Iedereen kent Calimero, maar hoe was zijn eerste dag?

Door

Willem Hamilton

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

1

Laatste update:

1

Calimero kuiken ei tekenfilm

Één van de bekendste kuikentjes ooit met een nog bekendere uitspraak, die iedereen hem na kan praten… Maar wist je dit al over onze Calimero? We gaan terug naar zijn geboorte, zowel qua karakter als in de serie…

Wie was Calimero?

Calimero is een klein zwart kuikentje en draagt een karakteristieke eischaal op z’n hoofd. De hoofdfiguur van een van de klassieke geweldige tekenfilms beleefde iedere dag wel iets nieuws.

Alhoewel hij het altijd super goed bedoelt, wordt ie door de andere dieren vaak verkeerd begrepen en krijgt hij dan ook vaak de schuld van problemen.

Calimero tekenfilm serie vroeger
Via: Calimero (capture)

Calimero als reclamefilmpje

De televisieserie is al enige jaartjes oud. Hij verscheen in 1972 op de Nederlandse televisie en bestond maar liefst uit 104 afleveringen. De bedenker van onze kleine vriend, Toni Pagot (of Antionio Pagotto), tekende Calimero al voor het eerst in 1963.

Calimero is oorspronkelijk gecreëerd voor een reclamefilmpjes van het Italiaanse wasmiddel Ava. Ons geliefde kuikentje was hier niet zwart maar gewoon heel erg smerig.

Calimero’s uitspraak

Belangrijker is dat hij door zijn grootte niet serieus genomen werd. Hij was dan wat teleurgesteld en sprak dan zijn inmiddels wereldberoemde zin:

“Zij zijn groot en ik is klein en da’s niet eerlijk”

Calimero

Dit gevoel van onmacht (of minderwaardigheid) is zelfs officieel in de Nederlandse taal terecht gekomen onder: ‘het calimerocomplex‘!

calimero
Via: Calimero (cover)

Hoe is Calimero geboren?

Nu blijft natuurlijk de vraag bestaan: HOE is Calimero geboren en wat gebeurde er op dat moment? Geen nood, wij laten je hieronder zien…

Blijkbaar heeft hij het vlak na z’n geboorte, of ja uitkomen, even moeilijk met het vinden van z’n ouders. Hierna komt hij al snel in de avonturen stemming!

Vervolgens is ook hier en 3D-animatie van gemaakt, maar wij gaan (als nostalgie-liefhebbers) gewoon voor de oude afleveringen! 😉

Calimero tekenfilm serie 3D
Via: Calimero / youtube.com (capture) | Kristopher Walker

Jouw Calimero herinneringen?

Herinner jij je dit lieve kuikentje nog van vroeger? Wat vond jij het leukste moment, karakter of uitspraak aan deze serie?

Laat het ons weten in de comments onderin!

Lees ook: 18 tekenfilms uit de 80’s en 90’s die je weer meteen herkent


Volg ons ook op social media:

Geboren begin jaren 80 en opgegroeid in de iconische jaren 90. Jeugdsentiment en nostalgie in de vorm van oude series, computerspelletjes, muziek (en nog veel meer) hebben me altijd al gefascineerd en opgevrolijkt. Precies dat mooie gevoel wilde ik nog beter toegankelijk maken voor iedereen en heb daarom Vroegert opgericht en voer hier vanaf het begin de hoofdredactie!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

1 gedachte over “Iedereen kent Calimero, maar hoe was zijn eerste dag?”

Plaats een reactie

Share to...