acteurs Costa cast

Via: Costa! (capture)

Zon, zee, feesten en tja, het s-woord, dat is waar de serie Costa! eigenlijk over ging. Ondertussen is de serie al ruim twintig jaar oud. Dat vraagt om een terugblik. Zo gaat het vandaag met de knappe proppers van toen!

Costa!

Zapte jij vroeger soms naar BNN op Nederland 2, dan heb je ongetwijfeld Costa! wel gezien. Deze heerlijke serie ging over het leven van jonge proppers in van een van de beste clubs van het Spaanse Salou.

Costa! liep van 2001 tot 2005 en was eigenlijk het vervolg op de gelijknamige populaire film. In totaal werden er 4 seizoenen gemaakt.

Via: 2dehands.be

De Costa cast

De cast van Costa kende opvallend veel soap acteurs. Niet alleen die van de vast rollen, maar ook veel gastrollen werden gespeeld door zogenaamde soapies. De hoofdrollen voor Costa acteurs waren als volgt verdeeld:

 • Björn Borgers – John Wijdenbosch (alle seizoenen)
 • Michelle ‘Agnetha’ – Froukje de Both (seizoen 1,2 en 3)
 • Tommy Desmet – Kürt Rogiers (seizoen 1,2 en 3)
 • Frida – Katja Schuurman (seizoen 1 en 2)
 • Janet de Wit – Georgina Verbaan (seizoen 1)
 • Bart – Michiel Huisman (seizoen 1) / Sander Foppele (seizoen 2)
 • Rens van Lokeren – Daan Schuurmans (seizoen 1)
 • Victoria ‘Vicky’ Bismarck – Lizelotte van Dijk (seizoen 2)
 • Ice – Sylvie Meis (seizoen 2 en 3)
 • Paul Jansen – Bas Muijs (seizoen 3 en 4)
 • Dannie Janssen – Joey van der Velden (seizoen 3 en 4)

Verder waren er ook nog belangrijke rollen (in latere seizoenen) weggelegd voor Kim-Lian van der Meij, Peggy Vrijens en Geert Hoes.

Costa cast serie
Via: Costa! (capture)

Maatschappelijke thema’s

Op het eerste zicht lijken de jongeren een fantastisch en zorgeloos leven te leiden, daar in het zonnige Spanje. Toch hadden de personages ook heel wat problemen. Costa! besprak maatschappelijke thema’s zoals alcohol en drugs, geaardheid, het zwanger worden, maar ook misbruik en geweld.

De intro

De begingeneriek van Costa! doet je helemaal verlangen naar een vakantie in Spanje. Iedereen is zo zomers gekleed. Tegelijkertijd is het ook wel tenenkrommend gênant, want de acteurs zijn zo fout gekleed! Helemaal nog volgens de jaren 90 – begin 00’s mode. Best grappig om te zien.

Wist je dat…

 • Kurt Rogiers was de enige Belg die in alle afleveringen meespeelde.
 • De titels van de afleveringen van seizoen één beginnen met ‘zwoele nachten met…’. Bij de latere seizoenen starten de titels altijd met ‘Zon, zee, s*ks en…’. Dat zet de toon meteen.
 • In 2015 en 2020 werd de serie herhaald op de digitale zender RTL Lou.
 • Eerst volgt de serie het leven van de proppers in Salou, later verhuist het decor naar Kuşadası.
Costa acteurs cast
Via: Costa! (capture)

Costa! op Videoland

Fans van de oude serie kunnen hun hart ophalen: Sinds een tijdje kan je de serie bekijken op Videoland! De streamingsdienst brengt de zon op deze manier weer helemaal terug in je woonkamer. Je kan Costa! dus nostalgisch herbekijken, en zelfs bingewatchen.

Costa cast serie groep
Via: Costa! (capture)

Hoe gaat het vandaag met de cast?

De serie Costa! is bijna twintig jaar oud. We vroegen ons af hoe het ondertussen met de cast gaat. Hoe hebben zij de tand des tijds doorstaan, en wat doen ze vandaag? We zochten het uit.

Björn Borgers – John Wijdenbosch

John Ortiz Wijdenbosch speelde de rol van Björn, de goede vriend van Tommy. Hij en Ice draaien in de serie een tijdje om elkaar heen, maar tot een vaste relatie komt het niet.

Als Björn, speelde John Wijdenbosch (ook bekend van Fort Alpha) het vaakst in de serie, namelijk als enige in alle afleveringen.

John-Wijdenbosh costa cast
Via: Costa! (capture)

Na Costa! volgde John een opleiding scenarioschrijver. Samen met Wijo Koek werkte hij aan een film die ze via crowdfunding wilden realiseren. Daarnaast werkte hij ook als sociale vaardigheidstrainer en postbezorger.

John Wijdenbosch overleed in 2017 tragisch op 44-jarige leeftijd. De acteur van Surinaamse afkomst kwam, samen met zijn vrouw en dochtertje, om tijdens een auto-ongeluk op de snelweg in het Nederlandse Lelystad. Rust zacht John…

Michelle ‘Agnetha’ – Froukje de Both

Froukje de Both vertolkte de rol van Agnetha. Ze was de vriendin van Frida en trouwt later in de serie met Tommy. Froukje deed ook mee in de wintereditie Pista! Dat ze een knappe dame was, wisten we al voor ze als Agnetha op het scherm verscheen. In 1999 werd Froukje de Both verkozen tot TVBabe of the Year, en in 2002 verscheen ze in Playboy.

