Loïs Lane: zo gaat het nu met Monique en Suzanne

Door

Stef Ketelaar

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Lois Lane band vroeger nu

De Amsterdamse popgroep Loïs Lane is typisch zo’n popgroep die ooit niet weg te denken was in de Nederlandse muziekwereld en vervolgens geleidelijk naar de achtergrond verdween. Toch maken de zussen Monique en Suzanne Klemann (de gezichten van de groep) nog steeds muziek. Wat hebben de dames na hun grote successen uitgevoerd en hoe klinkt hun muziek tegenwoordig? We zochten het voor je uit!

Hoe Loïs Lane ooit begon

Lois Lane, hoe zat het ook alweer? Wel, de groep ontstond in 1983 en werd vernoemd naar Loïs Lane, de vriendin van stripfiguur Superman. In 1987 werd de groep winnaar tijdens de Grote Prijs van Nederland en ontving daarmee een eerste platendeal.

Loïs Lane band vroeger
Via: Lois Lane – Fortune Fairytales (capture)

De bandleden het eerste uur waren:

Monique Klemann – zang / oprichter
Suzanne Klemann – zang
Tijn Touber – oprichter
Evert Abbing – keyboard / oprichter

Vervolgens verscheen de single Break It Up die een hoop aandacht van de media kreeg, maar een echte hit werd het niet.

https://www.youtube.com/watch?v=Pgl_JciOOjY&ab_channel=ClassicClipChannel

De grote successen

In ’88 volgde de release van Amsterdamned, de titelsong van de gelijknamige Nederlandse horrorfilm. Dit nummer haalde de 33e plaats in de Top 40. Ook niet een hele grote hit dus.

Nee, die echte doorbraak voor Loïs Lane kwam in 1989 toen de groep een dikke hit wist te scoren met het nummer It’s The First Time. Het jaar daarop volgde successen met nummers als I Wanna Be en Fortune Fairtytales. Ook ontving de groep een Zilveren Harp.

Samenwerking met Prince

De in 2016 overleden Prince zag in 1990 de clip van I Wanna Be voorbijkomen op muziekzender MTV en was meteen gecharmeerd van de zusjes Monique en Suzanne.

Via zijn manager legde hij contact met de dames en vroeg ze vervolgens mee te gaan als support-act tijdens zijn tournee in Europa.

Een hele mooie kans waar Loïs Lane natuurlijk geen ‘nee’ tegen zei! Vervolgens stelde Prince voor om een heel album van de groep te produceren. Maar de zusjes Klemann waren bang om hun hele identiteit te verliezen en lieten daarom slechts 3 liedjes door de pop legende produceren.

Qualified is één van de drie Loïs Lane die door Prince geproduceerd werd:

Voor het daaropvolgende album moest het allemaal anders. Monique (die veel van de Loïs Lane -liedjes geschreven heeft) wilde een andere sound.

Die kreeg ze door met een andere producer te gaan werken en dat leverde uiteindelijk het album Fireflight op dat in 1995 werd uitgebracht. Het was een album met invloeden soul, pop, rock en disco. Tonight, de eerste single ervan bracht Loïs Lane destijds weer terug naar de Top 10 van de hitlijsten.

Een nieuwe sound en rustiger vaarwater

Hierna volgde een bescheiden hit-notering met Simply Beautiful, die geproduceerd werd door Fluitsma en Van Tijn. In 1997 maakte Loïs Lane het nummer Combat voor de gelijknamige televisieserie. Toch bleek het scoren van grote hits verleden tijd en haalde Loïs Lane de inkomsten voornamelijk binnen via de vele optredens die ze het in het land deden.

De afname van het succes heeft Monique nooit als vervelend gezien. ‘Ik vind dat helemaal niet erg’, zei ze ooit in een interview. ‘Bovendien, je kunt niet een liedje schrijven omdat je denkt dat anderen mensen dat misschien weleens heel erg leuk kunnen gaan vinden. Ik kan dat niet in ieder geval.’

Het door Fluitsma & Van Tijn geproduceerde Simply Beautiful werd geen grote hit maar is wel een grote favoriet onder de Loïs Lane-fans.

Loïs Lane weetjes

Samen met een ex-vriend (Tijn Touber) was Monique degene die in 1983 Loïs Lane oprichtte.
Er was nog een andere achtergrondzangeres, maar toen deze de band verliet, werd ze vervangen door Suzanne; dit bleek een gouden zet
Suzanne en Monique hebben nog een zus, Caroline. Zij verongelukte in 1986 tijdens een helikoptercrash.
In de VS stond de band om juridische redenen (i.v.m. de rechten van Superman) bekend als Lois L. en dus niet onder hun volledige naam.

Hoe gaat het nu met Loïs Lane?

Is Loïs Lane na de afname van het succes nog doorgegaan met muziek uitbrengen? En wat hebben de zussen op solo gebied zoal gedaan?

We zochten het uit; ontdek het op de volgende pagina!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...