Bob Ross: 8 leuke weetjes die je niet kende over de vrolijke schilder

Door

Lilian Van Engelen

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

2

Laatste update:

2

Bob Ross schilderij

In de jaren 90 zaten we voor de buis voor The Joy of Painting met Bob Ross. Maar wat weet je eigenlijk over de vriendelijke schilder met de zachte stem?

De Bob Ross painting

Titanium White, Pthalo Blue, Bright Red en nog 10 tinten. Die 13 kleuren zitten in het geheugen geprent van iedereen die wel eens een aflevering van Bob Ross – The Joy of Painting heeft gekeken.

De serie was in de jaren 90 super populair. Eigenlijk was het een soort ‘iedereen kan schilderen’ op tv.

Via: youtube.com (capture) | Bob Ross

Levenswijsheden van Bob Ross

En terwijl voor onze ogen een sprookjesachtig landschap ontstond, deelde Bob zijn levenswijsheden zoals:

The secret to doing anything is believing that you can do it. Anything that you believe you can do strong enough, you can do. Anything. As long as you believe.

Bob Ross

En natuurlijk het iconische:

There’s nothing wrong with having a tree as a friend.

Bob Ross

Wie was Bob Ross?

Hij is een icoon van de jaren 90. Wat Bob Ross zo populair maakte was zijn heerlijk relaxte vibe. Altijd positief en met een rustgevende stem. The Joy of Painting was dan ook de perfecte slow-tv voor mensen die tot rust wilden komen of een flinke kater hadden.

Misschien was het omdat hij altijd vrolijk was, of omdat hij je het gevoel gaf dat zelfs jij, met je twee linker handen, in een half uurtje zo’n mooi landschap in elkaar kon flansen. En als dat niet lukte, dan maakte dat Bob niets uit.

Hij oordeelde nooit. “We don’t make mistakes. We just have happy accidents”. Wij hadden nog geen meditatie-apps of ASMR, wij hadden Bob Ross.

Via: youtube.com (capture) | Bob Ross

De enige man met een eigen ‘positive energy drink’

Op 4 juli 1995 is Bob Ross overleden op 52-jarige leeftijd. Hij leed aan lymfeklierkanker, maar hij is nog steeds onverminderd populair.

Joy of Painting wordt wereldwijd nog overal uitgezonden en zijn lijn met verfproducten is nog steeds te koop (net als T-shirts, Bob Ross Monopoly, kerstballen, kostuums, ontbijtgranen, horloges, ski’s en meer).

Via: ebay.com

Leuke weetjes over Bob Ross

Er werd in Nederland een amaryllis naar Bob Ross vernoemd en er zijn alleen in ons land al meer dan 100 officiële Bob Ross-instructeurs waar je workshops en lessen kunt volgen. Gelukkig wordt ‘Joy of Painting’ nog regelmatig herhaald, want het is nog steeds een joy om naar te kijken.

Neem een slokje Positive Energy Drink en ontdek wat je nog niet wist over de grote Bob Ross!

Bob Ross Positive Energy Drink
Via: youtube.com (capture) | Seltzer & Soda – American Imports, Reviews & More

1. Hij ontdekte zijn passie voor schilderen terwijl hij bij de luchtmacht zat

Bob is geboren in Florida en ging op zijn 18de bij de luchtmacht. Toen hij in Alaska gestationeerd was zag hij voor het eerst de sneeuw en bergen die later in bijna al zijn schilderijen terugkeerden. Hij nam er ook zijn eerste schilderlessen.

Omdat hij tijdens zijn werk bij de luchtmacht vaak hard moest zijn en moest schreeuwen besloot hij later nooit meer zijn stem te verheffen. Het enige spoortje van agressie zien we als hij zijn kwasten uitschudt, maar zelfs dat gaat met zachte stem: “Beat the devil out of it”.

Afbeelding wordt geladen…

2. Hij miste een deel van een vinger

Toen hij gestopt was met zijn middelbare school ging hij zijn vader helpen in diens timmerbedrijf. Daar raakte hij bij een ongeluk met een zaag een deel van zijn linker wijsvinger kwijt.

Het valt bijna niet op omdat Bob in de show altijd zijn schilderpalet met links vasthoudt.

Bob Ross schilderpalet
Via: youtube.com (capture) | Bob Ross

3. Er werden 403 afleveringen van The Joy of Painting gemaakt

Tussen 1983 en 1994 werden er 403 afleveringen van The Joy of Painting opgenomen. Uitgaande van 30 minuten per aflevering is dat ruim 200 uur.

Je kunt dus ruim 8 dagen achter elkaar kijken zonder eenzelfde aflevering te zien. Da’s een leuk idee voor een marathonuitzending toch?

Intro Bob Ross Joy of Painting
Via: youtube.com (capture) | Bob Ross

4.  Er is een jaarlijkse Bob Ross marathon

Dat dacht het platform Twitch dus ook! In 2015 werd er voor het eerst een Bob Ross marathon gehouden. 9 dagen lang waren alle afleveringen van The Joy of Painting na elkaar te zien. Het was een enorm succes met 5.6 miljoen kijkers.

Sindsdien is er ieder jaar op de verjaardag van Bob, 29 oktober, een Joy of Painting marathon te zien. Ter gelegenheid van die verjaardag maakten ook Certified Bob Ross Instructors van over de hele wereld een video:

5. Hij had een permanentje

Toen Bob net begon met zijn schilderlessen verdiende hij niet zoveel geld. Om te besparen op kapperskosten nam hij een permanent en liet hij zijn haar groeien. Dan hoefde hij niet zo vaak naar de kapper.

Toen The Joy of Painting populair werd was Bob zijn kapsel op een gegeven moment zat, maar inmiddels was het zijn handelsmerk. Hij kon het niet zomaar meer afknippen, zeker niet omdat het ook nog eens onderdeel was van het logo van zijn bedrijf.

Tijdens zijn behandelingen tegen kanker (wat hij geheim hield) droeg hij voor de opnames een pruik.

Via: giphy.com

6. 90% van de kijkers schildert niet mee

Een televisiestation heeft eens uitgezocht dat minimaal 90% van de kijkers niet mee schildert tijdens de uitzendingen. Die nemen de tips in zich op om er later iets mee te doen of zitten gewoon lekker te chillen of weg te dromen.

Bob wist dat mensen bij zijn programma in slaap vielen, maar dat vond hij helemaal niet erg. Nog wat statistieken: iemand onderzocht ooit eens dat 91% van de schilderijen van Ross minimaal één boom bevat. Op 44% van zijn schilderijen zijn wolken te zien, op 39% bergen en op 34% bergmeren. 

Wist je trouwens dat Bob begin jaren 90 te zien was in de spotjes van MTV? Kijk maar…

7. Hij schilderde bijna nooit mensen

Bob was gek op de natuur en op dieren. In zijn jeugd haalde hij altijd gewonde dieren in huis. Zijn moeder vond zelfs een keer een babyalligator in de badkuip!

In de meeste schilderijen van Bob Ross zijn geen mensen of sporen van mensen te zien. Heel soms schilderde hij wel eens een hutje, maar zelden hadden die bijvoorbeeld een schoorsteen, zodat het nooit duidelijk was of er mensen waren.

Hij maakte trouwens drie versies van zijn schilderijen. Eén voor de show, als voorbeeld dat buiten beeld stond, één tijdens de aflevering en één na afloop, voor in zijn lesmateriaal. Volgens eigen zeggen heeft hij in zijn leven zo’n 30.000 schilderijen gemaakt.

Ze werden vaak gedoneerd aan televisiestations en geveild voor goede doelen, maar de meeste schilderijen zijn in het beheer van zijn organisatie.

Bob-Ross-hertje
Via: Bob Ross (capture)

8. Wat kost een Bob Ross schilderij?

Het is natuurlijk moeilijk te zeggen hoeveel een schilderij van de populaire schilder kost, aangezien ze tot dusver nog niet vrij verhandelbaar zijn. Dit kan natuurlijk een strategie zijn: lang wachten met verkopen, vervolgens mondjesmaat verkoop toelaten en zo de prijs optimaliseren.

Er zijn online wel eens authentieke schilderijen verkocht voor $ 8.000 tot $ 10.000 en zelfs een 3-luik voor $ 55.000. (via)

Bob Ross schilderij
Via; ebay.com

Jouw Bob Ross herinneringen?

Zat jij in de jaren negentig (of misschien nog steeds) voor de buis voor Bob Ross? Wat vind je zo leuk aan het programma? En heb je je zelf wel eens aan een Bob Ross schilderij gewaagd?

We zijn erg benieuwd, laat het weten in de reacties!

Lees ook:


Word nog vrolijker van nostalgie!

Ontvang meer positieve, leuke en exclusieve herinneringen aan vroeger! Laat je e-mailadres achter en we sturen ze direct (gratis) naar je inbox!

Volg ons ook op social media:

Geboren eind jaren 70, lagere school in de 80's en puber in de 90's. Gek op vintage spullen, pub quizzen en vooral op muziek. Verzamelt vazen uit de jaren '70 en kan geen platenzaak voorbijlopen. Tekstschrijver bij Piccalilly Connects.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

2 gedachten over “Bob Ross: 8 leuke weetjes die je niet kende over de vrolijke schilder”

  1. Mijn zus keek in de jaren 90 altijd naar Bob Ross…Dat wilde ze graag omdat ze zelf ook schilderde… maar ik vond het toen dodelijk saai, en viel altijd in slaap, en dat vind ik nu nog steeds… ik vind het nu nog steeds dodelijk saai en val nog steeds in slaap.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...