De nostalgische strijd tussen Yogho! Yogho! en Fristi

Door

Zuleikha Meijen

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Vroeger hielden wij wel van een beetje zuivel. Dat hele ‘melk is goed voor elk’-idee, weet je nog? Voor kids had je ‘hippe’ zuivel. Zong jij in de jaren 90 “It’s the fruit that makes the Fristi” of riep je luidkeels “Yogho! Yogho!” De eeuwenoude strijd tussen goed en kwaad. Aan wiens kant stond jij?

Het merk Yogho!Yogho! en het Yogho-lied

Het merk Yogho! Yogho! is vooral bekend door een reclamecampagne begin jaren negentig. In korte Yogho nieuwsflitsen kwamen absurde nieuwsfeiten langs. Voor deze reclames werd een eerder Yogho Yogho-lied bewerkt (van de hand van Hans van Hemert, Piet Souer en Ilja Gort). Het lied werd herschreven met allerlei absurde rijmregels, gevolgd door de kreet “Yogho Yogho”.

Je moest ook altijd even doordenken en dan bleek het best nieuwsitem schunnig of grof te zijn. Er lag bijvoorbeeld een rondborstige zeemeermin lijkend op Pamela Anderson te braden in een steelpan, blijkbaar heb je in Yogho-land baby’s met snorren, poepende mensen op de bodem van de oceaan, rare kwasten (Limburgse inboorlingen???) in de kast, eikels uit de boom die lijken op je oom.

De nostalgische strijd tussen Yogho! Yogho! en Fristi

Ik kan mij ook nog herinneren dat Dracula achter oma aan zat. Iedereen zong de nieuwste versie van het Yogho-lied zodra die voor de eerste keer werd uitgezonden. Het eindigde altijd hetzelfde, Yogho Yogho is niet alleen Yogho, maar ook heel Yogho! Ja, die blijft goed hangen.

Vier briljante herinneringen:

“Duizend mijlen onder zee…”

Rare kwast

Hoe heet deze ook alweer?

Speedboot

Speedboot

Het draaide toch wel echt om die reclames. Een reeks grappige catchy tunes met één echte hoofdrolspeelster, de Yogho-koe. Zo noemden wij haar thuis. Ik vroeg me af hoe het nou met die meid is afgelopen. Ze zeiden altijd dat zij er geen stress van had. Ze werd bereden door een ijsbeer, een wat vollere dame dacht dat zij een paard was en er werd constant in die arme meid haar tepels geknepen. Hashtag me too #metoo? ?

Ik denk dat Berta (ik kan haar naam/nummer niet achterhalen) er toch wel anders over dacht. Zou ze nu dobberen in een zwembad met een glaasje Yogho Yogho!? om bij te komen van al dat leed wat haar is aangedaan? Zou er nog een rechtszaak volgen?

Sparen met Yogho Yogho!

Goedkoop sparen joh!!! In deze tijd moet je sparen tot je een ons weegt voor je wat krijgt. Om het Yogho-lied nog meer te hypen, bedacht Campina nog wat mooiers. Er was Yogho!Yogho! ijs! Je kon de ijsstokjes sparen! Op die stokjes stond namelijk een stukje tekst uit het Yogho-lied. Had je alle ijsstokjes bij elkaar gelikt, dan was jouw Yogho-lied compleet. Oenig eigenlijk, maar ik baalde enorm als ik één zin miste.

Fristi, het coole broertje…

Ik was zonder twijfel fan van Yogho Yogho! Fristi had immers alleen maar het Amerikaanse “It’s the fruit that makes the Fristi” of andere coole Engelse kreten. Toch deed Fristi out-of-home wat beter dan zijn gekke broertje. Hoe vet zou het zijn als Yogho!Yogho! op de menukaart stond? Als je die gewoon in een lunchroom lekker bij je broodje gezond kunt bestellen?

Maar nee, blijkbaar heeft Fristi de strijd gewonnen want die is overal verkrijgbaar. En dat terwijl Yogho!Yogho! toch echt wel cooler was.

De nostalgische strijd tussen Yogho! Yogho! en Fristi

Een meisje uit mijn klas zei altijd dat haar vader één van de Yogho!Yogho! liedjes had geschreven. Als dat echt waar blijkt te zijn, ga ik hem alsnog om een handtekening vragen. ?

Voor wie was jij in deze strijd tussen Fristi en Yogho Yogho? Laat het weten in een reactie onderin en bekijk meer drankjes van vroeger. Proost!

Tegenwoordig leven wij online en ondanks dat ik me daar erg in thuis voel met mijn online marketing bureau zulutions, verlang ik soms heerlijk terug naar de jaren '90. Mijmer jij met me mee?

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...