Via: pixabay.com | Alexas_Fotos, CC

Dat Lego populair is, hoef ik je niet te vertellen. Maar er zijn ook veel bijzondere en zeldzame Lego sets in omloop. Door de beperkte oplage, leeftijd of andere factoren zijn deze enorm gewild. Mensen betalen er veel geld voor. Daarom hier een lijst met de duurste Lego sets van dit moment.

Lego: hoe het allemaal begon

Lego is een wereldwijd fenomeen en nog steeds bijzonder populair, het is dan ook niet voor niets dat het Deense merk al twee keer de prijs ‘Speelgoed van de eeuw’ heeft gewonnen.

De naam Lego komt uit het Latijn en kan vertaald worden als ‘Ik verzamel’. Ook wordt de vertaling ‘Ik kies’ of ‘Ik lees’ er vaker aan gegeven.

Via: pxhere.com | Pxhere.com, CC

Geliefde plastic blokjes

De productie van de Lego zoals we die nu kennen, van plastic, is begonnen in 1947. Nu, vele jaren later, zijn er meer Lego-liefhebbers dan ooit op de wereld. Dat is dan ook de reden dat er veel geld betaald wordt voor de bouwsteentjes. Er zijn inmiddels genoeg zeldzame Lego sets die voor veel geld over de toonbank gaan.

Er zijn zelfs hele TV-programma’s gemaakt rondom deze populaire steentjes (en natuurlijk de minifigs). In Nederland en België was Lego Masters op de buis, waar er gezocht werd naar de ultieme Lego-bouwer.

Wil je meer weten over de geschiedenis van Lego, dan kan ik je The Lego Book aanbevelen.

Populairste Lego sets
Scherp geprijsd Authentiek aanbod
Koop en verkoop Lego
Lego veilingen (2e hands), waarbij je kunt bieden of verkopen

Lego sets: er is genoeg keuze…

Lego is bijzonder populair en dat betekent ook dat er veel, heel veel sets in omloop zijn. Zo zijn er veel verschillende series, elk met zijn eigen doelgroep en kenmerken.

In deze series worden ook Lego sets uitgebracht. Op de site Brickeconomy zien we dat er op het moment van schrijven maar liefst 17.521 verschillende sets beschikbaar zijn.

Op dezelfde site zien we bijvoorbeeld ook dat de eerste geregistreerde Lego set is uitgebracht in 1949 met een oplage van een paar honderd stuks.

Lego Trein speelgoed
Via: flickr.com | Martin @pokipsie Rechsteiner, CC

Dit wist je nog niet over Lego sets

We houden feitjes en weetjes, daarom hieronder een overzichtje met allerlei info over de duurste Lego set, maar ook andere informatie rondom dit populaire ‘speelgoed’.

  • 17.521 Lego sets – Er zijn 17.521 verschillende Lego sets beschikbaar
  • Sinds 1949 – De eerste Lego set werd in 1949 op de markt gebracht
  • Release-schema – Er is een heel release schema voor deze sets. Zo kun je precies zien wat er wanneer aan zit te komen
  • 800 sets per jaar – Elk jaar worden er zo’n 800 sets uitgebracht.
  • Star Wars – Het grootste thema binnen Lego is Star Wars

Er zijn nog veel meer feiten over Lego, maar laten we vooral snel aan de slag gaan met de duurste Lego set ter wereld.

Lego Super Mario Lego Mario 2
Super Mario Lego – Via: lego.com

Duurste Lego sets ter wereld

Er zijn veel Lego sets beschikbaar, maar wat zijn nu de echte pareltjes? Precies op die vraag gaan we antwoord geven met een lijstje van de duurste Lego sets ter wereld.

De prijzen lopen flink op en vooral voor de top 3 moet je wel enigszins vermogend zijn om deze te kunnen betalen. Het kan natuurlijk ook gezien worden als een goede investering…

Het is overigens goed om te weten dat een ongeopende doos van een set (veel) meer waard is dan een reeds geopend en/of gebruikt exemplaar.

20. Darth Maul Lego Head

De eerste en dus ‘goedkoopste’ Lego set van dit lijstje is de Darth Maul Lego head. Dit iconische Star Wars hoofd kun je volledig zelf bouwen.

Deze Lego set heeft een prijs van een kleine € 1200 en is daarmee zeker niet goedkoop. In deze set worden ongeveer 1800 lego blokjes gebruikt.

Het duurt dus wel even om deze in elkaar te zetten, maar dan heb je ook een echte Lego Darth Maul…

Prijs: € 1176 ($ 1255)

Darth Maul Lego Head
Via: Worthpoint

19. Rebel Blockade Runner

De Rebel Blockade Runner is geen kleine set, het uiteindelijk resultaat is eigenlijk vrij groot. Eén van de grotere Lego sets.

In totaal heb je een 1700 bouwstukjes nodig om deze dure Lego set in elkaar te zetten.

Als je een Star Wars fan bent, dan weet je natuurlijk dat deze uit Star Wars Episode IV: A New Hope komt…

Prijs: € 1.247 ($ 1.330)

Duurste lego Rebel Blockade Runner

18. Rebel Snowspeeder

Star Wars Lego is groot, zoals je inmiddels weet. Dat zie je ook weer aan deze Rebel Snowspeeder. Deze ken je uit The Empire Strikes Back.

Deze is wat eenvoudiger om in elkaar te zetten, maar bevat toch een kleine 1550 blokjes en andere onderdelen die je in elkaar moet zetten.

Voor iets meer dan € 1300 kun je je zelf de trotse eigenaar noemen van de Rebel Snowspeeder.

Prijs: € 1332 ($1421)

Rebel Snowspeeder duurste lego set
Via: ebay

17. Eifel toren

Misschien wel de meest iconische toren ter wereld: de Eifel toren in Parijs. Natuurlijk moet er daar ook een Lego set van zijn.

De Eifel toren staat in de het lijstje met duurste Lego sets, omdat hij zo’n € 1350 waard is. Deze werd gelanceerd in 2007 en is dus al een beetje op leeftijd.

De schaal van deze ‘kleine’ Eifel toren is 1:3000, maar dan mag je wel 3428 stukjes gebruiken om ‘m in elkaar te zetten. Dat is wel een werkje..

Prijs: € 1.364 ($ 1.455)

Eifel tower duurste legoset

16. Imperial Star Destroyer

Zo, kunnen we eindelijk weer terug naar het Star Wars thema…

De Imperial Star Destroyer is een bijzonder toffe set, die maar liefst 3000 steentjes en andere onderdelen heeft. Het duurt dus wel even om deze in elkaar te zetten.

Als Star Wars fan mag deze ook niet ontbreken in jouw collectie, toch…?

Prijs: € 1.500 ($ 1.600)

Imperial Star Destroyer zeldzame lego set

Nog meer dure Lego sets…

Er zijn nog veel meer dure Lego sets, lees daarvoor snel verder op de volgende pagina.

Foto van auteur
Als hoofdredactie van Vroegert heeft jeugdsentiment en nostalgie altijd hoog in het vaandel gestaan. Hoe geweldig is het om al die leuke dingen van vroeger terug te zien? Precies dat gevoel wilde we delen met iedereen!

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer