VPN Netflix series films kijken vroeger feat

Via: flickr.com | Leo-setä, CC (L) / pikrepo.com, CC (R)

We staan er maar weinig bij stil. Films, series of andere programma’s kijken. Toch doen we het als Nederlanders gemiddeld zo’n 4 uur per dag. De manier waarop we kijken is door de jaren heen alleen drastisch veranderd.

Om je nog even te herinneren aan de ‘vroegere tijden’, of om je even in te leven in hoe je ouders vroeger hun entertainment zochten, nemen we je mee op reis. Een tripje door de geschiedenis van televisie en vermaak: van buren tot streamen!

Van gluren bij de buren tot streamen

Zie je het voor je? Je ouders, of opa en oma die iedere zondag live de wedstrijd van hun favoriete voetbalclub volgden op de radio? En als er visite was, dan ging de radio gewoon met opa mee naar de keuken, waar hij goed kon horen wie de bal in zijn voeten had. Want stel je voor, dat je de legendarische goals van Abe Lenstra of Faas Wilkes zou missen.

Via: pixabay.com | mojzagrebinfo, CC

De televisie was voor veel mensen een ongrijpbaar concept. Ze konden nu – weliswaar met slechts een beperkte resolutie – zien wat er gebeurde in de wereld. Een openbaring waar de wereld een tijdje door op zijn kop stond. Kijkend waar we nu staan, illustreert hoe snel alle ontwikkelingen eigenlijk zijn gegaan…

Actueel… tijdperk van het streamen

Laten we beginnen bij het eind: het tijdperk dat ook voor de laatkomers in de groep van millennials begrijpelijk is. Streamen. Een online tijdperk waarin je alle content ter wereld direct kan bekijken. Een tijd waarin je favoriete serie slechts één muisklik verwijderd was. Geen banden terugspoelen, niet een kwartier rijden naar de videotheek, maar gewoon ‘direct’.

De meest bekende aanbieder waar je series streamt, is ongetwijfeld Netflix. Een enorm platform waar zóveel content is dat je soms niet eens weet wat je moet kijken. En toch zijn er mensen die op den duur Netflix hadden ‘uitgekeken’. Natuurlijk was hier ook weer een oplossing voor: VPN.

Spotify muziek luisteren streamen smartphone
Via: depositphotos.com

Door met VPN Netflix te kijken, ingelogd vanuit een ander land, ontdekte ze de verborgen kast met daarachter een wereld die ze nooit voor mogelijk hadden gehouden. Ze vonden een plek waar series die alleen in bepaalde landen aangeboden worden en dus niet in Nederland.

Zonder VPN was het onmogelijk om die series te ontvangen. Tenzij je fysiek naar die landen reist en ter plekke een serie aanzet. Maar de videotheken zijn niet voor niets uit het straatbeeld verdwenen. We willen onze onesie namelijk gewoon aanhouden terwijl we een serie uitkiezen…

VPN Netflix series films kijken vroeger
Via: pikrepo.com, CC

Maar het was niet altijd zo; zo ging het er vroeger aan toe… De decennia staan overigens niet voor de tijd van de introductie, maar voor het tijdperk dat ook de massa eraan ging geloven!

60’s: Zwart-wit bij iemand in de straat

Maar net als bij de eerste iPhone, had ook niet iedereen direct een televisie. Ze waren behoorlijk aan de prijs, en soms zo groot, dat ze niet eens bij iemand in huis pasten. Om op maandag tijdens het werk toch mee te kunnen praten over wat er op TV was geweest, zat er maar één ding op: gluren bij de buren.

Had jij de grootste televisie? Dan had je direct de meeste vrienden. Zelfs als je alleen een zwart-wit televisie had. Wat een tijden. Mensen namen hun eigen stoelen mee, maakten popcorn en bespraken vooraf de cliffhangers van de laatste aflevering.

Ik laad, even geduld a.u.b.!

70’s: De kleurentelevisie thuis

Ook daar hield de technologische vooruitgang overigens niet op. Want televisies kregen ineens beeld in kleur. En dat was goed nieuws. Met name voor kunstenaars zoals Bob Ross, die door die technologische vooruitgang ook gewoon schilderijen met kleur kon maken voor zijn miljoenen publiek. Kleur op de televisie was voor mensen een complete omschakeling.

Nooit eerder zagen ze de andere kant van de wereld zó gedetailleerd. Het was alsof ze er zelf waren. Het was vanaf dit moment dat televisie en series een onomkeerbare impact hadden op het leven van de mens.

oude-televisie
Via: marktplaats.nl

80’s: De VCR revolutie

Dan het moment waarop de wereld zich onvoldoende had voorbereid. De komst van de VCR. Deze VHS-speler was de eerste stap naar het zogenaamde ‘on demand’ series kijken. Alleen waren er nog maar weinig series die op VHS-banden werden gezet. De maximale tijd op een band was namelijk zo’n 3-5 uur. En omdat sommige legendarische films nog wel eens langer waren dan 3 uur, kwamen die vaak op twee banden.

Toch jammer, als je nét op het spannendste stukje het beeld zwart zag worden, de band moest verwisselen en vervolgens het tweede gedeelte kon kijken. En dan maar hopen dat de vorige gebruiker de band voor je had teruggespoeld. Anders moest je nóg langer wachten.

90’s en later: DVD en Blu Ray

Bij de komst van DVD en Blu-ray werd het menens. Dit was het eerste tijdperk waarin films en series voor het eerst een flinke boost kregen. Want kun jij je nog herinneren dat je iedere vrijdagavond met het hele gezin naar de videotheek ging om de nieuwste films of een box met series te huren?

Wat een geweldige tijd was dat! Het was alleen hopen dat degene met het meeste kiesrecht de juiste keuze had gemaakt, want anders stond er een zware avond voor de boeg.

DVD speler multi
Via: flickr.com | Leo-setä, CC

Méér herkenbare nostalgie?

Ontvang meer leuke en exclusieve herinneringen aan vroeger! Schrijf je gratis in en ontvang ze wekelijks in je inbox! (al ruim 10.000 nostalgie-liefhebbers gingen je voor).

Foto van auteur
Als hoofdredactie van Vroegert heeft jeugdsentiment en nostalgie altijd hoog in het vaandel gestaan. Hoe geweldig is het om al die leuke dingen van vroeger terug te zien? Precies dat gevoel willen we delen met iedereen!

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer