Zo gaat het nu (29 jaar later) met de Vrouwenvleugel cast

Door

Willem Hamilton

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

9

Laatste update:

9

Ken je de serie Vrouwenvleugel nog? Deze dramaserie speelt zich af in een vrouwenafdeling van een Nederlandse gevangenis: de vrouw vleugel. In de jaren 90 was deze serie verschrikkelijk populair.

Hoe gaat het nu, 29 jaar later, met de Vrouwenvleugel cast? Wij zochten het uit!

Zo gaat het nu (29 jaar later) met de Vrouwenvleugel cast
Via: Vrouwenvleugel (cover)

Vrouwenvleugel

In de Nederlandse dramaserie Vrouwenvleugel volgden we het leven van een groep vrouwen in de vrouwenafdeling van een Nederlandse gevangenis. Ieder had zo haar eigen problemen en dat alleen leverde natuurlijk genoeg verhalen op.

Voeg daaraan toe de relatie tot de bewakers en het verhaal is compleet. Ruzies, maar juist ook flirts en zelfs liefde zorgden voor riskante situaties, maar belachelijk goede televisie!

Vrouwenvleugel cast Esmeralda gevangenis
Via: Vrouwenvleugel (capture)

Gouden Televizier-Ring

Deze serie werd van 1993 tot 1995 uitgezonden op RTL 4. In totaal werden er 3 seizoenen van elk 22 afleveringen gemaakt: 66 in totaal dus. Deze serie trok wekelijks miljoenen kijkers en in 1994 won Vrouwenvleugel zelfs de Gouden Televizier-Ring voor het beste programma van dat jaar!

Deze baanbrekende serie werd gemaakt door Joop van den Ende en Vrouwenvleugel was het eerste Nederlandse televisieprogramma waarin een lesbisch personage te zien was.

Vrouwenvleugel teun metz actrice
Via: Vrouwenvleugel (capture)

De nostalgische intro

Hieronder de ouderwetse intro van de serie om jullie nostalgische kriebels te bezorgen:

Prachtige titelsong: Nog één kans

Maar misschien hebben meer gevoelens met die andere prachtige titelsong Nog één kans: ingezongen door Vera Mann…

Wat een stem: dit geeft je toch echt kriebels, nietwaar?

De Vrouwenvleugel cast

Verdeeld over 3 seizoenen hebben er veel actrices en acteurs meegespeeld in Vrouwenvleugel. We bespreken de meest aansprekende karakters van de Vrouwenvleugel cast, die ook het langst in de serie hebben gespeeld. Hier een opsomming:

 • Teun Metz – Bea Meulman
 • Jantje Kruimel – Ella Snoep
 • Maurits Troost (bewaarder) – Erik de Vries
 • Tonny Oerlemans-De Boer (personeelshoofd) – Rick Nicolet
 • Esmeralda Bakboord (Smorrie) – Jetty Mathurin
 • Eefje Winkel – Marjolein Keuning
 • Jacqueline Karstens – Liz Snoijink
 • Josje Smit-Werkman – Maja van den Broecke
 • Regina Jonschaap (bewaarster) – Dela Maria Vaags
 • Julia Molenaar-Claus – Marina de Graaf
 • Köksal (bewaarder) – Köksal Nurdogan
 • Snoes Rivaan – Kietje Sewrattan
 • David Molenaar (bewaarder) – John Jones
 • Nel Wittebol (bewaarster) – Annette Nijder
 • Akkie Dorrestijn (directrice) – Marloes van den Heuvel
Vrouwenvleugel cast gevangenis
Via: Vrouwenvleugel (capture)

Wist je dat…

 • De zangeres van titelsong Nog één kans, Vera Mann, is een bekende Vlaamse actrice. Zij kan naast haar ‘normale’ Vlaamse accent, perfect met Nederlands praten en zingen!
 • Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van de serie, werd er een reünie georganiseerd met een aantal actrices. Samen brachten ze een bezoekje aan de gevangenis in de Havenstraat in Amsterdam, waar de buitenopnames van het programma plaatsvonden.
 • De buitenopnames voor de Vrouwenvleugel werden opgenomen aan de Havenstraat in Amsterdam.

Hoe is het nu?

Inmiddels zijn we ruim 29 jaar verder. Hoe gaat het nu met de Vrouwenvleugel cast? Wij gingen op onderzoek uit en kwamen erachter. Herken je de sterren van toen nog? Wie vind je het meest veranderd? Laat het weten de comments!

Zo gaat het nu (29 jaar later) met de Vrouwenvleugel cast
Via: YouTube (screenshot)

1. Teun  – Bea Meulman

Bea speelde de rol van Teun Metz in de serie Vrouwenvleugel. Teun zat vast voor moord op de vriend van haar geliefde Anna, gespeeld door Leontien Borsato – Ruiters. Hieronder samen op de gevoelige plaat:

Vrouwenvleugel teun metz
Via: Vrouwenvleugel (capture)

Na de serie was zij onder andere nog te zien in Baantjer, Onderweg naar Morgen, Otje en Oppassen!!! Maar veel mensen zullen haar nog herkennen als Riet Brouwer in SamSam. Ze heeft veel verschillende karakters gespeeld!

In 2015 overleed Bea aan de gevolgen van de verschrikkelijke ziekte kanker. Ze werd maar 66 jaar oud. Rust zacht Bea!

Deze media wordt niet getoond.

Klik op dit blok om ALLE externe media op Vroegert te tonen, door deze cookies te accepteren of bekijk onze voorwaarden onderin.

.

2. Jantje – Ella Snoep

Ella speelde de rol van de lieve Jantje Kruimel. Jantje heeft haar man voor de trein geduwd…

Vrouwenvleugel Jante Kruimel
Via: Vrouwenvleugel (capture)

Na Vrouwenvleugel was zij onder andere te zien in Het zonnetje in huis en Kees & Co. Ook Ella is niet meer onder ons. Zij overleed in 2009 aan de gevolgen van ouderdom. Ella werd 82 jaar oud…

Hier nog een hilarisch fragment van Ella Snoep:

3. Bewaarder Maurits – Erik de Vries

Maurits was een bewaarder, later zelfs de hoofdbewaarder in de gevangenis.

Vrouwenvleugel Eefje lift scene
Via: Vrouwenvleugel (capture)

Deze aantrekkelijke man heet in werkelijkheid Erik de Vries en was naast zijn rol in Vrouwenvleugel onder andere te zien in Grijpstra & de Gier en GTST. Zijn laatste rol dateert uit 2012 en was in de film Overloper. Erik ziet er nu als volgt uit:

Zo gaat het nu (29 jaar later) met de Vrouwenvleugel cast
Via: Scene Auke – IMDB

4. Personeelshoofd Tonny – Rick Nicolet

Tonny werkt al jaren met heel veel plezier in de Vrouwenvleugel. Zij is het hoofd van de Arbeid en is verantwoordelijk voor het uitdelen van alle baantjes in de gevangenis.

Vrouwenvleugel Tonny Oerlemans-De Boer Rick Nicolet
Via: Vrouwenvleugel (capture)

Tonny werd gespeeld door Rick Nicolet en zij werd onder andere bekend door haar rol in GTST. Hierin speelde zij de rol van Mevrouw Thijn. Ook speelde Rick gastrollen in Flikken Maastricht en Deadline II. In 2013 speelde zij de ome in de film Spijt! 

Hieronder een relatief recent fragment in een korte film:

5. Esmeralda – Jetty Mathurin

Jetty speelde de rol van Esmeralda Bakboord, ook wel bekend als ‘Smorrie’, die vastzat voor de moord op de vriend van haar dochter. Uiteindelijk zit in de serie haar straf erop…

Vrouwenvleugel cast Esmeralda gevangenis sigaar roken
Via: Vrouwenvleugel (capture)

Na het succes van Vrouwenvleugel heeft Jetty niet stilgezeten. Deze inmiddels 69-jarige actrice van Surinaamse afkomst is van alle markten thuis. Zo is ze actief als presentatrice, columniste én cabaretière! Ze speelde onder andere mee met Centraal Medisch Centrum, Costa, Madame Jeanette, Oppassen!!! en veel meer.

Jetty is gezegend met twee dochters en een zoon!

6. Eefje – Marjolein Keuning

Marjolein speelde de rol van drugs- en seksverslaafde Eefje Winkel, die XTC-pillen smokkelde. Hier een compilatie van de Vrouwenvleugel-optredens van de mooie Marjolein!

Na Vrouwenvleugel was zij onder andere te zien in Onderweg naar Morgen, Baantjer en Flikken Maastricht. Ook speelde zij 9 jaar lang de rol van Maxime Sanders in GTST! Ze is getrouwd met musical- en operazanger Henk Poort.

7. Jacqueline – Liz Snoijink

Deze geweldige actrice speelde de voor fraude veroordeelde Jacqueline Karstens.

Vrouwenvleugel cast Jacqeline
Via: Vrouwenvleugel (capture)

Liz heeft veel bereikt als actrice. Zo was zij na Vrouwenvleugel onder andere te zien in Meiden van de Wit, Dokter Deen, Baantjer en Julia’s Tango. Ook speelde ze in verschillende films en theaterproducties. Liz heeft een zoon genaamd Esra (samen met ex Tim Krabbé) en trouwde in 2013 met Nicolaas Oldenburg.

Momenteel is de actrice nog steeds actief! Het laatste wat ze deed voor tv was het programma Dit Zijn Wij (2020). Op het grote scherm zag je haar in 2017 in de film Oh Baby.

8. Josje  – Maja van den Broecke

Maja speelde de rol van Josje Smit-Werkman in Vrouwenvleugel.

Vrouwenvleugel cast Josje
Via: Vrouwenvleugel (capture)

Voor deze serie beoefende Maja een heel ander beroep. Zo was zij actief als naaktmodel

Na de serie ging ze verder met acteren. Zo speelde ze rollen in Flodder 3 en Pietje Bel 2. Ook deed Maja in 2000 mee aan het programma Big Brother Vips. In 2016 ging ze weer ‘de gevangenis’ is, dit keer als Lucy de Bok in de serie Celblok H.

Geplaatst door Maja van den Broecke op Donderdag 14 januari 2016

9. Bewaarster Regina – Dela Maria Vaags

Dela Maria speelt de bewaarster Regina, die het door de series heen niet gemakkelijk heeft in de liefde…

Dela Maria heeft nog wat rollen gehad in series en films, onder andere enkele Sinterklaas series en films. Ze gaf blijkbaar ook nog rondleidingen op de Wallen!

In 2007 werd bij Dela Maria Vaags baarmoederhalskanker geconstateerd. Zij overleed in 2011. Dela Maria werd slechts 54 jaar oud. Rust zacht…

hier nog vorig jaar op de foto met Dela maria vaags…helaas te vroeg overleden…ze was geweldig en leuk!

Geplaatst door Niels Jansen op Maandag 8 augustus 2011

10. Julia – Marina de Graaf

De door Marina de Graaf gespeelde rol van Julia Molenaar-Claus, zou vastzitten voor de moord op haar dochtertje. Aan het eind van de serie zou ze hier gratie voor krijgen.

Vrouwenvleugel cast julia
Via: Vrouwenvleugel (capture)

Marina was onder andere te zien in de serie Onderweg naar Morgen en ze heeft haar eigen acteerstudio gehad, waar ze andere acteurs en actrices opleidde. Het is onbekend of deze nog actief is.

12. Bewaarder Köksal – Köksal Nurdogan

Köksal begint als portier, maar wordt later bewaarder in de gevangenis. Na lang proberen, lukt het hem uiteindelijk een relatie te krijgen met Regina…

Vrouwenvleugel cast Köksal
Via: Vrouwenvleugel (capture)

Köksal speelde onder andere in de series GTST en Verborgen gebreken. Köksal is niet meer actief als acteur, maar hij geeft nu maatschappelijke trainingen in Zaandam. Zo houdt hij zich bezig met vluchtelingen in deze regio. Van hem vinden we vandaag geen recente beelden meer.

11. Snoes – Kietje Sewrattan

Snoes Rivaan is in de vrouwenvleugel gekomen door een veroordeling voor drughandel.

Vrouwenvleugel cast snoes
Via: Vrouwenvleugel (capture)

Na haar rol in Vrouwenvleugel was Kietje onder andere te zien in GTST en Flikken Maastricht. Het is onduidelijk waar zij zich op het moment mee bezig houdt…

Geplaatst door Kietje Sewrattan op Zondag 5 oktober 2014

13. Bewaarder David – John Jones

John Jones speelde bewaarder David Molenaar, die in de gevangenis verliefd wordt op Julia. Uiteindelijk trouwen ze en krijgen een zoontje!

Vrouwenvleugel cast bewaarder David John Jones
Via: Vrouwenvleugel (capture)

John Jones is inmiddels 57 jaar oud en hij was recent nog te zien als de assistent van Sinterklaas in het Sinterklaasjournaal. Wij kennen hem natuurlijk vooral van de vele andere rollen die hij had, waaronder Jimmy in SamSam of van o.a. ‘Ook dat Nog!’.

Hier te zien op een prachtige foto met zijn (reeds overleden) moeder Adèle Bloemendaal…

Met grote verslagenheid hebben wij kennis genomen van het feit dat de moeder van John, Adèle Bloemendaal, op 84-jarige…

Geplaatst door John Jones op Maandag 23 januari 2017

14. Bewaarster Nel – Annette Nijder

De voorheen strenge bewaarster, die pas later wat loskomt, werd gespeeld door Annette Nijder.

Vrouwenvleugel cast bewaardster Nel Annette Nijder
Via: Vrouwenvleugel (capture)

De in Alkmaar geboren Annette Nijder speelde andere in GTST en had een gastrol in Flikken Maastricht. Ook kan ze aardig zingen:

Jouw Vrouwenvleugel herinneringen?

Wie van deze acteurs was jouw favoriet of wie vind je het meest veranderd? Laat het ons weten in de comments!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Geboren begin jaren 80 en opgegroeid in de iconische jaren 90. Jeugdsentiment en nostalgie in de vorm van oude series, computerspelletjes, muziek (en nog veel meer) hebben me altijd al gefascineerd en opgevrolijkt. Precies dat mooie gevoel wilde ik nog beter toegankelijk maken voor iedereen en heb daarom Vroegert opgericht en voer hier vanaf het begin de hoofdredactie!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

9 gedachten over “Zo gaat het nu (29 jaar later) met de Vrouwenvleugel cast”

 1. Wat leuk zeg. Ik vond ze allemaal even leuk.
  Ik heb tot gisteren alle afleveringen terug gekeken. Erg leuk. Alleen het eindigd zo abrupt. Weet iemand misschien waarom het destijds gestopt is? Volgens mij was het wel een populaire serie voor iedereen!

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...