Top 23 oude Nederlandse series uit de jaren 80, 90 en 00

Door

Anna Jirina

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

3

Laatste update:

3

nederlandse series jaren 80 90 00

Je kent ze ongetwijfeld: mensen die beweren dat vroeger alles beter was. Op het gebied van televisie is dat absoluut waar! De populaire TV series van toen zijn nu nog steeds een dikke hit en soms wordt er zelfs een remake van gemaakt.

In dit artikel vind je de top 23 oude Nederlandse series uit de jaren 80, 90 en 00.

Series uit de jaren 80, 90 en 00

Wie is er nou niet gek op TV-programma’s en TV series van vroeger?! Eerlijk is eerlijk, er is niks fijner dan een trip down memory lane maken met je favoriete oldschool TV series. Ze helpen je ook om gevoelens en emoties op te roepen die je in die tijd had, wat heel fijn kan zijn.

Oh, de nostalgie!

En dat niet alleen, door oude series opnieuw te kijken, ontdek je toch steeds weer iets nieuws. Je bent nu natuurlijk een stuk ouder geworden en kijkt er met een andere blik naar.

Wil jij ook jouw favoriete oude tv serie uit de jaren 80, 90 of 00 terugkijken? Grote kans dat je deze nog op YouTube kan vinden.

Top 23 oude Nederlandse series uit de jaren 80, 90 en 00
ia: flickr.com | M R, CC

Top 20 oude Nederlandse series

Internationale series als Friends, As The World Turns en Beverly Hills 90210 kennen we natuurlijk allemaal wel. Zeker als je bent opgegroeid in de jaren 90! Maar, er zijn ook een heleboel geweldige TV series van eigen bodem.

Hieronder vind je de top 23 oude Nederlandse series.

Tv series van vroeger. Bij welke serie zat jij vroeger zo’n beetje iedere avond (of week) aan de buis gekluisterd?

Deel je herinneringen in een reactie onderin!

1. Flodder

De komedieserie Flodder (1993-1998) is nog steeds goud. Het is daarom niet gek dat de serie nog steeds wordt uitgezonden op RTL7.

Één ding is zeker, de asociale familie Flodder zorgt met hun flauwe grappen en zwarte humor altijd voor tranen van het lachen.

Flodder serie
Via: Flodder (capture)

2. Dunya & Desie

Wie is opgegroeid in de jaren 90 kent ongetwijfeld de serie Dunya & Desie, waarvan de eerste aflevering verscheen in 2002. De serie gaat over de twee pubervriendinnen Dunya en Desie en hun (nogal verschillende) problemen.

Dunya en Desie televisie
Via: NPO (capture)

3. Costa!

In de serie Costa! worden de levens van proppers van een van de beste clubs in Salou gevolgd. Het is een vervolg op de populaire film Costa! (2001), waar in 2022 een remake van is gemaakt.

acteurs Costa cast
Via: Costa! (capture)

4. Gooische Vrouwen

Ook de serie Gooische Vrouwen never gets oldGooische Vrouwen is een Nederlandse dramaserie over het leven van vier vrouwen in het Gooi.

De serie werd uitgezonden van 2005 tot 2009 en kent maar liefst 42 afleveringen.

Gooische Vrouwen actrices
Via: Gooische Vrouwen (capture)

5. Baantjer

Ben je geboren in de jaren 80, dan ken je ongetwijfeld de Nederlandse politieserie Baantjer. Sterker nog, Baantjer groeide uit tot de meest bekeken TV-serie in Nederland!

De eerste aflevering van Baantjer werd uitgezonden in 1995 en de serie kent maar liefst 11 seizoenen.

Baantjer cast serie feat
Via: Baantjer (capture)

6. Kees & Co

Nog een bekende serie uit de late jaren 90 is Kees & Co. Kees & Co is een Nederlandse komedieserie over het leven van Kees Heistee.

In 2019 is er een vervolg op de serie gemaakt, te zien op Videoland en RTL4.

Anne Heistee Kees & Co
Via: Kees & Co (capture)

7. Goede tijden, slechte tijden

De soapserie Goede tijden, slechte tijden (GTST) kennen we natuurlijk allemaal. Van deze serie verscheen de eerste aflevering in 1990 en de serie is nog steeds te zien op RTL4. Er zijn ruim 6000 afleveringen gemaakt!

GTST Goede Tijden slechte tijden
Via: Goede Tijden, Slechte Tijden (capture)

8. Onderweg Naar Morgen

Keek je geen GTST, dan keek je misschien wel naar Onderweg Naar Morgen. Deze Nederlandse soapserie werd tussen 1994 en 2010 uitgezonden door verschillende omroepen, waaronder Tros en BNN.

Onderweg Naar Morgen Junior ONM
Via: Videofreak Archief TV (capture)

9. Oppassen!!!

Hoe zouden we die geweldige serie met de opa’s vergeten? Met maar liefst 321 afleveringen speelde een van de langstlopende Nederlandse komedieseries van 1991 tot 2003.

Oppassen!!! won zelfs een Gouden Televizier-ring! Die intro herken je toch meteen?!

10. Toren C

De absurdistische komedieserie Toren C werd voor het eerst uitgezonden in 2008. Actrices Margôt Ros en Maike Meijer kruipen in de huid van zo’n 40 verschillende karakters binnen het bedrijvencomplex Toren C.

toren C TV serie
Via: Toren C (capture)

11. Zeg ‘ns AAA

Zeg ‘ns AAA was een van de populairste sitcoms uit de jaren 80. In de serie staan de huisarts en alleenstaande moeder Lydie van der Ploeg en haar kinderen centraal.

In 1984 won de serie de Gouden Televizier-Ring voor het beste Nederlandse televisie-programma van dat jaar.

Mien Dobbelsteen
Via: Zeg ‘ns AAA (capture)

12. Jiskefet

De humoristische serie Jiskefet werd uitgezonden van 1990 tot 2005, door de VPRO. Acteurs Kees Prins, Herman Koch en Michiel Romeyn vertolkten diverse figuren in de serie. De meeste seizoenen van de serie bestonden uit losse sketches.

Edgar, debiteuren crediteuren
Via: youtube.com (capture) | Jiskefet – Debiteuren Crediteuren

13. Het Huis Anubis

De Nederlandse jeugdserie Het Huis Anubis werd uitgezonden van 2006 tot 2009. In de serie wonen acht jongeren samen op een internaat, onder leiding van conciërge Victor. De bewoners gaan op zoek naar de verborgen geschiedenis van het huis.

Het Huis Anubis
Via: Het Huis Anubis (cover)

14. Toen was geluk heel gewoon

Zondagavond was het altijd tijd voor Jaap Kooiman en zijn vrouw Nel en natuurlijk Simon. Toen was geluk heel gewoon kende 227 afleveringen verdeeld over 16 seizoenen.

De Nederlandse komedieserie, uitgezonden op de KRO, was gebaseerd op de Amerikaanse sitcom The Honeymooners. Gerard Cox, Joke Bruijs en Sjoerd Pleijsier hebben hier gestraald als geen ander!

15. Het Wassende Water

Het Wassende Water is een Nederlandse televisieserie uit het jaar 1986. In de serie komt Gieljan, zoon van de rijke boerenfamilie Beijen, in opstand tegen het boerenleven en zijn protestantse komaf.

Wanneer er een watersnood dreigt, komt hij terug om met zijn familie te vechten tegen het opkomende water.

het wassende water televisieserie jaren 80
Via: TVEntertainment (capture)

16. ’t Schaep met de vijf pooten

De Nederlandse komische televisieserie ’t Schaep met de vijf pooten werd uitgezonden van 1969 tot en met 2015. Het eerste seizoen werd door maar liefst 6 miljoen mensen bekeken.

In 1970 won de serie de Gouden Televisier-Ring.

't schaep met de vijf pooten serie
Via: driel24 (capture)

17. Flikken Maastricht

De eerste aflevering van de Nederlandse politieserie Flikken Maastricht verscheen in 2007. Het eerste seizoen van deze oude Nederlandse series trok maar liefst gemiddeld 1 miljoen kijkers per aflevering!

Tot op de dag van vandaag wordt Flikken Maastricht uitgezonden door NPO.

Top 23 oude Nederlandse series uit de jaren 80, 90 en 00
Via: Flikken Maastricht | Wraak (capture)

18. In Voor En Tegenspoed

Ook erg bekend in de jaren 90 was de Nederlandse komedieserie In Voor En Tegenspoed. De serie is geïnspireerd op de BBC-reeks In Sickness and In Health.

Oude Nederlandse series In Voor en Tegenspoed
Via: Rhea Keller (capture)

19. Zaai

De serie Zaai ging over twee meisjes die op het platteland woonden. Zaai was te zien in het VPRO-programma Villa Achterwerk. De serie werd uitgezonden van 1998 tot 2003.

Postbode Siemen Zaai
Via: Postbode Siemen (capture)

20. Medisch Centrum West

De serie Medisch Centrum West werd van 1988 tot 1994 uitgezonden door de TROS. Medisch Centrum West behaalde tot op heden de hoogste kijkcijfers ooit voor een Nederlandse dramaserie.

medisch centrum west serie
Via: De Televisie van Vroeger (capture)

21. SpangaS

Deze Nederlandse jeugdserie werd voor het eerst uitgezonden in 2007. In de serie SpangaS staan de levens van een groep leerlingen van het Spangalis college centraal.

Top 23 oude Nederlandse series uit de jaren 80, 90 en 00
Via: SpangaS

22. Zoop

Zoop is een Nederlandse jeugd-soapserie, die werd uitgezonden van 2004 tot 2006. In de serie volgen acht jongeren een opleiding tot dierenverzorger in het Ouwehands Dierenpark in Rhenen.

De serie kent maar liefst 325 afleveringen!

ZOOP Cast
Via: Wikimedia Commons | Sander 198, CC

23. SamSam

Nog zo’n geweldige Nederlandse komedieserie was SamSam. Met maar liefst 130 afleveringen liep de serie van 1994 tot 2003. Toch kon je nog lang genieten van Jimmy, Chris of Jo (en natuurlijk Nol en Riet) door de vele herhalingen…

Oude Nederlandse series: jouw favorieten

We zijn ook erg benieuwd naar jouw favoriete Nederlandse series uit de jaren 80, 90 en 00. Welke tv series van vroeger vond jij geweldig en herinner jij nog als de dag van gister?

Laat het weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

3 gedachten over “Top 23 oude Nederlandse series uit de jaren 80, 90 en 00”

Plaats een reactie

Share to...