Fort Alpha: zo gaat het 26 jaar later met de castleden

Door

Martijn Katsman

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

1

Laatste update:

1

Fort Alpha cast televisie serie

“We want the best of both worlds, we want it slow and hot.” Ken je dit nummer van Robert Palmer nog? In Nederland is het misschien nog wel bekender geworden dankzij Fort Alpha. Deze televisieserie was in de jaren negentig erg populair, vooral onder jongeren.

We blikken even terug op de serie en kijken vervolgens hoe het nu met de castleden gaat…

Nederlandse highschool serie: Fort Alpha

Ook Nederland had een eigen tegenhanger van series als Heartbreak High met coole jonge mensen, die problemen of crushes doorstonden. Fort Alpha begon in 1996. De populaire Nederlandse televisieserie, waarin een havo-4 klas op het Alpha College centraal stond, werd gemaakt in opdracht van de TROS.

Na twee seizoenen was het klaar, mede omdat de afleveringen nogal duur waren.

Fort Alpha cover serie
Via: Fort Alpha (cover)

Keek jij naar Fort Alpha? Herken je deze school en alle leerlingen nog van vroeger? Wie of wat vond jij het leukste aan deze populaire serie?

Deel je Fort Alpha herinneringen in een reactie onderin!

De verhaallijn

Fort Alpha vertelde het verhaal van een havo 4 klas op een nieuwe school, het Alpha College. Die school kwam voort uit een fusie tussen een school voor rijkeluiskinderen en een volksschool. Iedere puber uit de jaren negentig genoot van de herkenbare intriges tussen de personages.

Herken je de typerende intro nog?

De fusie kwam er tussen de kakkers van het Rijksscholengemeenschap (de Rijks) en de ‘Sjonnies en Anita’s’ van Het Spiegel College. Zeker in de eerste afleveringen wilde het lekker kletteren tussen de leerlingen. Al snel werd de klas een voorbeeld voor de hele fusieschool. Althans, vooral hoe ze met elkaar omgingen.

De werkethiek van havo 4 was echter niet helemaal wat de leraren ervan hoopten.

Fort Alpha klas school cast
Via: Fort Alpha (capture)

Lesbische rector

In iedere aflevering staat een van de acteurs centraal. Rode draad in het eerste seizoen is de vraag of de rector, mevrouw De Hond, haar benoeming niet alleen maar te danken heeft aan haar (lesbische) relatie met de wethouder die over de fusie gaat. Haar benoeming ging ten koste van Huub, die dan weer getrouwd is met Paulien, een andere lerares op het Alpha College, die op haar beurt weer…

Zoals een highschool televisieserie betaamd, zat Fort Alpha vol met romances.

Fort Alpha romances cast
Via: Fort Alpha (capture)

Wist je dat…

  • Één aflevering ca. 250.000 gulden kostte. In Euro is dat € 114.000, maar omgerekend met inflatie zou het neerkomen op € 187.000 per aflevering… niet niks voor een Nederlandse serie!
  • De serie werd opgenomen op meerdere plekken in en rondom Amersfoort
  • Het monumentaal schoolgebouw in Amersfoort nog steeds in gebruik is: hier huist momenteel Het Nieuwe Eemland. Ook dit is een fusie…
Fort Alpha klas
Via: Fort Alpha (capture)

De Fort Alpha cast: zo gaat het nu

Behalve de mooie herinneringen heeft Fort Alpha nog iets opgeleverd. De doorbraak van een nieuwe generatie acteurs. Hieronder ontdek je wat er met elf personages uit de serie is gebeurd. Niet iedereen is in de filmwereld actief gebleven.

Fort Alpha castleden nu
Via: Fort Alpha (capture)

Nu we weer wat terug in de serie zijn gekomen, is het tijd om te kijken hoe het nu met de leerlingen (en docenten) van het Alpha College gaat. Benieuwd of je Julia Landgraaf of Dennis Hulshof nog zou herkennen? We beginnen met de bekendste acteur…

1. Dennis Hulshof – Tygo Gernandt

Wat een broekje hè. Tygo Gernandt speelde in Fort Alpha Dennis. Dennis hield niet zo van school en verliet de klas dan ook om zijn eigen coffeeshop te beginnen.

Fort Alpha Tygo Gernandt
Via: Fort Alpha (capture)

Later speelde Tygo Gernandt nog hoofdrollen in Van God Los, het Schnitzelparadijs (een vergeten klassieker) en Michiel de Ruyter. Waarschijnlijk heeft Tygo van alle acteurs na Fort Alpha de meeste rollen op zijn naam gezet. Hij is dan ook niet weg te denken uit de Nederlandse serie- en filmwereld. Hij is zelfs de stem geweest voor de Nederlandse Gargamel van de Smurfen…

Tegenwoordig ziet hij er zo uit.

2. Martin OuwehandMarco Goslinga

Martin, gespeeld door Marco Goslinga was verliefd. Nu gebeurt dat wel vaker, maar Martin was verliefd op Dennis. En dat was halverwege de jaren negentig best een zeldzaamheid. Helaas voor Martin was de liefde niet wederzijds. In de serie was te zien hoe Martin uit de kast kwam bij zijn ouders.

Zo zag Martin er in Fort Alpha uit.

Fort Alpha cast Martin
Via: Fort Alpha (capture)

Na Fort Alpha hebben we Marco Goslinga weinig meer gezien. Volgens LinkedIn is hij schilder. Ook niet verkeerd. Hij is in ieder geval geen spat veranderd. Vooruit, een klein beetje dan.

Fort Alpha: zo gaat het 26 jaar later met de castleden
Via: Twitter

3. Isolde en Julia – Tatum en Jennifer

De brutale meiden Tatum Dagelet en Jennifer de Jong worden in dit overzicht in één adem genoemd. Dat kan ook haast niet anders. In de serie waren ze al hartsvriendinnen, dat was daarbuiten niet anders. Hier kijken ze niet echt vrolijk. Op zich logisch, omdat ze op excursie gaan en de dames niet echt fan waren van het educatieve gedeelte van school.

Tatum Dagelet Jennifer de Jong Fort Alpha
Via: Fort Alpha (capture)

In de serie heetten ze Isolde (Tatum) en Julia (Jennifer). Isolde was verliefd op een docent, ook Julia kwam in de buurt van een docent. De beruchte Ploos, daarover later meer, met wiens zoon ze verkering had.

Tatum Dagelet heeft na Fort Alpha nog enkele rollen gehad in televisieseries. Natuurlijk presenteerde ze samen Jennifer de Jong het programma Brutale Meiden. Ook is ze nog vaak als gast in shows te zien geweest. Ze heeft een dochter uit haar huwelijk met Ruud de Wild.

Jennifer de Jong is tegenwoordig minder actief in de media, hoewel je ze nog weleens op televisie kunt zien. Tegenwoordig is ze empowerment coach en helpt vrouwen gelukkiger te leven.

En de twee zijn nog steeds goede vriendinnen, zoals je hieronder kunt zien.

4. Philip Ploos (senior) – René van Asten

Als docent geschiedenis en conrector van de afdeling, kwam Ploos senior ook vaak in de serie naar voren. Bijzonder was natuurlijk dat zoon Bas ook les van hem kreeg…

Rene van Asten Robin Rienstra Fort Alpha
Via: Fort Alpha (capture)

René van Asten is ook een grote als het gaat om acteerrollen. Zo was hij ook te zien in de serie Westenwind, Feuten en onlangs Fenix en films als Abeltje en Michiel de Ruyter. Ook heeft hij in meerdere commercials gespeeld.

Dag 3 – 29 september Premiere KAPSALON ROMY. Rick Nicolet en René van Asten op de rode loper. © Joke Schut

Geplaatst door Nederlands Film Festival op Maandag 30 september 2019

5. Bas Ploos (junior) – Robin Rienstra

Bas wilde nooit les krijgen van zijn vader. Helaas voor hem kwam de fusie er en werd hij gedwongen in de klas van zijn vader plaats te nemen. De meest hilarische scène is die waarin Julia, het vriendinnetje van Bas, een foto heeft gemaakt van Ploos met een opblaaspop en deze op school verspreidt. Hier zag je ook voor het eerst dat Bas toch wel om zijn vader geeft.

Fort Apha bas ploos cast nu
Via: Fort Alpha (capture)

Robin Rienstra, zoon van de inmiddels overleden Dick Rienstra, speelt tegenwoordig vooral in reclames en heeft kleine rollen in series. René van Asten is een bekend gezicht in Nederlandse series en op het toneel. Ook wordt hij veel gevraagd als voice-over.

Helaas hebben we geen actueel beeld van Robin Rienstra, dus moeten het even met zijn laatste rol in Danni Lowinkski doen:

Fort Apha bas ploos cast nu Danni Lowinski
Via: Danni Lowinski (capture)

6. Steffi OuburgAriana Smorenburg

De rol van de brutale Steffi Ouburg werd vertolkt door Ariana Smorenburg. Steffi had een moeizame jeugd. Haar moeder was alcoholiste en haar stiefvader lustte hem ook wel. Steffi liep dan ook regelmatig van huis weg en was zeker in het begin van seizoen 1 lastig voor haar klasgenoten. Daarna kwam ze iets meer tot rust, hoewel de grote mond (gelukkig) nooit ver weg was.

Fort Alpha castleden nu Steffi
Via: Fort Alpha (capture)

Ariana Smorenburg is geen actrice meer. Ze begeleidt al jaren mensen met een verstandelijke beperking. Bijzonder nobel werk dus…

7. Toprak YukselEvrim Akyigit

In Fort Alpha kwamen soms heftige onderwerpen voorbij. Een daarvan was de zelfmoordpoging van Toprak, gespeeld door Evrim Akygit. Toprak had het er moeilijk mee dat haar ouders (vooral haar vader) de lat voor haar heel hoog legde. Toprak brak haar been en herstelde volledig.

Fort Alpha Evrim Akygit Toprak
Via: Fort Alpha (capture)

Na Fort Alpha ging Akyigit naar de toneelschool en speelde ze onder meer in Onderweg naar Morgen en recent nog in Oogappels van BNN. Ze is nauwelijks veranderd.

8. Ot – Mads Wittermans

Ot kwam als enige personage niet van een van de twee scholen die fuseerden. Ot woonde vanwege het werk van zijn ouders in het buitenland. Hij was een buitenbeentje, stotterde een beetje en woonde alleen, in een kast van huis. Waar natuurlijk regelmatig een leuk feestje werd gevierd. De rol werd gespeeld door Mads Wittermans.

Fort Alpha Ot cast
Via: Fort Alpha (capture)

Na Fort Alpha volgden nog vele acteerklussen, maar Mads zal toch altijd Ot uit Fort Alpha blijven. Leuk weetje: zijn vader Joop Wittermans speelde in de serie conciërge Piet. Zo ziet Mads er nu uit.

9. Jonas van NieuwenhuizenCas Jansen

Cas Jansen speelde alleen mee in het eerste seizoen van Fort Alpha, als Jonas van Nieuwenhuizen. Echt groot was zijn rol niet. Jonas was een beetje een meeloper die altijd in was voor een leuk geintje, zolang hij maar niet hoefde te leren.

Fort Alpha Cas Jansen
Via: Fort Alpha (capture)

Nadien nam de carrière van Cas Jansen een vlucht, met een grote rol in Goede Tijden Slechte Tijden en rollen in bekende films zoals All Stars en Volle Maan. En zeg nu zelf: het is dat zijn baard een beetje grijs is, anders kan ie zo weer in de huid van Jonas kruipen.

10. Ayse KörogluElvan Akyıldız

Ayse was een Turkse die in figuurlijke zin worstelde met haar hoofddoek. Tot verdriet van haar vader wilde Ayse haar hoofddoek niet langer dragen.

Fort Alpha Elvan Akyıldız
Via: Fort Alpha (capture)

Uiteindelijk kwam het, zoals wel vaker dankzij de moeder, tot een compromis. Verderop in de serie zagen we Ayse soms met en soms zonder hoofddoek.

Fort Alpha castleden nu Ayse
Via: Fort Alpha (capture)

Elvan Akyıldız vertolkte de rol. Je kan haar ook kennen van een andere bekende serie, namelijk Sesamstraat. Daarin speelde Elvan een jonge vrouw, genaamd…Elvan. Dat is wel zo makkelijk.

Elvan Akyıldız Sesamstraat
Via: Sesamstraat (capture)

11. Patrick TerburghPepijn Gunneweg

Patrick Verburgh, een ontzettend aardig maar beetje sullig type, werd gespeeld door Pepijn Gunneweg. Patrick was veel bezig met muziek. Daar is hij na Fort Alpha volop mee doorgegaan. Met drie anderen vormde hij tussen 2001 en 2014 de Ashton Brothers, een theatergroep.

Pepijn Gunneweg Fort Alpha
Via: Fort Alpha (capture)

Tegenwoordig is Pepijn presentator en acteur, dit jaar was hij nog te zien in Flikken Maastricht. Ook speelt hij veel in het theater.

12. Pauline de Metz – Ottolien Boeschoten

De docente aardrijkskunde werd gespeeld door Ottolien Boeschoten. Paulien was getrouwd met ex-rector Huub, maar dit huwelijk liep stuk. Ze was vervolgens samen met docent biologie Marc.

Fort Alpha castleden nu
Via: Fort Alpha (capture)

Na Fort Alpha is c nog vaak op de nederlandse televisie te zien geweest. Zo had ze rollen in verschillende films, series (o.a. GTST, Flikken Maastricht en SpangaS) en reclames. Ook is ze nog vaak op de radio te horen geweest.

Fort Alpha: zo gaat het 26 jaar later met de castleden
Via: Wikimedia Commons | Rik Engelgeer, CC

13. Kelvin KrayenbinkJohn Wijdenbosch

We sluiten deze lijst toch een beetje in mineur af. John Wijdenbosch speelde in Fort Alpha de rol van Kelvin. Kelvin kon goed rappen en liet zich van zijn beste kant zien in een aflevering over Winti. Hij speelde na Fort Alpha nog in diverse films en series, waarvan Costa! de bekendste is.

John Wijdenbosch Fort Alpha
Via: Fort Alpha (capture)

Helaas kwam John Wijdenbosch in 2017 om het leven bij een noodlottig ongeval. Ook zijn vrouw en dochter lieten daarbij het leven. John Wijdenbosch mocht slechts 43 jaar worden… R.I.P. John!

Jouw herinneringen aan Fort Alpha?

Wat is jou het meeste bijgebleven aan deze geweldige serie? Of wie was jouw favoriet personage uit Fort Alpha? Laat het weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

1 gedachte over “Fort Alpha: zo gaat het 26 jaar later met de castleden”

  1. Heerlijke serie. Ben nu aan aan het kijken. Heb de dvd’s gescoord op de rommelmarkt. Nieuw nog in plastic! Heel blij mee. Mads was mijn favoriet.
    Ennogsteeds vind ik hem goed. O.a. in Mocro maffia zag ik hem pas nog.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...