Eternal: zo gaat het nu met de dames van deze Britse meidengroep

Door

Stef Ketelaar

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Eternal meiden groep girl band vroeger

Eternal was in de jaren ’90 een succesvolle Britse meidengroep die wereldwijd zo’n 10 miljoen platen verkocht. Het debuutalbum Always & Forever uit 1993 geldt nog altijd als één van de best verkopende debuutalbums in de Britse muziekgeschiedenis. In Nederland is de groep vooral bekend van het nummer I Wanna Be The Only One, wat Eternal maakte met de Amerikaanse gospelzanger BeBe Winans.

Het debuut van Eternal en het eerste succes

In 1992 werd Eternal geboren toen schoolvriendinnen Louise Nurding (tegenwoordig bekend als Louise Redknapp) en Kellé Bryan werden voorgesteld aan de Christelijke zussen Vernie en Easther Bennett. Die bleken allebei goed te zingen kunnen zingen, iets wat Louise en Kellé ook goed afging.

Eternal: zo gaat het nu met de dames van deze Britse meidengroep
Via: Eternal (cover)

Door producers werden ze als groep bij elkaar gezet als een Engels antwoord op de Amerikaanse R&B-groep En Vogue, die net daarvoor een succesvol debuut had gemaakt.

Hun eerste succes

Eternal tekende een platencontract bij EMI Music en bracht in september 1993 een eerste single uit: Stay. Het nummer schopte het tot de vierde plaats in Britse hitlijsten. Daarnaast was het een succes in Australië, Canada, Frankrijk, Amerika, Ierland en Nieuw-Zeeland. In Nederland bleef Stay steken op de 30ste plaats in de Single Top 100.

Kort daarna verscheen Always & Forever, het debuutalbum van Eternal. Wereldwijd werden er zo’n 4 miljoen exemplaren van verkocht, waarvan 1,2 miljoen in Engeland alleen al. In Nederland ontving het album vanwege 50.000 verkochte stuks de status van goud.

Exit voor groepslid Louise

Het daaropvolgende jaar (1994) scoorde Eternal vooral in Engeland nog meer hits met de nummers Save Our Love, Just A Step From Heaven, So Good, Oh Baby I… en Crazy. Met een Top 10-notering voor Oh Baby I… in de Nederlandse Top 40 scoorde Eternal ook bij ons een eerste grote hit. Ondanks het succes besloot Louise in 1995 uit de groep te stappen omdat ze een solocarrière ambieerde.

Sommige critici beweerden echter dat Louise als enige blanke lid van Eternal werd gedwongen om de groep te verlaten. Dit om kansen op een doorbraak in Amerika (waar de groep kritiek kreeg vanwege dat ene blanke meisje) te vergroten. Het management van de Eternal ontkende echter dat dit het geval was. Louise bouwde vervolgens een succesvolle solocarrière op die vooral in Engeland goed van de grond kwam.

Oh Baby I…, de op één na grootste Eternal-hit in Nederland

Van 4 naar 3 maar nog steeds met succes

In oktober 1995 bracht Eternal (nu als drietal) de single Power Of A Woman en het gelijknamige tweede album op markt. Beiden deden het erg goed in de Britse hitlijsten. De single behaalde daar de vijfde plaats en het album werd twee keer platina. Van Power Of A Woman werden later nog de singles I Am Blessed, Good Thing en Secrets uitgebracht, die allemaal de Top 10 van de Britse hitlijst bereikten.

Het vertrek van Louise had blijkbaar geen effect op afname van succes voor Eternal. In 1996 maakte de groep de titelsong voor de Disney tekenfilm The Hunchback Of Notre Dame (De Klokkenluider van de Notre Dame) en scoorde een Top 4-hit in Engeland.

Na een korte rustperiode kwam Eternal begin 1997 terug met nieuw materiaal. De single Don’t You Love Me verscheen als leadsingle van het derde album Before The Rain en bereikte in Engeland de derde plaats. In Nederland stonden Easther, Vernie en Kellé met dit nummer na lange tijd ook weer eens bij ons weer in de hitlijsten. Don’t You Love Me haalde de twaalfde plaats in de Top 40. Het album Before The Rain werd kort daarna platina in Engeland. In Nederland sleepte de groep de status van goud binnen.

In mei van dat jaar verscheen de single I Wanna Be The Only One, een duet met de Amerikaanse gospelzanger BeBe Winans. Het werd één van de grootste hits van dat jaar in veel Europese landen en was de eerste en enige single waarmee Eternal ooit in eigen land op #1 kwam te staan.

In Nederland haalde I Wanna Be The Only One de derde plaats en werd met platina bekroond. Vanwege al het succes bracht Eternal eind 1997 het album Greatest Hits uit, een plaat die in Engeland drie keer platina werd en in Nederland de status van goud opleverde.

Exit Kellé en einde van de groep

In 1998, een week nadat Eternal een succesvol optreden had verzorgd tijdens het live-evenement Party in The Park in Londen, werd Kellé Bryan ontslagen door de Bennet-zussen via een fax van hun advocaat. Hoewel het drietal in de media altijd over kwam als een groep vriendinnen die het goed met elkaar konden vinden, bleek het er achter de schermen minder leuk aan toe te gaan. Daardoor ontstond er uiteindelijk een storing in hun professionele relaties.

Kort daarna werd er bij Kellé de ziekte lupus geconstateerd en moest ze haar solocarrière (die toch al niet echt van de grond was gekomen) aan de kant zetten. Intussen ging Eternal als duo verder met Easther en Vernie in de spits. De zussen brachten in 1999 het titelloze album Eternal uit en scoorde een Top 20-hit in Engeland met de eerste single What’cha Gonna Do.

Het album kreeg jammer genoeg weinig promotie en verkocht daardoor erg slecht en kwam niet hoger dan #87 in de Britse albumlijst. Hierdoor verloor Eternal in 2000 het platencontract bij EMI Music en vervolgens werd de groep opgeheven.

Reunië voor tv-programma

Het is 2013 als Eternal besluit om na jaren afwezigheid als groep weer bij elkaar te komen. Dat deden dames speciaal voor een Brits televisieprogramma genaamd The Big Reunion. Hiervoor werden diverse acts uit de jaren ’90 van stal gehaald met de bedoeling een aantal concerten te geven, na jaren niet meer actief te zijn geweest binnen de muziek. Iedere act had zijn eigen verhaal waardoor een groep destijds uit elkaar was gegaan en die verhalen leverde vanzelfsprekend mooie televisie op. Ook voor Eternal.

Na jaren geen contact te hebben gehad met de zussen Easther en Vernie legden ze hun ruzie met Kellé Bryan bij en besloten om Eternal nieuw leven in te blazen. Groepslid Louise (Redknapp) deed niet mee aan de reünie omdat zij nog altijd druk was met haar eigen carrière. Na de concerten rondom The Big Reunion gingen de dames weer hun eigen weg en hield Eternal wederom op met bestaan.

Zo gaat het nu met dames…

Ook de reünie is alweer een tijdje geleden en daarom blijft de vraag hoe het nu gaat met de dames van Eternal. Lees daarom snel verder en ervaar hoe het Easter, Vernie, Kellé en Louise vergaat…

Easther Bennett

Easther Bennett werd altijd gezien als de leadzangeres van de groep, simpelweg omdat ze bijna alle leadvocalen van de Eternal-songs heeft ingezongen.

Eternal Easther bennett cast vroeger
Via: Eternal / Hey Hey It’s Saturday (capture)

Toen de groep stopte bracht ze samen met reggae groep Aswad in 2002 het nummer Shy Guy uit, een cover van een hit die zangeres Diana King in 1995 gescoord had. De nieuwe versie kwam in Engeland echter niet hoger dan #62.

Hierna besloot Easther liedjes te schrijven voor acts als Girls Aloud. In 1998 trouwde Easther met Shane Lynch, lid van de Ierse boyband Boyzone, maar vier jaar later vroeg het stel een scheiding aan. Wat Easther tegenwoordig doet is niet bekend. Via social media heeft ze wel een verwijzing gemaakt naar het feit dat ze moeder is van twee kinderen, maar namen en leeftijden daarvan heeft ze nog nooit naar buiten gebracht.

Vernie Bennett

Van Vernie Bennett, de twee jaar oudere zus van Easther, is bekend dat ze na Eternal een studie rechten heeft gedaan. Momenteel is ze werkzaam als praktiserend advocate.

Eternal Vernie Bennett girl band vroeger
Via: Eternal / Top of The Pops (capture)

Details rondom haar privé leven houdt Vernie liever geheim, maar via een interview heeft ze ooit eens laten weten dat ze getrouwd is met een man genaamd Bryan en moeder is van twee kinderen: een dochter genaamd Avery en een zoon genaamd Phoenix. Vernie heeft ook nog een aantal presentatieklussen op de Britse televisie gedaan, maar eigen muziek is er van haar nooit verschenen.

Kellé Bryan

Toen Kellé Bryan in 1998 uit Eternal werd gezet tekende ze een platencontract bij Mercury Records en nam daar een album genaamd Breakfast In Bed bij op. Vanwege de tegenvallende verkoopcijfers van haar solosingels Higher Than Heaven en I Wanna Know werd het album echter nooit uitgebracht.

Kort daarna werd er bij Kellé de ziekte lupus geconstateerd en moest ze haar solocarrière (die toch al niet echt van de grond was gekomen) aan de kant zetten. Vanaf 2007 was ze vooral werkzaam als actrice en speelde een aantal rollen in diverse films en televisieseries op de Britse tv en maakte haar opwachting in twee Disney musicals.

Sinds 2019 is Kellé panellid in het populaire Britse tv-programa Loose Woman. Kellé is, naast alles wat ze in de mediawereld heeft gedaan, moeder van zoon Regan en dochter Kayori en is getrouwd met echtgenoot Jay Gudgeon.

Louise Redknapp

Van alle Eternal-leden is Louise de enige die aan Eternal een grote solocarrière heeft overgehouden. Vanaf 1995 tot en met 2000 scoorde zij een aantal grote hits in Engeland en bracht de albums Naked (1996), Woman In Me (1997) en Elbow Beach (2000) uit die bijna allemaal met platina bekroond werden.

Eternal Louise Redknapp girl band vroeger
Via: Eternal | Oh Baby I… (capture)

In 1998 trouwde ze met de Britse profvoetballer Jamie Redknapp en kreeg met hem twee zoons: Charlie en Beau. Na een huwelijk van 19 jaar gingen Louise en Jamie uit elkaar. Door het moederschap kwam de muzikale carrière van Louise voor lange tijd op een laag pitje staan. Wel heeft ze daardoor programma’s gepresenteerd op het Britse radiostation Heart FM en presenteerde ook een aantal shows op de Britse televisie.

Met Let’s Go Round Again scoorde Louise in 1998 een klein hitje in Nederland

In 2016 bereikte Louise met partner Kevin Cifton de finale van het dansprogramma Strictly Come Dancing. Drie jaar later maakte ze, na bijna twintig jaar afwezigheid, haar comeback in de muziek en bracht in 2020 het album Heavy Love uitdie de elfde plaats behaalde in de Britse albumlijst.

Onlangs is Louise als flamingo te zien geweest in de Britse versie van The Masked Singer en speelde ze de rol van Violet in de musical 9 to 5 met liedjes van Dolly Parton. In 2022 hoopt ze opnieuw een album uit te brengen en gaat ze mee als support-act tijdens een tournee van de popgroep Steps.

Jouw favoriete liedje

Was jij vroeger fan van de meidengroep Eternal? Laat ons in een reactie weten wat jouw favoriete liedje van de groep was!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...