Voordat Chris Columbus regisseur werd en zich vooral met lieve kinderfilms bezighield (Mrs. Doubtfire, Bicentennial Man), was hij een scriptschrijver. Als oefening schreef hij zijn Gremlins. Door toeval kreeg Steven Spielberg het script in handen. Hij was er meteen dol op en kocht het. De rest is – zoals we weten – geschiedenis.

Haal nostalgie terug -> click op plaatje!

Waarschijnlijk weet je nog wel dat Gremlins niet nat mogen worden, dat ze niet tegen fel licht kunnen en vooral dat ze na middernacht niet meer gevoerd mogen worden. Maar ken je ook de volgende feitjes over deze enge beestjes uit de stal van Steven Spielberg?

1. PG keuring

Zoals gezegd zijn de Gremlins bedacht door Chris Colombus. Oorspronkelijk was zijn filmscript veel enger dan wat er uiteindelijk gefilmd werd. Toch vond de filmkeuring de film, met een PG keuring (alleen te bekijken samen met de ouders), te gruwelijk voor jonge kinderen. Daarom bedacht Steven Spielberg de PG-13 keuring, om de R-keuring (alleen voor volwassenen) te ontlopen. Sindsdien is ‘zijn’ PG-13 een standaard geworden.

2. Eng

Toch was het verhaal, zoals eerder gezegd, nog veel gruwelijker. Billy’s hond zou bijvoorbeeld opgegeten worden en de moeder van Billy zou de bekende keukenscene niet overleven, net zoals bijna alle bewoners van Kingston Falls. Dankzij Steven Spielberg en regisseur Joe Dante werd de film toch meer een familiefilm.

3. Muizen

Chris kwam op het idee van de Gremlins vanwege de muizen die hij in zijn huis had. Overdag viel het geluid wel mee, maar ’s nacht kreeg hij echt het idee dat er duizenden muizen door zijn appartement liepen.

4. Bugs Bunny

Toch bestaan de Gremlins al veel langer. Bugs Bunny had er ook al eens mee te maken. In Amerika zeggen ze dat als er iets plotseling stuk gaat, dat vast komt door een gremlin.

4. Improvisatie

In het script stond bijna geen tekst voor de Gremlins zelf. De meeste tekst werd ter plekke verzonnen.

https://youtu.be/CnBEKAWKqOM

5. Stem

Howie Mandel verzorgde de stem voor mogwai Gizmo.

6. Zingen

Maar hij zong niet Gizmo’s liedje. Muziekmaker Jerry Goldsmith huurde daarvoor een 13-jarig meisje in die hij kende vanuit zijn synagoge.

Wat hebben de Gremlins met Police Academy te maken? (zie #7)

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form
Foto van auteur
Raymond Zachariasse is een Nederlandse schrijver van vooral jeugd- en prentenboeken. Geboren en getogen in Woerden sinds 9 September 1969. Veel van zijn verhalen zijn gebaseerd op zijn jeugd en spelen zich af in Woerden en omstreken. Sinds zijn jeugd heeft hij een grote interesse in het fantastische en mystery en daardoor is het geen geheim dat veel van zijn verhalen ook afspelen in verre oorden.

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer