Airwolf: deze 12 herinneringen maakten het zo’n top serie

Door

Roeland Van de Velde

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

1

Laatste update:

1

Airwolf helikopter vliegt boven water

Zat jij als kind ook aan de buis gekluisterd als Airwolf weer passeerde op TV? Deze serie uit de jaren tachtig (van 1984 tot 1987, misschien wat later afhankelijk van waar je keek) was wat mij betreft het coolste wat er destijds op TV te zien was…

Airwolf is een iconische serie

Als er thuis een helikopter passeerde door de lucht liep ik steevast naar buiten en brulde ik de begin-tune van Airwolf. Hieronder alvast mijn beste herinneringen en andere weetjes over serie, helikopter en crew.

Het begon altijd natuurlijk al met een legendarische intro!

1. Airwolf theme

Sommige van de meest memorabele melodieën in ons collectief geheugen komen uit begin-generieken van TV-shows en die van Airwolf is daarop zeker geen uitzondering.

De muziek werd gecomponeerd door Sylvester Levay en paste perfect bij de actie uit de serie. En geen jaren tachtig zonder synthesizer-deuntjes, toch?

2. Het gehuil van de wolf

De intro was trouwens zeker niet het enige memorabele geluid uit de serie. De geluidseffecten die gebruikt werden in de serie waren over het algemeen super, maar helemaal geweldig was toch het geluid van het toestel dat aan hoge snelheid door de lucht gierde.

Niet toevallig kon je daarin overduidelijk het gehuil van een wolf herkennen. Niet verder vertellen: als ik in mijn auto de snelweg op rijd imiteer ik nog dagelijks dat geluid. Als er niemand bij zit uiteraard…

3. Kleurrijk gezelschap

Stringfellow Hawke, de rol vertolkt door Jan-Michael Vincent, was veruit de coolste piloot van de crew en deed veel kinderen dromen van een toekomst als helikopter-piloot. In de serie leefde hij een teruggetrokken bestaan met Dominic Santini als beste vriend.

Die Dominic (acteur Ernest Borgnine) was trouwens de coole opa die we allemaal wel wilden. De vrouwelijke touch in de crew kwam van Marella en later ook Caitlin (actrices Deborah Pratt en Jean Bruce Scott). Dit kleurrijk (figuurlijk) samengestelde gezelschap kreeg instructies van de mysterieuze “Archangel”, de man in het witte pak met ooglapje (acteur Alex Cord).

Airwolf crew
Via: Airwolf (capture)

Ken jij de volledige cast van Airwolf nog?

  • Stringfellow Hawke gespeeld door Jan-Michael Vincent
  • Dominic Santini gespeeld door Ernest Borgnine
  • Michael ‘Archangel’ Coldsmith Briggs III gespeeld door Alex Cord
  • Marella gespeeld door Deborah Pratt
  • Caitlin O’Shaughnessy gespeeld door Jean Bruce Scott
  • Charles Henry Moffet gespeeld door David Hemmings
  • St.John Hawke gespeeld door Barry Van Dyke
  • Mike Rivers gespeeld door Gerant Wyn Davies
  • Jo Santini gespeeld door Michelle Scarabelli
  • Jason Locke gespeeld door Anthony Sherwood
  • Zuster Simmons gespeeld door Barbara Cason

Hier te typische blik van Dominic, die altijd mede verantwoordelijk was voor het succes van een Airwolf-missie:

Airwolf Dominic Santini serie
Via: Airwolf (capture)

4. Gestolen helikopter

Zoals bij elke serie was er naast het verhaal per aflevering ook een doorgetrokken plot over alle afleveringen heen. Oorspronkelijk was Stringfellow Hawke de testpiloot van Airwolf, de helikopter die ontwikkeld werd door “The Firm”. Maar de originele ontwerper van Airwolf had de super-helikopter naar Libië gekaapt.

Daarop kreeg Hawke de opdracht om hem terug te stelen en uit verkeerde handen te houden. Opdrachtgever voor die missie was “Archangel”, directeur van “The Firm”. Maar in de hoop meer info te krijgen over zijn vermiste broer St.John, hield Stringfellow de helikopter lekker voor zichzelf. Overigens: wie verzon die namen eigenlijk?

Archangel in the air wolf
Via: Airwolf (capture)

5. Magnum P.I.

Een oorlogsveteraan als gevechtspiloot die clandestien de goeie jongen gaat uithangen. Komt dat een tikkeltje bekend voor? Geen toeval, want dezelfde plot was al eerder gebruikt in een aflevering van die andere top-serie: Magnum P.I..

Airwolf is dan ook eigenlijk een spin-off van Magnum, gemaakt om aan de vraag naar actie in de lucht op TV te voldoen. Don Bellisario was één van de schrijvers die aan beide series werkte.

Magnum PI helikopter
Via: Magnum P.I. (capture)

6. Vulkanische parking

Als Airwolf niet vloog, stond hij geparkeerd in wat leek op een inactieve vulkaan ergens afgelegen in de woestijn, duidelijk te zien in onder andere de begin-generiek. Stringfellow en Dominic reden bij een nieuwe missie altijd met een jeep naar de geheime locatie.

Elke vlucht begon dan ook geheid met een beeld van de geparkeerde heli in de donkere grot, met enkel wat mysterieus licht van bovenaf. Op dat moment zaten we allemaal al op het puntje van onze stoel omdat we wisten wat er ging komen: licht aan en take-off!

Airwolf helikopter in grot
Via: Airwolf (capture)

Hieronder lees je nog veel meer herinneringen aan Airwolf. Wat dacht je van die futuristische outfits (#8)?

7. Waar, oh waar?

Die supergeheime Airwolf-parking was trouwens gelegen in de prachtige “Valley of the Gods” in Utah, USA. Althans, dat is waar die iconische buitenshots voor de serie werden opgenomen.

Veel toeristen bezoeken in dezelfde streek het beroemde Monument Valley, maar als jij in de buurt bent kan je er bij deze dus ook op zoek naar je favoriete helikopter-parking.

Valley of the gods in Utah
Via: flickr.com | Doc Searls , CC

8. Outfits

Maar niet enkel de buitenkant en parkeerplaats van Airwolf waren te cool voor woorden. Herinner jij je ook nog die helmen van de crew?

Als het echt serieus werd dan gingen steevast de zwart geblindeerde viseren naar beneden met een druk op de knop. In dat visier werd dan allerlei info geprojecteerd voor de piloot. Hoe cool was dat!

Trouwens, die “futuristische” technologie die de makers van de serie ons in de jaren tachtig al voorschotelden, zit vandaag effectief in de piloten-helm van de meest geavanceerde gevechtsvliegtuigen.

En terwijl een flight-suit van een doorsnee gevechtspiloot er in de realiteit, laat ons zeggen, niet echt mega-modieus uitziet, mochten de pakken van de Airwolf-crew er best zijn.

Helm van piloten van Airwolf Helikopter
Via: Airwolf (capture)

9. Tikkeltje overdreven

Dat de capaciteiten van Airwolf een tikkeltje overdreven waren spreekt voor zich en kon ons destijds geen moer schelen (nu nog niet trouwens). Volgens het onderhoudsboekje kon het toestel vlotjes sneller vliegen dan het geluid, mede dankzij de vlammen spuwende “turbo-jets” achteraan. Visueel een feest, maar eigelijk pure onzin.

In de realiteit is de snelste helikopter een pak trager. De Sikorsky X2 is de snelste conventionele helikopter en klokt af op ongeveer 250 knopen of 460 km/h. Indrukwekkend maar dus heel wat trager dan Airwolf.

Overigens: het grootste probleem bij het ontwerpen van een helikopter is dat de uiteinden van de rotorbladen supersonische snelheden halen en alle aerodynamische problemen die daarmee gepaard gaan. Maar Airwolf kon dat, willen we dat afspreken?

Airwolf aan hoge snelheid laag over de grond
Via: Airwolf (capture)

10. Airwolf in het echt

De helikopter die als Airwolf werd gebruikt is de Bell 222. Meer specifiek het toestel met registratienummer N3176S. Dit type heli zie je erg vaak met zogeheten “skids” maar de helikopter was uiteraard gebaseerd op de versie met intrekbaar landingsgestel: veel cooler!

Een belangrijk verschil met de echte toestellen in vaak fancy kleurtjes, was uiteraard het kleurschema: zwart bovenaan en wit onderaan. Dit gaf het toestel een beetje militaire look zonder te hervallen in standaard olijfgroen.

Verder waren er natuurlijk ook heel wat toevoegingen voor de serie die het echte toestel niet had: turbo-thrusters, machinegeweren, intrekbare raketwerpers en ga zo maar door.

Bell 222 helikopter
Via: flickr.com | Pete Markham, CC

11. Hoe meer zielen…

Dat er voor de serie bepaalde artistieke vrijheden genomen werden begrijpen we uiteraard volledig. Eén daarvan is de bezetting van de crew. Een echte Bell 222 wordt normaal gevlogen door een crew van maximum twee personen: piloot en eventueel een co-piloot.

Maar wat zou de helikopter zijn zonder al dat wapentuig? En om al dat spul te bedienen heb je uiteraard een derde paar ogen nodig: in Airwolf was er dus naast piloot en co-piloot ook nog een “weapons officer”. Right on!

Piloot en wapen-officier in Airwolf
Via: Airwolf (capture)

12. Wat is er cooler dan één Airwolf?

Twee Airwolfs natuurlijk! Dat is ook exact wat we kregen in de aflevering “Airwolf II” in de vorm van tweelingbroer “Redwolf”. Ook deze helikopter had uiteraard het nodige wapen-arsenaal, waaronder een laser.

Maar om het budget wat te sparen waren er voor deze ene verschijning geen fysieke veranderingen aan de echte Bell 222 die als Redwolf dienst deed. Nog veel later, in seizoen 4, zou er nog een tegenhanger opduiken in de vorm van “Scorpion”, maar hiervoor werden zelfs de beelden van “Airwolf II” gewoon opnieuw gebruikt.

Redwolf helikopter in Airwolf serie
Via: Airwolf (capture)

Jouw favoriete herinnering

Heb jij nog andere leuke herinneringen of weetjes aan deze coole actieserie uit de jaren tachtig? Aarzel dan niet en laat het ons weten in een reactie!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

1 gedachte over “Airwolf: deze 12 herinneringen maakten het zo’n top serie”

  1. Geweldig zoals je over Airwolf schrijft. Zo heb ik het ook ervaren.

    Ik ben momenteel de serie weer aan het bekijken, elke avond een deel.

    Jan

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...