in de Verenigde Staten – bevindt zich een enorme collectie.

16 dingen die je nooit wist over Popeye

Decennia lang behoort Popeye tot de populairste figuurtjes ter wereld. Er gebeurt veel in zo’n lange tijd. Weet jij wat allemaal? Vast niet… Maar dat is niet erg, want hieronder staan de hoogtepunten voor je op een rijtje.

Als je die hebt gelezen ben je helemaal op de hoogte.

Popeye the sailor man: 16 dingen die je nog niet wist
Via: Popeye (cover)

1. Popeye begint als bijfiguur

E.C. Segar is de bedenker van een strip met de titel Thimble Theatre, waarin alles draait om Olijfje en haar uitgebreide familie. Popeye verschijnt daarin als één van de vele bijfiguren.

Het publiek vindt hem zo leuk dat Segar al snel besluit hem de hoofdrol te geven.

Popeye the sailor man: 16 dingen die je nog niet wist
Via: Thimble Theatre (cover)

2. Popeye bestaat echt

Segar tekent in 1929 niet zomaar een grappig poppetje als hij Popeye in Thimble Theatre introduceert. Integendeel! Popeye baseert hij op iemand die hij kent uit zijn geboortestad, Chester Illinois.

Popeye the sailor man
Via: Popeye (capture)

Zijn naam is Frank ‘Rocky’ Fiegal en hij heeft één oog, rookt pijp en is gek op vechten. Fiegal overlijdt in 1947 en op zijn grafsteen staat: “Inspiration for Popeye.”

Frank Fiegel Popeye the sailor man
Via: Southern Illinoisan (capture)

3. Ook Olijfje bestaat echt

Voor Olijfje baseert Segar zich op een ander type uit zijn geboortestad: Dora Paskel. Zij is lang en mager en draagt haar haar altijd in een knotje.

Popeye the sailor man: 16 dingen die je nog niet wist
Via: Popeye (cover)

Hier een oude foto van Dora Paskel (zie rode pijl):

Popeye the Sailor man Dora Paskel Olijfje
Via: onbekend

4. Popeye kon het ooit zonder spinazie

In beginsel haalt Popeye zijn superkracht in 1929 uit een magische kip met de naam Bernice. Op het moment dat hij die over het koppie aait wordt hij super sterk.

In 1932 stapt hij pas over op spinazie. Dat is wel zo handig, want die kun je op de gekste plekken tevoorschijn halen.

5. Bluto Brutus

Bluto en Brutus zijn beide de aartsvijand van Popeye. Ze worden vaak foutief als elkaar benaamd en lijken erg elkaar en daardoor weten niet veel mensen dat het twee verschillende karakters zijn.

Ze zijn beide groot en hebben ook een baard. Geen wonder: in latere stripboeken wordt het duidelijk dat het hier om een tweeling gaat!

Popeye brutus bluto
Via: Popeye (Capture) / youtube.com | Artificial Orange Studios

6. Popeye leert kinderen spinazie eten

In de jaren dertig leren kinderen hun spinazie eten dankzij Popeye. De omzet stijgt in die periode met 30%. Het staat op plek drie van de lijst met favoriet kindervoedsel.

Alleen kalkoen en ijs vinden Amerikaanse kinderen dan lekkerder.

7. Popeye heeft een grote familie

Vooral in de strips kom je heel veel interessante bijfiguren tegen. Zo heeft hij een eigenwijze vader die sprekend op hem lijkt. Ook heeft hij neefjes en een oma.

Popeye the sailor man: 16 dingen die je nog niet wist
Via: Popeye The Sailor (cover)

Daarnaast draagt hij de zorg voor een klein kindje dat Erwtje heet. Bovendien is er een hele stoet vreemde wezens als de Jeep, de oenen en de zeeheks met haar gieren.

De bekendste bijfiguur is waarschijnlijk de uitvreter Wimpy, die als hij de kans krijgt de hele dag door hamburgers eet. Hij betaalt graag woensdag voor een hamburger vandaag.

8. Popeye debuteert aan de zijde van Betty Boop

Als Popeye in 1933 voor het eerst op het witte doek verschijnt, krijgt hij een steuntje in de rug van de dan al vermaarde Betty Boop. Samen dansen ze op een kermispodium.

9. Popeye heeft meerdere standbeelden

In 1937 is hij het eerste stripfiguur dat een eigen standbeeld krijgt. De initiatiefnemer is de dankbare spinazie-industrie van Crystal City in Texas. Popeye blijft sindsdien populair in de kunst.

Zo verschijnt hij regelmatig in verschillende popart kunstwerken en in 2009 maakt de beroemde kunstenaar Jeff Koontz een standbeeld van hem. Ook in Chester staat een standbeeld om de zeebonk te eren.

Popeye standbeeld
Via: flickr.com | LeeAnne Adams, CC

10. Segar signeert met een sigaar

Bedenker en auteur Segar krijgt vaak de vraag hoe zijn naam moet worden uitgesproken. Daarom signeert hij zijn werk met de tekening van een sigaar. Op dit boek zie je hem rechts onder staan.

Popeye the sailor man: 16 dingen die je nog niet wist
Via: Popeye de Zeeman (cover)

11. De meeste strips die in Nederland verschijnen zijn van Bud Sagendorf

Segar overlijdt in 1938. Zijn assistent Bud Sagendorf neemt de strip vanaf dan over. De meeste strips die in Nederland verschijnen komen van zijn hand.

Popeye the sailor man: 16 dingen die je nog niet wist

12. De stem van Popeye is 40 jaar hetzelfde

Sinds 1935 is acteur Jack Mercer 40 jaar lang verantwoordelijk voor de stem van Popeye. En geloof het of niet, maar van 1938 tot 1942 is hij getrouwd met Margie Hynes, de actrice die de stem van Olijfje inspreekt.

Er bestaan televisiebeelden van Mercer, want hij is tijdens zijn hoogtijdagen één van de vele kandidaten in Wie van de Drie.

13. Er is een film: de eerste filmhoofdrol voor Robin Williams

Er bestaat een heuse life action film rond Popeye. Hij is gemaakt in 1980, Robin Williams speelt Popeye en Shelley Duvall speelt Olijfje.

Voor Williams is het de allereerste keer dat hij de hoofdrol in een film speelt. Tot dan toe is hij vooral bekend als Mork van Ork uit Mork and Mindy.

14. Popeye heeft een themapark.

De opnames van Popeye vinden plaats op het eiland Malta in de Middellandse Zee. De filmlocatie doet nu dienst als themapark.

15. Popeye leeft op dankzij spelcomputers

Wie Popeye niet kent van de strips of de tekenfilms, kent hem misschien van de videospelletjes. Sinds de jaren tachtig verschijnen er een heleboel rondom de zeeheld en ze zien er steeds fraaier uit.

16. Popey kleurt het Empire State Building groen

In 2004 viert Popeye zijn 75e verjaardag. Het Empire State Building in New York kleurt voor die gelegenheid spinazie-groen.

Superstoer natuurlijk, maar het iconische gebouw krijgt vaker een speciaal kleurtje voor verschillende festiviteiten en het is zeker niet de enige keer dat de wolkenkrabber in groen licht baadt.

Popeye the sailor man: 16 dingen die je nog niet wist
Via: flickr.com | Dan Nguyen, CC

Wil jij nog graag iets kwijt over Popeye? Ben je in het pretpark geweest? Stoor jij je als vegetariër aan de enorme vleesconsumptie van Wimpy of juist aan het roken onze vriendelijke zeeman?

Aarzel niet en laat het weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...