Fort Alpha cast televisie serie

Via: Fort Alpha (capture)

“We want the best of both worlds, we want it slow and hot.” Ken je dit nummer van Robert Palmer nog? In Nederland is het misschien nog wel bekender geworden dankzij Fort Alpha. Deze televisieserie was in de jaren negentig erg populair, vooral onder jongeren. We blikken even terug op de serie en kijken vervolgens hoe het nu met de castleden gaat…

Nederlandse highschool serie: Fort Alpha

Ook Nederland had een eigen tegenhanger van series als Heartbreak High met coole jonge mensen, die problemen of crushes doorstonden. Fort Alpha begon in 1996. De populaire Nederlandse televisieserie, waarin een havo-4 klas op het Alpha College centraal stond, werd gemaakt in opdracht van de TROS.

Na twee seizoenen was het klaar, mede omdat de afleveringen nogal duur waren.

Fort Alpha cover serie
Via: Fort Alpha (cover)

De verhaallijn

Fort Alpha vertelde het verhaal van een havo 4 klas op een nieuwe school, het Alpha College. Die school kwam voort uit een fusie tussen een school voor rijkeluiskinderen en een volksschool. Iedere puber uit de jaren negentig genoot van de herkenbare intriges tussen de personages.

Herken je de typerende intro nog?

De fusie kwam er tussen de kakkers van het Rijksscholengemeenschap (de Rijks) en de ‘Sjonnies en Anita’s’ van Het Spiegel College. Zeker in de eerste afleveringen wilde het lekker kletteren tussen de leerlingen. Al snel werd de klas een voorbeeld voor de hele fusieschool. Althans, vooral hoe ze met elkaar omgingen.

De werkethiek van havo 4 was echter niet helemaal wat de leraren ervan hoopten.

Fort Alpha klas school cast
Via: Fort Alpha (capture)

Lesbische rector

In iedere aflevering staat een van de acteurs centraal. Rode draad in het eerste seizoen is de vraag of de rector, mevrouw De Hond, haar benoeming niet alleen maar te danken heeft aan haar (lesbische) relatie met de wethouder die over de fusie gaat. Haar benoeming ging ten koste van Huub, die dan weer getrouwd is met Paulien, een andere lerares op het Alpha College, die op haar beurt weer…

Zoals een highschool televisieserie betaamd, zat Fort Alpha vol met romances.

Fort Alpha romances cast
Via: Fort Alpha (capture)

Wist je dat…

  • Één aflevering ca. 250.000 gulden kostte. In Euro is dat € 114.000, maar omgerekend met inflatie zou het neerkomen op € 187.000 per aflevering… niet niks voor een Nederlandse serie!
  • De serie werd opgenomen op meerdere plekken in en rondom Amersfoort
  • Het monumentaal schoolgebouw in Amersfoort nog steeds in gebruik is: hier huist momenteel Het Nieuwe Eemland. Ook dit is een fusie…
Fort Alpha klas
Via: Fort Alpha (capture)

De Fort Alpha cast: zo gaat het nu

Behalve de mooie herinneringen heeft Fort Alpha nog iets opgeleverd. De doorbraak van een nieuwe generatie acteurs. Hieronder ontdek je wat er met elf personages uit de serie is gebeurd. Niet iedereen is in de filmwereld actief gebleven.

Fort Alpha castleden nu
Via: Fort Alpha (capture)

Nu we weer wat terug in de serie zijn gekomen, is het tijd om te kijken hoe het nu met de leerlingen (en docenten) van het Alpha College gaat. Benieuwd of je Julia Landgraaf of Dennis Hulshof nog zou herkennen? We beginnen met de bekendste acteur…

1. Dennis Hulshof – Tygo Gernandt

Wat een broekje hè. Tygo Gernandt speelde in Fort Alpha Dennis. Dennis hield niet zo van school en verliet de klas dan ook om zijn eigen coffeeshop te beginnen.

Fort Alpha Tygo Gernandt
Via: Fort Alpha (capture)

Later speelde Tygo Gernandt nog hoofdrollen in Van God Los, het Schnitzelparadijs (een vergeten klassieker) en Michiel de Ruyter. Waarschijnlijk heeft Tygo van alle acteurs na Fort Alpha de meeste rollen op zijn naam gezet. Hij is dan ook niet weg te denken uit de Nederlandse serie- en filmwereld. Hij is zelfs de stem geweest voor de Nederlandse Gargamel van de Smurfen…

Tegenwoordig ziet hij er zo uit.

2. Martin OuwehandMarco Goslinga

Martin, gespeeld door Marco Goslinga was verliefd. Nu gebeurt dat wel vaker, maar Martin was verliefd op Dennis. En dat was halverwege de jaren negentig best een zeldzaamheid. Helaas voor Martin was de liefde niet wederzijds. In de serie was te zien hoe Martin uit de kast kwam bij zijn ouders.

Zo zag Martin er in Fort Alpha uit.

Fort Alpha cast Martin
Via: Fort Alpha (capture)

Na Fort Alpha hebben we Marco Goslinga weinig meer gezien. Volgens LinkedIn is hij schilder. Ook niet verkeerd. Hij is in ieder geval geen spat veranderd. Vooruit, een klein beetje dan.

Via: Twitter

3. Isolde en Julia – Tatum en Jennifer

De brutale meiden Tatum Dagelet en Jennifer de Jong worden in dit overzicht in één adem genoemd. Dat kan ook haast niet anders. In de serie waren ze al hartsvriendinnen, dat was daarbuiten niet anders. Hier kijken ze niet echt vrolijk. Op zich logisch, omdat ze op excursie gaan en de dames niet echt fan waren van het educatieve gedeelte van school.

Tatum Dagelet Jennifer de Jong Fort Alpha
Via: Fort Alpha (capture)

In de serie heetten ze Isolde (Tatum) en Julia (Jennifer). Isolde was verliefd op een docent, ook Julia kwam in de buurt van een docent. De beruchte Ploos, daarover later meer, met wiens zoon ze verkering had.

Tatum Dagelet heeft na Fort Alpha nog enkele rollen gehad in televisieseries. Natuurlijk presenteerde ze samen Jennifer de Jong het programma Brutale Meiden. Ook is ze nog vaak als gast in shows te zien geweest. Ze heeft een dochter uit haar huwelijk met Ruud de Wild.

Jennifer de Jong is tegenwoordig minder actief in de media, hoewel je ze nog weleens op televisie kunt zien. Tegenwoordig is ze empowerment coach en helpt vrouwen gelukkiger te leven.

En de twee zijn nog steeds goede vriendinnen, zoals je hieronder kunt zien.

We hebben nog veel meer Fort Alpha sterren voor je! Wat dacht je bijvoorbeeld van Ploos senior en zijn zoon Bas (de hunk van de serie). Lees dus snel verder op de volgende pagina

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer