WK muziek: de 14 officiële WK liedjes van afgelopen jaren

Door

Thom Van Mil

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

wk liedjes voetbal muziek songs

Onlangs plaatste Nederland zich na jaren van afwezigheid weer eens voor het WK voetbal. De mannen van Louis van Gaal versloegen Noorwegen in een rechtstreeks duel om een plekje op het grootste voetbaltoernooi ter wereld.

Tijd om herinneringen op te halen met deze iconische WK liedjes van de afgelopen jaren!

WK voetbal en muziek

Dit jaar wordt het WK in Qatar gehouden. Tijdens het WK draait het vanzelfsprekend voornamelijk om de wedstrijden. We hopen dan ook dat Nederland goed presteert en ons land blij maakt. Iets wat altijd terugkomt tijdens een WK is muziek.

wk liedjes songs muziek
Via: youtube.com (capture) | StukTV

Tijdens elk WK, dat eens in de vier jaar wordt gehouden, is er een bepaald lied dat centraal staat. Typisch zo’n nummer dat je in die periode zo’n 100x voorbij hoort komen.

De beste WK liedjes van de afgelopen jaren

Misschien heb je zelf ook wel eens gedanst op een van de vele hits. In dit artikel delen we de laatste 14 WK-nummers die centraal stonden tijdens dit gigantische evenement.

Jouw favoriete WK-lied? Welke van onderstaande WK voetbal muziek hits is jouw absolute favoriet? Laat het weten in de reacties onderin en deel het zeker met je voetbal vrienden!

1. WK 1966 in Engeland – World Cup Willie

Football is coming home! Het WK werd in 1966 gehouden in Engeland. En wonder boven wonder wonnen de Engelsen dit toernooi. Zij wonnen de finale met 4-2 van Duitsland, mede door een hattrick van Geoff Hurst.

Maar wat zeker niet mag worden vergeten is het prachtige nummer ‘World Cup Willie’ van Lonnie Donnegan. De ouderwetsheid spat er vanaf. Wedden dat dit nummer in jouw hoofd blijft drammen!

2. WK 1970 in Mexico – Mexico Futbol 1970

De WK-hit van 1970 is er eentje om in te lijsten. Het WK werd dat jaar in Mexico gehouden. En dat hebben de mensen geweten.

De muziek klinkt meer dan Mexicaans met haar prachtige klanken. Het liedje het Mexico Futbol 1970 en inderdaad, op dat moment waren de Mexicanen nog niet heel creatief.

Dit WK werd overigens gewonnen door Brazilië, dat Italië versloeg in de slag. Met een doelpunt van niemand minder dan: Pelé. Pak je sombrero en neem een shotje tequila, want hier gaan we!

3. WK 1974 in Duitsland – Futbol

Het WK 1974 is er voor ons eentje om het liefst zo snel mogelijk te vergeten. Verliezen in de finale van de Duitsers. Met een uitblinkende Johan Cruijff gingen we helaas met 2-1 onderuit tegen onze Oosterburen.

Gelukkig was er één schrale troost: De prachtige WK hit van niemand anders dan Maryla Rodowicz. Deze Poolse blondine verzorgde met het nummer ‘Futbol’ de aanstekelijke WK-hit. En inderdaad. De naam van het nummer is opnieuw niet bijster origineel.

4.  WK 1978 in Argentinië – El Mundial

Over WK’s die we moeten vergeten gesproken. We hebben er weer eentje. In 1978 was het Argentinië dat Nederland van de wereldtitel afhield. Zij versloegen ons land, geleid door Ernst Happel, met 3-1. Mario Kemkes was de grote man.

Ennio Morricone, voor vele bekend als een western-held, was een van de artiesten achter het nummer El Mundial. Het klinkt wellicht meer als een volkslied, maar in een vol stadion moet dit toch indruk hebben gemaakt.

5. WK 1982 in Spanje – Placido Domingo

Het WK 1982 in Spanje was er een WK, waaraan Nederland niet meedeed. Het moet pijnlijk zijn geweest na de prachtige toernooien van ’74 en ’78. Dit jaar mocht het niet baten. Een redelijk vergelijkbare situatie als de afgelopen jaren in Nederland overigens.

Tijdens dit WK in Spanje gingen de Italianen er uiteindelijk vandoor met de wereldtitel door in de finale te sterk te zijn voor Duitsland. Onder toeziend oog van 90000 mensen in het stadion van Real Madrid won Italië met 3-1. 

Maar goed, wat is er nu belangrijker? Muziek of voetbal? Precies, muziek! Placido Domingo was dit jaar het vrolijke officele WK-liedje. En dat hebben de Spanjaarden geweten. 

6. WK 1986 in Mexico – A Special Kind of Hero

Net als 16 jaar eerder werd het WK in 1986 in Mexico gehouden. Met Argentinië als wereldkampioen, toonden zij aan in die periode toch echt het sterkste land ter wereld te zijn. Als het om voetbal gaat, dan wel te verstaan.

De Gouden Bal ging naar niemand minder dan Diego Armando Maradona, maar het WK-nummer werd dit jaar door iemand anders gezongen. A Special Kind of Hero is een lied van de Britse Stephanie Lawrence dat werd gekozen als themalied voor het WK voetbal van 1986 in Mexico. 

Tijdens dit WK in Mexico was er ook nog een ander nummer. En die heeft duidelijk iets meer weg van het Mexicaanse: El mundo unido por un balon. Dit is vrij vertaald ‘de wereld verenigd voor een bal’. Een mooi initiatief!

7. WK 1990 Italië  – To be number one

De muziek wordt hipper. En laat dat maar aan de Italianen over. Eduardo Bennato & Gianna Nannini zorgen met hun hit Un’Estate Italiana (To be number one) voor een grote hit die de hitlijsten bestormde.

Het WK werd uiteindelijk gewonnen door Duitsland. Iets dat wij hier liever willen vergeten. Nederland verloor namelijk in de achtste finale van Duitsland. 

8. WK 1994 in Amerika – Gloryland

Het WK Voetbal van 1994 werd gehouden in Amerika. En als er één ding is waar Amerikanen goed in zijn is het wel entertainment. Daryll Hall & Sounds of Blackness bracht het nummer Gloryland uit. 

Een typisch Amerikaans WK-nummer, waar alle toeters en bellen naar voren komen. Brazilië was de uiteindelijke winnaar van het WK 1994 door Italië in de finale met penalty’s te verslaan. 

Tijdens het WK van 1994 was er nog een hit die als een van de themanummers fungeerde. En dit nummer is er een die we allemaal kennen. Een van de beroemdste voetballiedjes die we ooit hebben gehoord.

Van niemand minder dan Freddie Mercury en zijn band Queen: We are the champions!

9. WK 1998 in Frankrijk – La Copa de la Vida

Zeggen we Ricky Martin, dan zeggen we lekkere muziek. Een tikkeltje fout, maar wat een gigantische hit was zijn WK hit van 1998: La Copa de la Vida. Dit is misschien wel het beste WK-nummer ooit in onze ogen.

Het was een spektakel van een WK met Frankrijk als uiteindelijke winnaar. Het nummer is jarenlang hoog geëindigd in de hitlijsten. En dat is niet zonder reden. Wedden dat jij dit nummer vandaag een aantal keer luistert. 

Naast deze officiële WK Song was er ook nog een officieel WK Anthem tijdens het WK 1998. Dit Franse nummer luidde naar de naam: La Cour des Grands. Vrij vertaald is dit de grote competitie. En of het een grote competitie is.

Het WK is nog steeds een van de best bekeken sportevenementen ter wereld. En nogmaals, wat een WK was dit. Jammer dat de Brazilianen de penalty’s beter namen dan de mannen van Guus Hiddink.

10. WK 2002 in Zuid-Korea en Japan – Vangelis Anthem

Een WK om nooit meer te vergeten. Tijdens dit WK gooide Guus Hiddink hoge ogen met het nietszeggende Zuid-Korea. Hij haalde zelfs de halve finale. Uiteindelijk was Duitsland hierin te sterk.

Zij verloren vervolgens de finale van Brazilië, dat zich door middel van twee goals van Ronaldo kroonde tot wereldkampioen. Het mag gezegd worden dat dit nummer enigszins Aziatisch aandoet. Het luistert lekker weg, is enigszins fout en blijft als vanouds hangen.

