1993: dit gebeurde er | 10 hoogtepunten van het jaar

Door

Rosalie Van Hoof

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

5

Laatste update:

5

Vroegert jaartallen jaar 1993 gebeurtenissen

Het leven zit vol verrassingen en dat was niet anders in 1993. Eerder bespraken we zo al 1999 en 1982. Misschien heb jij een lievelingsjaar. Het jaar waarin je je huidige lief leerde kennen, of waarin je effectief al je nieuwjaar resoluties uitvoerde. Heb je voorlopig nog geen lievelingsjaar? Dan moet je 1993 eens overwegen.

De beste film van 1993

Jurassic Park is een van de succesvolste sciencefiction films aller tijden. De film werd uitgegeven door Steven Spielberg, en is nog steeds een vaste waarde. Dromen werden gevormd dankzij dit bijzondere park.

Jurassic Park logo film
Via: Jurassic Park

De trailer uit 1993 blijft gewoon goed:

De grootste muziek hit van 1993

Ook al was 2 Unlimited al enigszins doorgebroken sinds 1991, scoorde zij hun grootste hit in 1993 met de klassieker: No Limit. De hit van de succesvolle popgroep met rapper Ray Slijngaard en zangeres Anita Doth, zou een ongekend succes worden en z’n naam eer aan doen…

Grootste Nederlandse hit 1993: een emotionele erfenis

Toch was er in Nederland een andere grootste hit met een zeer emotionele achtergrond. Het begon met een bijzondere aflevering van De Schreeuw van de Leeuw met presentator Paul de Leeuw. René Klijn was hier te gast en heeft de inhoud van de aflevering mede bepaald. Het centrale thema was AIDS, de ziekte waar René aan leed en in 1993 ook aan gestorven is.

Paul de Leeuw was voorloper in het weghalen van vele taboe’s rondom de ziekte, door niet alleen zijn show eraan te wijden, maar er ook grappen over te maken.

De aflevering eindigde met het emotionele en geweldige duet Mr. Blue, dat het jaar erna de nummer 1 van Nederland zou worden en waarvan de opbrengsten zijn gedoneerd aan de AIDS-stichting…

Beste album van 1993

1993 was een sterk jaar voor de muziekwereld. Heel wat klassiekers zagen het levenslicht. Albums van Unplugged van Eric Clapton, Michael Jackson, Golden Earring en ook enkele van Paul de Leeuw. Maar het bestverkochte album in 1993 was zonder twijfel The Bodyguard van Whitney Houston

Gebeurtenissen van 1993

Hieronder ga ik dieper in op enkele typerende gebeurtenissen van 1993. Welke staan jou nog bij?

1. De eerste webcam!

In de jaren 2000 zorgde het voor jouw eerste profielfoto op Netlog of Hyves. Later plakten we ze collectief af, uit angst voor gluurders. Maar in 1993 was de webcam een nieuwe en hippe uitvinding. De beelden waren zwart-wit en toonden een koffiezetapparaat. Spannend.

Eerste webcam koffiezetapparaat 1993
Via: Wikimedia Commons | Quentin Stafford-Fraser, CC

2. Koning Boudewijn van België sterft

Op 31 juli 1993 verliest het Belgenland haar koning aan een hartstilstand. Belgen zijn verbouwereerd, stuurloos. Op 9 augustus volgt de inauguratie van Albert, zijn broer. Hij wordt de zesde koning der belgen.

3. R.I.P. Pablo Escobar

Veel Grote Mensen verlieten het leven in 1993: Audrey Hepburn, koning Boudewijn, … Of je Pablo Escobar mag toevoegen aan dit lijstje belangrijke personen, is een heikel discussiepunt.

Eén ding is zeker: veel Colombianen waren opgelucht na de dood van de drugsbaron. Pablo Escobar werd op 2 december geliquideerd door de politie. Maar dat weet je natuurlijk al dankzij de netflixserie Narcos.

Pablo Escobar 1993
Via: Wikimedia Commons | Colombian National Police, CC

4. De scheiding van Tsjecho-Slowakije

Sommige scheidingen zijn pijnlijk. Anderen stonden in de sterren geschreven. Hoe de scheiding tussen Tsjechië en Slowakije verliep, weten enkel de inwoners. Het gebeurde in 1993. Praag werd de hoofdstad van Tsjechië, en Bratislava die van Slowakije. Europa was een land rijker.

TsjechoslowakijeKaart 1993
Via: Wikimedia Commons | Erwin1990, PD

5. Richard Gere + Cindy Crawford

Wie in 1993 mee was, wist dat Richard Gere en Cindy Crawford hét koppel van het moment waren. Ze trouwden in 1991, maar scheidden alweer in 1995. De Brangelina van de 90ies.

Cindy Crawford says ex-husband Richard Gere is like a stranger

6. Ondertussen scoort Haddaway een monsterhit

Zoals eerder al vermeld was 1993 een productief jaar voor de muziekindustrie. Madonna, Meat Loaf, UB40, Whitney Houston,… Maar ook Haddaway scoorde met de hit ‘What is Love’. Weet je niet meer precies wie Haddaway is? Dat is niet zo vreemd. Eigenlijk waren ze een van de vele one hit wonders van de jaren ’90. Luister eventjes naar het nummer en het komt allemaal terug!

7. Waco: wat weet je er nog van?

Iedereen kent het verhaal wel min of meer. In de Amerikaanse stad was er een sekte genaamd Branch Davidians. In 1993 kwamen ze in het middelpunt van de aandacht te staan. De FBI bestormde het gebouw van de sekte.

Er gingen geruchten dat er kindermisbruik zou gebeuren en dat ze illegale wapens hadden. Tijdens de inval van de FBI brak er een brand uit. Veel sekteleden kwam om. Anderen pleegden zelfmoord. In totaal stierven 76 sekteleden, waaronder 28 kinderen. Daar ken je Waco van.

Waco sekte 1993
Via: Wikimedia Commons | FBI, PD

8. Prison Break: de bende Haemers ontsnapt

In België ontstaat er paniek wanneer de leden van de bende Haemers ontsnappen. In de jaren 80 pleegde deze Brusselse criminele bende gewelddadige overvallen. Patrick Haemers is de spilfiguur.

Daarnaast is er ook Philippe Lacroix en Basri Bajrami. De laatste twee ontsnappen in 1993 uit de gevangenis. Niet veel later pleegt Patrick Haemers zelfmoord.

1993: dit gebeurde er | 10 hoogtepunten van het jaar
Via: VTM / youtube.com (capture) | Bende van Nijvel

9. Het einde van de apartheid!

Een grote stap in de wereldgeschiedenis: op 18 november 1993 wordt in Zuid-Afrika een nieuwe grondwet goedgekeurd. Deze rekent definitief en permanent af met het Apartheidsregime. Dit was absoluut een historisch moment! Heb je dit bewust meegemaakt, of er enkel achteraf in de les over geleerd? Vandaag weten we dat dit moment leidde tot het presidentschap van Nelson Mandela.

Nelson Mandela Apartheid 1993 speech
Via: youtube.com (capture) | Kevin Harris

Jouw herinneringen aan 1993?

Welke onvergetelijke herinneringen heb jij aan het jaar 1993? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

5 gedachten over “1993: dit gebeurde er | 10 hoogtepunten van het jaar”

 1. Rene Klijn is inderdaad in 1993 overleden. Maar die beroemde uitzending bij Paul de Leeuw met liedje Mr. Blue was november 1992.

  Beantwoorden
  • En in 1993 ging The Phantom of the Opera in première! In (destijds) VSB Circustheater in Scheveningen. Met Henk Poort en Joke de Kruijf!
   Helaas speelde hij voor mijn geboorte in Nederland:(

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...