Van nul tot nu: alles over deze iconische boekenserie

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Ruud Caris

Laatste update:

0

Van nul tot nu

De populaire boekenserie Van nul tot nu heeft veel kinderen en volwassenen interessante informatie over de geschiedenis van Nederland bijgebracht. Met stripverhalen en toegankelijke verhalen, leer je alles over de geschiedenis, van de romeinen tot wonen in de 21ste eeuw. Wij gaan herinneringen ophalen over Van nul tot nu.

Van nul tot nu

Van nul tot nu heeft zelf ook een interessante geschiedenis, maar daarover later meer. Deze boekenserie is geschreven door Thom Roep en getekend door Co Loerakker.

Er zijn vijf delen uitgebracht, die de geschiedenis op een luchtige manier en als stripverhaal vertellen. Hierin zijn veel interessante feitjes en wetenswaardigheden opgenomen. Hierbij wordt er een chronologisch verhaal verteld in de eerste vier delen, het vijfde deel behandelt een aantal losse onderwerpen.

Methusalem en Ankie

De verhalen worden verteld door Methusalem de Tijdt en zijn toehoorder is Ankie Verhagen. Omdat Ankie zolang in het buitenland is geweest, vertelt Methusalem over de geschiedenis om haar kennis bij te spijkeren.

Van nul tot nu methusalem de tijdt ankie verhagen
Via: Van nul tot nu / Co Loerakker

Deze verhalen worden onder andere verteld aan de hand van allerlei voorwerpen die Methusalem in huis heeft, zoals een opgezette Gorilla.

Er zijn een aantal interessante feiten die ik met je wil delen over deze serie.

Van nul tot nu boeken

Wist je dat….

  • Donald Duck – De oorsprong van Van nul tot nu is in de Donald Duck. Hier werden deze strips in gepubliceerd van 1982-1987, waarna later is besloten deze te bundelen en in boekvorm uit te geven.
  • Sjors en Sjimmie – Deel vijf over het dagelijks leven werd voorgepubliceerd in het Sjors en Sjimmie Stripblad.
  • Wij Belgen – De serie Van nul tot nu is geïnspireerd door de Belgische boeken ‘Wij Belgen’.
  • ‘Fouten’ in het boek – Er zijn ook een aantal (kleine) foutjes in Van nul tot nu geslopen. Die lees je verderop in het artikel.
  • Nog steeds te koop – Geloof het of niet, maar de boeken van deze serie zijn nog steeds te koop, onder andere bij Bol.

Van nul tot nu: de boeken

Om de herinneringen nog wat levendiger te maken, hieronder een beschrijving van de boeken. In welke periode spelen ze zich af en wat leer je allemaal?

Van nul tot nu deel 1: tot 1648

Het eerste deel van Van nul tot nu speelt zich af tot 1648. Hierin zien we onder andere de Romeinen en Bataven terug.

Ook vinden we er veel info over kruistochten, de Middeleeuwen, de Bourgondische tijd en de Habsburgers. Deel 2 gaat verder na deze periode.

Van nul tot nu

Van nul tot nu deel 2: 1648-1815

Vanaf 1648 tot 1815 lees je alles in deel 2 van deze populaire boekenserie. Hierin komt onder andere de gouden eeuw voorbij, maar ook alles over de VOC (Verenigde Oostidische Companie).

Ook over de Slag bij Waterloo, de Bataafse republiek en het rampjaar 1672 zul je allerlei informatie vinden.

Van nul tot nu

Van nul tot nu deel 3: 1815-1940

In het derde deel komen we al wat dichter bij het heden, waarbij er voortgeborduurd wordt op het tweede deel. Van 1815 tot 1940 kun je alles vinden over over de opkomst van de handel en industrie.

Verder ook over de onafhankelijkheid van België, de nieuwe grondwet uit 1848, maar ook de eerste Wereldoorlog en het begin van de WOII.

Van nul tot nu

Van nul tot nu deel 4: vanaf 1940

Vanaf 1940 is het vierde deel van Van nul tot nu en biedt info over de bevrijding, de onafhankelijkheid van Indonesië, de wederopbouw, oliecrisis en samenwerkingen in Europa.

Dit is dan ook direct het laatste deel met een chronologische geschiedenis.

Van nul tot nu

Van nul tot nu deel 5: heden

Deel vijf behandelt afzonderlijke onderwerpen van de huidige tijd. Denk hierbij aan wonen, eten, het schrift en straf.

In Van nul tot nu deel 5 worden veel hedendaagse problemen en ontwikkelingen besproken.

Van nul tot nu

Fouten in Van nul tot nu

Er zijn in de boeken ook een aantal fouten geslopen, waarbij er kleine details niet helemaal juist zijn. Op Wikipedia is een klein overzichtje te vinden hiervan, zoals onder andere.

  • In deel 1 worden moeten er aardappels gerooid worden, echter waren deze toen nog niet in Europa. Dit gebeurde pas in de 17de eeuw.
  • Ook in deel 1 wordt er thee gedronken door de Engelse prins, echter kwam deze ook pas later naar Europa.
  • In deel 3 wordt Sarajevo als Servische stad benoemd, maar het is een Bosnische stad en lag tot 1914 in Oostenrijk-Hongarije.
  • In deel 4 wordt gesproken over de februari-staking in 1942, maar dit was een jaar eerder, in 1941.
  • Ook wordt er gemeld in deel 4 dat Kabinet Kok aantrad in 1993, echter was dit in 1994.

Dat er met zoveel historische informatie wel eens wat foutjes in sluipen is logisch. Ik wil dan ook wedden dat je dit als kind (of volwassene) nog niet eens hebt opgemerkt.

Zelf heb ik de boeken vroeger altijd meet bijzonder veel plezier gelezen, maar vooral ook veel geleerd. Van nul tot nu heeft me in ieder geval veel bijgebracht over de geschiedenis en ben ik blij dat ze nog steeds verkrijgbaar zijn.

Bekijk alle Van nul tot nu boeken
De boeken zijn nu nog verkrijgbaar, soms ook als e-book.

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Als hoofdredactie van Vroegert heeft jeugdsentiment en nostalgie altijd hoog in het vaandel gestaan. Hoe geweldig is het om al die leuke dingen van vroeger terug te zien? Precies dat gevoel wilde we delen met iedereen!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...