Snoopy: 12 weetjes over deze grappige striphond

Door

Harry Wibier

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Snoopy peanuts hond tekenfilm

Snoopy behoort tot de bekendste honden van deze planeet. Hij ziet er nog steeds jong uit, maar timmert al sinds het begin van de jaren vijftig aan de weg. Weet jij wat hij sindsdien allemaal heeft meegemaakt? Of hoe het allemaal ooit begon?

Hieronder kun je het lezen.

Snoopy: 12 weetjes over deze grappige striphond
Via: LIFE – Peanuts (cover)

De geboorte van Snoopy

De krantenstrip waar Snoopy oorspronkelijk in figureert heet Peanuts. Het hondje verschijnt in de derde aflevering op 4 oktober 1950. Het duurt tot 10 november voor de lezers zijn naam vernemen.

Op 16 maart 1952 krijgt hij zijn eerste gedachteballonnetje en op 9 januari 1956 loopt hij voor het eerst rechtop. En dansen leert hij ook al snel.

Snoopy ziet er in die oudste strips anders uit dan dat we hem tegenwoordig kennen. Zijn neus zit bovenop zijn snuit in plaats van voorop. Ook zijn mond zit hoger. De snuit is bovendien iets kleiner en de oren zijn breder.

In de loop der jaren evolueert hij langzaam naar zijn huidige vorm met grote snuit en smalle oren.

De bedenker van Snoopy

De bedenker en tekenaar van Peanuts (en dus van Snoopy) is Charles M. Schulz (1922-2000). Tijdens de tweede wereldoorlog is hij sergeant in het leger van de Verenigde Staten. Zijn eerste strip Li’l Folks staat van 1947 tot 1950 in een lokale krant met de titel St. Paul Pioneer Press.

De gelijkenissen met Peanuts zijn opvallend. Eigenlijk is het ook dezelfde strip, maar dan met een andere naam. De achterliggende redenen voor de naamsverandering zijn juridisch van aard en het gevolg van Schulz’ overstap naar een stripsyndicaat dat zijn werk aan meerdere kranten tegelijk verkoopt.

Het succes van Snoopy

Tijdens het hoogtepunt van hun roem staan Peanuts en Snoopy in 75 verschillende landen in 2.600 kranten. Schulz tekent de strip vijftig jaar lang en maakt in totaal bijna 18.000 afleveringen.

Hij ontvangt tijdens zijn leven talloze prijzen en eer betonen. Zijn creaties figureren in tekenfilms, boeken en op eindeloos veel drukwerk. Je kan het zo gek niet bedenken, of Snoopy staat erop afgedrukt.

Snoopy: 12 weetjes over deze grappige striphond
Via: Time – The World According to Peanuts (cover)

De kunst van Snoopy

De poppetjes in Peanuts zien er simpel uit, maar dat neemt niet weg dat de strip buitengewoon invloedrijk is. Veel tekenaars noemen de reeks als hun grote voorbeeld. Onder hen vind je grote namen als Jim Davis van Garfield en Matt Groening van The Simpsons.

Er bestaat zelfs heuse kunst met Snoopy. De maker ervan is Tom Everhart.

12 weetjes over Snoopy

Er valt veel te vertellen over Snoopy, Peanuts en Schulz. Speciaal voor jou zet Vroegert hieronder de 12 leukste weetjes over de hond, zijn stripvriendjes en de tekenaar op een rijtje.

1. Iedere dag een stripje

Schulz neemt tijdens zijn actieve leven slechts één keer vakantie. Dat is tijdens zijn 75e verjaardag. Gedurende vijf weken staan er dan herdrukken van oude grapjes in de kranten. Voor alle andere dagen geldt dat hij al die jaren steeds weer een nieuwe strip paraat heeft.

2. Het baasje van Snoopy

Het baasje van Snoopy heet Charlie Brown. Dit kereltje is er vanaf het begin bij in Peanuts en Li’l Folks. Zowel zijn karakter als zijn belevenissen bevatten autobiografische elementen.

Wellicht de belangrijkste overeenkomst tussen Charlie Brown en Charles Schulz is – naast hun voornaam – dat ze allebei als kind een hond hebben.

3. De inspiratie voor Snoopy

De hond van Schultz heet geen Snoopy maar Spike. Zijn vacht is zwart en wit. Het is een vuilnisbakkenras. Spike is gek op rijden in de auto. Als de vader van het gezin Schultz toetert, komt het hondje direct aanlopen. Spike is ook een figuurtje in Peanuts; het is de broer van Snoopy en hij woont in een woestijn.

