Retro soaps: welke van deze 10 series volgde jij vroeger?

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Ruud Caris

Laatste update:

0

Retro soaps vroeger soapseries

Romantiek, drama en ontroering; de meesten van ons waren verslaafd aan minstens één van die soaps. Welke van deze verdwenen soaps was jouw favoriet?

Soap series van toen

In de jaren 80 en 90, maar ook daarna nog, kon je hele dagen vullen met het kijken van soaps. Natuurlijk waren er ook toen al The Bold and the Beautiful en Goede Tijden, Slechte Tijden, maar we werden daarnaast getrakteerd op een hele berg andere soaps van Nederlandse, Amerikaanse en Australische makelij.

Romantiek, drama, spanning en ontroering; de meesten van ons waren verslaafd aan minstens één van die soaps en die cliffhangers werkten daar goed aan mee…

GTST cliffhanger retro soaps
Via: Goede Tijden, Slechte Tijden (capture)

Welke van deze verdwenen soaps was jouw favoriet? Of missen we nog een belangrijke? Laat het weten in een reactie onderin!

1. Another World

De Amerikaanse soap ‘Another World’ liep van 1964 tot 1999 en was hier lange tijd te zien op RTL4. De soap speelde zich af in de niet bestaande stad Bay City. Het verhaal speelde zich af rond de Families Matthew en Corey, maar ook diverse andere inwoners van Bay City hadden belangrijke rollen. Dit was het intro van de soap:

Eén van de opvallendste gezichten van ‘Another World’ was schrijfster Felicia Gallant (gespeeld door Linda Dano). Waarom? Nou, kijk maar eens naar deze outfits:

De serie heeft een enorme hoeveelheid sterren voortgebracht die aan het begin van hun carrière in de soap te zien waren. Kelsey Grammer (Cheers, Frasier), Morgan Freeman, Rue McClanahan (The Golden Girls), Lindsay Lohan, Brad Pitt en Kyra Sedgwick zijn slechts een paar namen in de indrukwekkende castlijst.

Toen ‘Another World’ eindigde, stapte een klein deel van de cast over naar een andere zeer bekende soap, die ook iets met ‘world’ had…

2. As The World Turns

‘As The World Turns’ is de op één na langst lopende soap van Amerika. Maar liefst 54 jaar konden we de lotgevallen van de inwoners van Oakdale volgen. Alleen ‘The Guiding Light’, een voor Nederland vrij onbekende soap, liep langer: 57 jaar. De soap was in Nederland te zien op RTL4. De tune herinner je je vast nog wel:

Het bekendste liefdeskoppel waren Lily en Holden. Lily was de dochter van de steenrijke Lucinda Walsh terwijl Holden slechts een stalknecht was. Hun romance en huwelijksperikelen hebben we jaren kunnen volgen. Het was de vertolker van Lucinda Walsh, Elizabeth Hubbard, die de soap een Nederlands tintje meegaf. De actrice woonde een tijdje in Nederland en speelde een gastrol in GTST.

3. Onderweg naar Morgen

De Tros en Veronica kwamen in 1994 met deze tegenhanger van ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’. Andere omroepen namen de serie later over. We volgden de families Couwenberg en Reitsema en later de families Klein en Luzack. De tune kun je vast nog wel meezingen:

‘Onderweg naar Morgen’ herbergde een aantal acteurs en actrices die grote sterren zouden worden zoals Yolanthe Cabau van Kasbergen, Tim Immers en Tanja Jess.

4. Sons and Daughters

De Australische soap ‘Sons and Daughters’ was te zien van 1982 tot 1987. De soap draaide om de rijke familie Hamilton en de Palmers, een gewone middenklasse familie.

Het bekendste personage uit de serie was Patricia Hamilton of te wel Pat the Rat. Een bijnaam die ze met al haar vreselijke streken zeker verdiende. Desondanks was het personage heel erg populair. Toen actrice Rowena Wallace de serie verliet, ging het snel bergafwaarts met de kijkcijfers. Maar de tune vergeten we niet zo snel:

5. Neighbours

Nog een Australische soap was ‘Neighbours’, dat zich afspeelde in één straat: Ramsay Street. Deze serie startte in 1985 en loopt nog steeds. Lange tijd was ‘Neighbours’ ook in Nederland te zien via een Belgische zender waar vele Nederlanders naar keken omdat de publieke omroep ‘Buren’ zoals het hier heette, wel heel onregelmatig uitzond.

De serie is vooral bekend door de grote sterren die het voortbracht waarvan Kylie Minogue en Jason Donovan de bekendste zijn. Leuk weetje: André Rieu heeft ook een gastrolletje gespeeld in de serie.

Hier zijn de diverse openingstunes van ‘Neighbours’ door de jaren heen:

En hier staat onze eigen André Rieu in Ramsay Street:

6. Santa Barbara

Via de TROS en Veronica en later via RTL4 konden we in Nederland genieten van de niet zo standaard soap ‘Santa Barbara’. Het bekendste koppel daarin waren Eden en Cruz. De soap kenmerkte zich door bizarre verhaallijnen, maar helaas ook door veel onenigheid achter de schermen.

Zo had het tweede koppel van de serie, Mason en Julia, in het echt veel onenigheid waardoor Lane Davies, die de eerste en volgens velen de beste Mason speelde uiteindelijk opstapte.

Hoe de serie precies eindigde hebben we in Nederland nooit geweten. RTL4 stopte een half jaar voor het einde met uitzenden zodat ze konden beginnen met ‘As the World Turns.’

7. Goudkust

Van 1996 tot 2001 konden we genieten van ‘Goudkust’. Het wel en wee van vijf families stond hierin centraal. Vele bekende (soap) acteurs verschijnen in de serie zoal Winston Gerschtanowitz, Lieke van Lexmond en Josefine van Asdonk.

Toch is het bestaan van ‘Goudkust’vanaf het begin al moeizaam en na zes seizoenen trekt SBS6 de stekker eruit.

8. Days of our lives

Het Amerikaanse ‘Days of Our Lives’ startte in 1965 en was in de afgelopen 50 jaar in periodes in Nederland te zien. Het bekendste koppel in deze serie waren John en Marlena. Natuurlijk met die prachtige intro:

Maar veel jongere kijkers zullen de serie vooral herinneren via de comedyserie Friends waarin Joey de rol van dokter Drake Ramoray krijgt in ‘Days of Our Lives’. Dit zorgt voor een aantal humoristische momenten. Dus hieronder Joey in ‘Days of Our Lives’.

9. Dallas

‘Who shot J.R.?’ Met deze vraag hielden miljoenen Amerikanen en vele Europeanen zich maanden bezig. Eén van die Europeanen was Queen Elizabeth. J.R. vertolker Larry Hagman kreeg zelfs 100.000 dollar aangeboden als hij vertelde wie de schutter was. Maar hij claimde het helaas niet te weten.

Het was één van de bekendste cliffhangers ooit en kwam uit de soap ‘Dallas’. Het werd een echte catchphrase en er werden zelfs t-shirts van gemaakt. De rijke oliemagnaat J.R. Ewing was ook gelijk het bekendste personage uit deze serie, die vele jaren enorm populair was.

De intromuziek was trouwens ook geweldig:

O ja, Kristin Shepard was dus degene die J.R. heeft neergeschoten. Maar wie herinnert zich haar nog?

10. Dynasty

Wie aan ‘Dynasty’ denkt, denkt vrijwel meteen aan Alexis, waarschijnlijk het vreselijkste kreng ooit in soapland. Maar Alexis was razend populair en actrice Joan Collins zorgde er bijna eigenhandig voor dat ‘Dynasty’ hoge kijkcijfers had. Ze won ook vele prijzen voor de rol.

De serie draait op de driehoeksverhouding tussen Blake Carrington, zijn tweede vrouw Krystle en zijn ex-vrouw Alexis. Heel bekend is natuurlijk het gevecht tussen Krystle en Alexis in de vijver:

Nog een leuk weetje: de rol van Blake werd eerst aangeboden aan George Peppard, juist, die van het A-team. Maar hij had wat moeite met de wat onsympathieke Blake en de rol ging uiteindelijk naar John Forsythe. Tot slot nog de bekende intro:

Lees ook: 7 x nostalgische intro’s van bekende tv-programma’s vroeger!


Volg ons ook op social media:

Als hoofdredactie van Vroegert heeft jeugdsentiment en nostalgie altijd hoog in het vaandel gestaan. Hoe geweldig is het om al die leuke dingen van vroeger terug te zien? Precies dat gevoel wilde we delen met iedereen!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...