The 70’s: deze 25 redenen maakten de jaren 70 zo bijzonder!

Door

Raymond Zachariasse

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Iedereen kent vast nog wel de wijde pijpen, het lange haar en de felle kleuren. Maar de jaren 70 boden meer dan alleen de foute mode. Je had disco en later de punk. Deze muziek werd meteen omarmt door jongeren die ontevreden waren over de maatschappij. Daarmee werden de jaren 70 ook een decennium van protesten en opkomen voor je eigen rechten. Maar wat gebeurde er nog meer? Wij zochten het uit.

Hieronder een lijstje met 25 zaken die je aan de jaren 70 doen terugdenken:

1. Apollo 13 (1970)

In 1970 ontplofde twee dagen na de lancering van Apollo 13 een van de zuurstoftanken. Hierdoor moest de missie voortijdig afgeblazen worden. Commandant Jim Lovell zei daarop de volgende historische woorden: “Houston, we had a problem here.” Later werd dit nog eens overgedaan voor een film met Tom Hanks in de hoofdrol.

https://youtu.be/y30VxhWQdsM

2. Schaatsen (1970)

Schaatser Ard Schenk won het WK allround schaatsen voor mannen.

3. Toppop (1970)

In 1970 werd voor het eerst Toppop uitgezonden bij de AVRO. Ad Visser deed de presentatie en Penny de Jager verzorgde het showballet.

4. Free Record Shop (1971)

In 1971 werd de eerste winkel van Hans van Breukhoven geopend. Niet veel later volgden meer winkels en de Free Record Shops waren geboren.

5. Klik Klak (1971)

Hilarisch, de Klik Klak was in de jaren 70 een van de grootste rages.

6. Zakrekenmachine (1972)

Hewlett-Packard bracht de eerste wetenschappelijke zakrekenmachine op de markt.

https://youtu.be/JmTyrS-jfi0

7. The Godfather (1972)

De filmhit van de jaren 70 was natuurlijk The Godfather met Marlon Brandon als maffiabaas. Zelfs nu zijn mensen nog bang om een paardenkop in hun bed te vinden.

Raymond Zachariasse is een Nederlandse schrijver van vooral jeugd- en prentenboeken. Geboren en getogen in Woerden sinds 9 September 1969. Veel van zijn verhalen zijn gebaseerd op zijn jeugd en spelen zich af in Woerden en omstreken. Sinds zijn jeugd heeft hij een grote interesse in het fantastische en mystery en daardoor is het geen geheim dat veel van zijn verhalen ook afspelen in verre oorden.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form
Share to...