Retro soaps vroeger soapseries

Romantiek, drama en ontroering; de meesten van ons waren verslaafd aan minstens één van die soaps. Welke van deze verdwenen soaps was jouw favoriet?

Soap series van toen

In de jaren 80 en 90, maar ook daarna nog, kon je hele dagen vullen met het kijken van soaps. Natuurlijk waren er ook toen al The Bold and the Beautiful en Goede Tijden, Slechte Tijden, maar we werden daarnaast getrakteerd op een hele berg andere soaps van Nederlandse, Amerikaanse en Australische makelij. Romantiek, drama, spanning en ontroering; de meesten van ons waren verslaafd aan minstens één van die soaps en die cliffhangers werkten daar goed aan mee…

GTST cliffhanger retro soaps
Via: Goede Tijden, Slechte Tijden (capture)

Welke van deze verdwenen soaps was jouw favoriet? Of missen we nog een belangrijke? Laat het weten in een reactie onderin!

1. Another World

De Amerikaanse soap ‘Another World’ liep van 1964 tot 1999 en was hier lange tijd te zien op RTL4. De soap speelde zich af in de niet bestaande stad Bay City. Het verhaal speelde zich af rond de Families Matthew en Corey, maar ook diverse andere inwoners van Bay City hadden belangrijke rollen. Dit was het intro van de soap:

Eén van de opvallendste gezichten van ‘Another World’ was schrijfster Felicia Gallant (gespeeld door Linda Dano). Waarom? Nou, kijk maar eens naar deze outfits:

De serie heeft een enorme hoeveelheid sterren voortgebracht die aan het begin van hun carrière in de soap te zien waren. Kelsey Grammer (Cheers, Frasier), Morgan Freeman, Rue McClanahan (The Golden Girls), Lindsay Lohan, Brad Pitt en Kyra Sedgwick zijn slechts een paar namen in de indrukwekkende castlijst . Toen ‘Another World’ eindigde, stapte een klein deel van de cast over naar een andere zeer bekende soap, die ook iets met ‘world’ had…

2. As The World Turns

‘As The World Turns’ is de op één na langst lopende soap van Amerika. Maar liefst 54 jaar konden we de lotgevallen van de inwoners van Oakdale volgen. Alleen ‘The Guiding Light’, een voor Nederland vrij onbekende soap, liep langer: 57 jaar. De soap was in Nederland te zien op RTL4. De tune herinner je je vast nog wel:

Het bekendste liefdeskoppel waren Lily en Holden. Lily was de dochter van de steenrijke Lucinda Walsh terwijl Holden slechts een stalknecht was. Hun romance en huwelijksperikelen hebben we jaren kunnen volgen. Het was de vertolker van Lucinda Walsh, Elizabeth Hubbard, die de soap een Nederlands tintje meegaf. De actrice woonde een tijdje in Nederland en speelde een gastrol in GTST.

3. Onderweg naar Morgen

De Tros en Veronica kwamen in 1994 met deze tegenhanger van ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’. Andere omroepen namen de serie later over. We volgden de families Couwenberg en Reitsema en later de families Klein en Luzack. De tune kun je vast nog wel meezingen:

‘Onderweg naar Morgen’ herbergde een aantal acteurs en actrices die grote sterren zouden worden zoals Yolanthe Cabau van Kasbergen, Tim Immers en Tanja Jess.

4. Sons and Daughters

De Australische soap ‘Sons and Daughters’ was te zien van 1982 tot 1987. De soap draaide om de rijke familie Hamilton en de Palmers, een gewone middenklasse familie. Het bekendste personage uit de serie was Patricia Hamilton of te wel Pat the Rat. Een bijnaam die ze met al haar vreselijke streken zeker verdiende. Desondanks was het personage heel erg populair. Toen actrice Rowena Wallace de serie verliet, ging het snel bergafwaarts met de kijkcijfers. Maar de tune vergeten we niet zo snel:

5. Neighbours

Nog een Australische soap was ‘Neighbours’, dat zich afspeelde in één straat: Ramsay Street. Deze serie startte in 1985 en loopt nog steeds. Lange tijd was ‘Neighbours’ ook in Nederland te zien via een Belgische zender waar vele Nederlanders naar keken omdat de publieke omroep ‘Buren’ zoals het hier heette, wel heel onregelmatig uitzond. De serie is vooral bekend door de grote sterren die het voortbracht waarvan Kylie Minogue en Jason Donovan de bekendste zijn. Leuk weetje: André Rieu heeft ook een gastrolletje gespeeld in de serie.

Hier zijn de diverse openingstunes van ‘Neighbours’ door de jaren heen:

En hier staat onze eigen André Rieu in Ramsay Street:

We hebben nog meer soaps voor je op de volgende pagina. Wat dacht je van Goudkust? (zie 7.)

Foto van auteur
Als hoofdredactie van Vroegert heeft jeugdsentiment en nostalgie altijd hoog in het vaandel gestaan. Hoe geweldig is het om al die leuke dingen van vroeger terug te zien? Precies dat gevoel wilde we delen met iedereen!

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer