Airwolf helikopter vliegt boven water

Via: Airwolf (capture)

Zat jij als kind ook aan de buis gekluisterd als Airwolf weer passeerde op TV? Deze serie uit de jaren tachtig (van 1984 tot 1987, misschien wat later afhankelijk van waar je keek) was wat mij betreft het coolste wat er destijds op TV te zien was…

Airwolf is een iconische serie

Als er thuis een helikopter passeerde door de lucht liep ik steevast naar buiten en brulde ik de begin-tune van Airwolf. Hieronder alvast mijn beste herinneringen en andere weetjes over serie, helikopter en crew. Het begon altijd natuurlijk al met een legendarische intro!

1. Airwolf theme

Sommige van de meest memorabele melodieën in ons collectief geheugen komen uit begin-generieken van TV-shows en die van Airwolf is daarop zeker geen uitzondering. De muziek werd gecomponeerd door Sylvester Levay en paste perfect bij de actie uit de serie. En geen jaren tachtig zonder synthesizer-deuntjes, toch?

2. Het gehuil van de wolf

De intro was trouwens zeker niet het enige memorabele geluid uit de serie. De geluidseffecten die gebruikt werden in de serie waren over het algemeen super, maar helemaal geweldig was toch het geluid van het toestel dat aan hoge snelheid door de lucht gierde.

Niet toevallig kon je daarin overduidelijk het gehuil van een wolf herkennen. Niet verder vertellen: als ik in mijn auto de snelweg op rijd imiteer ik nog dagelijks dat geluid. Als er niemand bij zit uiteraard…

3. Kleurrijk gezelschap

Stringfellow Hawke, de rol vertolkt door Jan-Michael Vincent, was veruit de coolste piloot van de crew en deed veel kinderen dromen van een toekomst als helikopter-piloot. In de serie leefde hij een teruggetrokken bestaan met Dominic Santini als beste vriend.

Die Dominic (acteur Ernest Borgnine) was trouwens de coole opa die we allemaal wel wilden. De vrouwelijke touch in de crew kwam van Marella en later ook Caitlin (actrices Deborah Pratt en Jean Bruce Scott). Dit kleurrijk (figuurlijk) samengestelde gezelschap kreeg instructies van de mysterieuze “Archangel”, de man in het witte pak met ooglapje (acteur Alex Cord).

Airwolf crew
Via: Airwolf (capture)

Ken jij de volledige cast van Airwolf nog?

Hier te typische blik van Dominic, die altijd mede verantwoordelijk was voor het succes van een Airwolf-missie:

Airwolf Dominic Santini serie
Via: Airwolf (capture)

4. Gestolen helikopter

Zoals bij elke serie was er naast het verhaal per aflevering ook een doorgetrokken plot over alle afleveringen heen. Oorspronkelijk was Stringfellow Hawke de testpiloot van Airwolf, de helikopter die ontwikkeld werd door “The Firm”. Maar de originele ontwerper van Airwolf had de super-helikopter naar Libië gekaapt.

Daarop kreeg Hawke de opdracht om hem terug te stelen en uit verkeerde handen te houden. Opdrachtgever voor die missie was “Archangel”, directeur van “The Firm”. Maar in de hoop meer info te krijgen over zijn vermiste broer St.John, hield Stringfellow de helikopter lekker voor zichzelf. Overigens: wie verzon die namen eigenlijk?

Archangel in the air wolf
Via: Airwolf (capture)

5. Magnum P.I.

Een oorlogsveteraan als gevechtspiloot die clandestien de goeie jongen gaat uithangen. Komt dat een tikkeltje bekend voor? Geen toeval, want dezelfde plot was al eerder gebruikt in een aflevering van die andere top-serie: Magnum P.I.. Airwolf is dan ook eigenlijk een spin-off van Magnum, gemaakt om aan de vraag naar actie in de lucht op TV te voldoen. Don Bellisario was één van de schrijvers die aan beide series werkte.

Magnum PI helikopter
Via: Magnum P.I. (capture)

6. Vulkanische parking

Als Airwolf niet vloog, stond hij geparkeerd in wat leek op een inactieve vulkaan ergens afgelegen in de woestijn, duidelijk te zien in onder andere de begin-generiek. Stringfellow en Dominic reden bij een nieuwe missie altijd met een jeep naar de geheime locatie.

Elke vlucht begon dan ook geheid met een beeld van de geparkeerde heli in de donkere grot, met enkel wat mysterieus licht van bovenaf. Op dat moment zaten we allemaal al op het puntje van onze stoel omdat we wisten wat er ging komen: licht aan en take-off!

Airwolf helikopter in grot
Via: Airwolf (capture)

Op de volgende pagina lees je nog veel meer herinneringen aan Airwolf. Wat dacht je van die futuristische outfits (#8)?

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

1 gedachte over “Airwolf: deze 12 herinneringen maakten het zo’n top serie”

  1. Geweldig zoals je over Airwolf schrijft. Zo heb ik het ook ervaren.

    Ik ben momenteel de serie weer aan het bekijken, elke avond een deel.

    Jan

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer