Deze 10 zaken herken je alleen als je Dolfje weerwolfje kent

Door

Erna Kagenaar

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Dolfje Weerwolfje theater cover

Een kinderboek over een weerwolf? Jazeker, in 1996 verscheen het allereerste boek: DOLFJE WEERWOLFJE. Het was een begin van een lange serie geweldige boeken, voor kinderen en jeugd. De boeken gaan over een jongen die bij volle maan verandert in een weerwolf(je).

Vond jij ze ook zo spannend? Lees dan gauw verder!

Het verhaal van Dolfje Weerwolfje

In de nacht, waarin Dolfje Spaan 7 jaar wordt, is het volle maan. Hij schrikt zich rot, als hij ineens ziet dat hij op zijn hele lijf, allemaal witte haren heeft. Timmie, zijn beste vriend, vindt het supercool en noemt hem Dolfje Weerwolfje.

EVEN EEN BELANGRIJKE MEDEDELING! Pesten is een nare gewoonte en SuperDolfje heeft een hekel aan pesters, zoals de…

Geplaatst door Paul van Loon op Dinsdag 20 september 2022

Vanaf die nacht verandert Dolfje elke keer bij volle maan in een weerwolfje. Eigenlijk wil hij dit helemaal niet. Hij wordt er verdrietig van. Hij is bang dat ook zijn pleegouders hem nu niet meer willen hebben.

Zijn echte ouders lieten hem in de steek, toen ze wisten dat Dolfje weerwolf zou worden, net als zijn opa en oma. Daarom woont Dolfje bij de familie Vriends. Zij vinden het helemaal niet erg, dat Dolfje bij volle maan weerwolfje wordt. Ze weten ervan en bewaren zijn geheim goed.

‘Wroww!’

Als Dolfje weerwolfje is, gebeuren er allemaal spannende dingen, waar hij zelf niets aan kan doen. Zo bijt hij mensen, die dan ook weerwolf worden. Grimbaard, zijn opa, helpt hem met alle weetjes en “bijtjes” van het weerwolf zijn.

De bedenker en schrijver: Paul van Loon

Paul van Loon laat Dolfje allemaal spannende avonturen beleven. De boeken werden een enorm succes. Binnen twee generaties, zijn kinderen opgegroeid met de spannende verhalen van het witte weerwolfje.

Hij noemt zijn schrijfstijl: grumor, griezelen met humor.

Paul van Loon
Via: Wikimedia Commons | Sebastiaan ter Burg, CC

Inmiddels kent de Dolfje Weerwolfje serie maar liefst 25 boeken.

Op 17 mei, een maand na mijn verjaardag, verschijnt ‘Monsterhaai’ het 25e grote avontuur van Dolfje Weerwolfje. 25 boeken van Dolfje , dat ziet er zo uit.

Geplaatst door Paul van Loon op Woensdag 29 maart 2023

Paul van Loon is ook bekend om zijn boeken: De griezelbus. Ken je die nog?

Hieronder zie je Paul een stukje voorlezen uit Dolfje.

Met wie ging Dolfje op avontuur?

Dolfje was niet (altijd) alleen! Er zijn genoeg personages met wie hij spannende avonturen beleefde. Hieronder noemen we de belangrijkste.

1. De familie Vriends

Dolfje woont bij een pleegfamilie, omdat zijn eigen ouders hem niet meer willen als weerwolfje. Zijn pleegvader- en moeder, Willem en Jasmijn, bewaren zijn geheim en daar is hij thuis.

Willem Vriends houdt wel van een beetje gek doen. Hij zou het liefst zelf ook een weerwolf zijn, dus hij geniet van Dolfje. Jasmijn Vriends houdt van Dolfje en beschermt hem. Ze leert zelfs vechtkunsten met een bezem.

Op de boekcover zitten Timmie Vriends en Dolfje samen in een boom:

Dolfje Weerwolfje cover
Via: Dolfje Weerwolfje (cover)

2. Timmie

Timmie is de beste vriend en pleegbroertje van Dolfje. Samen beleven ze veel avonturen. Timmie is erbij, als Dolfje ineens een weerwolfje wordt, in de nacht op zijn zevende verjaardag met volle maan.

Timmie helpt Dolfje zijn geheim te bewaren, maar verklapt het uiteindelijk aan zijn ouders. Timmie vindt het supergaaf dat Dolfje in een weerwolfje verandert.

Als iedereen kinderboeken zou lezen, zou er geen oorlog zijn!

Geplaatst door Paul van Loon op Maandag 7 maart 2022

3. Noura

Noura is een meisje uit de klas van Dolfje Weerwolfje. Zij ontdekt het geheim van Dolfje. Als hij haar dan per ongeluk bijt, verandert zij ook in een weerwolfje. Ze worden dikke vrienden en ook een beetje verliefd.

4. Grimbaard

Grimbaard, de opa van Dolfje, is altijd een weerwolf. Hij woont in het Weerwolvenbos en leert Dolfje alles om een weerwolf te zijn. Hij vindt dat Dolfje goed voor zichzelf moet zorgen en neemt hem steeds mee naar het bos. Daar weet deze gek geklede weerwolf alles over weerwolf zijn.

Hieronder zie je Dolfje en zijn opa Grimbaard in het bos zitten.

Deze 10 zaken herken je alleen als je Dolfje weerwolfje kent
Via: Dolfje Weerwolfje (cover)

5. Moema

Moema is de grootmoeder van Dolfje. Zij runt een weeshuis voor weerwolfkinderen in de Ardennen, samen met de vampier: Armando.

6. Mevrouw Krijtjes

Zij is de buurvrouw. Ze haat Dolfje. Ze betrapt hem een keer in het kippenhok, met veren van de kippen nog in zijn bek. Ze probeert Dolfje aan te geven bij het Opvangcentrum voor Zeldzame Dieren en Mensen. Als Dolfje haar op een dag bijt, wordt ze zelf weerwolf.

Jouw favoriete personage? Dolfje, Timmie, of toch Noura? We zijn heel benieuwd.

Laat weten wie jouw lievelingskarakter is in een reactie onderin!

Gewonnen prijzen

Dolfje weerwolfje werd zo populair, dat de prijzen hier niet allemaal op te noemen zijn. Nou een paar dan:

  • De boeken wonnen een aantal keren, prijzen van de Nederlandse Kinderjury.
  • Dolfje Weerwolfje is uitgeroepen tot grootste kinderboekenheld door kinderen van 4 tot 14 jaar.
  • Paul van Loon ontvangt 3 gouden boeken, omdat er meer dan 75.000 exemplaren zijn verkocht

Dolfje Weerwolfje: meer dan alleen boeken

Dankzij het grote succes konden we geen genoeg krijgen van Dolfje. Daarom vind je de allerleukste weerwolf ook terug in het theater én op het witte doek.

1. Dolfje de Musical

Wist je dat er 2 musicals over Dolfje Weerwolfje zijn geproduceerd? Door de theatergroep Theater Terra en Olbe Producties. De eerste werd in 2004 genomineerd voor de John Kraaikamp Musical Award.

2. Dolfje Weerwolfje speelgoedartikelen

Knuffels, kwartetspellen, verkleedkleren, mini-loco en rekenspelletjes. Er is zelfs een Cd-rom te koop met allerlei interactieve spelletjes die je samen met Dolfje kunt beleven. grooaaww.

Dolfje Weerwolfje woorden oefenen
Via: bol.com

3. Dolfje Weerwolfje film

Het kon bijna niet uitblijven. Een echte speelfilm gebaseerd op de kinderboeken van Dolfje Weerwolfje. Joram Lürsen is de producent van deze film die in 2011 in de bioscopen verscheen.

Ole Kroes speelt de hoofdrol als Dolfje. Kim van Kooten heeft de rol als pleegmoeder. De Dolfje Weerwolfje film trok meer dan 100.000 bezoekers. De film werd uitgeroepen tot Gouden Film, door het Nederlandse Filmfonds!

Griezel nog even mee met de trailer:

4. Speciale uitgaven

Naast de reeks met 25 boeken over Dolfje Weerwolfje, verschenen er ook 8 speciale uitgaven. Hierdoor zijn de boeken voor een nog grotere groep lezers toegankelijk. Er is bijvoorbeeld een dunne versie voor beginnende lezers, een prentenboek, stripboek en een dagboek van Noura, het vriendinnetje van Dolfje.

Ook bedolven onder Dolfje?

Volle maan of niet, Dolfje Weerwofje boeken waren gewoon de allerleukste in de nineties! De man die dit bedacht heeft, Paul van Loon, heeft zijn prijzen dik verdiend!

We laten het leuke weerwolfje, nog even lekker lang bij je “hangen”, met dit lied over Dolfje, van VOF de Kunst.

Wat vond jij het allerleukste Dolfje boek? Wat was zijn gaafste avontuur? En wilde jij als kind ook altijd een weerwolf zijn?! Laat het ons weten in de comments!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...