Deze 12 boeken MOESTEN we vroeger op school lezen. Ken jij ze nog?

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Ruud Caris

Laatste update:

0

Op de middelbare school moest en moet je er vroeg of laat echt aan geloven: De boekenlijst Nederlands. Was het voor jou uren lang leesplezier of was het een leestrauma? Las jij de boeken echt of had je een ludiek handeltje in uittreksels? Deze boeken stonden ongetwijfeld ook op jouw lijst. Herinner jij ze nog?

Je begon natuurlijk in de middeleeuwen. Hoewel dat heel lastig lezen was want de Nederlandse taal toen leek in niets op die van nu. Toch worstelden we ons door de volgende heel bekende werken heen:

1. Beatrijs (auteur onbekend)

Slim boekje om mee te beginnen want het was heel erg dun. Met een beetje geluk had je binnen een uur gelezen hoe Beatrijs van een heilig leven in het klooster overstapte naar een zondig leven in de liefde.

.

2. Mariken van Nieumeghen (auteur onbekend)

Ook wel bekend als De Mariken. Dit boek was een middeleeuws mirakelspel. Een korte samenvatting vind je hieronder. Helaas was youtube met legofilmpjes destijds niet beschikbaar en was je verplicht het hele stuk door te worstelen (of een uittreksel te ritselen).

3. Van den Vos Reynaerde (Willem die ook Madoc schreef)

Ook al zo’n middeleeuws stuk. Dit keer een epos. De sluwe vos Reynaerde weet zijn straf te ontlopen door prachtige verhalen en leugens te vertellen. Zo op het eerste gezicht is het een leuk dierenverhaaltje, maar ja, dan kom je natuurlijk niet op de boekenlijst. Je moet er een wijze les uit kunnen trekken. En die wijze les was niet dat het oké was de hele boel bij elkaar te liegen.

https://www.youtube.com/watch?v=O0UydiTMMFA

4. Karel ende Elegast (auteur onbekend)

Volgens omschrijvingen een echt Ridder verhaal over Karel de Grote en de mysterieuze Elegast. Slimme studenten lazen de vertaling want door het Middeleeuws Nederlands was niet heen te komen.

Deze 12 boeken MOESTEN we vroeger op school lezen. Ken jij ze nog?
Haal nostalgie terug -> click op plaatje!

Misschien was jij niet zo dol op die middeleeuwse boeken, maar in de 17e eeuw hielden ze wel van die tijd. Daarom zat je op school opgescheept met het volgende stuk:

5.Gijsbrecht van Aemstel (Joost van den Vondel)

De Gijsbrecht van Aemstel speelt rond 1300 en gaat over de ondergang van Amsterdam. Gelukkig komt het allemaal goed want Amsterdam bestaat nog steeds…

Door naar de 18e eeuw. Daar werd het echt niet veel beter qua leesvermaak. In de 18e eeuw hielden ze namelijk van ellenlange beschrijvingen van elk detail in een kamer, kasteel of tuin. Ook deinsden auteurs niet terug voor heel moraliserende boodschappen.

Ken je deze nog:

6.De Historie van mejuffrouw Sara Burgerhart (Betje Wolff en Aagje Deken)

Dit was een briefroman. Er werden dus heel veel brieven over en weer geschreven. Waarover? Kijk maar naar dit youtube filmpje. Waarom hadden we dat toen niet?

Het literaire feest barstte pas echt los in de 19e eeuw. Nou ja, feest. De meeste verhalen waren erg deprimerend zoals paste bij de stroming in die tijd: het fatalisme. Om de volgende boeken kon je (helaas?) echt niet heen. Lees verder op pagina 2!

Als hoofdredactie van Vroegert heeft jeugdsentiment en nostalgie altijd hoog in het vaandel gestaan. Hoe geweldig is het om al die leuke dingen van vroeger terug te zien? Precies dat gevoel wilde we delen met iedereen!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form
Share to...