Eternal: zo gaat het nu met de dames van deze Britse meidengroep

Door

Stef Ketelaar

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Eternal meiden groep girl band vroeger

Eternal was in de jaren ’90 een succesvolle Britse meidengroep die wereldwijd zo’n 10 miljoen platen verkocht. Het debuutalbum Always & Forever uit 1993 geldt nog altijd als één van de best verkopende debuutalbums in de Britse muziekgeschiedenis. In Nederland is de groep vooral bekend van het nummer I Wanna Be The Only One, wat Eternal maakte met de Amerikaanse gospelzanger BeBe Winans.

Het debuut van Eternal en het eerste succes

In 1992 werd Eternal geboren toen schoolvriendinnen Louise Nurding (tegenwoordig bekend als Louise Redknapp) en Kellé Bryan werden voorgesteld aan de Christelijke zussen Vernie en Easther Bennett. Die bleken allebei goed te zingen kunnen zingen, iets wat Louise en Kellé ook goed afging.

Via: Eternal (cover)

Door producers werden ze als groep bij elkaar gezet als een Engels antwoord op de Amerikaanse R&B-groep En Vogue, die net daarvoor een succesvol debuut had gemaakt.

Hun eerste succes

Eternal tekende een platencontract bij EMI Music en bracht in september 1993 een eerste single uit: Stay. Het nummer schopte het tot de vierde plaats in Britse hitlijsten. Daarnaast was het een succes in Australië, Canada, Frankrijk, Amerika, Ierland en Nieuw-Zeeland. In Nederland bleef Stay steken op de 30ste plaats in de Single Top 100.

Kort daarna verscheen Always & Forever, het debuutalbum van Eternal. Wereldwijd werden er zo’n 4 miljoen exemplaren van verkocht, waarvan 1,2 miljoen in Engeland alleen al. In Nederland ontving het album vanwege 50.000 verkochte stuks de status van goud.

Exit voor groepslid Louise

Het daaropvolgende jaar (1994) scoorde Eternal vooral in Engeland nog meer hits met de nummers Save Our Love, Just A Step From Heaven, So Good, Oh Baby I… en Crazy. Met een Top 10-notering voor Oh Baby I… in de Nederlandse Top 40 scoorde Eternal ook bij ons een eerste grote hit. Ondanks het succes besloot Louise in 1995 uit de groep te stappen omdat ze een solocarrière ambieerde.

Sommige critici beweerden echter dat Louise als enige blanke lid van Eternal werd gedwongen om de groep te verlaten. Dit om kansen op een doorbraak in Amerika (waar de groep kritiek kreeg vanwege dat ene blanke meisje) te vergroten. Het management van de Eternal ontkende echter dat dit het geval was. Louise bouwde vervolgens een succesvolle solocarrière op die vooral in Engeland goed van de grond kwam.

Oh Baby I…, de op één na grootste Eternal-hit in Nederland

Van 4 naar 3 maar nog steeds met succes

In oktober 1995 bracht Eternal (nu als drietal) de single Power Of A Woman en het gelijknamige tweede album op markt. Beiden deden het erg goed in de Britse hitlijsten. De single behaalde daar de vijfde plaats en het album werd twee keer platina. Van Power Of A Woman werden later nog de singles I Am Blessed, Good Thing en Secrets uitgebracht, die allemaal de Top 10 van de Britse hitlijst bereikten.

Het vertrek van Louise had blijkbaar geen effect op afname van succes voor Eternal. In 1996 maakte de groep de titelsong voor de Disney tekenfilm The Hunchback Of Notre Dame (De Klokkenluider van de Notre Dame) en scoorde een Top 4-hit in Engeland.

Na een korte rustperiode kwam Eternal begin 1997 terug met nieuw materiaal. De single Don’t You Love Me verscheen als leadsingle van het derde album Before The Rain en bereikte in Engeland de derde plaats. In Nederland stonden Easther, Vernie en Kellé met dit nummer na lange tijd ook weer eens bij ons weer in de hitlijsten. Don’t You Love Me haalde de twaalfde plaats in de Top 40. Het album Before The Rain werd kort daarna platina in Engeland. In Nederland sleepte de groep de status van goud binnen.

In mei van dat jaar verscheen de single I Wanna Be The Only One, een duet met de Amerikaanse gospelzanger BeBe Winans. Het werd één van de grootste hits van dat jaar in veel Europese landen en was de eerste en enige single waarmee Eternal ooit in eigen land op #1 kwam te staan.

In Nederland haalde I Wanna Be The Only One de derde plaats en werd met platina bekroond. Vanwege al het succes bracht Eternal eind 1997 het album Greatest Hits uit, een plaat die in Engeland drie keer platina werd en in Nederland de status van goud opleverde.

Exit Kellé en einde van de groep

In 1998, een week nadat Eternal een succesvol optreden had verzorgd tijdens het live-evenement Party in The Park in Londen, werd Kellé Bryan ontslagen door de Bennet-zussen via een fax van hun advocaat. Hoewel het drietal in de media altijd over kwam als een groep vriendinnen die het goed met elkaar konden vinden, bleek het er achter de schermen minder leuk aan toe te gaan. Daardoor ontstond er uiteindelijk een storing in hun professionele relaties.

Kort daarna werd er bij Kellé de ziekte lupus geconstateerd en moest ze haar solocarrière (die toch al niet echt van de grond was gekomen) aan de kant zetten. Intussen ging Eternal als duo verder met Easther en Vernie in de spits. De zussen brachten in 1999 het titelloze album Eternal uit en scoorde een Top 20-hit in Engeland met de eerste single What’cha Gonna Do.

Het album kreeg jammer genoeg weinig promotie en verkocht daardoor erg slecht en kwam niet hoger dan #87 in de Britse albumlijst. Hierdoor verloor Eternal in 2000 het platencontract bij EMI Music en vervolgens werd de groep opgeheven.

Reunië voor tv-programma

Het is 2013 als Eternal besluit om na jaren afwezigheid als groep weer bij elkaar te komen. Dat deden dames speciaal voor een Brits televisieprogramma genaamd The Big Reunion. Hiervoor werden diverse acts uit de jaren ’90 van stal gehaald met de bedoeling een aantal concerten te geven, na jaren niet meer actief te zijn geweest binnen de muziek. Iedere act had zijn eigen verhaal waardoor een groep destijds uit elkaar was gegaan en die verhalen leverde vanzelfsprekend mooie televisie op. Ook voor Eternal.

Na jaren geen contact te hebben gehad met de zussen Easther en Vernie legden ze hun ruzie met Kellé Bryan bij en besloten om Eternal nieuw leven in te blazen. Groepslid Louise (Redknapp) deed niet mee aan de reünie omdat zij nog altijd druk was met haar eigen carrière. Na de concerten rondom The Big Reunion gingen de dames weer hun eigen weg en hield Eternal wederom op met bestaan.

Zo gaat het nu met dames…

Ook de reünie is alweer een tijdje geleden en daarom blijft de vraag hoe het nu gaat met de dames van Eternal. Lees daarom snel verder op de volgende pagina en ervaar hoe het Easter, Vernie, Kellé en Louise vergaat…

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...