Naast bovenstaande Offical Anthem was er tijdens dit WK ook een Official Song. En dat was er een van niemand minder dan Anastacia. Wat een rockchick was dat toch, he!?

Het nummer Boom werd al snel in de harten gesloten van menig voetbalfan. Of zou dit meer door de zangeres komen?

11. WK 2006 in Duitsland – Celebrate the Day

Over feestnummers gesproken. In 2006 scoorden Herbert Grönemeyer, Amadu & Miriam een flinke hit met Zeit Dass Sich Wass Dreht (Celebrate the Day). Ole, ole, ole, ole! Een internationaal nummer, waarmee Duitsland zichzelf op de kaart zette op de wereld.

Toegegeven, de Duitsers zijn hier goed in. Het toernooi verliep echter minder voor hen. Italië schakelde de Duitsers uit en versloegen in de finale Frankrijk.

Weet je nog, die schitterende panenka en kopstoot van Zinedine Zidane? Een WK dat we om meerdere redenen nooit zullen vergeten.

Een ander nummer dat tijdens dit WK belangrijk werd was het nummer van The Time of Our Lives. En of het de Time of Our Lives werd. Voor de Italianen dan.

12. WK 2010 in Zuid-Afrika – Waka Waka

Voor veel mensen is dit hèt WK-nummer! Waka Waka van Shakira. Het vrolijke nummer paste perfect bij de Zuid-Afrikaanse bevolking. Een geweldige plaat die jarenlang is blijven hangen bij iedereen.

En mannen, even onder ons. Die Shakira kan wel dansen, hè!?

Wij krijgen er geen genoeg van en zetten het plaatje nog even op. Misschien is het maar goed dat dit nummer zo succesvol was. Daardoor vergeten we bijna dat Nederland tijdens dit WK de finale verloor van Spanje. Ach ja, gelukkig is daar Shakira!

Tijdens het WK van 2010 was er uiteraard ook nog het Official Anthem. Het WK in Zuid-Afrika heeft altijd een extra lading gehad. Het land heeft het met haar heftige geschiedenis toch zomaar voor elkaar gekregen.

R. Kelly en de Soweto Spirutual Singers hebben hier ook een prachtig nummer over gemaakt. Check vooral de clip.

13. WK 2014 in Brazilië – We are one

Wie zegt Brazilië, zegt samba muziek. En wie kun je daar beter voor inhuren dan Jennifer Lopez en Pitbull. Met hun nummer We are one (Ole ola) scoorden zij een heerlijke hit die in talloze discotheken nog steeds gedraaid wordt.

Dit nummer paste perfect bij dit WK. Een geweldig WK overigens. Nederland versloeg Spanje met 5-1 en reikte tot de halve finales. Duitsland werd uiteindelijk wereldkampioen door Argentinië te verslaan.

Mario Gotze maakte de enige treffer van de wedstrijd. Oeehh, wat een lekker nummer blijft dit!

Brazilianen zouden geen Brazilianen zijn als er nog een heerlijk samba nummer zou zijn. Dar um Jeito was gekozen tot Official Anthem tijdens het WK 2014. Dar um Jeito betekend We Will Find A Way.

Dat is de Brazilianen tijdens dit WK overigens niet gelukt. Zij verloren de halve finale met maar liefst 7-1. Een schandalige vertoning in eigen land.

14. WK 2018 in Rusland – Live it up

20 jaar na het succesvolle WK voor Frankrijk in eigen land, werden de Haantjes weer wereldkampioen. Ditmaal tijdens het WK in Rusland, het toernooi waar Nederland ontbrak. Nicky Jam, Will Smith en Era Istrefi verzorgen het aanstekelijke nummer Live it up!

Een nummer waar je direct enthousiast van wordt en zin in voetbal krijgt. Een heerlijke plaat die nog steeds regelmatig te horen is op de radio. We love it!

Jouw favoriete WK liedjes

Welk nummer is jouw favoriet? Of heb jij meerdere favoriete WK liedjes? Laat het weten in de reacties hieronder en deel het zeker met je vrienden!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...