Ken je de GREMLINS nog? Deze 18 dingen wist je waarschijnlijk nog niet!

Door

Raymond Zachariasse

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Voordat Chris Columbus regisseur werd en zich vooral met lieve kinderfilms bezighield (Mrs. Doubtfire, Bicentennial Man), was hij een scriptschrijver. Als oefening schreef hij zijn Gremlins. Door toeval kreeg Steven Spielberg het script in handen. Hij was er meteen dol op en kocht het. De rest is – zoals we weten – geschiedenis.

Ken je de GREMLINS nog? Deze 18 dingen wist je waarschijnlijk nog niet!
Haal nostalgie terug -> click op plaatje!

Waarschijnlijk weet je nog wel dat Gremlins niet nat mogen worden, dat ze niet tegen fel licht kunnen en vooral dat ze na middernacht niet meer gevoerd mogen worden. Maar ken je ook de volgende feitjes over deze enge beestjes uit de stal van Steven Spielberg?

1. PG keuring

Zoals gezegd zijn de Gremlins bedacht door Chris Colombus. Oorspronkelijk was zijn filmscript veel enger dan wat er uiteindelijk gefilmd werd. Toch vond de filmkeuring de film, met een PG keuring (alleen te bekijken samen met de ouders), te gruwelijk voor jonge kinderen. Daarom bedacht Steven Spielberg de PG-13 keuring, om de R-keuring (alleen voor volwassenen) te ontlopen. Sindsdien is ‘zijn’ PG-13 een standaard geworden.

2. Eng

Toch was het verhaal, zoals eerder gezegd, nog veel gruwelijker. Billy’s hond zou bijvoorbeeld opgegeten worden en de moeder van Billy zou de bekende keukenscene niet overleven, net zoals bijna alle bewoners van Kingston Falls. Dankzij Steven Spielberg en regisseur Joe Dante werd de film toch meer een familiefilm.

3. Muizen

Chris kwam op het idee van de Gremlins vanwege de muizen die hij in zijn huis had. Overdag viel het geluid wel mee, maar ’s nacht kreeg hij echt het idee dat er duizenden muizen door zijn appartement liepen.

4. Bugs Bunny

Toch bestaan de Gremlins al veel langer. Bugs Bunny had er ook al eens mee te maken. In Amerika zeggen ze dat als er iets plotseling stuk gaat, dat vast komt door een gremlin.

4. Improvisatie

In het script stond bijna geen tekst voor de Gremlins zelf. De meeste tekst werd ter plekke verzonnen.

https://youtu.be/CnBEKAWKqOM

5. Stem

Howie Mandel verzorgde de stem voor mogwai Gizmo.

6. Zingen

Maar hij zong niet Gizmo’s liedje. Muziekmaker Jerry Goldsmith huurde daarvoor een 13-jarig meisje in die hij kende vanuit zijn synagoge.

7. De andere stemmen

Michael Winslow hielp met de stemmen van de Gremlins. Hij is ook de man van de grappige geluidjes uit de Police Academy serie.

8. Stripe

Maar engerd Stripe werd ingesproken door Frank Welker. Hij heeft wel 80 stemmen bedacht voor films en series.

9. Mogwai

Gizmo was een Mogwai. In het cantonees betekent dit zoveel als duivel, demoon of gremlin. Dus er was in het begin van de film al een hint voor wat er ging komen.

10. Wat zit er in je kofferbak?

Vroegah bestond er nog geen CGI, dus alle Gremlins waren poppen die op afstand werden bestuurd. Omdat ze zo verschrikkelijk duur waren (denk aan 30.000 dollar per stuk!), werd ’s avonds elke medewerker en acteur gecontroleerd of ze er niet stiekem een hadden meegenomen.

11. Tim Burton

Tim, toen nog vrij onbekend als regisseur, kreeg in eerste instantie de klus in handen van Steven Spielberg Maar hij was te druk met zijn eigen film Pee-wee’s Big Adventure, waardoor Joe Dante maar gevraagd werd. Het is gelukkig nog goed gekomen met Tim.

12. Phoebe Cates

Niet iedereen was het eens met de keuze van Phoebe Cates voor de rol van Kate. In Gremlins is ze vrij lief en onschuldig, maar eerder had ze al eens een totaal andere rol gespeeld in Fast Times at Ridgemont High. Hint: ze had veel te weinig kleding aan.

13. Chemie

Toch was het juist door Phoebe dat Zach Galligan de rol van Billy kreeg. Emilio Estevez en Judd Nelson waren de andere kandidaten, maar de chemie tussen Phoebe en Zach was zo intens dat Steven Spielberg hem meteen de rol aanbood.

14. Cameo’s

Zowel Steven Spelberg als Jerry Goldsmidt zijn nog even in de film te zien. Let goed op: Steven rijdt langs in een wagentje en Jerry loopt voorbij met een pijp in zijn mond.

15. Amblin

Gremlins was ook de eerste film met het bekende Amblin logo.

16. Ken ik die stad niet ergens van?

Als je Gremlins nog eens goed bekijkt merk je misschien wel dat Kingston Falls hetzelfde eruitziet als het Hill Valley uit Back to the future. Dat klopt. Beiden zijn op dezelfde set opgenomen.

17. Kerst

Zoals velen al vermoeden, Gremlins is een kerstfilm. Maar omdat Warner Bros. geen goede zomerfilm had, werd de datum aangepast waardoor de film samen met Ghostbusters en Indiana Jones and the Temple of Doom in de zomer te zien was. Alledrie de films werden grote kaskrakers.

18. En de toekomst?

Chris Columbus zei eerder in 2012 dat hij een vervolg niet echt ziet zitten. Vooral omdat in de oorspronkelijke film alles gedaan werd met poppen. Tegenwoordig wordt er zoveel met CGI gedaan dat het – volgens hem – onmogelijk is om daarmee hetzelfde gevoel als de eerste film te krijgen.

Augustus 2017 is hij daar overigens op teruggekomen. Hij heeft nu een nieuw script geschreven, dus het is even afwachten of er geldschieters gevonden worden. Wij kunnen in ieder geval niet wachten. Laten we de bekende barscene nog maar eens kijken.

Kijk je ook al uit naar het vervolg? Wat hoop je dat er gaat gebeuren? En wat vond jij het leukst of engst aan de Gremlins? Laat het ons weten in de comments.

Raymond Zachariasse is een Nederlandse schrijver van vooral jeugd- en prentenboeken. Geboren en getogen in Woerden sinds 9 September 1969. Veel van zijn verhalen zijn gebaseerd op zijn jeugd en spelen zich af in Woerden en omstreken. Sinds zijn jeugd heeft hij een grote interesse in het fantastische en mystery en daardoor is het geen geheim dat veel van zijn verhalen ook afspelen in verre oorden.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...