Via: Costa! (capture)

Froukje is sindsdien niet meer van het scherm verdwenen. Ze presenteerde op Radio 538 het programma Niels & Froukje. Ze deed ook een keer mee aan Dancing on Ice, waar ze het schopte tot de finale. In 2007 werd ze dan weer de spilfiguur in het programma Wie wordt de man van Froukje?

Ze won ook een aantal minder leuke prijzen. Tot twee maal toe won ze de prijs ‘het lelijk ding’, voor de slechtste presentatrice, uitgereikt door Veronica, en ook prijzen voor slechtste radioprogramma en radiopresentatrice. Toch bleef ze aanwezig, en niet enkel op de radio. In 2019 was Froukje te zien in het televisieprogramma Het Perfecte Plaatje.

In 2020 presenteerde ze Goede tijden, zomer tijden en vervolgens Eigen Huis & Tuin. Ze is inmiddels 50 jaar oud.

Tommy Desmet – Kurt Rogiers

Kurt Rogiers speelde jarenlang mee in Costa! als Tommy. In de serie krijgt hij een relatie met Agnetha, met wie hij ook trouwt.

Kurt-rogiers-Tommy-Costa cast
Via: Costa! (capture)

In Vlaanderen speelde Kurt Rogiers na de serie Costa! mee in Wittekerke. Hij verdween nooit echt van het scherm. Nadien zag je hem in De Wet volgens Milo, een advocatenserie. Ook in Nederland bleef Kurt actief als zowel acteur als presentator. In België speelde hij ook mee in Spoed, Sara en Familie, en presenteerde hij op Q-music. Hij is inmiddels 51 jaar.

Frida – Katja Schuurman

Frida wordt gespeeld door Katja Schuurman. In het tweede seizoen trouwt zij met Angela.

Katja-schuurman-Frida costa cast
Via: Costa! (capture)

Net zoals veel acteurs van Costa!, speelde ook Katja Schuurman eerst een rolletje in GTST. Ze was ook VJ bij MTV. Daarnaast had ze ook een zangcarrière gaande. Ze scoorde enkele hitjes die je misschien nog wel kan meezingen, zoals Wereldmeid, Maar nu heb ik er een en Totaal Verkocht.

In de jaren 00 verschoof haar aandacht en ging ze meer voor de televisie werken. Ze maakte documentaires en televisieprogramma’s. Ze is van alle markten thuis, want in 2018 publiceerde Katja ook een reisboek, Katja was hier.

Ice – Sylvie Meis

Sylvie is gedeeltelijk van Indische afkomst. Nog voor haar rol als Ice in Costa!, speelde ze mee in Goede tijden, slechte tijden. Wij kennen haar toch vooral als Ice, de stoere barvrouw. Ze nam deel aan twee seizoenen van het programma, en ook de wintereditie Pista!.

Via: Costa! intro / youtube.com (capture) | TVTunes Quiz

Sylvie ging na Costa! aan het werk als presentatrice bij MTV. Ze deed er de Dag Top 5. Later stapte ze over naar TMF waar ze het programma Babe Trap met Sylvie Meis presenteerde, en ook Modelfacts.

In deze periode stapte Sylvie in het huwelijksbootje met voetballer Rafael van der Vaart. Ze kregen een zoontje en gingen in 2013 uit elkaar. Dit was geen gemakkelijke periode voor haar; Sylvie vocht ook een tijdje tegen borstkanker – die gelukkig succesvol verwijderd werd. in 2016 was ze na 10 jaar opnieuw op de buis te zien op SBS6 in Wedden dat ik het kan. Ondertussen heeft ze ook opnieuw de liefde gevonden bij Niclas Castello.

Bart – Michiel Huisman

De knappe Michiel Huisman speelde mee in Costa! als Bart, maar maakte ook de muziek voor de serie. Hij is zowel een acteur als muzikant.

Via: Costa! (capture)

Michiel Huisman zag je in verschillende Nederlandse programma’s. In 2010 speelde hij zelfs mee in een Amerikaanse serie, genaamd Treme van HBO. Hij vertolkte de rol van Sonny, een Amsterdammer die in New Orleans woont en werkt als straatmuzikant.

Hij heeft nog meer internationale rollen op zijn palmares staan, in 2014 speelde hij mee in de Canadese serie Orphan Black als Cal Morrison, en in Game of Thrones als Daario Naharis. In 2015 zag je hem naast Blake Lively van Gossip Girl in de film The Age of Adeline. Hij heeft niet stil gezeten dus! Michiel maakt trouwens ook heel mooie foto’s, die je kan bewonderen op zijn instagrampagina.

Hij is getrouwd met actrice Tara Elders. Samen hebben ze één dochter.

Nog méér Costa! acteurs…

Hoe gaat het vandaag met John Jones (Robin) en Daan Schuurmans (Rens)? Je lees het op de volgende pagina!

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

2 gedachten over “De acteurs van Costa! vandaag: herken jij ze nog?”

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer