Baantjer cast serie feat

Via: Baantjer (capture)

Het is vrijdagavond in oktober 1995. Er begint een nieuwe Nederlandse politieserie. Op het politiebureau aan de Warmoesstraat in Amsterdam is een moord gepleegd op een agent tijdens een open dag. “De Cock en moord op het bureau”, was de allereerste aflevering.

Het begin van een megasucces: de vrijdagavond werd Baantjeravond! We blikken terug naar de serie en de nostalgische Baantjer cast!

De tv-serie Baantjer

De Cock, met C-O-C-K. Wie kent hem niet! De serie werd opgenomen in hartje Amsterdam. We blikken terug naar deze geweldige, spannende, oer-Hollandse politieserie!

Baantjer intro typmachine
Via: Baantjer (capture)

Baantjer was twaalf seizoenen lang te zien op tv. In totaal zijn er 123 afleveringen gemaakt. In 1997, twee jaar na de eerste aflevering, won Baantjer de Gouden Televizier-Ring voor beste programma van dat jaar.

In 2006 was echt de allerlaatste aflevering te zien. In totaal hebben we dus 11 jaar lang kunnen genieten van Baantjer en ook in België was het Hollandse Baantjer erg goed bekeken.

Baantjer serie televisie scene
Via: Baantjer (capture)

De Baantjer cast

De serie bestond natuurlijk bij de gratie van de geweldige cast. Dit waren de belangrijkste rollen met bijbehorende Baantjer acteurs:

 • Jurriaan de Cock – Piet Römer
 • Dick Vledder – Victor Reinier
 • Ab Keizer – Martin Schwab
 • Vera Prins – Marian Mudder
 • Corneel Buitendam – Serge-Henri Valcke
 • Ennaeus den Koninghe – Hans Karsenbang
Baantjer serie De Cock Piet Römer
Via: Baantjer (capture)

De moord en de clou

Er is een moord gepleegd. Een totaal onschuldige burger vindt het lijk.

Je zat met Baantjer altijd meteen op het puntje van je stoel, want zo begon elke aflevering direct in het begin. De eerste paar minuten was dus meteen superspannend.

De typerende intro

De serie begon na het vinden van een lijk pas met de geweldige intro. De bekende typmachine begon te typen en je hoorde titelsong ‘Circle of Smile’, geschreven door Jurre Haanstra, waarin Toots Thielemans de mondharmonica speelde.

Een herkenbare verhaallijn

Als vaste kijker wende je al snel aan enkele zaken. Zo wierp De Cock zijn hoed vaak op kapstok en was hij vaak wat knorrig. Ook de flauwe opmerkingen van Vledder waren een terugkerend fenomeen.

Opvallend was ook dat Baantjer elke aflevering dezelfde verhaallijn had:

 • Er wordt een lijk gevonden.
 • Het onderzoek met autopsie en ondervragingen begint.
 • Verdachten worden verhoord.
 • De Cock en Vledder zitten in café Loewietje in de Jordaan.
 • De Cock krijgt een helder inzicht door een opmerking van Lowietje.
 • De dader wordt gepakt en bekent na ondervragingen
 • De moord en het motief krijgen we nu helemaal te zien.
 • Het hele team drinkt een borrel in het huis van De Cock, samen met zijn vrouw.

Café Loewietje

De kroegscenes werden steeds opgenomen in Café Loewietje in de Jordaan. Dit café bestaat ook echt en is gevestigd op Derde Goudsbloemdwarsstraat 2, te Amsterdam.

Herbeleef het gevoel van Loewietje met deze hilarische parodie van Koefnoen. Heerlijk om te zien hoe sommige typerende elementen zo worden benadrukt…

Appie Baantjer, de echte!

De serie Baantjer is gebaseerd op de boeken van de echte Appie Baantjer. Appie was een rechercheur bij de Amsterdamse politie. Hij begon over de echte Amsterdamse politiewereld te met schrijven en bedacht in de jaren 60 het personage De Cock. Dit personage leek het meest op twee van zijn beste collega’s.

De boeken die hij daarover schreef, werden een groot succes. BAANTJER werd een hit. Hij schreef maar liefst 70 boeken. Zeven miljoen boeken van Baantjer zijn verkocht.

Appie Baantjer Amsterdam lintje
Via: Nationaal Archief | Dijk, Hans van / Anefo, CC

Appie Baantjer overleed in 2010 op bijna 87-jarige leeftijd.

Wist je dat?

 • Café Loewietje heeft nog steeds een vaste plek voor de kruk van De Cock en kapstok, waar de hoedjes van De Cock aan hangen.
 • In elke aflevering speelde weer een andere bekende Nederlandse acteur mee.
 • In 2019 is er een Baantjer film gemaakt: Baantjer: Het begin.
 • Zin om Baantjer zelf te beleven? Er zijn Baantjer excursies in Amsterdam, inclusief een speurtocht en het oplossen van een moord.
 • Er is zelfs een Baantjermuseum in Amsterdam
 • RTL-Nederland en Videoland hebben een remake gemaakt over de serie, die eind 2019 op tv kwam.
Kruk van De Cock baantjer Cafe Loewietje
Via: RTL Late Night (capture)

De Baantjer-acteurs: zo gaat het nu

Nu we weer helemaal in de serie zitten, is het natuurlijk de vraag hoe het met die geweldige Baantjer acteurs van toen gaat? We hebben het voor je uitgezocht

Jurriaan de Cock – Piet Römer

De hoed en de Cock, met C-O-C-K, zijn niet meer weg te denken en iedereen weet meteen dat we het dan over Baantjer hebben. Piet Römer kreeg de hoofdrol in de serie nadat Rijk de Gooyer had bedankt. Misschien maar goed ook: Römer kreeg veel respect voor zijn iconische vertolking van de rol.

Baantjer cast serie De Cock Piet Römer
Via: Baantjer (capture)

Als kleine jongen was hij kolenboer. Hij volgde later de toneelschool en in de jaren 50 brak hij door als acteur in verschillende tv-series en op toneel. Piet Römer kreeg meerdere onderscheidingen. De mooiste is toch wel door de serie Baantjer.

Hij kreeg De Bronzen Legpenning. Deze onderscheiding was dik verdiend, omdat door zijn acteerwerk als De Cock, het beeld van de politie in Amsterdam positief veranderde. Piet Römer trouwde met Penina Siebers. Samen kregen ze 5 kinderen. Thijs Römer is daarvan het bekendste kleinkind als acteur.

Piet Römer overleed in 2012 in zijn slaap en werd 83 jaar. De Cock, onze beste rechercheur voor altijd! Om nooit meer te vergeten…

Dick Vledder – Victor Reinier

Dick Vledder, de rechterhand en partner van de Cock. Vledder hield wel van een grap en kon met zijn opmerkingen knap irritant zijn. Zeker bij de schouwarts, den Koninghe, als het lijk werd onderzocht.

Baantjer cast serie Dick Vledder - Victor Reinier
Via: Baantjer (capture)

Victor Reinier is nu 59 jaar en nog actief als acteur, o.a. ook in het theater. De serie Baantjer heeft hem echt bekend gemaakt. Ken je hem ook nog van een quizshow? Dat klopt, want hij presenteerde Lucky Letters ook in de jaren 90. En ja, natuurlijk kennen we hem nu allemaal door zijn rol in Flikken Maastricht.

Victor Reinier heeft 3 kinderen. Een zoon en dochter uit zijn eerste huwelijk met Anja Geels. Later kreeg hij samen met zijn vriendin Aimee Kiene nog een dochter in 2013.

Ab Keizer – Martin Schwab

Ab Keizer was in Baantjer de computerdeskundige en onderzoeker op het bureau. Het leuke van de serie terugkijken is vooral de bijna “antieke” pc’s en telefoontjes.

Ab was bloedserieus en wist altijd wel iets te ontdekken wat naar het spoor van de moordenaar leidde. Hij was dus onmisbaar in het zware politiewerk.

Baantjer cast serie Ab Keizer - Martin Schwab
Via: Baantjer (capture)

Martin Schwab is acteur en regisseur. Hij speelde de rol van Ab Keizer tot het einde van de serie, hoewel hij er eerder mee wilde stoppen. Omdat zijn collega Marian Mudder er ook mee stopte, wilde hij niet ook nog de serie verlaten.

Martin is in 2005 begonnen met regisseren. JA, ook voor Baantjer! Daarna bleef hij in de crime, want hij regisseert ook in Flikken Maastricht en Rotterdam. Martin Schwab is nu 60 jaar.

Vera Prins – Marian Mudder

De rol van Vera Prins werd vanaf het begin van Baantjer, tot 2002 vertolkt door Marian Mudder. Daarna stopte ze ermee en nam Kirsten van Dissel in de rol van Iris de Graaff het speurwerk over. Marian Mudder kennen we natuurlijk allemaal als mooie, roodharige vrouw met sproeten.

Baantjer cast serie Vera Prins - Marian Mudder
Via: Baantjer (capture)

Elke alibi trok zij na en slim als ze was, lukte dat vaak. In de aflevering: De Cock en de seriemoordenaar in 1997, wordt ze bijna neergestoken door een seriemoordenaar die op roodharige jaren vrouwen valt.

Marian Mudder kennen we ook van de serie Vrouwenvleugel. Ze deed de toneelopleiding in Antwerpen en speelde voor diverse theaterproducties. We kennen haar ook door haar rollen in: Westenwind, Goede Tijden, Slechte Tijden, en natuurlijk onze enige echte Vera in Baantjer!

Marian Mudder is veelzijdig. Ze is schrijfster, coach en therapeute gespecialiseerd in angstproblematiek. Marian is nu 65 jaar.

Corneel Buitendam – Serge-Henri Valcke

De Commissaris die zich druk lijkt te maken om heel onbelangrijke zaken en als het lastig wordt roept: “D’r uit De Cock!” Buitendam wordt gespeeld door Serge-Henri Valcke.

Eigenlijk is het De Cock met zijn team die het grote denkwerk voor hem doet. Hij wordt altijd een beetje belachelijk gemaakt door het hele korps.

Baantjer cast serie Corneel Buitendam - Serge-Henri Valcke
Via: Baantjer (capture)

Serge-Henri is een Belgische acteur en fotograaf. Dansen kan hij ook. Zo kwam hij ook op toneel en de revue terecht en heeft daar een imponerende levensloop opgebouwd. Hij is dan ook te schitteren in vele tientallen bij- en hoofdrollen in films, series en het theater.

In de jaren 90 kennen we Valcke zeker ook nog wel van de komische serie: de Vlaamsche Pot.

Serge-Henri Valcke is 76 jaar.

Den Koninghe – Hans Karsenbang

We kennen hem natuurlijk allemaal als de man met het brilletje op zijn neus, die zich over het lijk boog en geïrriteerd opkeek naar Vledder, die met een grijns flauwe grapjes maakte.

Den Koninghe was schouwarts in Baantjer. Hij is bekend door zijn rol in Baantjer.

Baantjer cast serie Den Koninghe - Hans Karsenbang
Via: Baantjer (capture)

Hans is acteur en schrijver van kindermusicals. Hij deed mee aan hoorspelen en sprak stemmen in voor verschillende Nederlandse films en tv-series (o.a. nasynchronisaties). Hans was samen met de in 2014 overleden acteur Hans Veerman.

Hans Karsenberg is nu 85 jaar.

Hans Karsenbarg (Ennaeus Den Koninghe in de tv-serie “Baantjer” uit 1995) en ik. Het interview hiervan is te lezen op: https://perrykrootjes.jouwweb.nl/interview-hans-karsenbarg.

Geplaatst door Perry’s World op Donderdag 16 mei 2019

Jouw Baantjer-herinneringen?

Heb jij nu ook weer zin in Baantjer? Wil je ook weer zien hoe de Cock zijn hoed aan de kapstok gooit? Wij wel! Wat vond jij het allerleukste aan de serie Baantjer? Wij zijn heel benieuwd. Laat je reactie achter in de comments onderin.

Lees ook:


Word nog vrolijker van nostalgie!

Ontvang meer positieve, leuke en exclusieve herinneringen aan vroeger! Laat je e-mailadres achter en we sturen ze direct (gratis) naar je inbox!

Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

3 gedachten over “Baantjer: zo gaat het 27 jaar later met de cast (+ foto’s)”

 1. ik kijk nog elke avond ( 2023 ) naar baantjer . alle afleveringen velen malen gezien . zeer ontspannend / EN TOTAAL NIET TE OVERTREFFEN DOOR ANDERE

  Beantwoorden
 2. Baantjer Geweldig aflevering 100 is bij ons Circus opgenomen ! Römer kwam vaak een bakkie halen als we in Amsterdam stonden. Ik kijk regelmatig oude afleveringen. TOP

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer