6 Looney Tunes die niet het goede voorbeeld gaven

Door

Zuleikha Meijen

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

6

Laatste update:

6

Looney Tunes

Leuk die Looney Tunes, maar het zijn ook een stelletje rare gasten bij elkaar. Zijn zij nou zo een goed voorbeeld voor kleine kinderen? Lees met ons mee…

Looney Tunes, wie kent ze nou niet?

De Looney Tunes kent natuurlijk iedereen. De Amerikaanse animatieserie van Warner Bros Studios zijn al jaren razend populair en de tekenfilms blijven grappig. Wie houdt er nou niet van Bugs Bunny die altijd de verkeerde afslag neemt bij Albuquerque, waar dat ook moge liggen. Of arme, domme Porky Pig die meer stottert naarmate hij bozer wordt?

Intro van Looney Tunes

Allemaal leuk die Looney Tunes, maar het zijn ook een stelletje rare gasten bij elkaar. Zijn zij nou zo een goed voorbeeld voor kleine kinderen? Ze konden best een beetje stout doen. De intro zegt al genoeg!

Niet vreemd, hun bekendheid…

Het is niet zo gek dat overal ter wereld de naam Bugs Bunny bekend is. Tussen 1930 en 1969 werd iedere bioscoopfilm voorafgegaan door een Looney Tunes animatie, tekenfilm, korte introductie enzovoort. Kortom, je kon er niet omheen. Misschien waren ze wel zo geliefd omdat je ze overal zag en hoorde. Met de introductie van de televisie kwamen wij nog niet van ze af. Het werd alleen maar meer. Ze kregen hun eigen films, maar mochten ook meespelen in films met beroemdheden als Michael Jordan en Bill Murray.

Looney Tunes: grappig en oh zó fout!

De Looney Tunes waren voornamelijk grappig. De Amerikaanse tekenfilms zaten vol foute grappen en figuren. Wij hadden het als kind alleen niet altijd door. Zijn deze foute grappen en figuren jou ook opgevallen?

6 Looney Tunes die niet het goede voorbeeld gaven
Via: capture Warner Bros.

1. Foute namen

De namen die zij kregen waren leuk maar weet je dat er ook foute namen tussen zitten als Playboy Penquin en Miss Prissy (mejuffouw Preuts). Grappig, en gelukkig snappen de kleintjes die ernaar kijken het niet. Of toch wel?

6 Looney Tunes die niet het goede voorbeeld gaven
Via: Warner Bros (capture)

2. #metoo

Liefde wordt niet altijd beantwoord. De meesten van ons geven dan op en gaan verder met hun leven. Looney Tune Pepe Le Pew denkt daar echter anders over. Onophoudelijk stalkt hij de liefde van zijn leven, denkende dat zij ook een stinkdier is. Fransoos Pepe is niet voor de poes ;). In het echte leven zou hij al lang vastzitten of had hij een bezoekje gekregen van Peter R. de Vries.

https://www.youtube.com/watch?v=1lsQfTaStcs

3. Provocerend gedrag

Die Looney Tunes deden het erom. Vanaf het begin in 1937 was het de taak van Robert Givens, de bedenker en tekenaar, om het publiek lichtelijk te provoceren. Politieke schandalen, maar ook criminelen werden vaak belachelijk gemaakt, maar Warner Bros Studios kwam ermee weg vanwege de humor. Zou Capone erom hebben kunnen lachen? Of Pablo?

4. Geweld is normaal

Zoals je al in het vorige filmpje zag, was geweld doodnormaal. Niet alleen bij figuren waar je het van verwacht. De Wili E. Coyote is hier wel het beste voorbeeld van. Die gast heeft echt een probleem met anger management. Bovendien moesten wij eten wat de pot schaft en deze meneer lust alleen maar Road Runner en eet nooit zijn groentjes op.

6 Looney Tunes die niet het goede voorbeeld gaven
Via: Warner Bros (capture)

5. Pesten hoort erbij

Tegenwoordig doen wij er van alles aan om pesten tegen te gaan. Wij leren onze kinderen netjes met elkaar omgaan en elkaar niet belachelijk maken. Daar kan Bugs nog wel wat van leren. Die is één en al sarcasme. Of hij nou Porky pest met stotteren of Daffy die praat met consumptie. Niets gaat Bugs te ver. Maar zeg nou zelf, best handig zo een beetje spit shine.

6. Lekker afknallen die dieren

Jagen is nu taboe en niet meer van deze tijd. Rondlopen met een doorgeladen geweer lijkt mij nu niet zo handig maar Elmer Fudd vraagt ons in iedere cartoon vewy, vewy quiet te zijn omdat hij een lief klein konijntje wilt afknallen. Een perfect voorbeeld voor jonge kinderen!

6 Looney Tunes die niet het goede voorbeeld gaven
Via: youtube.com (capture) | Funbucket at the Movies

Wat vond jij van de Looney Tunes?

Foute tekenfilms blijven leuk en bovendien snappen kleintjes de verborgen humor toch niet. Pas als je volwassen bent begrijp je de humor écht. Tot die tijd moeten we maar duimen dat de jeugd van tegenwoordig onderdelen voor hun bommen niet online bestelt bij ACME of een bedrijf wat alles maakt.

We natuurlijk benieuwd wat jij van de Looney Tunes vond! Wie was jouw favoriet? Laat het weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Tegenwoordig leven wij online en ondanks dat ik me daar erg in thuis voel met mijn online marketing bureau zulutions, verlang ik soms heerlijk terug naar de jaren '90. Mijmer jij met me mee?

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

6 gedachten over “6 Looney Tunes die niet het goede voorbeeld gaven”

 1. Denk dat er nu een pak grelligere tekenfilms zijn. En sorry maar dat van die stinkdieren is naar de kinderen toe niet bedoeld wat ze er nu vzn maken.. eerder ludiek met die verf die per ongeluk op haar valt enzo

  Beantwoorden
 2. Cartoons zonder geweld? Dat is het zelfde als wanneer Willie E. Coyote aan Roadrunner zou vragen pm zochzelf door z’n kop te schieten, zodat hij Roadrunner eindelijk kan opeten.

  Of van Elmer Fudd een veganistisch karakter te maken.

  En nog maar te zwijgen om het geweld in al de andere films.

  Beantwoorden
 3. Ik weet niet of dit nou echt de mening van deze gozer is die dit schrijft, maar het geouweh**r dat mensen tegenwoordig hebben dat het geen goed voorbeeld is voor kinderen al dat geweld en gepest enzo… hallo het zijn tekenfilms!! En nu tegenwoordig met al die geweldsgames…. ook hallo het is een spel!! Al die geweldsfilms en series die er zijn daar wordt niet over geklaagd. Ik ben ermee opgegroeid met looney tunes en vond het geweldig, maar ben totaal niet agressief aangelegd. Ik ben zelfs mijn hele basisschool tijd zwaar gepest. Het moet in je zitten om te doen zoals de jeugd tegenwoordig is en je opvoeding speelt een beetje mee

  Beantwoorden
 4. Een specht die last heeft van agessieve buien, terwijl hij alleen maar doet wat spechten horen te doen: tikken tegen de boom.
  Een specht kan wel acht tot tien keer per seconde met zijn hoofd tegen een boom aan tikken. Een specht doet dit om drie redenen; om voedsel te zoeken, om een nestholte te maken of om met soortgenoten te communiceren.

  Beantwoorden
 5. Inderdaad… Als je kijkt naar de Disney klassiekers als Dombo (’41): Dan kan dát nu ook echt niet meer, als dat geweld tegen de olifanten… En trouwens, het geweld onderling is er ook niet minder om geworden. Naast de Looney Tunes had je in de jaren ’80/’90 ook Tom & Jerry. En je hebt nú Oggy and the Cockroaches, 1 tot 2 katten en 3 kakkerlakken die elkaar ’t leven zuur maken, door gebruik van grof geweld…

  …maar ik zeg maar zo: zolang er maar geen doden vallen, dan vind ik alles best. En ja, ik ben het ook eens met Marcel. Kids van net 12 jaar spelen op hun X-box of PS4 of welke spelcomputer dan ook allerlei (gewelddadige) spellen. Het geweld heeft zich alleen maar verplaatst van de TV naar de spelcomputer.

  Beantwoorden
 6. Beste Zuleikha wat is het verschil tussen nu en toen nu zitten de kinderen achter de PlayStation of X box waar de kinderen 18 + games spelen waar precies hetzelfde in voorkomt wat u schrijft looney toons

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...