Ciske de Rat is 36 jaar oud: zo gaat het nu met de cast

Door

Linda Groen

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

1

Laatste update:

1

Ciske-de-Rat-met-Danny-de-Munk

Ciske de Rat was in ’84 in alle bioscopen te zien. Dat is 36 jaar geleden. Hoe gaat het vandaag met de geweldige cast van toen, met onder andere Willeke van Ammelrooy, Herman van Veen en Linda van Dyck?

Ciske de Rat: de film

Ciske de Rat was in 1984 te zien in alle bioscopen, met in de hoofdrol Danny de Munk, toen 14 (12/13 tijdens de opname van de film). Ciske de Rat werd een van de grootste successen uit de geschiedenis van de Nederlandse film. De titelsong “Ik voel me zo verdomd alleen” stond 2 weken op nummer 1 in de Top 40. Wil je de meestverkochte single van 1984 nog eens terugluisteren?

Ciske de Rat had een geweldige casting met o.a. Willeke van Ammelrooy, Herman van Veen en Linda van Dyck.

Hoe gaat het 36 jaar later met de cast van Ciske de Rat?

De cast van Ciske de Rat was in 1984 nog redelijk jong, alhoewel met gezichten die toen al flink bekendheid hadden, behalve de hoofdrolspeler Danny de Munk. Samen hebben zij sinds 1984 nog voor heel wat bioscoop-, televisie- en theaterplezier gezorgd.

Danny de Munk

Danny de Munk was volkomen onbekend voordat Ciske de Rat gemaakt werd. Dat veranderde snel! Op de première van de film kwam zelfs de koningin, Beatrix:

Danny de Munk en koningin Beatrix
Via: Wikimedia Commons | Fotocollectie Anefo, CC

Sindsdien speelde Danny de Munk in verschillende films (Op hoop van zegen, All Stars…) en tv-series (Vrouwenvleugel, Danny & Jenny de Munk…). Danny de Munk is natuurlijk ook zanger gebleven, na zijn eerste hit uit Ciske de Rat. Hij heeft meerdere albums uitgebracht en ook gespeeld in musicals (waaronder Les Misérables in 1991). De kleine jongen die Ciske de Rat speelde is onlangs 50 geworden en allang geen kleine jongen meer! In de video hieronder kun je het verschil goed zien.

Willeke van Ammelrooy

Willeke van Ammelrooy was toen ze in 1984 de kwaadaardige moeder van Ciske speelde al lang geen onbekende meer.

Ciske de Rat Willeke van Ammelrooy
Via: Ciske de Rat / youtube.com (capture) | ONS

Eerder speelde Willeke van Ammelrooy in onder meer in Grijpstra en de Gier, Een vlucht regenwulpen en De Lift. Nà Ciske de Rat heeft ze nog in bijna 20 films en/of tv-series gespeeld, met name haar rol als koningin Beatrix in “Beatrix, Oranje onder vuur” is heel bekend.

Willeke van Ammelrooy heeft eierstokkanker overleefd. Ze is al jaren getrouwd met operazanger en radiopresentator Marco Bakker (huwelijk 1989) die door het publiek werd afgedaan na een dodelijk ongeluk (1997).

Peter Faber

Peter Faber speelde de vader van Ciske de Rat, de enige waar Ciske om gaf, maar als vader was hij helaas afwezig. Voor Ciske de Rat speelde hij in tientallen films en series, o.a. in Rooie Sien en Max Havelaar. Ook na Ciske de Rat waren er nog heel wat rollen voor hem weggelegd, voorbeelden hiervan zijn rollen in Baantjes, Schatjes!, Onderweg naar morgen en Goede Tijden, Slechte Tijden waar zijn personnage eind vermoord.

Ciskes vader, Peter Faber
Via: Ciske de Rat hele film! / youtube.com (capture) | Vera Smid

Vandaag de dag speelt hij in de komische reality serie Beter Laat Dan Nooit, in 2018 was hij daarvoor in Azië, dit jaar (voot het het 2e seizoen) in Midden en Zuid-Amerika. Met zijn collega’s was hij net voor de virus uitbraak terug in het land! Ook vertolkt hij Zwarte Piet.

Linda van Dyck

Linda van Dyck had in Ciske de Rat als tante Jans een verhouding met Ciske’s vader. Zij was toen al heel bekend, onder meer door haar rollen in Ademloos en Twee vorstinnen en een vorst. Sinds Ciske de Rat heeft zij nog in een aantal films gespeeld, en ook in toneelstukken en tv-series, waaronder Daens en Zwarte Tulp. Ze is na 27 jaar huwelijk gescheiden in 2016.

 Ciske de Rat - Vader en tante Jans
Via: Ciske de Rat hele film! / youtube.com (capture) | Vera Smid

Herman van Veen

Herman van Veen was de enige meester die het vertrouwen van Ciske kunnen winnen in de film, een hele prestatie! Hij speelde meester Bruis.

Ciske de Rat Herman van Veen
Via: Ciske de Rat / youtube.com (capture) | Vera Smid

Buiten acteur is hij o.a. ook zanger, schrijver, componist, regisseur en muzikant. En sinds 1993 Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en sinds 2008 Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Vanaf augustus gaat de zanger weer concerten geven. Zo zag Herman van Veen er in 2011 uit!

Herman van Veen 2011
Via: Wikimedia Commons | Pim Ras, CC

Rijk de Gooyer

Ciske de Rat - Rijk de Gooyer en Herman van Veen
Via: Ciske de Rat hele film! / youtube.com (capture) | Vera Smid

Acteur, komiek, zanger, schrijver en columnist Rijk de Gooyer speelde in talloze films en series, waaronder dus in Ciske de Rat waar hij rechercheur Muyskens speelde. Hij is op 2 november 2011 overleden. Een leuk filmpje met hem (links) en Johnny Kraaykamp:

Herken jij ze nog allemaal?

Het is inmiddels alweer 36 jaar geleden dat de film Ciske de Rat in de bioscoop te zien was. Een hele tijd dus, maar sommigen zijn niet erg veranderd. Herkende jij de filmcast nog? Laat het ons weten in een reactie onderaan!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

1 gedachte over “Ciske de Rat is 36 jaar oud: zo gaat het nu met de cast”

Plaats een reactie

Share to...