Geboren in de jaren 80? Deze 27 zaken moet je herkennen

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Ruud Caris

Laatste update:

0

geboren in de jaren 80 80s speelgoed

De jaren 80, wat een tijd was dat. Als mede-80-er, heb ik veel warme herinneringen aan deze tijd. Vooral veel gespeeld, geleerd, ervaren en dat brengt natuurlijk veel nostalgische gevoelens met zich mee. Dat is precies waarom ik dit artikel geschreven heb: warme herinneringen ophalen aan de 80s met heel veel dingen die je zult herkennen.

De jaren 80

Er is veel gebeurd in de jaren 80, veel nieuwe ontwikkelingen op allerlei gebieden. Zo ging bijvoorbeeld de eerste hoge snelheidstrein in Europa rijden (de TGV) en werd Teletekst geïntroduceerd en betaalden we nog gewoon met de gulden.

Als je tussen 1980 en 1989 bent geboren, dan ga je genieten van onderstaande lijst, met speelgoed, boeken, eten, schoolspullen en nog veel meer.

Deze zijn niet per se allemaal in de jaren 80 geïntroduceerd, maar als 80’s kind heb je hier zeker mee gespeeld of dit gebruikt. Voordat ik met de lijst aan de slag ga, eerst nog een paar feitjes en weetjes over de 80’s.

  • Autotelefoon – In de 80’s kwamen de eerste autotelefoons op de markt. Ook werden de eerste 06-lijnen uitgegeven door de PTT
  • Grote films – In deze periode kwamen ook een aantal blockbusters in de bioscoop. Hierbij kun je denken aan Star Wars en Indiana Jones
  • Nederlandse films – Weet je dat Flodder ook al uit deze periode komt? Net als Ciske de Rat, De Aanslag en Spetters. Vergeet ook de Nederlandse series als Medische Centrum West niet.
  • Muziek op TV – MTV werd gelanceerd in 1981 en toonde alleen maar muziek op TV
  • Oranje – Als ik 1988 zeg, dan denkt iedereen meteen aan Oranje die het EK heeft gewonnen, toch?
  • Nieuwe producten – Wat denk je van de magnetron, computer, geldautomaat en CD

Maar je bent hier natuurlijk om nog meer herinneringen op te halen, dus laten we snel verder gaan met de lijst der lijsten voor iedereen die in de 80’s is geboren.

Herkenbare dingen uit de jaren 80

Als je in de jaren 80 geboren bent dan moet je toch wel een groot deel van deze lijst herkennen. Heb je er niet zelf mee gespeeld, dan heb je het vast wel eens gezien.

Ik ben benieuwd hoeveel van deze producten jij nog ken. Maar laten we vooral beginnen!

1. View-Master

Herken jij dit iconische apparaatje nog? De View-Master was de voorloper van VR, maar dan eigenlijk veel toffer.

Dit apparaatje was dan ook immens populair en heeft in de nodige kinder- (en volwassen) handen gezeten.

Viewmaster speelgoed vroeger
Via: marktplaats.nl

2. Spirograaf

Voor de creatievelingen en niet-creatievelingen was er de spirograaf. Hiermee kon je met alleen een pen of potlood de mooiste figuren maken.

Meer herinneringen ophalen, we hebben een speciaal artikel geschreven over de spirograaf.

Via: Wikimedia Commons | Multicherry, CC

3. Cassettebandjes

Ook al werd de CD in de 80’s geïntroduceerd, toch waren er nog volop cassette-bandjes aanwezig.

Vooral een ‘warme’ herinneringen aan het steeds ‘fixen’ van deze cassettebandjes.

Cassetteband potlood draaien muziek
Via: depositphotos.com | Gastello

4. Plakhandjes

Deze kleine plakhandjes: slingeren en ze plakten overal aan en op. Of het nu op de aanrecht was, of op het gezicht van je broertje of zusje.

Via: Ebay.com

5. Deze ‘racing sim’

Als je de ambities had om coureur te worden, dan was dit natuurlijk het begin van je carrière. Ik kan me nog goed herinneren dat ik hier de nodige races op gereden heb.

6. Deze parkeergarage

Natuurlijk moest je ook al je auto’s goed kunnen parkeren. Inclusief handige lift met een leuk belletje.

Fisherprice parkeergarage

Nog veel meer 80’s

Er was natuurlijk nog veel meer dat je zeker herkent als je in de 80’s geboren bent… Lees snel verder op de volgende pagina!

Als hoofdredactie van Vroegert heeft jeugdsentiment en nostalgie altijd hoog in het vaandel gestaan. Hoe geweldig is het om al die leuke dingen van vroeger terug te zien? Precies dat gevoel wilde we delen met iedereen!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...