14 redenen waarom Platvoet en zijn Vriendjes zo mooi was

Door

Luuk

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

3

Door

Luuk

Laatste update:

3

Platvoet en zijn Vriendjes film 1988

Platvoet en zijn Vriendjes, een film over een groep dinosauriërs in de prehistorie, is niet weg te denken uit de jeugd van vele 80’s en 90’s kids.

Tijd om eens stil te staan bij deze 14 redenen, die deze dino-animatiefilm zo geweldig maakten…

Platvoet en zijn Vriendjes

Dinosauriërs zijn altijd iets magisch voor kinderen. Maar liefst 140 miljoen jaar lang waren de dinosauriërs de heersende landdieren. Vele jaren geleden stierven de meeste dinosauriërs uit.

En ondanks dat je (waarschijnlijk) veel soorten niet bij naam kan noemen, is daar één groep die jij altijd zal onthouden: Platvoet en zijn Vriendjes!

Platvoet en zijn vriendjes
Via: Platvoet en zijn vriendjes (cover)

Soorten en rassen dino’s

Deze nostalgische film gaat over een groep dinosauriërs in de prehistorie. Er waren twee soorten:

 • De eerste soort had stompe tanden en voedden zich met boombladeren: de bladeters
 • De tweede soort bezat scherpe tanden, voorzien op de bladeters: de aaseters

Daarnaast had je nog verschillende andere ‘rassen’, die allemaal gescheiden van elkaar leefden en in sommige gevallen niet eens met elkaar communiceerden. Zo was Platvoet een Langnek en Bekkie een Breedbek.

De Groene Vallei

Door een heersende droogte worden de bladeters gedwongen om zich te verplaatsen. Ook zij moeten namelijk voldoende eten. De bladeters trokken naar het westen. Om precies te zijn naar… de Groene Vallei. Want dat gebied was nog groen genoeg.

Jouw favoriete momenten? Hopelijk kom je weer helemaal deze geweldige film en herken je de 14 herinneringen hieronder. Wat vond jij het mooiste (of meest aangrijpende) aan Platvoet en zijn vriendjes?

Laat het weten in een reactie onderin!

De film begin met onderstaande intro met een verteller! In het Nederlands was de prachtige stem van Paul van Vliet. Helaas hebben we hier alleen de Engelse versie:

De reis van Platvoet

En tijdens deze reis naar de Groene Vallei stond er één dinosauriër centraal: Platvoet. Ook hij wilde samen met zijn moeder en grootouders naar de Groene Vallei.

Zijn reis is niet geheel onveilig en zijn moeder moet hem dan ook een aantal keren redden van aasvreters…

Pplatvoet vriendjes moeder zielig
Via: Platvoet en zijn vriendjes (capture)

Wanneer werd de film uitgebracht?

De animatiefilm werd uitgebracht in… 1988. Dat is inmiddels al heel wat jaren geleden. Platvoet en zijn Vriendjes werd goed ontvangen en de film bracht wereldwijd 84 miljoen dollar op.

Hét startsein om heel wat vervolgfilms te maken.

In totaal zijn er maar liefst 14 films uitgebracht. De recentste film heet Platvoet en zijn Vriendjes XIV: Het Grote Avontuur en werd uitgebracht in 2016. Ook was er serie in 2007, die werd uitgezonden op Cartoon Network.

Film Platvoet en zijn Vriendjes
Via: Platvoet en zijn Vriendjes (capture)

Wist je dat…

Het is waarschijnlijk lang geleden dat jij Platvoet en zijn Vriendjes hebt gezien. En hoewel er vast heel wat momenten zijn die jij je kan herinneren, zal je lang niet alles weten over de nostalgische film.

Wij hebben een aantal feitjes van Platvoet en z’n vriendjes op een rijtje gezet:

 • Platvoet en z’n vriendjes in het Engels ‘The Land Before Time’ heet. Platvoet zelf heet Littlefoot
 • De film is geproduceerd door Steven Spielberg (bekend van o.a. Jaws) en George Lucas. Deze tweede man is vooral bekend om de Star Wars-films!
 • Het idee was eerst om de personages in de film niet te laten praten, maar enkel een voice-over toe te voegen. Dit hebben de makers toch maar niet gedaan, om de film leuker te maken voor kinderen.
 • Er zijn veel scènes verwijderd waarin aanvallen van dinosauriërs te zien zijn. De makers waren bang dat de film slecht in de smaak zou vallen bij kinderen.
Vriendjes Platvoet film
Via: Platvoet en zijn Vriendjes (capture)

Videospellen van Platvoet

Het succes van de film leidde ook tot een videogame. In het spel liep je door de wereld van Platvoet en moest je onderweg verschillende minigames voltooien. En het einddoel was uiteraard… de Groene Vallei!

Herinneringen aan Platvoet en zijn vriendjes

Tijd om heerlijke nostalgische herinneringen op te halen van deze film. Er waren namelijk heel wat iconische momenten. Soms hartverwarmend, soms erg treurig.

Maar één ding is zeker: deze film was een favoriet van velen om onderstaande 14 redenen.

1. Platvoet was enorm schattig

Platvoet was een Apatosaurus. In het begin van de film zit Platvoet zelfs nog in zijn ei. Je ziet hem tijdens de film opgroeien en daar maakt hem zo enorm aandoenlijk!

Geboorte Platvoet
Via: Platvoet en zijn Vriendjes (capture)

2. De ontmoeting met Cera

De lieve Platvoet ontmoet op een gegeven moment de Cera. Dit is een Tricertaops en moet eigenlijk niets van Platvoet weten. Daar komt later gelukkig verandering in.

Cera Platvoet en zijn Vriendjes
Via: Platvoet en zijn Vriendjes (capture)

3. Aanval door Ruigtand

Een erg zielige scène is de aanval door Ruigtand. Dit is een gevaarlijke Tyrannosaurus. Hij valt Platvoet en Cera aan. De moeder van Platvoet helpt de twee, maar dat heeft een zielige afloop.

Ruigtand Platvoet en zijn Vriendjes
Via: Platvoet en zijn Vriendjes (capture)

4. Zielige scène met Platvoets moeder

Terwijl de moeder van Platvoet de twee dinosauriërs probeert te helpen, wordt zij verwond door Ruigtand. Ze overleeft deze verwondingen niet en sterft.

Zakdoekjes gereed, want dit is een van de zieligste momenten evah evah… (helaas wederom Engels)

We hebben nog meer herinneringen op een rijtje gezet. Later in de film ontmoet Platvoet zijn vriendjes. Herinner jij je Fladder, Punt en Bekkie nog. En wat dacht je van de ontdekking van de Groene Vallei?

Lees snel verder…

5. De allesbepalende aardbeving

Door een aardbeving kunnen Platvoet en Cera de gevaarlijke dinosauriër afschudden. Eén probleem: ze raken hun kuddes kwijt. De twee lijken op elkaar te zijn aangewezen.

Aardbeving Platvoet en zijn Vriendjes
Via: Platvoet en zijn Vriendjes (capture)

6. Ontmoeting met andere dinosauriërs

De eerste jonge dinosauriër die zich aansluit is Bekkie. Dit is een Saurolophus en was ook weer enorm schattig!

7. En de vliegende Fladder

En toen was er plots een Pteranodon. Zijn naam was Fladder en zo kwam er ook een vliegend diertje in het verhaal.

8. Herinner jij je Punt nog?

De laatste dinosauriër die zich aansluit bij de groep was Punt. Dit was een Stegosaurus. Er ontstond een groep van vijf dinosauriër die allen op zoek gingen naar de Groene Vallei.

9. Een tocht vol gevaren

De reis van Platvoet en zijn Vriendjes was er eentje vol gevaren. Ruigtand blijft de groep achtervolgen en er vinden ook spannende aanvallen plaats door twee agressieve pachycephalosaurus. De redding zorgt voor een sterke vriendschap…

Platvoet en zijn Vriendjes reis
Via: Platvoet en zijn Vriendjes (capture)

10. Dood van Ruigtand

Het was een heerlijk moment toen de groep Ruigtand eindelijk uitschakelde. Ze lokten hem naar de rand van een ravijn, gooide een zware steen op hem… en daar ging Ruigtand. Hij viel in het water en verdronk… YES!

Dood Ruigtand
Via: Platvoet en zijn Vriendjes (capture)

11. Ontdekking van de Groene Vallei

En dan… na een lange reis vindt de groep eindelijk de Groene Vallei. Absoluut een iconisch moment, waardoor je film zeker nog eens opnieuw wilt zien!

Een groen gebied waar de groep dinosauriërs voldoende konden eten!

Platvoet en zijn vriendjes groene vallei
Via: Platvoet en zijn vriendjes (capture)

12. Hereniging met families

En als klap op de vuurpijl worden Platvoet en zijn Vriendjes herenigt met hun families. Absoluut een film met een goed eind!

Groene Vallei Platvoet
Via: Platvoet en zijn Vriendjes (capture)

13. Een iconisch eindnummer

De film eindigde met het nummer If We Hold On Together. In Japan stond dit nummer zelfs 12 weken op de eerste plek in de hitlijsten!

14. Als Wij Maar Samen Blijven

Waarschijnlijk herinner jij je nog beter de Nederlandse versie van dit nummer: Als Wij Maar Samen Blijven. Een iconisch nummer voor fans van de films!

Jouw Platvoet herinneringen?

Wij zijn benieuwd of jij ook een fan was van deze film. Heb jij de film uit 1988 gezien (of een vervolg)? Wat juist meest aangrijpende of mooiste moment van film?

Laat het weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

3 gedachten over “14 redenen waarom Platvoet en zijn Vriendjes zo mooi was”

 1. Bij de feitjes staat een fout. De film is niet geregisseerd door Steven Spielberg en George Lucas. Zij hebben de film geproduceerd. De regie was in handen van Don Bluth, een voormalige Disney-tekenaar die zijn eigen animatiestudio startte begin jaren 80 en o.a. ook de animatiefilms Het Geheim van NIMH en Een Avontuur met een Staartje regisseerde. En George Lucas is natuurlijk vooral bekend om de Star Wars-films.

  Beantwoorden
 2. Ja ik had vroeger alles kassete, toen deze niet meer werkte ben ik omgeschakeld naar de dvd’s. Ik heb ze allemaal. Door vroeger platvoet te kijken ben ik zelf met dino’s gaan spelen en heb ze bijgehouden zodat mijn eigen kinderen er mee kunnen spelen. En kijk ze nog steeds met plezier met mijn kids. Platvoet fan.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...