The Godfather: 12 Redenen waarom deze filmserie zo goed is

Door

Harry Wibier

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

The Godfather film

De drie delen van The Godfather maken een onuitwisbare indruk op iedereen die ze bekijkt. Niemand blijft onbewogen onder de maffia romantiek van deze films. Waarom? Daar zijn meerdere redenen voor.

Hieronder kun je aan de hand van 12 ervan dit meesterwerk herbeleven.

The Godfather: 12 Redenen waarom deze filmserie zo goed is
Via: The Godfather Trilogy (cover)

The Godfather Part I

Het eerste deel van The Godfather komt uit in 1972. Hierin maakt de kijker kennis met de familie Corleone, die in New York veel macht en aanzien geniet. De belangrijkste verhaallijn draait om de zoon van de peetvader, Michael.

Hij wil graag op het rechte pad blijven, maar raakt onvermijdelijk steeds meer betrokken in de criminele activiteiten van het misdaadnetwerk waarvan zijn vader – Don Vito Corleone – de onbetwiste leider is.

The Godfather Vito Corleone
Via: The Godfather (capture)

The Godfather Part II

De spannende relatie tussen vader Vito en zoon Michael Corleone krijgt extra diepgang in het tweede deel uit 1974 dat is opgebouwd rond twee belangrijke verhaallijnen.

  • De eerste verhaallijn brengt in beeld hoe de carrière van Vito een aanvang neemt op Sicilië en hoe die noodgedwongen een vervolg krijgt in Verenigde Staten.
  • De tweede verhaallijn draait om Michael die nu het hoofd van de familie is en tal van lastige situaties moet oplossen. Zo krijgt hij onder andere te maken met een justitieel onderzoek.
The Godfather: 12 Redenen waarom deze filmserie zo goed is
Via: The Godfather Part II (cover)

The Godfather Part III

Het derde deel van The Godfather laat tot 1990 op zich wachten. Daarin zien we hoe de oudere Michael terugkijkt op zijn leven. Daaruit blijkt hoe groot de prijs is die hij heeft moeten betalen voor de rol die hij op zich heeft genomen.

The Godfather: 12 Redenen waarom deze filmserie zo goed is
Via: The Godfather Part III (cover)

Lof en eerbetoon

Iedereen is enthousiast over de trilogie en dat kun je niet over alle film series zeggen. Dat blijkt onder andere uit het aantal bioscoopbezoeken, de financiële winst, de kritieken en het aantal Academy Awards. De eerste aflevering krijgt er drie: Beste film, beste acteur en beste scenario.

Daarnaast zijn er nog zeven andere nominaties. Deel twee sleept maar liefst zes Oscars in de wacht, waaronder – als eerste vervolg ooit – die voor de beste film. In totaal krijgt The Godfather Part II elf nominaties.

De derde aflevering weet geen van de zeven nominaties te verzilveren.

Hoe iconisch en invloedrijk de films na al die jaren nog zijn, blijkt onder andere uit alle kunst, posters en prints die nu al meer dan vijftig jaar gretig aftrek vinden.

Er zijn echter nog veel meer briljante merchandise-items voor de echte fans:

The Godfather: 12 Redenen waarom deze filmserie zo goed is

The Godfather muziekdoosje Leuk als cadeau

Geniet na van de prachtige The Godfather theme als je dit gedetailleerde muziekdoosje opent.
The Godfather: 12 Redenen waarom deze filmserie zo goed is

Vito Corleone Funko Pop! Voor de echte fans

Marlon Brando als Don Vito Corleone en dan weergegeven in deze gave Funko Pop!

12 Redenen waarom The Godfather zo goed is

Is al die waardering voor de trilogie terecht? Jazeker! Dit zijn 12 belangrijke redenen daarvoor.

1. De briljante film quotes

De dialogen zijn zo sterk dat sommige delen eruit gevleugelde uitspraken zijn geworden. Het zijn krachtige oneliners die iedereen direct herkent. Geef toe, je hebt zeker enkele Godfather film quotes gebruikt.

Wat dacht je van deze?

I’ll make him an offer he can’t refuse.

The Godfather

Of deze?

A man who doesn’t spend time with his family can never be a real man.

The Godfather

Ze komen allebei uit dezelfde scene, waarin Don Corleone aankondigt op geheel eigen wijze problemen voor een protegé op te gaan lossen.

2. Het verhaal

Een ander aspect dat het scenario zo ijzersterk maakt, is het meeslepende verhaal dat zich op allerlei niveaus laat beleven.

Het boek stamt uit 1969. De auteur is Mario Puzo, die ook een deel van het scenario op zijn naam heeft staan. Hij is een Amerikaanse schrijver en journalist met Italiaanse voorouders.

The Godfather: 12 Redenen waarom deze filmserie zo goed is
Via: Mario Puzo: The Godfather (cover)

3. Regie met achtergrond

Ook regisseur Francis Ford Coppola is een geboren Amerikaan met een deel van zijn wortels in Italië. Hij is een icoon in de filmgeschiedenis, niet alleen door The Godfather, maar ook dankzij indrukwekkende films als

  • Apocalypse Now!
  • The Outsiders
  • Rumble Fish
  • Bram Stoker’s Dracula.

Zijn visie is bepalend voor de epische wijze waarop The Godfather in beeld is gebracht.

Francis Ford Coppola regisseur The Godfather
Via: youtube.com (capture) | GQ

4. Migranten

Niet voor niets staat hierboven vermeld dat de families van Puzo en Coppola voor een belangrijk deel uit Italië komen. Zij ervaren hierdoor van kinds af aan hoe het is om als migrant op te groeien in een samenleving die bijzonder hard kan zijn voor nieuwe instromers.

Dat dit een van de belangrijke thema’s van de trilogie is, blijkt al gelijk aan het begin van het eerste deel, waarin een wanhopige vader vertelt hoe zijn dochter op een vreselijke manier het slachtoffer wordt van vreemdelingenhaat.

Hij smeekt Don Corleone om gerechtigheid en dat geeft de film tot op de dag van vandaag bijzondere relevantie.

En die openingsscene bevat gelijk weer zo’n sterke quote:

Someday, and that day may never come, I will call upon you to do a service for me. But until that day, accept this justice as a gift on my daughter’s wedding day.

The Godfather

5. Sympathieke boeven

De drie delen van The Godfather gaan over maffiosi. Daarmee zijn het gangsterfilms. De hoofdpersonen zijn beslist geen lieverdjes. Sterker nog; het zijn meedogenloze misdadigers. Maar dan wel met morele principes.

Daardoor kun je als toeschouwer niet anders dan je inleven in hun situatie. Ergens ga je zelfs een beetje sympathie voor hen ontwikkelen. Misschien ook vanwege de moeilijk context waarin zij gevangen zitten en hun vastberadenheid om daar samen in familieverband uit te komen.

Professioneel treden zij hun vijanden tegemoet.

Never hate your enemies. It affects your judgment.

The Godfather

Voor de film is het prettig dat de Corleones respect en sympathie afdwingen, maar let op: The Godfather is geen documentaire. Echte maffiosi zijn anders dan de familie Corleone. De trilogie geeft wat dat betreft geen realistisch beeld.

6. The Godfather cast: wereldklasse acteurs

Marlon Brando, Robert de Niro, Al Pacino. Het zijn niet de minste acteurs die verschijnen in The Godfather. Zij en hun collegae spelen de sterren van de hemel en zijn mede bepalend voor de grote indruk die de trilogie maakt.

The Godfather Robert de Niro
Via: The Godfather (capture)

8. Briljante muziek

De Oscar winnende muziek uit de trilogie blijft lang nadat je de film hebt gezien nog in je hoofd rondzingen. Dat geldt voor meerdere melodieën die erin voorkomen. Het zijn echte klassiekers.

Meerdere orkesten nemen de stukken die bijdragen aan het succes van de trilogie op in hun programmering.

De componist is Nino Rota. In Italië (maar ook daarbuiten) is hij onder andere bekend door zijn muziek voor de prachtige films van Federico Fellini en Luchino Visconti.

9. Mannen & vrouwen

De hele trilogie draait om mannen. Vrouwen spelen een ondergeschikte rol. Geen vrouw draagt een wapen, geen man bereidt het eten.

Tegelijkertijd zijn het daardoor uitsluitend de mannen die de situaties creëren die leed met zich meebrengen. En dat leed wordt voornamelijk gedragen door moeders, echtgenotes, dochters en zusters.

De vraag die de moderne kijker zich kan stellen is of dit oké is. Is het historisch of cultureel correct? Maakt dit de vrouwen in de film verstandiger dan de mannen? Hadden de verhalen rond de vrouwen beter in beeld moeten komen?

Hoe dan ook, deze bijzondere verhoudingen tussen mannen en vrouwen geeft de film extra lading.

10. Unieke stijl

Als je een hekel hebt aan gangsterfilms, maar gek bent op stijlvolle kleding, kun je toch nog van begin tot eind geboeid naar The Godfather kijken. Weinig films bieden namelijk zo’n leerzame kijk op hoe je je gepast moet kleden voor verschillende situaties – of juist niet.

11. De Apotheose

Hoe zwaar de goed geklede mannen van de familie Corleone het ook hebben in de strijd tegen hun vijanden, je weet als kijker dat er een moment komt dat ze alles recht gaan zetten.

Revenge is a dish that tastes best when served cold.

The Godfather

Als de wraak komt is het een zinderende apotheose waarin Coppola tegenstellingen als schuld/onschuld en goed/kwaad op een schrijnende manier tegen elkaar aan plaatst. Dit is filmkunst van de bovenste plank waar de hele film naar toe wordt gebouwd.

12. Inspiratie voor navolgers

Het succes van The Godfather maakt dat tal van regisseurs proberen aan te haken op het thema en een poging doen de klassieker te overtreffen. In enkele gevallen zelfs met de medewerking van oorspronkelijke acteurs van The Godfather.

Sommige resultaten zijn zeer de moeite waard. Denk bijvoorbeeld aan de volgende gangster blockbusters:

  • Scarface
  • Carlito’s way
  • The Departed
  • Casino
  • Goodfellas

Maar laten we wel wezen; er gaat niets boven het origineel. En iedere gangsterfilm na The Godfather maakt eigenlijk maar weer eens duidelijk hoe onwaarschijnlijk goed de trilogie van Coppola is.

Jouw herinneringen?

Natuurlijk zijn we ook benieuwd naar jouw herinneringen aan The Godfather. Wat was jouw favoriete karakter of scene? Of weet jij nog een extra reden waarom The Godfather zo verschrikkelijk goed is?

Aarzel niet en laat het weten in een reactie onderin.

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...