Brum Brum auto serie

Via: Brum (capture)

Een klein, geel autootje dat iedere aflevering naar de grote stad reed en daar een hoop avonturen meemaakte. Dat kan maar over één serie gaan: Brum! Tijd om herinneringen op te halen van deze held op wielen.

Brum: ken jij deze gele auto nog?

Brum is een kinderserie die werd bedacht in het Verenigd Koninkrijk. Op 26 september 1991 werd daar de allereerste aflevering uitgezonden. Nederland volgde later, maar dat had ook een voordeel: wij konden langer nagenieten van de serie.

In het Verenigd Koninkrijk stopte de serie in 2002. Wij konden van het gele autootje genieten vanaf 1993 t/m 2008. Een geweldige serie die te zien was op VPRO, Kindernet en later KRO.

Brum kinderserie auto
Via: Brum (capture)

Brum auto

De kinderserie onderscheidde zich van andere series doordat de hoofdpersoon een auto was. Maar wat voor auto is Brum precies? Het antwoord is een replica van een Austin Seven “Chummy”-cabriolet. Deze auto werd in de tweede helft van de jaren ’20 ontworpen.

Austin Seven Chummy cabriolet
Via: flickr.com | Steve Glover, CC

De gele oldtimer

Brum is dan wel een oldtimer, maar het gele autootje is een wel erg bijzondere uitvoering. Hij kan namelijk zelf rijden. Daarmee was hij eigenlijk een oldtimer van de toekomst. Daarnaast opent hij ook zelf zijn deuren en de motorkop, waarmee hij zijn emoties toont. En zo werd een auto opeens erg schattig.

Brum kinderserie auto
Via: Brum (capture)

Brum intro

Herinner jij de intro nog? Een museumeigenaar opent de deur van zijn museum, poetst verschillende auto’s en opeens gaan de koplampen van Brum aan. De eigenaren zet de deuren wagenwijd open en het gele autootje vervolgt zijn weg naar de grote stad. Brum Brum, op naar een nieuw avontuur!

Brum Brum, dit is zijn woonplaats

Het programma werd opgenomen in de Engelse stad Birmingham. Eén keer raden wat de informele naam is voor deze stad? Juist, Brum. Inwoners van deze stad staan ook bekend als Brummies. De intro van de kinderserie werd iets zuidelijker opgenomen dan Birmingham. Die opnames vonden plaats in bij het Cotswold Motoring Museum in Gloucestershire.

Brum Brum auto
Via: Brum (capture)

Internationale kinderserie

Het gele autootje was niet alleen populair in het Verenigd Koninkrijk en Nederland. De kinderserie werd vertaald naar meer dan 21 talen, waaronder Chinees, Hebreeuws, Pools, Thai en Hongaars. Er was één groot voordeel aan de verspreiding in het buitenland. Brum sprak zelf namelijk niet, waardoor enkel de tekst van de voice-over vertaald diende te worden.

Brum in Nederland

In Nederland werden er maar liefst 5 seizoenen uitgezonden met een totaal van 66 afleveringen. De voice-over van seizoen 1 en 2 was de stemactrice Beatrijs Sluijter. Je kan haar stem herkennen van Luna de Maan uit de Bruine Beer in het Blauwe Huis, Delia Ketchum uit Pokémon of koningin Lillian uit Shrek 2. Vanaf seizoen 3 kregen Elise Pel en Dirk Bakker de rol van voice-over.

Brum intro
Via: Brum (capture)

Herinner jij deze 11 zaken van Brum nog?

Je leest niet voor niets dit artikel over Brum. Ook voor jou was het autootje waarschijnlijk een grote held. Wij zetten de leukste herinneringen van het scheurmonster op een rijtje.

1. Koplampen aan en gaan!

Jij wist dat je weer kon genieten van een geweldige aflevering als de koplampen van Brum aangingen.

Via: Brum (capture)

2. Dag museum, hallo grote stad

Brum had nooit last van een ochtendhumeur. Hij verliet het museum direct zodra zijn koplampen aanstonden. Tijd om naar de grote stad te gaan.

Brum museum
Via: Brum (capture)

3. Brum was een scheurmonster

Eenmaal in de grote stad aangekomen verlaagde hij zeker niet zijn snelheid. Zo reed hij aan het begin van iedere aflevering altijd dwars door een groep duiven.

Via: Brum (capture)

Dit was pas het begin van een hoop herinneringen aan de kinderserie. Op de volgende pagina lees je er nog meer. Wat dacht je van de outro waar hij werd uitgezwaaid (nr. 11)?!

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

1 gedachte over “Brum: 11 herinneringen aan deze iconische gele auto”

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer