2 Unlimited: zo gaat het 30 jaar later met Ray en Anita

Door

Thom Van Mil

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

2 unlimited ray en anita muziek band

2 Unlimited met Ray en Anita is niet weg te denken uit de Nederlandse muziekgeschiedenis. In dit artikel blikken we terug op deze geweldige tijd en vertellen we je hoe het nu met Ray en Anita gaat.

2 Unlimited
Via: youtube.com (capture) | 2 Unlimited

2 Unlimited: Ray en Anita

Natuurlijk kent iedereen de giganten van de Golden Earring, Bløf Kensington en Di-Rect. Toch is het een andere groep die zich de meest succesvolle Nederlandse artiesten aller tijden mogen noemen.

We hebben het over niemand minder dan 2 Unlimited, de band bestaande uit jaren 90 popsterren Anita Doth en Ray Slijngaard.

Samen met de Belgische producers De Coster en Wilde scoorden zij de waanzinnige hit ‘No Limit’. Ze speelden perfect in op het populaire muziekgenre Eurodance, waar je ook 2 Brothers on the 4th Floor of Captain Jack nog van kan herinneren.

2 unlimited Anita Doth
Via: 2 Unlimited – No Limit (capture)

Het ontstaan van 2 Unlimited

In het begin werkten de Belgische producers De Coster en Wilde samen in de muziekwereld, terwijl Ray en Anita elkaar nog moesten leren kennen. Op dat moment was Ray nog werkzaam op Schiphol, terwijl Anita druk was met het behandelen van verkeersboetes in Amsterdam.

Na verloop van tijd raakten de twee bevriend, waarna ze zelfs een relatie kregen. Op dat moment trad Anita overigens al op met haar band The Trouble Sisters. En als we op die naam afgaan, moest je geen mot krijgen met deze dames.

Ray en Anita
Via: youtube.com (capture) | 2 Unlimited

Get Ready For This

In 1991 produceerde De Coster en Wilde een liedje dat luisterde naar de naam Get Ready For This. Een plaat die werkelijk waar iedereen kent en waar de meesten van ons erg lekker op gaan.

Het enige wat zij nog nodig hadden waren twee stemmen die de muziek konden begeleiden.

Via een artiestenbureau kwamen ze uiteindelijk terecht bij Ray en Anita. Niet veel later stonden zij met deze geweldige hit al op nummer 2 in Engeland. Niet veel later werd heel Europa veroverd door 2 Unlimited.

Succes in Groot-Brittannië

In het begin van 2 Unlimited was het succes vooral in Groot-Brittannië te merken. Zo wist de groep binnen no-time met meerdere hits de hitlijsten te veroveren. Voornamelijk met de hits Get Ready For This, Workaholic en Twilight Zone.

Buiten Groot-Brittannië scoorden deze hits overigens ook erg goed in Australië, Japan en Zuid-Afrika. En erg succesvol begin met het album Get Ready! dat uiteindelijk maar liefst 2,6 miljoen verkochte exemplaren opleverde.

De grootste hit van 2 Unlimited

By far de grootste hit van 2 Unlimited is het nummer No Limit dat verschijnt in 1993. Een nummer dat bijna de hele wereld wel kent. Zowel het album als het liedje zelf kwam al snel op 1 in Groot-Brittannië, iets wat sinds 1976 niet meer gebeurd was.

Echter bleef het dit keer niet bij een paar landen.

Het nummer kwam op nummer 1 in maar liefst 35 verschillende landen. Een waanzinnige prestatie van de Belgisch-Nederlandse combinatie. Het gehele album No Limit! ging uiteindelijk ruim 3 miljoen keer over de toonbank.

Een voorlopig einde aan 2 Unlimited

Na in 1995 met nog een gigantisch succesvol album, Real Things, te komen, gaat het echter mis voor de band. Ray en Anita komen in een scheiding terecht. Na onderlinge meningsverschillen wordt er ook afscheid genomen van De Coster en Wilde.

Dat terwijl het er net op begon te lijken dat ze zouden gaan doorbreken in Amerika. Helaas was er aan de relatie weinig meer te redden en kwam er een ‘voorlopig’ einde aan de band.

Een kleine reünie

Nadat 2 Unlimited het in 1998 nog met wat andere zangers heeft geprobeerd, iets dat overigens geen succes wordt, leek het einde van de groep nabij. Totdat Ray en Anita rond 2008 opeens besloten een reünie te plannen.

Dit kwam uiteindelijk van de grond in 2009, waarna beiden intens genoten van een concert in België.

Zo stonden ze niet veel later zelfs samen op de Nederlandse Koninginnedag. Nou, dan weet je het wel. De twee kwamen weer gezellig bij elkaar en gingen vervolgens als het duo Ray & Anita verder.

Ray en Anita van 2 Unlimited nu…

Je bent waarschijnlijk benieuwd hoe het nu met Ray en Anita gaat. Het is immers ruim 30 jaar geleden dat zij begonnen met hun succes en dat hun allergrootste hits uitkwamen.

In Da Name Of Love

Nadat Ray en Anita in 2009 weer samen waren gekomen, kwamen ze direct met een grote nieuwe hit, genaamd In Da Name Of Love. Een nummer dat op Youtube toch alweer bijna 5 miljoen views te pakken heeft.

De twee gingen overigens niet door met de naam 2 Unlimited, aangezien ze hier geen toestemming kregen van de twee Belgische producers. Vandaar dat ze maar gewoon voor Ray en Anita kozen. Want waarom zou je ook moeilijk doen als het ook makkelijk kan?

Weer terug naar 2 Unlimited

Het begint een beetje een soap te worden, maar in 2012 gingen Ray en Anita weer samenwerken met De Coster. En inderdaad onder de naam 2 Unlimited. Naar verluidt gaven zij allemaal te kennen dat ze ouder en wijzer waren geworden en realiseerden dat ze iets unieks zijn begonnen begin jaren 90.

Einde aan ‘Ray en Anita’

Dit hebben ze uiteindelijk tot 2016 volgehouden. Met nog een gave remix van No Limit voor het WK-voetbal in 2014, kon Anita het niet meer opbrengen 2 Unlimited te combineren met haar solo carrière.

Zo kwam er in 2016 dus echt een einde aan het 2 Unlimited zoals we dat kende, maar gelukkig is Ray wel doorgegaan met een nieuwe zangeres: eerst Kim Vergouwen en sinds kort Michèle Karamat Ali.

Hoe is het nu met Anita Doth?

Je bent vast benieuwd hoe Anita Doth, één van de gezichten van 2 Unlimited er nu uitziet. Laten we eerst nog even zeggen dat deze pittige dame er vroeger geweldig uitzag en gewoon nog steeds aan het optreden is met tijdens haar solo carrière.

Net als collega en ex Ray hadden de twee gewoon iets speciaals. En dan hebben we het nog niet eens over hun muziek. Soms zegt een blik meer dan 1000 worden, is het niet?

Anita 2 Unlimited
Via: youtube.com (capture) | 2 Unlimited

Ook nu, 30 jaar na het grote succes, is Anita nog steeds muzikaal actief en is geregeld te zien op optredens, waarin ze haar 2 Unlimited klassiekers zingt. Ook bracht ze een nummer uit met de huidige populaire rapper JeBroer.

Zo was ze aflopen jaar maar wat blij dat ze na de corona crisis weer mocht optreden in Engeland. Het land waar ze zoveel aan heeft te danken, gezien de populariteit van de hits van 2 Unlimited.

Hoe is het nu met Ray Slijngard?

Zoals je hebt gelezen heeft Ray Slijngard er een turbulent leven op na gehouden. Zijn bizarre succes met 2 Unlimited leidde tot zijn grote bekendheid. Een grote bekendheid, waar hij veel van heeft genoten, maar ook hebben geleid tot ruzies.

Het blijft wel mooi om te zien hoe ‘fout’ onze Ray er vroeger uitzag. Alle respect overigens voor deze bewezen entertainer, aangezien hij dingen heeft gedaan waar velen van ons alleen maar van kunnen dromen.

Ray Slijngard
Via: youtube.com (capture) | Good Day NY

Ook Ray lijkt nog steeds bezig te zijn met muziek en doet dit nog onder naam van 2 Unlimited (met andere zangeres dus). Hieronder (via swipe) ook een mooie sfeerimpressie van een recent optreden.

Ook gebruikt hij met enige regelmaat de hashtag songwriting, iets wat voldoende aanleiding geeft te verwachten dat hij nog bezig is met het schrijven van liedjes. Op privégebied oogt Ray overigens ook tevreden met zijn nieuwe, mooie vriendin.

2 Unlimited: wat een band

Een mooie, laatste anekdote van Ray is overigens dat hij vroeger zo intens heeft genoten van een magisch moment met Michael Jackson. De overleden wereldster begon namelijk ooit het nummer No Limit voor hem te zingen. Zie je het voor je? Bruno Mars die zomaar even ‘Het is een nacht’ van Guus Meeuwis zingt.

Dit geeft nogmaals aan hoe groot 2 Unlimited is geweest. Laten we vooral hopen dat Ray en Anita doorgaan met hun muziek en een beetje lief blijven doen tegen elkaar. Want dat wij van hen hebben genoten staat als een paal boven water.

JOuw 2 Unlimited herinneringen

Kan jij je geweldige hits van 2 Unlimited nog herinneren? Natuurlijk kan jij dat! Grote kans dat je er gewoon nog steeds op los gaat als je de hits hoort. Met wie ging jij vroeger los op deze platen? En aan wie doet deze muziek jouw denken?

Laat het weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Topics:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...