Naar een concert gaan: zo ging het er vroeger aan toe

Door

Roeland Van de Velde

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

concert bezoeken

Vroeger was alles beter. Althans volgens sommigen. Weet jij nog hoe het vroeger was om een avondje “een concertje mee te pikken”? Ik fris alvast even je geheugen op.

“Concertje doen”, vroeger versus nu

Tickets kopen, afspreken met vrienden, routeplanner checken, de timing van het openbaar vervoer bestuderen, planning maken… Vandaag de dag ga je even vlot naar een concert als naar de lokale supermarkt. Maar besef je wel van hoe ver we komen? 

doe maar
Via: Wikimedia Commons | Rob Bogaerts / Anefo, CC

We lopen allemaal met een super-computer in onze broekzak of handtas en dat is geweldig handig. De wereld aan je vingertoppen en dus ook de concertzaal waar je favoriete band of artiest het beste van zichzelf geeft. Maar komt al die handigheid niet met een gebrek aan charme? Heb jij soms ook heimwee naar de “big deal” die het vroeger allemaal was? Trip down memory lane!

1. Concert-alarm: op de hoogte blijven!

Om te beginnen moest je al weten dat er een concert zat aan te komen. Vandaag krijgen we haast dagelijks nieuwsbrieven in onze mailbox van clubs, organisatoren of bands. Vroeger daarentegen? Toen gebeurde de promo van een doorsnee concert steevast op papier. Persoonlijk herinner ik me vooral hoe boeiend de met affiches overladen muur bij de toiletten in het jeugdcafé wel was.

Affiches flyers concert muur vroeger
Via: pixabay.com | StockSnap, CC

De ene poster al wat groter of opzichtiger dan de andere, maar ze misten hun doel niet! Uiteraard waren er ook de flyers die verspreid werden in bars en bij fuiven. Hoewel we die, laat ons eerlijk zijn, meestal gewoon wegkeilden, was er af en toe toch één exemplaar dat dubbelgevouwen in de achterzak (en waarschijnlijk ook de wasmachine) zou belanden. Datum genoteerd!

2. Datum onthouden

Wilde je je idool niet missen, dan was het ook vroeger al kwestie van de datum vrij te houden uiteraard.  Meteen in je agenda zetten met andere woorden. “Agenda” zoals in: dat uitpuilende papieren ding waar je letterlijk ALLES in noteerde. Dat ding dat je nooit bij je had maar ergens in de rommel-lade naast je voordeur verbleef, waarschijnlijk ergens in de buurt van de telefoon.

Agenda uit de jaren 80
Via: Vroegert

Want ja, die had toen een vaste plek in huis! Met reden trouwens, want als bleek dat je al een afspraak had, dan kon het gebel en de bijhorende onderhandelingen beginnen. Tot op de dag van vandaag snap ik nog steeds niet hoe we dat deden in die tijd!

Man kijkt naar een concert
Foto: 135mm

3. Tickets scoren!

De datum vrijhouden had enkel nut als je effectief concert-tickets had natuurlijk. Afhankelijk van de populariteit van je idool ging dat vlot of met de nodige frustraties. Vandaag loggen we voor ietwat gewilde tickets steevast in met minstens drie (liefst meer) verschillende apparaten voor uren wachtrij-plezier. Vroeger ging dat telefonisch via een schandelijk duur betaalnummer.

Met de telefoon dus. Je weet wel, dat toestel bij hoger vernoemde agenda en voordeur. Of sterker nog:  je moest je tickets fysiek gaan kopen in een winkel!  Bij de platenboer bijvoorbeeld. Want ja: tastbare media waren toen nog een ding. Naast platen en CD’s vond je in die winkels ook (foute) T-shirts en dus ook concert-tickets. Die hadden overigens geen saaie bar- of QR-codes, maar coole foto’s en andere graphics. Waar zitten de verzamelaars?

Publiek bij een concert
Foto: 135mm

4. Planning en afspraken

Enkele dagen (!) voor het concert, de spanning was dan al niet meer te snijden, werd het dan tijd om te gaan plannen. Openbaar vervoer? Eigen wagen? Hoe dan ook kwam er de nodige voorbereiding aan te pas, of het nu ging over het bestuderen van uurschema’s van bus of trein of het opzoeken van de efficiëntste auto-route. Bij gebrek aan Waze of GPS om ons door het spitsuur-verkeer te leiden, werd er vaak beslist om gewoon al uren op voorhand te vertrekken.

Halve snipperdagen waren een concertganger niet vreemd… Hoe meer vrienden er mee op pad gingen hoe leuker, maar ook complexer het allemaal werd. “Om 18u op de carpool-parking” of “de trein van 14 over 17” waren toen nog geen rekbaar begrip, maar in steen gebeitelde zekerheden. Niet op de afspraak? Vette pech, want iedereen was onbereikbaar (tenzij bij de voordeur en agenda). Better be there!

Metrotickets en stadsplan
Foto: 135mm

Op de volgende pagina staan nog meer leuke herinneringen aan het bezoeken van een concert. Wat dacht je van het strookje afscheuren van een ticket (nr. 5)?

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...