Deze 12 boeken vulden de literatuurlijst tijdens je middelbare school

Door

Harry Wibier

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

nederlandse literatuurlijst

Verplicht Nederlandse literatuur lezen voor school. De één wierp zich er vol enthousiasme op en de ander deed er alles aan om er onderuit te komen. Hou zat dat met jou? En welke klassiekers heb jij gelezen voor school?

Echte literatuur lezen

Iedere leerling van de middelbare school wist dat er voor het vak Nederlands flink gelezen moest worden. Echte literatuur. Ook al was je Roald Dahl en Suske & Wiske nog maar amper ontgroeid, er was geen ontkomen aan.

nederlandse literatuur
Via: pxfuel.com, CC

Populaire boeken voor de Nederlandse literatuurlijst

Zou het toeval zijn dat de populairste boeken of heel dun waren of waren verfilmd? Vast niet! Je kan de boeken die bijna iedereen op de lijst had staan vast nog wel opnoemen. Veel daarvan kon je ontspannen vanuit je luie stoel op een scherm bekijken. De Aanslag van Harry Mulisch bijvoorbeeld. Die film kreeg zelfs een Oscar voor de beste buitenlandse film.

Maar dat was wel oppassen. De verfilming was altijd minder volledig dan het boek zelf. Op die manier kon je veel ontgaan. Bovendien kon de regisseur zomaar het verhaal hebben aangepast. Leraren wisten dat. Ze wisten precies waar ze naar moesten vragen. Menig leerling viel zo door de mand tijdens een mondelinge overhoring.

Spanning en Nederlandse literatuur

Wat veel leerlingen tegenstond aan literatuur was het gebrek aan humor of spanning. Zonder moord en doodslag leek de amusementswaarde beperkt. In plaats daarvan kwamen serieuze thema’s als liefde, oorlog en maatschappij aan bod. Dat moest je maar net liggen … Of had jij wel een heuse thriller op je lijst staan?

Via: pxfuel.com, CC

Deze 12 boeken had jij op je Nederlands literatuurlijst staan

De titels van de meest lezenswaardige literatuur circuleerden door de school. Vrienden, leraren, ouders en bekenden gaven tips. Met een beetje moeite vond je zo altijd wel een paar echt boeiende boeken om te lezen. De literatuurlijst kon zomaar een mooie introductie voor een latere leescarrière vormen. Als dat ook bij jou is gebeurd, is de kans groot dat je één van deze boeken op je lijst had staan. Ken jij ze allemaal?

Via: pxfuel.com, CC

1. Hella Haasse – Oeroeg

Het verhaal ging over de problematische vriendschap tussen een Nederlandse en een Indonesische jongen. Dit was een enorm populair boek voor de literatuurlijst. In de eerste plaats omdat het niet al te dik was. En dan was het ook nog eens verfilmd. Lekker makkelijk dus.

Maar laten we wel wezen: Oeroeg was een goed boek over een tijdloos en relevant thema, virtuoos verteld door één van de beste schrijfsters van Nederland. Hella Haasse schreef meer bijzonder goede boeken, maar deze was het meest toegankelijk.

Via: Nationaal Archief | Koch, Eric / Anefo, CC

2. Jan Wolkers – Turks fruit

De verfilming van deze liefdesroman bezorgde veel scholieren rode koontjes. Maar die film had een echte instinker! Rutger Hauer speelde namelijk de hoofdrol als Eric. In het boek had de hoofdpersoon echter geen naam. Monique van de Ven speelde Olga die in het boek dan wel weer gewoon Olga heette.

Via: Nationaal Archief | Fotograaf Onbekend / Anefo, CC

Wist jij dat Turks Fruit nog steeds één van de best bekeken Nederlandse films ooit is? Dat komt vast door al die middelbare scholieren …

3. Tim Krabbé – Het gouden ei

Als je al een thriller op je lijst had staan was het waarschijnlijk deze. Talloze scholieren lazen dit boek voor school. Het verhaal ging over de jonge vrouw Saskia die tijdens een vakantie in Frankrijk spoorloos verdween. Haar vriend Rex was vastbesloten om de waarheid te achterhalen. Weet jij nog hoe dat afliep?

https://www.youtube.com/watch?v=GFPCZc8r8rM

4. Maarten ’t Hart – De kroongetuige

Ook De kroongetuige van Maarten ’t Hart ging over een verdwijning. Het was eerder een misdaadroman dan een thriller, maar spannend was dit boek wel! De boeken van ’t Hart deden het sowieso goed op Nederlandse literatuurlijsten. Wat dacht je bijvoorbeeld van Een vlucht regenwulpen, De jacobsladder of Het woeden der gehele wereld? Dat zijn stuk voor stuk boeiende boeken.

Via: Nationaal Archief | Bogaerts, Rob / Anefo, CC

Nog meer boeken op de lijst…

Ben je benieuwd welke boeken nog meer vaak voorkwamen op Nederlandse literatuurlijsten? We hebben dan ook een aantal mooie exemplaren voor je!

Ga dan snel naar de volgende pagina. Dan kom je onder andere ‘de grote drie’ tegen …

Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...