4. Snoopy heet bijna Sniffy

Als de jonge Schulz de striphond bedenkt wil hij hem Sniffy noemen. Tot zijn schrik ziet hij dan in een winkel een boekje liggen met een hond met de naam Sniffy in de hoofdrol. Even later bedenkt hij zich dat zijn moeder eens zei: “Als we ooit nog een hond nemen, moeten we hem Snoopy noemen.” En zo is het gekomen…

5. Het hondenras van Snoopy

Snoopy is een beagle. Beagles zijn waakzame jachthonden die bekend staan om hun eigenwijze karakter.

Snoopy: 12 weetjes over deze grappige striphond
Via: unsplash.com | Anna Kumpan, CC

6. De alter ego’s van Snoopy

Eén van de leukste aspecten van Snoopy is zijn ongebreidelde fantasie. In veel grapjes beleeft hij spannende avonturen als hij een andere rol aanneemt.

Zo speelt hij onder andere een pinguïn, een zeemonster, Ludwig van Beethoven, een wereld beroemde schrijver, een soldaat in het vreemdelingenlegioen, een glorierijke piloot tijdens de Eerste Wereldoorlog, de paashaas, de paasbeagle, Dr. Beagle & Mr. Hyde, een paard, Joe Cool en een schoolhoofd.

7. Broertjes en zusjes

Spike komt van alle broers en zussen het meest voor in Peanuts. Zus Belle verschijnt in de jaren zeventig niet lang na Spike voor het eerst in de strip. Zij heeft een tienerzoon waarvan de naam niet bekend wordt gemaakt.

Jaren later volgen de slimme Marbles en de minder charismatische Olaf en Andy die vaak samen zijn. Molly en Rover kom je niet tegen in de boekjes, maar wel in de tekenfilm Snoopy’s Reunion uit 1991.

https://www.youtube.com/watch?v=WP-hgU4CI-Q

8. Snoopy heeft een Van Gogh

In de strip zie je nooit het interieur van het hondenhok van Snoopy. Wel zie je er de meest raadselachtige voorwerpen uit te voorschijn komen. Daaronder ook een heus schilderij van Vincent van Gogh.

Snoopy: 12 weetjes over deze grappige striphond
Via: Wikimedia Commons | Wagner Paintings Gallery, CC

De tekenfilms laten meer zien. Zo blijkt uit de beelden van It’s Magic, Charlie Brown uit 1981 dat de beagle onder andere de beschikking heeft over een heus alchemisten laboratorium. Met alle rampzalige gevolgen vandien…

9. Sterren in Hollywood

Gezien de enorme betekenis van Snoopy voor strips en tekenfilms, is het niet zo gek dat Schulz een ster heeft op de Hollywood Walk of Fame.

Snoopy: 12 weetjes over deze grappige striphond
Via: Wikimedia Commons | Neelix, CC

Maar wist je dat Snoopy sinds enkele jaren zijn eigen ster ernaast heeft?

10. Charles Schulz heeft een museum

Ben je een echte fan van Peanuts? Dan verdient het aanbeveling een kijkje te nemen in het Charles M. Schulz Museum. Je vindt er onder andere origineel tekenwerk en een reconstructie van Schulz’ werkruimte.

Kinderen kunnen er les krijgen of deelnemen aan workshops of uitstapjes. Ook is er een winkeltje. Het museum staat in Santa Rosa, Californië.

11. Snoopy heeft een museum

Het goede nieuws: Voor al die fans voor wie Californië te ver is heeft het Charles M. Schulz Museum een dependance geopend. Het slechte nieuws: Dit Snoopymuseum staat in Tokyo.

12. Snoopy gaat naar de maan

Snoopy en Charlie Brown onderhouden al sinds 1968 banden met NASA. Een jaar voor de eerste maanlanding vraagt de ruimtevaart organisatie aan Schulz of Snoopy de veiligheidsmascotte mag zijn. De stripmaker stemt toe.

Dit resulteert uiteindelijk onder andere in speciale speldjes, een ruimteavontuur van Snoopy, een tentoonstelling en een kinderboekje.

Snoopy: 12 weetjes over deze grappige striphond
Via: Snoopy, First Beagle on the Moon (cover)

Jouw Snoopy herinneringen?

Heet jouw beagle Snoopy? Of heeft jouw beagle trekjes van Snoopy? Heb je een Snoopy-verzameling? Ben je ooit in één van de twee musea geweest en wil je laten weten hoe dat was? Ken jij nog meer grappige weetjes rondom de beroemdste beagle van deze planeet?

Aarzel niet en laat het weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...