Tv-banken: 12 beroemde bankstellen uit je favoriete series

Door

Lilian Van Engelen

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

1

Laatste update:

1

De beroemde bankstellen waren vaak zo pontificaal aanwezig in de series dat je ze na zo’n dertig (!) jaar vast nog steeds herkent.

Een flashback met 12 beroemde tv-banken, ga er maar lekker voor zitten!

Sitcoms en bekende tv-banken…

Oké, ik ga iets bekennen. Tot niet zo heel lang geleden dacht ik dat het woord sitcom betekende dat een comedy zich vooral rond de zithoek afspeelde.

Tv-banken: 12 beroemde bankstellen uit je favoriete series
Via: The Golden Girls (capture)

Blijkbaar is het echter een afkorting van situation-comedy: een televisieserie met een vaste cast van personages in een opeenvolging van komische omstandigheden. Maar zo’n gek idee is het niet toch met al die beroemde banken?

Sitcom óf situation-comedy

In de meeste komedies uit de 80’s en 90’s staat de huiskamer centraal. In die tijd zaten we iedere week voor de buis om de belevenissen van televisie-gezinnen te volgen.

Van de Huxtables tot de familie Banks en van de Golden Girls tot de Bundy’s, ze voelden allemaal als familie.

Na al die jaren staan de interieurs van die gezinnen, inclusief de beroemde bankstellen in ons geheugen gegrift. Maar dat zelfde geldt natuurlijk voor bekende shows, zoals All You Need Is Love met Robert ten Brink.

Bekende tv-banken beroemde bankstellen All you need is love
Via: youtube.com (capture) | All you need is love

Herinner jij je de onderstaande 12 beroemde bankstellen nog?

1. Married With Children

Thuiskomen na een lange dag werken, neerploffen op de bank, voeten op tafel en tv aan… Al Bundy heeft het tot een kunst verheven. De serie rond Al, Peggy, Kelly en Bud Bundy en hun hond Buck liep van 1987 tot 1997.

In 2003 werd er een reünie-aflevering opgenomen en in 2012 volgde de Fox 25th Anniversary Special. Married With Children is nog regelmatig op tv te zien dus je kunt nog steeds genieten van de foute grappen en ongepaste opmerkingen van gefrustreerde schoenverkoper Al en zijn chaotische gezin.

Married With Children TV serie Al bankstel
Via: Married With Children (capture)

De bank met het ehm… laten we het bloemmotief maar ‘retro’ noemen, is één van de herkenbaarste meubelstukken uit de televisiegeschiedenis. Hier zien we hem nog eens goed in beeld:

2. The Fresh Prince of Bel-Air

In tegenstelling tot de uitgezakte Bundy-bank is dit een luxe exemplaar. Hij staat dan ook in het prachtige huis van de familie Banks in één van de duurdere wijken van LA, Bel-Air.

Will komt er wonen bij zijn oom Philip en tante Vivian en maakt van alles mee met Hilary, Carlton, Ashley, Nicky, zijn vriend Jazzy en butler Geoffrey.

The Fresh Prince of Bel-Air
Via: youtube.com (capture) | The Fresh Prince of Bel-Air

Tientallen beroemdheden speelden graag een bijrol in de serie. Zo deden onder andere Tom Jones, Naomi Campbell, Isaac Hayes en Oprah Winfrey mee. Er zijn zes seizoenen gemaakt van The Fresh Prince of Bel-Air, die vanaf 1991 werden uitgezonden in Nederland.

En op die bank in Bel-Air hebben zich ook vele serieuze en aangrijpende momenten afgespeeld…

3. Golden Girls

Dit bamboe bankstel past perfect bij de klassieke stijl van deze vier dames. Golden Girls Rose, Blanche, Dorothy en haar bijdehante moeder Sophia vormen een bijzonder viertal.

En volgens mij hoopte iedere vrouw die de serie keek later ook zo’n fijn stel vriendinnen te hebben. De serie werd in september 1985 voor het eerst uitgezonden en in totaal zijn er 7 seizoenen (180 afleveringen!) van de serie gemaakt.

Golden Girls Huiskamer
Via: youtube.com (capture) | Golden Girls

4. Roseanne

De bank uit Roseanne is vooral zo herkenbaar dankzij het gehaakte granny-square plaid. De serie rondom Roseanne en Dan Conner werd geroemd omdat het een realistisch beeld gaf van working class Amerika.

The Conners doen niet hun best om het perfecte gezin uit te hangen maar werken allebei hard om rond te kunnen komen. Ook opvallend destijds was dat ze beiden overgewicht hadden, maar dat daar in de serie nooit grappen over werden gemaakt. Roseanne en Dan, hun kinderen Becky, Darlene en D.J. en tante Jackie waren vanaf 1988 tot 1997 op tv te zien.

Roseanne en Dan Bankstel
Via: youtube.com (capture) | Roseanne

Toen er in 2018 een revival kwam van de serie, met de originele cast, werd een metro in New York ter promotie helemaal in Roseanne stijl ingericht

Deze media wordt niet getoond.

Klik op dit blok om ALLE externe media op Vroegert te tonen, door deze cookies te accepteren of bekijk onze voorwaarden onderin.

Afbeelding wordt geladen…

5. Friends

De fluweelachtige oranje bekleding, de gekrulde armleuningen, de franje: de Bundy bank is bekend, maar de bank uit koffiehuis Central Perk is misschien wel het meest iconische tv-meubelstuk ooit!

Als Rachel, Monica, Chandler, Joey, Ross en Phoebe in Central Perk koffie drinken, zitten ze altijd op deze bank. De set decorateur van Friends had de bank gevonden ergens achterin in de kelder van de Warner Bros studio in Burbank. Er zat een scheur in de achterkant en de franje zag er niet meer mooi uit, maar hij was er helemaal weg van.

Friends in Central Perk
Via: youtube.com (capture) | Friends

In 2019 werden er vanwege het 25-jarige jubileum van de serie dertig replica’s van de bank gemaakt die werden neergezet op wereldberoemde plekken als de Eiffeltoren, de Grand Canyon, het Empire State Building en Stonehenge.

6. Home Improvement

Home Improvement draait om Tim ‘The Toolman’ Taylor, zijn vrouw Jill en hun kinderen Brad, Randy en Mark. Tim presenteert een klusprogramma op tv en daarom wordt er thuis ook vaak van alles uitgeprobeerd. Dat is alleen niet altijd even succesvol.

Van Home Improvement zijn tussen 1991 en 1999 acht seizoenen gemaakt. Het was in Amerika één van de best bekeken sitcoms van de jaren ’90.

Home Improvement bank
Via: Home Improvement (capture)

7. The Simpsons

Over iconische bankstellen gesproken! Het intro met de bank van The Simpsons is misschien wel het leukste aan de hele serie. Want elk intro van de afleveringen van de Simpsons is anders.

De Simpsons rennen het huis binnen, springen op de bank en dan… gebeurt er iets onverwachts.

De ‘Simpsons Couch Gags’ zoals deze grapjes genoemd worden, zijn te zien vanaf de tweede aflevering. Af en toe worden de couch gags hergebruikt, maar dat komt zelden voor. Sinds het debuut van de Simpsons in 1989 zijn er honderden afleveringen gemaakt.

Het is daarmee de langstlopende Amerikaanse animatieserie én langstlopende sitcom in Amerika. Het bankstel is daarmee even beroemd als de bekende personen in The Simpsons.

Simpsons op bank
Via: youtube.com (capture) The Simpsons

Enkele hilarische ‘Couch gags’ zijn hier te zien en natuurlijk speelt het bankstel hier vaak een grote rol in:

8. Full House

Als iemand je vraagt ‘Hoe zag de bank van Full House eruit?’ kun je hem misschien niet direct voor je halen, maar als je de blauw geruite stof ziet weet je het direct weer: dit was de bank van de Tanners!

De bank past helemaal in het interieur van de woning van talkshow presentator en weduwnaar Danny en zijn drie dochters DJ, Stephanie en Michelle in San Francisco. Regelmatig komen ook Danny’s zwager Jesse en vriend Joey binnenvallen. De serie liep van 1987 tot 1995 en er werden bijna 200 afleveringen van gemaakt.

Full House bank set serie Bob Saget
Via: Entertainment Tonight (capture)

Zelfs in de allereerste scene schittert de bank vele malen, kijk zelf:

9. ALF

Nog een familie Tanner in de lijst! Maatschappelijk werker Willie, zijn vrouw Kate en hun kinderen Lynn en Brian worden verrast door de het buitenaardse wezen ALF (Alien Life Form) dat vanuit de ruimte in hun garage crasht.

Alf mag bij hen blijven wonen (waar de huiskat, het lievelingsgerecht van ALF, overigens niet zo blij mee is). Maar de aanwezigheid van ALF moet wel geheim blijven. ALF brengt dus veel tijd in huis door en daardoor is deze blauwe bank is regelmatig in beeld te zien. De serie liep van 1986 tot 1990.

ALF tv serie woonkamer bankstel
Via: youtube.com (capture) | ALF

10. De Baas In Huis (Who’s The Boss)

Who’s The Boss hoort ook zeker in dit rijtje thuis. Power-zakenvrouw Angela neemt Tony Micelli aan als huishoudelijke hulp. Tony en zijn dochter Samantha trekken in bij Angela en haar zoon Jonathan.

Ook Angela’s moeder, de opvallende verschijning Mona, is regelmatig van de partij. Het huis van Angela is nogal klassiek ingericht en met haar pakken met schoudervullingen is Angela zelf ook op en top ’80’s. Van Who’s The Boss zijn tussen 1985 en 1992 acht seizoenen gemaakt.

Who's the boss Bankstel
Via: youtube.com (capture) | Who’s The Boss

11. The Cosby Show

In de jaren ’80 keek iedereen naar de baanbrekende serie The Cosby Show. De succesvolle familie Huxtable bestaat uit dokter Bill, advocate Claire en hun kinderen Sondra, Denise, Theo, Vanessa en Rudy.

Ze wonen in een groot huis in Brooklyn, New York en we volgen hun leven, met alle ups en downs. The Cosby Show is een komische serie maar er komen ook serieuzere onderwerpen aan bod. The serie liep van 1984 tot 1992.

The Cosby Show bank
Via: The Cosby show (capture)

12. The Nanny

In het stijlvolle interieur van theaterproducent Maxwell Sheffield vallen nanny Fran, haar moeder Sylvia en oma Yetta nogal uit de toon. Maar ze zorgen wel voor de vrolijke noot en uiteindelijk vallen Maxwell en Fran natuurlijk voor elkaar.

De serie werd tussen 1993 en 1999 opgenomen. De luxe bank uit het huis van Maxwell was natuurlijk mooi. Maar de banken met plastic om de kussens bij de ouders van Fran en bij oma Yetta thuis stalen de show!

The Nanny Bankstel Oma Yetta
Via: youtube.com (capture) | The Nanny

Beroemde bankstellen

We hebben vast niet alle beroemde bankstellen genoemd, welke mis jij nog? En wat is jouw favoriete TV-interieur? Laat het weten in de reacties!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Geboren eind jaren 70, lagere school in de 80's en puber in de 90's. Gek op vintage spullen, pub quizzen en vooral op muziek. Verzamelt vazen uit de jaren '70 en kan geen platenzaak voorbijlopen. Tekstschrijver bij Piccalilly Connects.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

1 gedachte over “Tv-banken: 12 beroemde bankstellen uit je favoriete series”

Plaats een reactie

Share to...